Koalícia Tretia cesta vylučuje koalíciu s PiS. Sčítaných je 99 percent okrskov

Po sčítaní hlasov odovzdaných v 99 percentách okrskov v nedeľňajších voľbách do poľského Sejmu, dolnej komory parlamentu, má vládnuce národnokonzervatívne Právo a spravodlivosť (PiS) podporu 35,76 percenta voličov, opozičná Občianska koalícia (KO) získala 30,36 percenta hlasov.

16.10.2023 15:10 , aktualizované: 19:43
poľsko, tretia cesta, Wladyslaw... Foto: ,
Lídri Tretej cesty Wladyslaw Kosiniak-Kamysz (vľavo) a Szymon Holownia vo volebnom štábe vo Varšave, 15. októbra 2023.
debata (18)

Možní koaliční partneri KO, stredová Tretia cesta a Nová ľavica, dostali podľa priebežných výsledkov 14,43 percenta, respektíve 8,53 percenta hlasov. Do Sejmu sa dostane zrejme tiež krajne pravicová Konfederácia, ktorú podporilo 7,15 percenta voličov.

Expert o voľbách v Poľsku: S politikou Fica a Orbána k Rusku nebude V4 fungovať
Video
Zdroj: TV Pravda

„Čísla sa ustavične menia spolu s prichádzajúcimi údajmi z volebných komisií a výsledok strany PiS Jaroslawa Kaczyńského slabne a opozícia silnie,“ okomentoval postupne sa meniace čiastkové výsledky volieb server Onet. Pripomenul, že už podľa povolebného odhadu výsledkov PiS nebude schopná sama vládnuť.

Poľský opozičný blok Tretia cesta (TD) nemá v úmysle viesť rozhovory o možnej koaličnej vláde s úradujúcou konzervatívnou stranou Právo a spravodlivosť (PiS), uviedli v pondelok politici TD pre agentúru PAP.

Tretiu cestu tvorí koalícia agrárnej Poľskej ľudovej strany (PSL) a stredopravej strany Poľsko 2050 (PL2050). Podpredseda PSL Dariusz Klimczak pre PAP povedal, že predvolebná kampaň a politická pozícia TD boli postavené na kritike strany PiS a jej spôsobu riadenia ekonomiky, zdravotníctva a školstva, ako i toho, ako zničila medzinárodné vzťahy a postavenie Poľska v Európskej únii.

Klimczak ozrejmil, že „existuje milión dôvodov, pre ktoré sa žiadny seriózny človek v politike už s PiS baviť nebude – po tom, čo narobili počas týchto dvoch volebných období“.

Tusk, Kaczynski Čítajte viac Po Ficovi Varšava: zmení sa po voľbách postoj Poľska k Ukrajine?

Na otázku, či sa už plánujú rokovania TD s Občianskou koalíciou (KO) a Ľavicou o vládnej koalícii, poslanec PSL odpovedal, že prvé stretnutie a rokovanie sa uskutoční niekoľko hodín po zverejnení oficiálnych výsledkov volieb. Dodal, že lídri opozičných skupín sú neustále v kontakte.

Líder ľudovcov Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v rozhlasovej stanici RMF FM tiež vylúčil koalíciu s PiS, pretože – ako povedal – „do volieb sme išli s heslom: buď Tretia cesta, alebo tretie volebné obdobie pre PiS.“

Predseda PSL tiež povedal, že by mu neprekážalo, keby PSL a PL2050 vytvorili v Sejme spoločný poslanecký klub.

Viceprezident strany PL2050 Michal Kobosko pre PAP uviedol, že politici jeho strany čakajú na zverejnenie oficiálnych konečných výsledkov a až potom budú informovať o ďalšom postupe strany. Kobosko však tiež vylúčil rozhovory svojej strany s PiS.

Najdôležitejšie voľby od '89

Nedávne voľby niektorí analytici označovali za najdôležitejšie od roku 1989, rozhodovali podľa nich o ďalšom osude demokracie v Poľsku alebo o vzťahu krajiny s EÚ. PiS za osem rokov pri moci ovládla štátne firmy a kľúčové inštitúcie v krajine, vrátane verejnoprávnych médií. Podľa niektorých medzinárodných organizácií vláda tejto strany porušuje princípy právneho štátu alebo práva ľudí z komunity LGBTI+. Strany proeurópskej opozície sľubujú, že v prípade nástupu k moci sporné opatrenia z posledných rokov zrušia. Ide predovšetkým o reformy justície, ktoré súdnictvo priviedli pod kontrolu politikov a kvôli ktorým Európska komisia Poľsku zmrazila výplatu peňazí na jeho plán obnovy.

V ceste plánom Občianskej koalície a jej partnerov ale môže stáť prezident Andrzej Duda, blízky spojenec PiS. Už pred voľbami dal najavo, že podľa ústavných zvyklostí zostavením vlády poverí zástupcov najsilnejšej strany. Zrejme pôjde o súčasného premiéra Mateusza Morawieckého.

donald tusk Čítajte viac V poľských voľbách nezabralo strašenie a propaganda vlády. Proeurópska opozícia má šancu zostaviť budúcu vládu

„Žiadame prezidenta, aby demokratický tábor mohol vybrať kandidáta na premiéra,“ povedal v televízii TVN24 poslanec Občianskej koalície Cezary Tomczyk. „Prirodzeným kandidátom je Donald Tusk,“ dodal. „Pán prezident, nebojte sa už PiS a jej šéfa Kaczyńského,“ odkázal hlave štátu ďalší poslanec KO Tomasz Siemoniak. Proeurópske strany tiež zrejme nebudú v Sejme natoľko silné, aby prehlasovali prezidentské veto.

V nedeľných voľbách hlasovalo zhruba 72 percent voličov, najviac od pádu komunizmu v roku 1989. Pri volebných miestnostiach vo veľkých mestách sa tvorili niekoľkohodinové fronty, komisiám chýbali volebné lístky.

Duda označil voľby za prejav demokratickej vyspelosti

Poľský prezident Andrzej Duda sa v pondelok – v prvom komentári nedeľných parlamentných volieb – poďakoval voličom za vysokú účasť a vyhlásil, že „každé voľby sú testom toho, aká sme demokratická a vyspelá spoločnosť“.

„Ukázali sme, že berieme veci zodpovedne do vlastných rúk,“ povedal Duda vo Vatikáne, kde sa zúčastňuje na podujatiach pri príležitosti 45. výročia zvolenia Jána Pavla II. za pápeža. Vo svojej správe o tom informovala agentúra PAP.

Duda osobitne vyzdvihol, že účasť voličov v nedeľných voľbách bola najvyššia v období slobodného, ​​nezávislého, suverénneho Poľska. „Takmer 73-percentná účasť je fantastický výsledok,“ povedal poľský prezident. Podotkol, že práve o toto sa snažil, odkedy je prezidentom Poľskej republiky, preto je za účasť voličov veľmi vďačný.

Radovan Geist Čítajte viac Ak v Poľsku vyhrá opozícia, bude to mať ťažké

Ocenil aj, že voliči využili svoje právo a hlasovali v referende. Konštatoval, že „demokracia v Poľsku je stabilná“ a víťazom hlasovania zablahoželal k dosiahnutým výsledkom.

Informoval tiež, že hlasy odovzdané vo voľbách sa ešte stále sčítavajú a výsledky sa spracúvajú. Vyjadril však nádej, že v utorok okolo poludnia ústredná volebná komisia dokončí sčítanie hlasov a bude môcť oznámiť oficiálne výsledky volieb do Sejmu a Senátu.

V súvislosti s hlasovaním sa Duda poďakoval členom volebných komisií na všetkých úrovniach i všetkým, ktorí mali na starosti počítačovú bezpečnosť i bezpečnosť v uliciach miest a obcí. Pripomenul, že obavy v tejto súvislosti vyvolávala pokračujúca vojna na Ukrajine i hybridné útoky z Bieloruska. Ocenil, že voľby mali pri veľmi vysokej účasti veľmi pokojný priebeh, i keď priznal, že k niekoľkým incidentom došlo.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #voľby #Právo a spravodlivosť