Poľsko aj Rakúsko predĺžili dočasné kontroly na hranici so Slovenskom

Poľsko do 2. novembra predlžuje dočasné kontroly na hraniciach so Slovensko, oznámil vo štvrtok poľský minister vnútra Mariusz Kamiňski. Podobne v ten istý deň reagovalo aj Rakúsko, ktoré predĺžilo kontroly na hraniciach so Slovenskom o 20 dní. Kontroly pôvodne Rakúsko zaviedlo 4. októbra na desať dní. V stredu ten istý krok urobilo Česko.

12.10.2023 09:36
Poľská hranica / Poľsko / Foto:
debata

„Sú dobré výsledky, sú jasné efekty. Cez Poľsko žiadne nelegálne migračné chodníky nepovedú,“ povedal Kamiňski. Dodal, že hraničná polícia nekontroluje každé auto vchádzajúce zo Slovenska do Poľska, prehliadky robí „na základe vyhodnotenia rizika“.

Zopakoval, že pri vstupe do Poľska sa cestujúci musí podrobiť kontrole občianskeho preukazu alebo pasu. Hranicu so Slovenskom je možné na celom úseku prekročiť cez osem cestných a tri železničné priechody a 11 priechodov pre peších.

Kontroly na hraniciach s Poľskom: Skalité – Zwardoň
Video
Zdroj: TV Pravda

Poľská pohraničná stráž súčasne upozornila Polsatnews.pl, že prekročenie hranice so Slovenskom v Tatrách je nelegálne a môže zaň byť vyrubená pokuta 500 zlotých.

Hovorkyňa Útvaru pohraničnej stráže pre sektor Karpaty majorka Dorota Kądziolková vysvetlila, že ak turistický chodník vedie horskou oblasťou a nie je tam bod na prekročenie hranice, potom sa každé takéto prekročenie hranice bude považovať za nelegálne.

Poľsko v nedeľu čakajú parlamentné voľby a súčasná národno-konzervatívna vláda si chce získať priazeň voličov aj ostrou politikou namierenou proti migrantom.

migranti Čítajte viac Migrantov v Banskej Bystrici ochráni vyhrievaný stan. Vo Vajnoroch im stavajú mobilné domčeky

Poľsko a Česko dočasné kontroly zaviedli minulý týždeň, aby obmedzili počet migrantov, ktorí sa nelegálne dostávajú na ich územie, odkiaľ chcú väčšinou zamieriť ďalej na západ. Rovnaké opatrenie urobilo aj Rakúsko, zatiaľ však nie je jasné, či ho predĺži.

S možnými kontrolami na hraniciach musia do 3. novembra počítať tiež ľudia cestujúci z Maďarska na Slovensko. Premiér Ľudovít Ódor v stredu povedal, že problém s nelegálnymi prechodmi hranica pretrváva, hoci počty utečencov klesli. S námatkovými kontrolami Slovensko začalo 5. októbra, o deň neskôr ako Česko, Poľsko a Rakúsko.

ČR SR kontroly náhodné nelegálni migranti zachytenie Čítajte viac Česko predlžuje dočasné kontroly na hranici so Slovenskom
debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #migračná kríza #nelegálni migranti #kontroly na hraniciach