Medvedev Čechom: Vráťte Sudety Nemecku. Pražský samit nazval 'satanistický sabat'

Bývalý ruský prezident a premiér Dmitrij Medvedev, ktorý je teraz podpredsedom ruskej bezpečnostnej rady v reakcii na vyjadrenia českého ministra zahraničia Jána Lipavského vrátenie anektovaného polostrova Krym Ukrajine navrhol vrátiť Sudety Nemecku, napísala dnes ruská štátna agentúra TASS. Pripomenula Lipavského vyjadrenie, že politika Európskej únie by mala viesť k obnoveniu celistvosti Ukrajiny v hraniciach z roku 1991.

25.10.2023 15:33
Medvedev Foto: ,
Bývalý ruský prezident a súčasný podpredseda bezpečnostnej rady Dmitrij Medvedev.
debata (176)

Rusko anektovalo Krym v marci 2014, po zvrhnutí proruského prezidenta v Kyjeve. Vlani v septembri vyhlásilo anexiu ďalších štyroch ukrajinských regiónov, ktorých časti okupovalo po svojom nevyprovokovanom útoku proti susednej krajine vo februári toho istého roku. Drvivá väčšina krajín sveta tieto anexe neuznáva.

Odstrašil samit NATO Rusko a posilnil Ukrajinu?
Video
Samit Severoatlantickej aliancie vo Vilniuse v dňoch 11.-12. júla. / Zdroj: TV Pravda

„Pomoc EÚ by mala byť predovšetkým zameraná na to, aby si Ukrajina vzala späť Krym. To si myslí takzvaný minister zahraničia Česka a tento názor vyslovil na satanistickom banderovskom sabate, organizovanom v jeho krajine. Statoční ľudia, ale bez mozgov. Takže chcete spravodlivosť podľa nacistického vzoru? Potom v Česku prijmite rozhodnutie vrátiť Sudety Nemcom a obnoviť Sudetenland,“ napísal Medvedev v sociálnej sieti X.

Lipavský vystupoval v utorok na parlamentnom samite Krymskej platformy v Prahe. Platforma sa usiluje o obnovenie územnej celistvosti Ukrajiny vrátane ukončenia ruskej okupácie Krymského polostrova. K stretnutiu sa formou videopríspevku pripojil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj,

Podľa Lipavského sú akékoľvek špekulácie o tom, že by Krym mohol byť vymenený s Ruskom za mier, neopodstatnené a nebezpečné. Krym Minister považuje za kľúč k ukončeniu imperialistických ambícií Ruska v Európe.

Putin, Medvedev, Kremeľ, Moskva, Rusko Čítajte aj Putin je starý a Medvedev 'malý šmejd'. Ruský politológ povedal, kedy sa Moskva rozpadne

Medvedev bol v čase, keď v rokoch 2008 až 2012, vystriedal Vladimira Putina v Kremli, za liberála, aspoň podľa ruských meradiel. Ale po odchode z Kremľa a neskôr aj z čela vlády strácal na význame, než po vpáde ruských vojsk na Ukrajinu so svojimi komentármi na sociálnych sieťach začal prejavovať ako jeden z najradikálnejších „jastrabov“.

176 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Česko #Rusko #Dmitrij Medvedev #Krym #vojna na Ukrajine #Jan Lipavský