Čínska stíhačka sa priblížila nebezpečne blízko k americkému bombardéru. Peking obviňuje USA z provokácie

Americká armáda sa sťažovala, že čínska stíhačka tento týždeň vykonala nad Juhočínskym morom nebezpečný manéver, keď sa na tri metre priblížila k americkému bombardéru B-52. Informovala o tom dnes agentúra AP.

27.10.2023 13:22
Čínska stíhačka J-11, americký bombardér, kolízia Foto:
Na tomto obrázku z videa poskytnutého americkým indo-pacifickým je stíhačka J-11 pod velením Čínskej ľudovej republiky videná z lietadla amerického bombardéra B-52 nad Juhočínskym morom 24. októbra 2023.
debata

„Pilot stíhačky J-11 preletel nebezpečným a neprofesionálnym spôsobom“ pod a pred americkým lietadlom vo vzdialenosti iba desiatich stôp (asi troch metrov) a vystavil oba stroje riziku kolízie, uviedlo dnes americké velenie v Indicko-pacifickej oblasti.

Čínske ministerstvo zahraničia vinu zvalilo na Spojené štáty. Podľa neho bol prelet amerického bombardéra nad Juhočínskym morom zámernou provokáciou. „Americké lietadlá urazili tisíce kilometrov do blízkosti Číny, aby demonštrovali silu,“ poznamenalo čínske ministerstvo.

Stret amerického drona s ruskou stíhačkou
Video
Zdroj: US Air Force

Peking podľa AP čoraz dôraznejšie presadzuje svoje nároky na väčšinu Juhočínskeho mora, proti čomu protestujú Spojené štáty aj viaceré krajiny regiónu. Spojené štáty pravidelne vysielajú do oblasti svoje lietadlá a lode, aby demonštrovali slobodu preletov a plavby.

Taiwan Čítajte aj Čína uvalila sankce na známe americké zbrojovky. Dôvodom je predaj zbraní Taiwanu

Podľa informácií americkej armády k incidentu došlo v noci za nízkej viditeľnosti. Od novembra 2021 zaznamenali Spojené štáty viac ako 180 takýchto incidentov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #Peking #Americká armáda #B-52