Pravicová Švajčiarska ľudová strana vyhrala parlamentné voľby. "Zelené" strany sa prepadli

Parlamentné voľby vo Švajčiarsku vyhrala pravicová konzervatívna Švajčiarska ľudová strana (SVP), ktorá získala 62 z 200 kresiel v Národnej rade – dolnej komore parlamentu. Vyplýva to z konečných výsledkov volieb zverejnených v pondelok, informuje agentúra DPA.

22.10.2023 12:12 , aktualizované: 23.10.2023 20:13
švajčiarsko, SVP, Mike Egger, Michael Goette,... Foto: ,
Nedeľňajšie parlamentné voľby priniesli úspech antiimigračnej Švajčiarskej ľudovej strany (SVP), ktorá sa odrazila od strát spred štyroch rokov.
debata (7)

SVP je najsilnejšou stranou vo Švajčiarsku už vyše 20 rokov. Vo víkendových parlamentných voľbách získala 28,6 percenta hlasov, čo je o tri percentuálne body viac ako v predchádzajúcich voľbách v roku 2019.

Počas predvolebnej kampane SVP opäť viedla boj proti cudzincom, varovala pred bližšími vzťahmi s Európskou úniou a niektorí jej predstavitelia sa prezentovali ako bojovníci za zachovanie švajčiarskej kultúry.

Dlhodobo druhá najsilnejšia Sociálnodemokra­tická strana Švajčiarska (SP) získala 18 percent hlasov a oproti voľbám spred štyroch rokov si polepšila o 1,1 percentu­álneho bodu. Ukončila tak dlhoročné klesanie svojich preferencií a v Národnej rade získala 41 kresiel.

Vo voľbách sa však nedarilo „zeleným“ stranám – Švajčiarskej strane zelených (GPS) a Zelenej liberálnej strane (GLP). GPS získala vo voľbách 9,4 percenta hlasov, čo je o 3,8 bodu menej ako v roku 2019. GLP podporilo 7,2 percenta voličov. V Národnej rade budú mať zelení spolu 33 kresiel, čo je o 11 menej než doteraz.

Bývala Kresťanskodemo­kratická strana Švajčiarska (CVP), ktorá sa zlúčila s menšou stranou a v roku 2021 premenovala na stranu Stred, získala vo voľbách 14,6 percenta hlasov (29 kresiel), píše portál Politico. Podobný výsledok dosiahla aj Slobodná demokratická strana (FDP), ktorá získala 28 kresiel a v Národnej rade tak prišla o jeden mandát. Zvyšné kreslá v Národnej rade získali menšie strany, píše DPA.

V nedeľňajších voľbách voliči rozhodovali aj o 46 členoch hornej komory parlamentu, Rady štátov, ktorá zastupuje záujmy švajčiarskych kantónov a okresov. O 15 členoch sa bude musieť rozhodnúť v druhom kole hlasovanie v novembri. Zo zvyšných 31 kresiel získala desať strana Stred, deväť FDP, päť SP, štyri SVP a zvyšné tri kreslá majú zelení.

Parlamentné voľby sú jedným z dvoch hlavých spôsobov, ktorými občania Švajčiarska riadi svoju krajinu. Druhým sú referendá, ktoré sa konajú zvyčajne štyrikrát do roka a týkajú sa rôznych záležitostí.

Javier Milei Čítajte viac Argentínčania si povinne volili prezidenta. Favorit Milei chce nahradiť peso dolárom
7 debata chyba
Viac na túto tému: #Švajčiarsko #parlamentné voľby