Devastácia Čiernomorskej flotily pokračuje. Nová ruská vojnová loď explodovala

Nová vojnová korveta Pavel Deržavin, z triedy projektu 22160, ktorá patrí k ruskej čiernomorskej flotile v stredu explodovala v prístave v Sevastopole. Informujú o tom ukrajinské médiá. O výbuchu lode napísal na Telegrame aj poradca ukrajinského ministra vnútra Antona Heraščenka. Na plavidlo podľa všetkého zaútočili rakety alebo drony.

12.10.2023 12:42
debata (85)

Referuje o tom český portál iDnes.cz.

„V Sevastopole dnes údajne vybuchla veľká hliadková loď Pavel Deržavin z Čiernomorskej flotily. Nie je jasné, čo sa presne stalo. Čakáme na oficiálne potvrdenie,“ napísal na Twitteri Heraščenko.

Podľa portálu The Kyiv Independent, explóziu potvrdil aj hovorca ukrajinského námorníctva Dmytro Pletenčuk, ale ďalšie podrobnosti ani rozsah škôd nemôže priblížiť. Potvrdil, že došlo k explóziám a následným škodám.

Zatiaľ nie je jasné, ako k výbuchu došlo. Heraščenko uviedol, že zrejme išlo o raketový úder alebo útok leteckého či námorného dronu.

Storm Shadow v akcii: Ruské veliteľstvo čiernomorskej flotily v troskách
Video
Moment dopadu rakety Storm Shadow, ktorú Ukrajine dodala Británia, na veliteľstvo ruskej Čiernomorskej flotily v Sevastopole na okupovanom Kryme. Pri ataku zomrelo najmenej deväť ľudí, ďalších 16 ich bolo zranených. / Zdroj: Twitter/Nexta

Vojnová loď Pavel Deržavin je jedna z najnovších ruských lodí z projektu 22160. Je tiež vybavená systémom protivzdušnej obrany Tor-M2KM. Plavidlá z tohto 22160 sú primárne určené na hliadkovanie, sledovanie a ochranu na otvorených moriach. Medzi ďalšie také patria Sergej Kotov, Vasilij Bykov a Dmitrij Rogačov. Vo výstavbe sú momentálne ešte dve ďalšie.

Konkrétne loď Pavel Deržavin bola na mori prvýkrát spustená vo februári 2019, do prevádzky ju uviedli v novembri 2020.

Podľa spravodajskej služby Spojeného kráľovstva po sérii úspešných ukrajinských úderov ruská Čiernomorská flotila nedokáže mať v Čiernom mori už takú kontrolu ako doteraz a jej lode sa v prístavoch cítia menej bezpečne. Niekoľko z ich dokonca Rusko stiahlo.

Krížnik Moskva Čítajte aj Ukrajina porazila ruské námorníctvo v Čiernom mori

Významnou ranu pre ruskú Čiernomorskú flotilu spôsobil koordinovaný nočný útok ukrajinských námorných dronov a striel s plochou dráhou letu na prístav prístav Sevastopoľ. Podľa správ bola v dokoch zlikvidovaná jedna výsadková loď a jedna ponorka. Sevastopoľ bol taktiež sídlom veliteľstva ruskej Čiernomorskej flotily. Ukrajina tam podnikla raketový útok na budovu veliteľstva ruskej Čiernomorskej flotily.

Sevastopol, krym, vojna, Čítajte aj Úspešný útok na prístav Sevastopoľ. Čo sa tam Ukrajincom podarilo zasiahnuť?
85 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Sevastopoľ #flotila #čiernomorská flotila #vojna na Ukrajine