Vučič tlaku neodolal a rozpustil parlament: Srbsko je v bode zlomu. AP predpokladá triumf SNS

Srbský prezident Aleksandar Vučić podpísal výnos o rozpustení parlamentu a stanovil termín predčasných parlamentných volieb na nedeľu 17. decembra, informovala agentúra Reuters.

01.11.2023 10:36 , aktualizované: 12:42
Srbský prezident Aleksandar Vučić Foto: ,
Srbský prezident Aleksandar Vučić.
debata (9)

Zároveň s parlamentnými voľbami sa majú v 65 srbských mestách a obciach vrátane hlavného mesta Belehradu konať komunálne voľby. „Žijeme v časoch, ktoré sú ťažké pre celý svet, v časoch globálnych výziev, vojen a konfliktov, v časoch, v ktorých je potrebné, aby sme boli všetci jednotní v boji za zachovanie životne dôležitých národných a štátnych záujmov Srbskej republiky,“ uviedol Vučič. Zároveň vyhlásil, že sa „Srbsko nachádza v bode zlomu“ a podľa neho si majú občania zvoliť, „akú politiku chcú“.

Kosovo, Srbsko Čítajte viac Kosovský premiér obvinil z eskalácie násilia srbský gang napojený na vládu

Úmysel vyhlásiť predčasné voľby s ohľadom na rozsiahle protivládne protesty oznámil Vučić už v polovici októbra. Súčasný parlament si Srbi zvolili vlani v apríli, pohodlnú väčšinu v nich získala Vučićova Srbská pokroková strana (SNS).

„Usporiadanie nových parlamentných volieb za súčasných okolností zaistí vyššiu mieru demokracie, zníži napätie, ktoré vytvárajú protichodné názory v spoločnosti, zavrhne prejavy výlučnosti a nenávisti a potvrdí právo na slobodné vyjadrovanie názorov a stanovísk k niektorým politickým, hospodárskym a iným otázkam, vrátane ďalšieho potvrdenia európskych hodnôt,“ uviedol prezident vo vyhlásení, ktoré zverejnil srbský spravodajský server Danas.

Srbsko / Kosovo / KFOR / Čítajte viac EÚ pohrozila Srbsku a Kosovu sankciami, ak nezabránia opakovaniu násilností

Demonštrácie proti vláde vypukli v Srbsku po dvoch májových masových streľbách vrátane masakry spáchanej 13-ročným žiakom v Belehrade, ktoré si dovedna vyžiadali 18 mŕtvych. Demonštranti obviňujú médiá kontrolované Vučičom z podnecovania atmosféry nenávisti a glorifikácie násilia v krajine.

Srbská premiérka Ana Brnabićová ponúkla prezidentovi svoju rezignáciu už v júni.

Šéfka Európskej komisie Usrula von der Leyenová počas návštevy Belehradu v utorok povedala, že Srbsko i Kosovo by sa mali viac usilovať o normalizáciu ich vzťahov, ak sa chcú stať súčasťou Európskej únie. Obe krajiny totiž odmietli po minulotýždňových rokovaniach v Bruseli pristúpiť na kompromis a podpísať dohodu, ktorú dosiahli vo februári.

Ozbrojenci v kostole

Napätie medzi Srbskom a Kosovom sa vystupňovalo koncom septembra, keď na sever Kosova preniklo asi 30 ozbrojencov, ktorí zastrelili policajta a na niekoľko hodín sa zabarikádovali v pravoslávnom kláštore v obci Banjska. Počas obliehania kosovská polícia zastrelila troch z nich.

kosovo Čítajte viac Srbský politik Milan Radoičič sa priznal k príprave útoku v Kosove

Agentúra AP dodáva, že termín parlamentných volieb, ktoré budú v poradí tretími v priebehu uplynulých štyroch rokov, nie je prekvapením, keďže populistický srbský líder už niekoľko týždňov vedie volebnú kampaň v prospech vládnej strany SNS, hoci z jej vedenia formálne odstúpil ešte počas mája.

Opozícia zároveň obviňuje Vučiča z toho, že vytvoril neistú atmosféru v krajine, ktorá sa formálne usiluje o členstvo v Európskej únii, avšak udržuje si blízke vzťahy tradičným spojencom Ruskom.

Podľa AP sa v parlamentných voľbách opäť predpokladá víťazstvo nacionalistickej SNS, ktorá má takmer plnú kontrolu nad štátnymi médiami. Opozícia však dúfa, že získa najviac hlasov v Belehrade – tradičnej bašte opozície.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #Aleksandar Vučič