Kremeľ nad Slovenskom mávol rukou. Stopne Fico zbrane Kyjevu? Konflikt to len ťažko zmení, odkazuje Moskva

Zámer Slovenska zastaviť vojenskú pomoc Ukrajine konflikt len sotva zmení, vyhlásil vo štvrtok podľa agentúry AFP hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. O nulovej vojenskej pomoci Ukrajine hovoril novo menovaný predseda slovenskej vlády Robert Fico. Slovensko ale podľa Kremľa zohráva len minimálnu úlohu v dodávkach západných zbraní Kyjevu.

26.10.2023 12:22 , aktualizované: 12:43
Richard Takáč / Robert Fico / Juraj Blanár /... Foto: ,
Zľava členovia Smeru Richard Takáč, predseda strany a premiér Robert Fico, Juraj Blanár, Ladislav Kamenický a Ľuboš Blaha
debata (155)

„Podiel Slovenska na dodávkach zbraní (Kyjevu) nebol v skutočnosti až taký veľký, a preto (rozhodnutie zastaviť vojenskú pomoc Bratislavy) celý proces sotva ovplyvní,“ uviedol hovorca ruského prezidenta podľa portálu denníka Izvestia, pričom znovu obvinil Spojené štáty, že svojou pomocou Ukrajine prilievajú olej do ohňa.

Fico mieri do Bruselu, Ukrajinu označil za najviac skorumpovanú.

Video
Malta, Fico Čítajte viac Fico pred samitom EÚ odmieta ďalšie sankcie proti Rusku. Bude podporovať nulovú vojenskú pomoc Ukrajine

„Hlavným hýbateľom tohto procesu vôbec nie je Kyjev, ale Spojené štáty. Preto čím dlhšie budú USA prilievať olej do ohňa svojimi krokmi, svojou priamou angažovanosťou v konflikte, tým dlhšie bude pokračovať. Ale aj tak to nebude schopné zmeniť chod udalostí. Rusko dosiahne svoje ciele,“ zdôraznil hovorca Kremľa podľa štátnej agentúry TASS.

Fico vystupoval proti vojenskej pomoci Ukrajine už pred septembrovými parlamentnými voľbami, ktoré jeho strana Smer vyhrala. Dnes prisľúbil, že nebude hlasovať za žiadne sankcie proti Rusku, ak by poškodili aj Slovensko.

Božena 5 v akcii na Ukrajine

Ozbrojené sily Ukrajiny zverejnili zábery ako slovenský systém Božena 5 pomáha s odmínovaním.

Fotogaléria
Odmínovací systém Božena 5 si poradí aj s...
Valec s reťazami, ktorý slúži na odmínovanie.
+4Slovenský odmínovací systém Božena 5 v akcii na...

Slovensko do nástupu Ficovej vlády patrilo k silným podporovateľom Ukrajiny, ktoré pomáhalo aj vojenskými dodávkami, a tiež sa radilo k zástancom protiruských sankcií.

Ficov postoj znamená, že po Maďarsku je Slovensko druhou krajinou Visegrádskej skupiny (V4 – Česko, Maďarsko, Poľsko, Slovensko), ktorá odmieta dodávky zbraní na Ukrajinu.

Komentátori poukazujú na to, že Ficov negatívny postoj k vojenskej pomoci Ukrajine by paradoxne mohol poškodiť slovenské zbrojovky, ktoré po zlých rokoch zažívajú lepšie časy práve kvôli oživeniu dopytu po ich produkcii v dôsledku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu. Týka sa to aj vlajkovej lode slovenského zbrojného priemyslu, samohybných húfnic Zuzana 2. Tie sa teraz pre Ukrajinu vyrábajú v rámci komerčného kontraktu.

Rýchlo a zbesilo. Slovenská húfnica Zuzana 2 na fronte na Ukrajine.

Video

Slovenská štátna firma Konštrukta-Defence na začiatku augusta odovzdala Ukrajine ďalšie dva kusy samohybných húfnic Zuzana 2. Sú to prvé delostrelecké súpravy z celkom 16, ktorých výrobu financujú Dánsko, Nórsko a Nemecko. Podľa vtedajšieho vyjadrenia slovenského ministerstva obrany všetky sľúbené slovenské húfnice Ukrajinci dostanú do konca roku 2024.

hufnica zuzana 2 Čítajte viac O slovenskú Zuzanu je záujem v Južnej Amerike. Uspeje v boji s konkurenciou? reverzný tok plynu, 2014, Robert Fico Čítajte viac Politico: Prečo Fico neznáša Ukrajinu? Tkvie to v minulosti a je to osobné
155 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Rusko #vojna na Ukrajine