Prioritou Arktída. USA otvorili v Európe svoju najsevernejšiu diplomatickú stanicu

Spojené štáty v piatok otvorili svoju najsevernejšiu diplomatickú stanicu, čím zdôraznili rastúci význam arktického regiónu pre Washington v čase, keď je spolupráca arktických štátov narušená vojenskou agresiou Ruska na Ukrajine, informuje TASR podľa tlačovej agentúry Reuters.

28.10.2023 19:56
Antony Blinken Foto: ,
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
debata (12)

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken ohlásil otvorenie stanice v nórskom meste Tromsö v júni ako prostriedok, vďaka ktorému budú mať Spojené štáty „diplomatickú stopu aj za polárnym kruhom“.

Toto dokáže fínske delostrelectvo. NATO sa o hranicu s Ruskom nemusí báť
Video

„Ide o významné gesto, ktoré ukazuje, o koľko dôležitejšia je pre USA Arktída v súčasnosti ako pred piatimi alebo desiatimi rokmi,“ povedal Andreas Östhagen, vedúci výskumný pracovník Inštitútu Fridtjofa Nansena (FNI) so sídlom v Osle.

Návrat po 30 rokoch

Tromsö je najväčšie mesto v arktickej časti Nórska. Leží približne 400 kilometrov západne od Ruska; Nórsko a Rusko majú v Arktíde spoločné hranice. Počas studenej vojny mal Washington v Tromsö stanicu, ale v roku 1994 ju zatvoril.

Sergej Lavrov Čítajte viac Lavrov varoval západné krajiny, aby si nerobili nároky na Arktídu

Táto „prezenčná“ stanica nebude poskytovať konzulárne služby. Bude mať jedného diplomata, ktorého činnosť sa bude zameriavať na obchodné kontakty, vedu a Arktickú radu (AC), medzivládnu organizáciu pozostávajúcu z ôsmich arktických štátov – Ruska, USA, Kanady, Fínska, Nórska, Islandu, Švédska a Dánska.

Obnovené diplomatické pracovisko bude sídliť v rovnakej budove ako sekretariát AC.

Rada musí prežiť

Spolupráca v rámci AC medzi Ruskom a západnými arktickými štátmi bola pozastavená po napadnutí Ukrajiny ruskými silami vo februári 2022. Určitá spolupráca s Moskvou sa obnovila po tom, ako Nórsko v máji prevzalo predsedníctvo Rady, ale naďalej sa obmedzuje iba na kontakty medzi diplomatmi.

Veľvyslanec USA v Nórsku Marc Nathanson povedal, že Washington je „pevne presvedčený“ o tom, že AC by mala zostať hlavným orgánom pre spoluprácu v Arktíde.

NATO, Nórsko Čítajte viac NATO sa rozšíri v Arktíde. Jeho šéf tam vidí Rusko a Čínu

„Arktická rada musí prežiť, ale z dôvodu nevyprovokovanej invázie Ruska na Ukrajinu to pre ostatných sedem členov AC znamená, že s Ruskom nemôžeme zaobchádzať ako zvyčajne,“ uviedol Nathanson. Tento post je „nevojenský“ a určený „na spoluprácu pre mierovú, vedecky založenú diplomaciu“, dodal ambasádor.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #arktída #Rusko #USA #Nórsko #vojna na Ukrajine