Vandali židovský cintorín vo Viedni posprejovali hákovými krížmi a podpálili

V židovskej časti Viedenského ústredného cintorína v noci na stredu niekto zjavne založil požiar. Na múre cintorína tiež našli nasprejované hákové kríže. Oznámil to predseda židovskej obce v rakúskej metropole (IKG) Oskar Deutsch, informuje agentúra APA.

01.11.2023 16:04
debata (10)

Oheň zachvátil vstupnú časť obradnej siene pri jednej z brán cintorína. Pri incidente neutrpel nikto zranenia. Prípad vyšetruje krajinský úrad na ochranu ústavy a boj proti terorizmu (LVT), oznámila polícia. Príčina požiaru podľa nej nie je zatiaľ známa.

Hovorca hasičského zboru pre APA povedal, že požiar vypukol niekedy v nočných hodinách. Hasičov privolali ráno po 8.00 h, do ich príchodu už plamene takmer úplne dohoreli.

Budovu, v ktorej vznikli značné materiálne škody, úrady dočasne uzavreli, hroby však možno navštevovať.

„Najdôraznejšie odsudzujem útok na židovský cintorín vo Viedni,“ uviedol rakúsky kancelár Karl Nehammer. „Antisemitizmus nemá miesto v našej spoločnosti,“ dodal na sociálnej sieti s nádejou, že páchateľov rýchlo vypátrajú.

„Počet antisemitských incidentov v Rakúsku v posledných týždňoch výrazne vzrástol. To sa musí skončiť,“ žiadal rakúsky prezident Alexander Van der Bellen. „‚Nikdy viac‘ je konkrétna úloha pre nás všetkých: Židovky a Židia musia mať možnosť žiť v Rakúsku v bezpečí,“ zdôraznil.

„Pokojné a ohľaduplné spolužitie má v našom meste najvyššiu prioritu. Je našou historickou povinnosťou chrániť židovský život a židovské inštitúcie,“ napísal starosta Viedne Michael Ludwig.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Viedeň #vandalizmus #antisemitizmus