Tusk chce urobiť všetko pre odblokovanie poľských miliárd z fondov EÚ

Opozičný líder Donald Tusk, ktorý ašpiruje na pozíciu nového poľského premiéra, počas stredajšej návštevy Bruselu prisľúbil obnovenie vzťahov s Európskou úniou po rokoch vlády pravicovo-populistickej strany Právo a spravodlivosť (PiS). Informuje o tom agentúra AFP.

25.10.2023 14:03
Poland Politics Law Foto: ,
Expremiér a líder poľskej opozície Donald Tusk.
debata

„Dnes nám ide o znovuobnovenie pozície mojej krajiny v Európe a o posilnenie EÚ ako celku,“ povedal Tusk po príchode do Bruselu, kde sa stretol s predsedníčkou eurokomisie Ursulou von der Leyenovou.

Expert o voľbách v Poľsku: S politikou Fica a Orbána k Rusku nebude V4 fungovať
Video
Zdroj: TV Pravda

Výsledky nedávnych poľských parlamentných volieb podľa neho ukázali, že „antidemokratický a protieurópsky štýl nemusí byť trendom, že je to len prechodný výkyv“. Tusk, ktorý v minulosti zastával post šéfa Európskej rady, vyjadril hrdosť nad tým, že je Poliakom a zároveň Európanom.

Tusk Čítajte viac Rovnocenní súperi: Tusk sa vrátil do Poľska, aby porazil muža s mačkou

Donald Tusk už počas predvolebnej kampane sľuboval reštart vzťahov medzi Varšavou a Bruselom, ktoré poznačilo dlhoročné vzájomné napätie vyvolané obavami z oslabovania právneho štátu v Poľsku. V súvislosti s kontroverznými reformami justície EÚ zablokovala Poľsku 35 miliárd eur z eurofondov a Tusk sa chce podľa vlastných slov pričiniť o ich odblokovanie.

Von der Leyenová počas stredajšieho stretnutia s Tuskom vyhlásila, že rekordná účasť v poľských voľbách dokazuje, že „Poliaci sú úzko spätí s demokraciou“. Vyjadrila pritom presvedčenie, že s Tuskom nájde spoločnú reč v mnohých otázkach vrátane demokracie, obrany a čistých technológií.

Tusk Čítajte viac Bude V4 po voľbách v Poľsku fungovať ako Fico - Orbán verzus Praha - Varšava?

Lídri troch poľských opozičných zoskupení, ktoré vo voľbách z 15. októbra spoločne získali väčšinu v parlamente, v utorok deklarovali pripravenosť zostaviť novú vládu a avizovali, že začínajú pracovať na koaličnej zmluve. Šéf najväčšej opozičnej strany Občianska platforma (PO) je práve Donald Tusk.

poľsko, voľby Čítajte viac Zruší Poľsko zákaz interrupcií a vráti sa k vojenskej pomoci Ukrajine? Voliči hlasovali za zmenu

Osem rokov vládnuca strana Právo a spravodlivosť (PiS) síce vo voľbách opäť získala najviac hlasov, nie však dosť na to, aby mala v parlamente väčšinu. Jej šance na nájdenie koaličného partnera hodnotia politológovia ako mizivé.

Poľský prezident Andrzej Duda odštartoval v utorok konzultácie so zástupcami strán, ktoré sa vo voľbách prebojovali do poľského parlamentu. Na ich základe sa rozhodne, koho poverí zostavením novej vlády.

debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Tusk