Pre bezpečnostné hrozby evakuovali letiská vo Francúzsku a znovu aj zámok vo Versailles

Vo Francúzsku evakuovali v stredu šesť letísk. Dôvodom boli "hrozby o útoku" zaslané e-mailom. Informuje o tom agentúra AFP, ktorá sa odvoláva na zdroj z polície. Po tretí raz za menej ako týždeň evakuovali z bezpečnostných dôvodov aj zámok vo Versailles, píše portál CNN.

18.10.2023 14:40 , aktualizované: 17:05
Versailles, francúzsko, police Foto: ,
Polícia pred zámkom vo Versailles.
debata

Polícia mala v posledných dňoch dostať niekoľko varovaní. Evakuácie letísk v Lille, Lyone, Nantes, Nice, Toulouse a Beauvais neďaleko Paríža úradom umožnia „vyjasniť si akékoľvek pochybnosti,“ uviedol zdroj z polície.

Francúzsky Úrad pre civilnú leteckú dopravu (DGAC) potvrdil len evakuáciu letísk v Lille, Lyone, Toulouse a Beauvais a nedokázal poskytnúť viac informácií. Podľa údajov DGAC na internete majú pritom aj lety na letiskách v Lille, Lyone a Toulouse výrazné meškania.

Letisko v Nice na sociálnej sieti X (predtým Twitter) informovalo, že po incidente so stratenou batožinou prijalo bezpečnostné opatrenia, aby umožnilo obvyklé kontroly. „Situácia sa už vrátila do normálu,“ dodalo letisko. Aj letisko Bron neďaleko Lyonu uviedlo, že poplach bol ukončený.

Francúzsko škola útok Čítajte viac Školu vo Francúzsku, kde dobodali učiteľa, evakuovali pre bombovú hrozbu

Hovorkyňa letiska v Lille povedala, že boli presmerované tri lety. Letisko pritom na sociálnych sieťach informovalo o prítomnosti bezpečnostných zložiek.

AFP si všíma, že niektorí cestujúci na sociálnych sieťach uviedli, že boli zmätení a niektorí netušili, prečo boli vyvedení z letísk.

Francúzsko čelí viacerým bombovým hrozbám po útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael zo 7. októbra a po piatkovom pobodaní učiteľa v škole v meste Arras. Útočník z Arras sa pritom hlásil k extrémistickej organizácii Islamský štát.

debata chyba
Viac na túto tému: #bombová hrozba #francuczko