Izrael v Gaze postupuje v troch smeroch a čelí kritike za mŕtve deti

Izrael tvrdí, že mieril na jedného z lídrov teroristického hnutia Hamas a ďalších radikálov a tiež na podzemnú infraštruktúru. Výsledkom útoku v utečeneckom tábore Džabalia v Pásme Gazy je však najmenej 50 mŕtvych. Tvrdia to miestne úrady, ktoré riadi Hamas.

01.11.2023 14:41
debata (76)

Ochrana civilistov?

Na obrázkoch z tábora je jasne viditeľný veľký kráter. Hovorca izraelskej armády Richard Hecht pre televíziu CNN povedal, že členovia Hamasu sa skrývajú za civilistov a v oblasti kontrolovali viaceré budovy. Pri útoku vraj zahynul veliteľ džabalijského práporu islamistov Ibrahím Biarí. Radikála považovali za jedného z organizátorov krvavého útoku Hamasu na južný Izrael, pri ktorom teroristi 7. októbra zabili 1 400 ľudí a ďalších viac ako 240 zobrali ako rukojemníkov.

Ako chce Izrael znížiť civilné obete v Gaze? Odpovedá veľvyslanec
Video
Hamas zámerne umiestňuje zbrane medzi civilistov. Používa ich ako ľudské štíty, aby sa ochránil," tvrdí izraelský veľvyslanec Eitan Levon. / Zdroj: TV Pravda

Známy moderátor CNN Wolf Blitzer pri rozhovore Hechtom poznamenal, že Izrael si mal byť vedomý, že v tábore sú nevinní civilisti. Reakcia hovorcu bola, že to je tragédia vojny a že ľudia vedeli, že majú odísť na juh.

"Takže aj tak ste sa rozhodli bombardovať,“ kontroval Blizter. "Robíme všetko preto, aby sme minimalizovali civilné obete,“ odvetil Hecht.

V tábore Džabalia žije podľa televízie Al-Džazíra približne 116-tisíc obyvateľov. Sú v ňom tri školy, ktoré spravuje OSN a ktoré teraz poskytujú núdzové prístrešie pre stovky vysídlených rodín. V tábore žijú Palestínčania, ktorí boli vysídlení zo svojich dedín v roku 1948, a ich potomkovia.

Očitý svedok Muhammad al-Aswad opísal pre CNN scény po útoku. „Deti niesli ďalšie zranené deti a bežali, vzduch napĺňal sivý prach. Na troskách viseli telá, mnohé z nich sa nedali identifikovať. Niektorí krvácali a iní boli popálení. Videl som ženy kričať, boli zmätené. Nevedeli, či majú plakať, že stratili svoje deti, alebo bežať a hľadať ich, najmä keď sa tam hralo veľa detí,“ povedal al-Aswad telefonicky pre CNN.

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Generálny tajomník OSN António Guterres vyzval na ochranu civilistov na oboch stranách konfliktu. "Tá je prvoradá a musí byť vždy rešpektovaná. Medzinárodné humanitárne právo stanovuje jasné pravidlá, ktoré nemožno ignorovať. Nie je možné si z neho vyberať ako z menu a nedá sa uplatňovať selektívne,“ vyhlásil Guterres. Na ochranu civilistov vyzval i šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell, ktorý zároveň odsúdil útoky izraelských osadníkov na Palestínčanov na Západnom brehu Jordánu.

"Nemusíme si vyberať medzi obranou Izraela a pomocou pre palestínskych civilistov. Môžeme a musíme urobiť oboje,“ napísal v komentári pre denník Washington Post americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Šéf diplomacie USA by už zajtra mal opäť navštíviť Izrael a bude rokovať i s ďalšími štátmi v regióne.

Ministerstvo zdravotníctva v Pásme Gaze, ktoré ovláda Hamas, uvádza, že pri izraelských útokoch už zahynulo viac ako 8 500 Palestín­čanov, z nich dve tretiny boli ženy a deti. Včera bolo v oblasti opätovne prerušené internetové a telefonické spojenie. Informovala o tom palestínska telekomunikačná spoločnosť. Je to už druhý takýto výpadok za necelý týždeň v Pásme Gazy.

Izraelská mobilná delostrelecká jednotka blízko...
Izraelská mobilná delostrelecká jednotka v...
+7Izraelská mobilná delostrelecká jednotka na...

Postup izraelskej armády

Podľa austrálskeho generála vo výslužbe Micka Ryana sa za posledných 48 hodín lepšie ukázala taktika izraelských ozbrojených síl. Expert tvrdí, že útočiace jednotky postupujú v troch smeroch.

"Zdá sa, že plán, ktorý vypracovali ozbrojené sily a ktorý práve realizujú, je izolovať mesto Gaza a severnú časť Gazy v počiatočnej fáze postupu. Táto izolácia je súčasťou širšej stratégie, ktorú Charles Knight a Katja Theodorakisová pre Austrálsky inštitút pre strategickú politiku opísali ako SLICE-ing (strategize, locate, isolate, constrict, eliminate – strategizovať, lokalizovať, izolovať, obmedzovať, eliminovať).

Ryan uviedol, že ako ukazujú najnovšie príspevky z účtu War Mapper, ktorý sa na sociálnej sieti Twitter (známa aj ako X) zameriava na mapy konfliktov, Izraelčania vstupujú do Gazy po troch samostatných osiach. Po prvej osi je postup na juh paralelný s pobrežím zo severu Gazy. Po druhej ide o postup do severovýchodnej Gazy smerom k mestu Bajt Hánún. A prípade tretej osi je to postup do východnej Gazy, južne od mesta Gaza, v smere k pobrežiu.

"Pre predstavu, vzdialenosť od severnej hranice Gazy na prvej osi postupu po miesto stretnutia s izraelskými jednotkami na tretej osi postupu je približne 18 kilometrov. Možno sa to nezdá ďaleko, ale ide takmer výlučne o zastavané mestské oblasti. Napredovanie cez ne nebude ani rýchle, ani ľahké,“ vysvetlil Ryan. "Postup a vyčistenie severnej Gazy budú nejaký čas trvať. Možno týždne alebo mesiace. V tomto čase bude Izrael musieť hľadať rovnováhu medzi vojenskou efektivitou operácií na zničenie Hamasu a akýchkoľvek iných nepriateľov a snahe vyhnúť sa civilným obetiam, a zároveň dávať pozor na strategické hodiny, teda na trpezlivosť spojencov, ktoré tikajú,“ zdôraznil generál vo výslužbe.

V tejto súvislosti Ryan uviedol, že počas krízy medzi Izraelom a Gazou v roku 2021 americký prezident Joe Biden po deviatich dňoch očividne povedal izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi, že konflikt sa musí skončiť.

"Po tom, čo predseda vlády trval na pokračovaní vojny, Biden ho informoval, že je koniec. O dva dni neskôr nasledovalo prímerie. Izrael môže mať teraz viac priestoru konať vzhľadom na hrozné útoky, ktorým čelil 7. októbra, ale jeho možnosti nie sú nekonečné. Bude musieť dosiahnuť svoje vojenské ciele a položiť základy pre dlhodobé politické ciele skôr, ako mu vyprší strategický čas,“ dodal Ryan.

© Autorské práva vyhradené

76 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Hamas #Pásmo Gazy #Gaza #útok na Izrael