Erdogan: Hamas nie sú teroristi, len bránia svoju krajinu. Netanjahu zneužil moju dôveru

Palestínske hnutie Hamas nie je teroristickou organizáciou, ale skupinou bojovníkov za slobodu, ktorí chránia svoju krajinu. Dnes to v príhovore k poslancom svojej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) povedal turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Erdogan tiež oznámil, že zrušil svoje plány na návštevu Izraela, ktorý znovu ostro kritizoval za údery na Pásmo Gazy. Vyzval tiež na zastavenie útokov na izraelské územie, napísala agentúra Reuters.

25.10.2023 12:35
Recep Tayyip Erdogan Foto:
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
debata (20)

„Hamas nie je teroristickou skupinou, je skupinou bojovníkov za oslobodenie, ktorí bránia svoju krajinu,“ povedal turecký prezident. Erdogan tiež uviedol, že Turecko nemá problém s existenciou štátu Izrael a voči tomuto štátu nemá ani žiadny historický dlh.

Izraelský veľvyslanec: Zničenie Hamasu je krok k mieru
Video
Izraelský veľvyslanec na Slovensku Eitan Levon hovorí o reakcii jeho krajiny na útok teroristov z Hamasu. / Zdroj: TV Pravda

Erdogan vyzval Izrael, aby zastavil svoje údery na Pásmo Gazy aj budovanie osád na Západnom brehu Jordánu. „Nenájdete žiadny ďalší štát, ktorého armáda si počína s takou neľudskosťou,“ povedal turecký prezident. Útoky na území Izraela musia tiež prestať, uviedol.

Israel Palestinians Battered Kibbutz Čítajte aj Izraelčania ukázali zverstvá teroristov. Neporovnávajte nás s Hamasom, odkazujú

Turecko a Izrael sa pred útokom hnutia Hamas na izraelskom území na začiatku októbra zbližovali. Erdogan sa v septembri stretol s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom na okraji Valného zhromaždenia OSN. Dnes Erdogan oznámil, že ruší všetky plány na návštevu Izraela a že Netanjahu zneužil jeho dôveru. „Vzťahy sa mohli vyvíjať inak, čo už sa, žiaľ, nestane,“ uviedol Erdogan.

Erdogan tiež zopakoval svoj názor, že napätie medzi Izraelom a Palestínčanmi zvyšujú „aktéri mimo regiónu“. Nikoho konkrétneho však nespomenul. Izrael by podľa neho mal viac rokovať o svojej bezpečnosti s okolitými štátmi. Podľa tureckého prezidenta by mal vzniknúť systém medzinárodných záruk pre Palestínčanov a ich budúci štát aj pre Izrael.

Zdravotníci nesú mladíka, zraneného počas...
Fotografia palestínskeho chlapca ešte stále...
+9Palestínčania opúšťajú trosky zničeného domu v...

Erdogan od začiatku existujúceho konfliktu medzi hnutím Hamas a Izraelom silno kritizuje Tel Aviv. Turecký prezident naznačil, že podľa jeho názoru sa Izrael správa ako teroristická organizácia. V Turecku sa tiež konali početné demonštrácie na podporu Palestínčanom.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Palestína #Hamas #Recep Tayyip Erdogan #útok na Izrael