Jedenásť policajtov odsúdili za vraždy migrantov na 50-ročné väzenie

Jedenásť mexických policajtov odsúdili na 50 rokov väzenia za to, že v januári 2021 zabili 19 ľudí, prevažne migrantov. Oznámil to generálny prokurátor mexického štátu Tamaulipas, informovala v stredu agentúra DPA.

26.10.2023 09:38
debata

Telá zavraždených objavili v meste Santa Anita v zmienenom štáte ležiacom na severovýchode Mexika. Nachádzali sa vo vyhorenom pick-upe odstavenom vedľa ďalších zhorených áut. Usmrtené osoby, z ktorých 17 pochádzalo zo Strednej Ameriky, boli najskôr zastrelené a ich telá následne spálené.

Jedenásť policajtov zo štátu Tamaulipas odsúdili za vraždu, zneužitie právomocí a ďalšie trestné činy týkajúce sa spôsobu, akým vykonávali svoje funkcie. Jeden z nich bol uznaný za vinného aj z poskytnutia nepravdivých výpovedí.

sanitka, Čítajte viac V mexickom meste niekto na uliciach nechal časti 12 ľudských tiel

Dvanásty policajt bol odsúdený na 19 rokov väzenia za zneužitie právomocí a ďalšie prečiny, ktorých sa dopustil pri výkone administratívnych činností v súvislosti týmito vraždami.

Zo Strednej Ameriky utekajú do Spojených štátov každý mesiac desaťtisíce ľudí túžiacich po lepšom živote mimo chudoby a násilia. Samotné Mexiko s približne 126 miliónmi obyvateľov sužuje už roky vysoká kriminalita a rozsiahla beztrestnosť. V roku 2022 bolo v tejto krajine zaznamenaných približne 32.000 vrážd. Ako podotýka DPA, väčšina z takýchto zločinov sa nikdy neobjasní.

debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #migrácia #odsúdenie