Čína uvalila sankce na známe americké zbrojovky. Dôvodom je predaj zbraní Taiwanu

Čína sa rozhodla uvaliť sankcie na americké zbrojné firmy Lockheed Martin a Northrop Grumman kvôli predaju zbraní Taiwanu, ktorý Peking považuje za svoju provinciu. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na čínske ministerstvo zahraničia. Podobu sankcií čínska diplomacia nespresnila.

15.09.2023 15:22
Taiwan Foto: ,
Taiwanská vlajka v metropole Tchaj-pej
debata (1)

„Vyzývame americkú stranu, aby sa riadila princípom jednej Číny…ukončila americko-taiwanskú vojenskú spoluprácu a prestala vyzbrojovať Taiwan, inak ju z čínskej strany čaká rázna odplata,“ povedala na dnešnej tlačovej konferencii hovorkyňa čínskej diplomacie Mao Ning.

Čínska invázia? Taiwan si precvičil obranu.

Video
Taiwan, vojenské cvičenie, vrtuľník Čítajte viac Prezident USA schválil vojenskú pomoc Taiwanu, dosiahne až 345 miliónov USD

Podľa hovorkyne sa pobočka spoločnosti Lockheed Martin sídliaca v štáte Missouri v auguste priamo podieľala na predaji zbraní Taiwanu. Firma Northrop Grumman sa zúčastnila predaja zbraní na Taiwan opakovane, dodala hovorkyňa.

Peking podobné sankcie uvalil na americké spoločnosti kvôli predaju zbraní na Taiwan v minulých rokoch mnohokrát. Podľa agentúr nie je pritom jasné, aký vplyv takéto sankcie majú. Spojené štáty zakazujú väčšinu predaja zbrojných technológií do Číny, niektorí vojenskí dodávatelia ale zaisťujú aj civilné zákazky v leteckom a kozmickom priemysle a v ďalších oblastiach. Biely dom v minulosti označil tieto sankcie za symbolické.

Čína vníma Taiwan ako svoje územie, hoci ostrov funguje desiatky rokov de facto nezávisle. Spojené štáty podobne ako väčšina krajín nemajú s Taiwanom formálne diplomatické vzťahy, ale sú jeho najdôležitejším medzinárodným spojencom a hlavným dodávateľom zbraní.

Čína, J-15 Čítajte viac Trójsky kôň Pekingu? Taiwanské súostrovie plánuje most do Číny
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #sankcie #Taiwan #Lockheed Martin #Northrop Grumman