Španieli zhabali zlaté šperky za 60 miliónov eur ukradnuté na Ukrajine

Španielska polícia oznámila, že sa jej podarilo skonfiškovať stáročné zlaté šperky v hodnote vyše 60 miliónov eur, ktoré boli odcudzené a nelegálne vyvezené z Ukrajiny, informuje agentúra AFP.

24.10.2023 07:57
Španielsko Ukrajina šperky starodávne odcudzené... Foto:
Kúsky starovekých zlatých šperkov ukradnutých na Ukrajine po ich zaistení španielskou políciou.
debata (1)

Dovedna 11 kusov artefaktov vrátane náhrdelníkov, náramkov a náušníc bolo v rokoch 2009 až 2013 vystavených v múzeu v Kyjeve. Z Ukrajiny boli odcudzené pred rokom 2016, uviedla polícia.

„Skonfiškované predmety – zlaté šperky veľkej historickej aj finančnej hodnoty – boli ukradnuté a nelegálne vyvezené z Ukrajiny a mali byť predané v Madride,“ dodala španielska polícia vo vyhlásení s tým, že predmety pochádzajú z obdobia od 8. do 4. storočia pred naším letopočtom a sú ukrajinským kultúrnym dedičstvo.

Zatkli aj kňaza

Španielska polícia zadržala v rámci operácie, pri ktorej jej pomáhali ukrajinské, albánske, bulharské, cyperské aj severomacedónske úrady, dovedna troch Španielov a dvoch Ukrajincov, vrátane jedného kňaza pravoslávnej cirkvi.

Polícia informovala, že šperky mali sfalšovanú dokumentáciu, napísanú v angličtine, ukrajinčine aj španielčine tak, aby to vyzeralo, že patria ukrajinskej pravoslávnej cirkvi.

mariupol Čítajte viac Hyenizmus v čase vojny. Rusi ukradli Mariupolčanom z účtov 100 miliónov

„Ide o predmety, ktoré sa nedajú predať bežnými legálnymi cestami, ako napríklad prostredníctvom aukčných domov,“ uviedla policajná hovorkyňa Ana Ramonová.

Polícia začala v tejto veci vyšetrovanie v roku 2021 po tom, ako si jeden z artefaktov, a síce zlatý opasok s hlavami baranov, kúpil v Madride istý nemenovaný podnikateľ.

Vyšetrovatelia opasok zhabali a následne vypátrali ďalších desať historických artefaktov, ktoré v septembri podozrivým aj skonfiškovali. Zhabané predmety momentálne posudzuje španielske Národné archeologické múzeum aj tamojší Inštitút kultúrneho dedičstva.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #krádež #Španielsko #zlato #Ukrajina