Hamas vyhral bitku a prehrá vojnu. Napriek tomu je to pre teroristov obrovský úspech, tvrdí expertka

Aj Izrael nebude toľko hľadieť na civilné obete, pokiaľ by mal robiť kompromisy na úkor bezpečnosti vlastných občanov. Dôležitejšie je totiž pre neho prinavrátenie obrazu silného štátu s pevnou obranou, hovorí v podcaste denníka Pravda Irena Kalhousová.

10.10.2023 05:00
debata (19)
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Izraelčania najprv mesiace protestovali proti vlastnej vláde, ktorá sa pre korupčné kauzy premiéra Benjamina Netanjahua snažila oklieštiť demokraciu a upevniť svoju moc napríklad presadzovaním justičných zmien, teraz sa musia vysporiadať s tým, že sú vo vojne. Po brutálnom vyčíňaní teroristov z Hamasu na juhu krajiny stratili pocit bezpečia a čelia novej realite bezprostredného ohrozenia zo strany susedných krajín.

V sobotu ráno spustilo palestínske teroritstické hnutie Hamás útok na Izrael. Raketám predchádzal teror voči účastníkom tanečného festivalu pri hranici s pásmom Gazy, po ktorom na mieste zostalo 260 mŕtvych, vrátane zahraničných návštevníkov.

Po útoku sa po celom svete zdvihla vlna solidarity s Izraelom, ale aj pochodov na podporu teroristov z Hamasu. „To tak bohužiaľ je, že sa Palestínci radujú, čo sa dá v niečom aj možno pochopiť. Ale to, že sa radujú ľudia, ktorí žijú v kľude a mieri západných miest a oslavujú túto otvorenú brutalitu, z toho mi zostáva rozum stáť,“ hovorí expertka na Blízky východ Irena Kalhousová.

Podľa nej Hamas, hoci bude s najväčšou pravdepodobnosťou veľmi skoro rozdrtený izraelskou armádou, už v tejto chvíli dosiahol čo chcel a v podstate vyhral. Vyprovokoval totiž vedenie Izraela ku krvavej odvete, ktorá ešte viac destabilizuje bezpečnostnú situáciu v oblasti Blízkeho východu a môže narušiť spojenectvo medzi Izraelom a západnými krajinami. „Izrael nebude príliš prihliadať na to, čo si o tom myslí Paríž alebo Brusel. V túto chvíľu je prosto možno v najkompliko­vanejšej bezpečnostnej situácii za posledné desaťročia a podľa toho bude konať,“ dodáva Kalhousová.

Cieľom útoku Hamásu tiež bolo narušiť proces približovania sa židovského štátu s arabskými krajinami, predovšetkým so Saudskou Arábiou. V tomto však teroristi podľa Ireny Kalhousovej nebudú tak úspešní, ako by chceli. „Ja si nemyslím, že ten trend približovania arabských krajín a Izraela sa zvráti, pretože majú spoločného nepriateľa, ktorým je Irán. Majú spoloční záujem v spolupráci v otázke bezpečnosti, tajných služieb, v ekonomike a v ďalších oblastiach,“ vysvetľuje expertka.

Ako to, že útok Hamasu židovský štát zaskočil? A prečo celý svet s napätím čaká na reakciu Saudskej Arábie? Vypočujte si v podcaste denníka Pravda s riaditeľkou Herzlova centra izraelských štúdií Karlovej univerzity Irenou Kalhousovou.

Ďalšie podcasty Pravdy

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Palestína #Hamas #Blízky východ #Počúvajte Pravdu #útok na Izrael