Česko, Poľsko a Rakúsko zavedú dočasné kontroly na hraniciach so Slovenskom

Česko od polnoci z utorka na stredu zavedie dočasné náhodné kontroly po celej dĺžke hranice so Slovenskom. Platiť by mali do 13. októbra, ich prípadné predĺženie bude závisieť od aktuálnej situácie. Na sociálnej sieti to oznámili český premiér Petr Fiala a minister vnútra Vít Rakušan. Následne oznámilo zavedenie dočasných kontrol na hraniciach so Slovenskom aj Poľsko a Rakúsko.

03.10.2023 10:37 , aktualizované: 15:07
HRANICE: Kontroly medzi ?eskom a Slovenskom Foto: ,
Dočasné hraničné kontroly medzi Českom a Slovenskom na hraničnom priechode Moravské Lieskové-Strání.
debata (71)

„Od polnoci zavádzame náhodné kontroly na hraniciach so Slovenskom. Opatrenie koordinujeme s Poľskom, ktoré zavádza podobné kontroly, Slovenskom aj ďalšími susednými štátmi,“ uviedol český premiér. Tento krok zdôvodnil nárastom počtu nelegálnych migrantov prichádzajúcich do EÚ. ČR podľa jeho slov túto situáciu neberie na ľahkú váhu. „Aktívne bojujeme predovšetkým proti prevádzačom a obchodníkom s ľudským nešťastím,“ vysvetlil Fiala.

Slovenská republika zareaguje na kontroly zavádzané susednými krajinami v stredu (4. 10.), avizoval premiér Ľudovít Ódor. Nelegálna migrácia podľa neho potrebuje európske riešenie na vonkajších hraniciach. „Len čo niektorá krajina začne viac chrániť svoju hranicu, vyvolá to kaskádový efekt, všetci za to zaplatíme peniaze a výsledok bude veľmi nejasný,“ povedal.

Premiér Ódor reaguje na plánované hraničné kontroly
Video
Zdroj: TASR

Podľa ministra Rakušana ide o opatrenie, ktoré je na účinný boj so skupinami prevádzačov a nelegálnou migráciou nutné. „Kontroly budú prebiehať náhodne po celej dĺžke hraníc so Slovenskom tak, aby čo najmenej obmedzili cezhraničnú premávku a zbytočne nezaťažovali dopravu ani cestujúcich,“ spresnil šéf rezortu vnútra.

Fiala: Migrácia? V tejto chvíli nie je Česko na strane Maďarska a Poľska
Video
Čo o migrácii hovoril český premiér Petr Fiala na summite EÚ v júni. / Zdroj: Európska rada

Minister dodal, že podobným spôsobom bude svoju hranicu so SR kontrolovať aj Poľsko. „Kontroly plánujeme do 13. októbra, prípadné predĺženie bude závisieť na aktuálnej situácii,“ doplnil Rakušan s tým, že ČR je v tejto otázke v kontakte ako so slovenskou stranou, tak aj s Rakúskom a Nemeckom. Rezort vnútra zároveň žiada ľudí o pochopenie a ústretovosť pri prípadnej kontrole.

Česká polícia v úvodnej fáze nasadí na 27 hraničných priechodov asi 130 policajtov predovšetkým z prihraničných riaditeľstiev a zapoja sa aj príslušníci cudzineckej polície. Kontroly budú podľa Polície ČR zamerané na vytipované vozidlá. „Budeme využívať skúsenosti kolegov s odhaľovaním prevádzačov a dopravných prostriedkov. Naším cieľom v žiadnom prípade nie je obmedzovať bežný cezhraničný pohyb osôb,“ dodala na sociálnej sieti X.

Pridalo sa aj Rakúsko

Kontroly na hranici so Slovenskom zavádza aj Rakúsko. Rovnako ako v Česku a Poľsku sa začnú o polnoci z utorka na stredu na počiatočné obdobie desiatich dní, oznámil rakúsky minister vnútra Gerhard Karner, informuje agentúra APA.

Cieľom kontrol je zabrániť prevádzačom, aby využívali alternatívne trasy vedúce cez Rakúsko, odôvodnil opatrenie Karner na tlačovej konferencii. Kontroly Viedeň spustí v koordinácii s Prahou a Varšavou, dopĺňa agentúra DPA.

SR Nové Zámky Migranti Nelegálni Registrácia NRX Čítajte viac Migranti na Slovensku zostať nechcú. Sme chudobní, xenofóbni a nepohostinní

Nárast nelegálnej migrácie o 1 000 percent

Poľský minister vnútra Mariusz Kamiński podľa agentúry PAP uviedol, že Poľsko zavedie kontroly na hraniciach so Slovenskom od polnoci na desať dní. Režim bude možné predĺžiť. „Vláda rozhodla o obnovení dočasných hraničných kontrol na hraniciach so Slovenskom. Kontroly budú zavedené od polnoci,“ uviedol Kamiňski. Dodal, že kontroly boli zatiaľ zavedené na desať dní, no existuje vysoká pravdepodobnosť, že budú predĺžené.

Minister poukázal na to, že oproti minulému roku vzrástla nelegálna migrácia a počet migrantov zadržaných na Slovensku o takmer 1 000 percent. Podľa Kamiňského prechádza cez Poľsko smerom do Nemecka a iných krajín Európskej únie množstvo migrantov. „Len za dva týždne sme zaznamenali a zadržali 551 nelegálnych migrantov,“ povedal Kamiňski.

Veliteľ poľskej pohraničnej stráže Tomasz Praga uviedol, že sa predpokladá, že na hraniciach so Slovenskom zostane otvorených celkovo 11 hraničných priechodov, z toho osem bude cestných a tri železničné. Praga tiež povedal, že hraničné kontroly je podľa schengenského kódexu možné obnoviť maximálne na dva mesiace.

migranti Čítajte viac Podobne ako na Slovensku. Zmiešané hliadky zaviedli na hraniciach s Poľskom a ČR aj Nemci
71 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Česko #Rakúsko #migranti #kontroly na česko-slovenskej hranici