Izraelská armáda obkľúčila mesto Gaza. Vaši vojaci ho opustia v čiernych vreciach, varuje Hamas

Izraelské jednotky sa pri postupe proti bojovníkom z radikálneho palestínskeho hnutia Hamas v severnej časti Pásma Gazy dostali ďalej ako na okraj mesta Gazy, vyhlásil izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Izraelská armáda večer oznámila, že týždeň po začatí pozemnej operácie na palestínskom území "dokončila obkľúčenie mesta Gazy". Brigády Kasám, ozbrojené krídlo hnutia Hamas, varovali, že Gaza bude pre Izrael "prekliatím", a že jeho vojaci ju opustia "v čiernych vreciach".

02.11.2023 05:25 , aktualizované: 23:10
Izraelskí vojaci / Armáda / Tank / Foto:
Izraelskí vojaci (v pozadí izraelský tank) operujúci v Pásme Gazy 2. november 2023
debata (173)

Najdôležitejšie udalosti

  • Hamas: V útečeneckom tábore Džabálijá zahynulo najmenej 195 ľudí
  • Ministerstvo Hamasu: Vojna v Gaze si vyžiadala už vyše 9-tisíc životov
  • Takmer polovica nemocníc v Gaze už nedokáže poskytovať liečbu
gaza Čítajte viac Hamas porazíme aj za cenu bolestivých strát, uviedol Netanjahu. Izrael znovu bombardoval Džabálijú

Ako chce Izrael znížiť civilné obete v Gaze? Odpovedá veľvyslanec.

Video
Izraelská mobilná delostrelecká jednotka blízko...
Izraelská mobilná delostrelecká jednotka v...
+7Izraelská mobilná delostrelecká jednotka na...

23:10 Do Pásma Gazy dnes odišlo cez egyptský hraničný priechod Rafah vyše 100 nákladných vozidiel s pomocou. Uviedol to podľa serveru The Times od Israel (ToI) palestínsky Červený polmesiac. Stovku nákladných vozidiel už predtým označovali medzinárodné organizácie ako minimum na zaručenie humanitárnych potrieb v Pásme Gazy. Dodávky obsahujú potraviny, vodu, lieky, ale nie palivo.

Počet nákladných vozidiel, ktoré odišli cez Rafah do Pásma Gazy, sa v porovnaní so stredou takmer zdvojnásobil. Od sprevádzkovania hraničného priechodu pred zhruba dvoma týždňami odišlo do Pásma Gazy z Egypta 374 kamiónov s pomocou.

Medzinárodné organizácie vyčíslili na stovku nákladných vozidiel objem pomoci, ktoré Pásmo Gazy denne potrebuje. Tento počet si tiež stanovili za cieľ Spojené štáty pri rokovaniach o otvorení hraničného priechodu Rafah s Egyptom.

22:15 Francúzsko vyšle k pobrežiu Pásma Gazy svoje vrtuľníkové výsadkové plavidlo Dixmude. V rozhovore, ktorý odvysielala stanica France Info, to z Libanonu, kde je na návšteve, oznámil francúzsky minister obrán Sébastien Lecornu. Pri Pásme Gazy sa už nachádza sesterská loď Tonnerre. V oblasti by Dixmude mohla začať pôsobiť v polovici novembra, uvádzajú francúzske médiá.

V rozhovore Lecornu uviedol, že námorníctvo plavidlo vybavuje tak, aby mohlo fungovať ako plávajúca nemocnica. Loď by tak mohla uľaviť zdravotníckym zariadeniam v Pásme Gazy, ktoré sú preplnené a hrozí im tiež nedostatok pohonných látok pre generátory. V rozhovore však Lecornu podotkol, že podrobný plán nasadenia lode je stále v príprave.

Podľa agentúry Reuters sú však francúzske lode príliš malé na to, aby sa z nich stali nemocnice. Panujú navyše pochybnosti o tom, do akej miery je praktické prevážať pacientov z pevniny na more. Lecornu uviedol, že Francúzsko rokuje o spôsobe nasadenia s Egyptom a Izraelom. Paríž by navyše bol rád, keby sa k jeho snahe pripojili ďalšie krajiny.

22:05 Izraelskú vládu rozdeľuje spor ohľadom toho, či pravidelne prevádzať finančné prostriedky Palestínskej samospráve na okupovanom Západnom brehu Jordánu. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej ide o ďalší náznak rastúceho napätia v koaličnej vláde Benjamina Netanjahua, ktorú tvoria aj krajne pravicové a ultraortodoxné strany.

Proti pravidelným prevodom daňových príjmov, ktoré vybral Izrael za palestínsku samosprávu, sa po útoku radikálneho hnutia Hamas stavia krajne pravicový minister financií Bezalel Smotrič. Opačné stanovisko obhajuje minister obrany Joav Galant.

Izrael vyberá clá a ďalšie daňové príjmy v častiach okupovaného Západného brehu Jordánu, na ktorých vykonáva priamu kontrolu. Tieto prostriedky sa zvyčajne po súhlase ministra financií mesačne prevádzajú Palestínčanom.

Smotrič odmietol prostriedky uvoľniť a Palestínsku samosprávu obvinil z podpory „strašných masakrov nacistickej teroristickej organizácie Hamas“. Galant vyzval na vyplatenie prostriedkov. Pomohlo by to podľa neho obnoviť stabilitu na Západnom brehu Jordánu, kde od 7. októbra prudko narastá násilie. To Smotrič odmietol.

22:00 Vagnerova žoldnierska skupina by mohla dodať systém protivzdušnej obrany libanonskému šiitskému hnutiu Hizballáh. S odvolaním sa na predstaviteľov amerických tajných služieb to uviedol The Wall Street Journal (WSJ). Existujú podľa nich tiež obavy, že by sa Hizballáh mohol naplno zapojiť do konfliktu medzi Izraelom a radikálnym palestínskym hnutím Hamas.

Vzájomné ostreľovanie na izraelsko-libanonskej hranici, ku ktorému dochádzalo už v minulosti, zosilnelo po útoku Hamasu na južný Izrael zo 7. októbra, pri ktorom zahynulo vyše 1 400 ľudí. Následné izraelské útoky na Pásmo Gazy si podľa tamojších úradov riadených Hamasom vyžiadali vyše 9 000 obetí.

Podľa denníka by v prípade dodávky pre Hizballáh mohlo ísť o Pancir-S1, v kóde NATO zvaný SA-22 Greyhound, čo je samohybný protilietadlový systém krátkeho a stredného dosahu.

Washington zatiaľ nepotvrdil, že by bol systém odoslaný, uviedol nemenovaný americký predstaviteľ. Sleduje však rokovania, do ktorých sú zapojení vagnerovci aj Hizballáh, s veľkým znepokojením.

Spojené štáty umiestnili lietadlovú loď vo východnom Stredomorí, aby sa pokúsili odradiť Hizballáh od otvorenia severného frontu proti Izraelu. Vagnerovci majú personál v Sýrii, kde sú bojovníci Hizballáhu tiež prítomní.

21:25 Izraelská armáda vo štvrtok večer oznámila, že obkľúčila mesto Gaza, metropolu palestínskeho Pásma Gazy. Informoval o tom hovorca armády Daniel Hagari.

„Izraelské jednotky dokončili obkľúčenie mesta Gaza, centra aktivít teroristickej organizácie Hamas,“ uviedol Hagari. Zároveň vyhlásil, že o prímerí sa v súčasnosti vôbec neuvažuje.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu však podľa miestnych médií zvažuje výzvu USA na humanitárne prestávky v bojoch.

Izraelská armáda medzičasom tiež informovala, že „eliminovala“ vo štvrtok vyše 130 teroristov. Podľa agentúry DPA pritom nebolo bezprostredne jasné, či tým myslela, že týchto 130 osôb zabila.

Ozbrojené krídlo Hamasu – brigády Izzadína Kassáma – reagovalo na oznámenia Izraela vyhlásením, že „Gaza bude pre Izrael historickým prekliatím“.

21:00 Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová vo štvrtok oznámila, že na území Nemecka zakázala organizáciu Samidún podporujúcu palestínskych väzňov. Zakázala tiež činnosť palestínskeho islamistického hnutia Hamas, informovala agentúry DPA.

„V prípade Hamasu som dnes úplne zakázala činnosť tejto teroristickej organizácie, ktorej cieľom je zničiť štát Izrael,“ uviedla vo vyhlásení Faeserová.

Vláda rozpustí aj nemecké krídlo siete Samidún založenej v roku 2012 v USA. Táto medzinárodná sieť podľa Faeserovej pod pláštikom solidarity s palestínskymi väzňami v rôznych krajinách šíri protiizraelskú a antisemitskú propagandu.

Znamená to, že bude skonfiškovaný všetok majetok týchto organizácií. Zároveň sa zakážu aj aktivity týchto skupín na internete a sociálnych sieťach. Každý, kto bude naďalej pôsobiť v týchto organizáciách, sa dopúšťa trestného činu, uviedol rezort vnútra vo vyhlásení.

20:00 Z Pásma Gazy sa dnes dostala do Egypta ďalšia skupina ľudí so zahraničným pasom. Podľa agentúry AFP prešlo do Egypta zatiaľ 100 ľudí, ďalšie tri stovky sú podľa DPA už v egyptskej časti priechodu Rafah. Podľa AFP by dnes malo byť rovnako prevezených z palestínskej strany do Egypta tiež 60 až 100 zranených Palestínčanov. Prví cudzinci či ľudia s dvojitým občianstvom sa od 7. októbra z Pásma Gazy dostali cez Rafah v stredu.

Úrad pre hraničné priechody v Pásme Gazy ráno zverejnil zoznam ďalších 600 cudzincov, ktorí môžu odísť do Egypta. Podľa denníka The New York Times je na ňom 400 Američanov a ľudí s pasmi okrem iného Mexika, Maďarska, Chorvátska, Grécka, Talianska, Holandska či Belgicka. Nie všetci na zozname sa zrejme dostavia, keďže sa kvôli pokračujúcemu ostreľovaniu Pásma Gazy k prechodu nemuseli dostať.

Spojeným štátom sa doteraz podarilo z Pásma Gazy dostať 74 osôb s dvojitým občianstvom, uviedol americký prezident Joe Biden. Španielsko plánuje štvrtok alebo v piatok evakuovať z Gazy 140 až 170 španielskych občanov a ich rodinných príslušníkov.

19:55 Americký minister zahraničia Antony Blinken chce pri piatkovej návšteve Izraela rokovať o „konkrétnych krokoch“ pre minimalizáciu civilných obetí v Pásme Gazy. Povedal to novinárom pred odletom z Washingtonu. Podľa informácií denníka The New York Times (NYT) bude Izraelčanov nabádať na dojednanie krátkych prestávok v bojoch za prepustenie zajatcov Hamasu a distribúciu humanitárnej pomoci.

Blinkenova druhá blízkovýchodná cesta od začiatku novej vojny Izraela s palestínskym hnutím Hamas prichádza v čase, keď je administratíva amerického prezidenta Joea Bidena pod rastúcim tlakom jeho straníckych kolegov v Kongrese ohľadom katastrofálnej humanitárnej situácie v Pásme Gazy. Volanie viacerých demokratov v Snemovni reprezentantov po prímerí v oblasti podporil vplyvný člen Senátu Dick Durbin, ktorý ako podmienku pre prerušenie bojov vidí prepustenie civilistov unesených Hamasom 7. októbra z Izraela.

Americká vláda jasne podporuje plán Izraela zničiť Hamas vojenskou cestou a myšlienku prímeria zatiaľ odmieta. Dáva však najavo podporu „prestávke“ v bojoch, čo je výraz, ktorý v noci na štvrtok použil aj samotný prezident Biden. Uviedol pritom, že by to umožnilo prepustenie zajatcov.

18:25 Izraelské jednotky sa pri postupe proti bojovníkom z radikálneho palestínskeho hnutia Hamas v severnej časti Pásma Gazy dostali ďalej ako na okraj mesta Gazy. Podľa agentúry Reuters to vyhlásil izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

„Sme na vrchole bitky. Dosiahli sme pôsobivé úspechy a prešli cez okraj mesta Gazy. Postupujeme vpred,“ uviedol bez ďalších podrobností Netanjahu vo vyhlásení zverejnenom jeho úradom.

Aj náčelník generálneho štábu izraelskej armády Herci Halevi uviedol, že izraelskí vojaci operujú vo vnútri mesta a obkľučujú ho podľa neho tiež z niekoľkých smerov. „Pokročili sme v ďalšej významnej fáze vojny. Sily sú v srdci severnej Gazy, operujú v meste Gaza, obkľučujú ho, prehlbujú (pozemnú ofenzívu) a dosahujú úspechy,“ uviedol Halevi vo vyhlásení, ktoré zverejnil The Guardian.

Izraelské sily „bojujú v hustej a zložitej mestskej oblasti, čo si vyžaduje profesionálny boj a odvahu,“ povedal Halevi. Dodal, že jeho sily bojujú „v tesných priestoroch proti krutému nepriateľovi“. Pozemné sily podľa neho sprevádzajú „presné spravodajské informácie, paľba zo vzduchu a mora“. „Toto partnerstvo robí boj oveľa efektívnejším,“ uviedol Halevi.

Vojna si vyžiadala „bolestivú a ťažkú cenu“, povedal generál, keďže pri pozemnej operácii v Gaze podľa neho bolo od piatku zabitých 18 izraelských vojakov.

Experti OSN dnes vyzvali na humanitárne prímerie v Gaze a uviedli, že palestínskemu ľudu hrozí „vážne riziko genocídy“.

18:15 Najmenej 27 ľudí zahynulo pri izraelskom útoku neďaleko školy, ktorú prevádzkuje OSN v utečeneckom tábore Džabálijá na severe pásma Gazy. Oznámilo to vo štvrtok palestínske ministerstvo zdravotníctva v Gaze.

Rezort zdravotníctva, ktorý rovnako ako ďalšie úrady riadi Hamas, uviedol, že na mieste je veľký počet zranených, presný počet však nešpecifikoval. AFP podotýka, že tieto tvrdenia nedokáže nezávisle overiť.

Agentúra OSN pre pomoc palestínskym utečencom na Blízkom východe (UNRWA), ktorá v utečeneckom tábore Džabálijá prevádzkuje školu, sa k správam o útoku zatiaľ nevyjadrila.

18:10 Izrael by mohol zmierniť vojnové embargo na dovoz palív do Pásma Gazy vo chvíli, keď sa nemocniciam skutočne minú zásoby. Podľa agentúry Reuters to vyhlásil náčelník generálneho štábu izraelskej armády Herci Halevi, ktorý zdôraznil, že dodávky pohonných látok by sa v takom prípade uskutočňovali pod prísnym dohľadom. Úrad premiéra Benjamina Netanjahua oznámil, že dovoz pohonných hmôt do Pásma Gazy neschválil.

18:00 Nenasadili ich do boja, ale Izraelu pomáhajú napríklad identifikovať rukojemníkov, ktorých v Gaze zadržiava Hamas. Washington potvrdil, že do konfliktnej zóny vyslal niekoľko desiatok príslušníkov špeciálnych jednotiek. Tí sa pripojili k menšiemu tímu, ktorý v Izraeli pôsobil už pred veľkými teroristickými útokmi zo 7. októbra.

Izrael, Gaza Čítajte viac Izrael už podporujú špeciálne jednotky z USA. Prídu aj mierotvorcovia?

17:35 Rusko obvinilo Medzinárodný olympijský výbor (MOV) z „dvojakých štandardov“ v súvislosti s riešením konfliktu medzi Izraelom a Palestínou a vyzvalo na úplné opätovné prijatie ruských a bieloruských športovcov na športové podujatia.

„Od MOV požadujeme jasné a jednoznačné odmietnutie dvojakých štandardov, prísne uplatňovanie rovnakého zaobchádzania so všetkými športovcami bez výnimiek a bez diskriminácie na akomkoľvek základe,“ uviedla vo štvrtok hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová. Narážala tým podľa DPA na nedávne vyhlásenie MOV, že zakročí proti športovcom, ktorí bojkotujú či diskriminujú zástupcov Izraela.

Podľa MOV sa však pozastavenie činnosti Ruska a konflikt medzi Izraelom a Palestínou s možnou diskrimináciou izraelských športovcov nedajú porovnať. „Opatrenia a odporúčania prijaté MOV sú dôsledkom invázie ruskej armády na Ukrajinu počas zimných olympijských a paralympijských hier 2022 v Pekingu. Ide o porušenie olympijského prímeria, ktoré bolo v tom čase platné, a porušenie Olympijskej charty,“ uviedol MOV vo vyhlásení.

„MOV naďalej monitoruje situáciu a jej vplyv na izraelských a palestínskych športovcov. V súlade s Olympijskou chartou izraelský a palestínsky olympijský výbor žili v mierovom spolužití niekoľko desaťročí,“ vyhlásil MOV.

17:00 Libanonské hnutie Hizballáh uviedlo, že zaútočilo na izraelský cieľ na severe Izraela. Izraelská armáda hlásila, že útok opätovala.

Na izraelsko-libanonských hraniciach dochádza od vypuknutia konfliktu medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas v Gaze pravidelne k prestrelkám, ktoré si vyžiadali mŕtvych na oboch stranách.

Hizballáh tvrdí, že jeho militantom sa podarilo zasiahnuť izraelské „špionážne zariadenie“. Izraelská armáda uviedla, že v reakcii na odpálenie rakiet na sever Izraela zasiahla „teroristickú bunku“ v libanonskej pohraničnej oblasti.

13:53 Izraelskí vojaci nebudú a za žiadnych okolností by nemali vstupovať do tunelov Hamasu v Pásme Gazy. Podľa spravodajského webu The Times of Israel (ToI) to uviedol niekdajší zástupca náčelníka generálneho štábu izraelskej armády Jair Golan.

Podľa neho izraelská armáda môže tunely palestínskych ozbrojencov premeniť na smrtiacu pascu bez toho, aby do nich vstupovala. Naopak boj v tuneloch generálmajor v zálohe považuje za nebezpečný a veľmi riskantný.

„Nemusíte ísť do tunelov…vstúpiť do tunelov by bola vážna chyba,“ povedal Golan v rozhovore s izraelským vojenským rozhlasom. Príslušníci Hamasu sa v Pásme Gazy skrývajú práve v sieti tunelov a čakajú.

„Chytré je nájsť vchody do tunelov a uzavrieť ich alebo tam poslať dym, ktorý nepriateľa z tunela vyženie alebo mu ublíži,“ povedal Golan. „V tuneloch nebojujete za žiadnych okolností… tam nie je šanca vyviaznuť nezranený. V tuneloch sa nebojuje. Proti hrozbe tunelov sa musí zakročiť,“ dodal.

S tvrdením, že Hamas môže v tuneloch vyčkávať donekonečna, Golan nesúhlasí. „Verte mi. Izraelská armáda dnes disponuje schopnosťou, aby sa s tunelmi účinne vysporiadala. Má všetky znalosti a prostriedky. Ak Hamas v tuneloch zostane, stanú sa pre neho smrtiacou pascou,“ povedal. (čtk, timesofisrael.com)

13:43 Dovedna 16 z celkového počtu 35 nemocníc v Pásme Gazy už nedokáže poskytovať liečbu pre nedostatok paliva do generátorov. Uviedol to vo štvrtok hovorca tamojšieho ministerstva zdravotníctva, ktoré kontroluje militantné hnutie Hamas.

Hovorca dodal, že aj zvyšné nemocnice dokážu pacientom poskytovať len veľmi obmedzenú starostlivosť. Izraelská blokáda odrezala Gazu od dodávok paliva, elektriny aj pitnej vody. Bez paliva nemôžu fungovať nemocničné generátory na výrobu elektrickej energie.

V nemocniciach hľadajú útočisko aj mnohí vnútorne vysídlení obyvatelia. Zo svojich domovov ušli po odvetných úderoch, ktorými Izrael reagoval na útoky teroristov hnutia Hamas zo 7. októbra. Organizácia Spojených národov (OSN) je presvedčená, že vnútorne vysídlených je asi 1,4 miliónov obyvateľov Pásma Gazy, kde žije celkovo vyše 2,2 milióna ľudí.

Izrael nepovoľuje dodávky paliva do Gazy pre obavy, že Hamas by ho mohol zneužiť na vojenské účely. Používa ho aj pre generátory, ktoré slúžia na odvetrávanie systému podzemných tunelov, odkiaľ by palestínski bojovníci mohli útočiť na izraelských vojakov. Izrael obviňuje Hamas, že svojej zásoby pohonných hmôt by mohol použiť pre kolabujúce nemocnice. (tasr, dpa)

13:12 Ministerstvo zdravotníctva v palestínskom Pásme Gazy, ovládané militantným hnutím Hamas, vo štvrtok oznámilo, že počet zabitých od začiatku vojny Izraela proti Hamasu presiahol 9-tisíc.

Podľa tvrdenia ministerstva bolo v palestínskej enkláve doteraz zabitých 9061 ľudí, z nich 3 760 detí. Zranenia utrpelo ďalších 32-tisíc osôb.

Detský fond Organizácie Spojených národov (UNICEF) varoval, že viac ako 400 detí denne pri obliehaní Pásma Gazy Izraelom zomrie alebo utrpí zranenia. Zároveň vyzval na okamžité humanitárne prímerie. Od 7. októbra, začiatku vojny Izraela proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamas, podľa organizácie údajne zomrelo pri bombardovaní viac ako 3 500 detí a vyše 6 800 ďalších utrpelo zranenia.

„Deti už toho pretrpeli príliš veľa. Zabíjanie a zajatie detí sa musí zastaviť. Deti nie sú cieľom,“ uvádza sa v stredajšom vyhlásení, ktoré bolo zverejnené po druhom dni po sebe nasledujúcich smrteľných izraelských náletov na utečenecký tábor Džabálijá na severe Pásma Gazy. Zábery z miesta útokov v tábore UNICEF označil za „strašné a otrasné“.

UNICEF uviedol, že ešte nemá odhady o počte mŕtvych detí v tábore. Zdravotníci na mieste pre stanicu CNN uviedli, že stovky ľudí utrpeli zranenia a zomreli, medzi nimi aj deti. Izraelská armáda sa vyjadrila, že zaútočila na tábor, pretože tam boli militanti Hamasu, pričom niekoľko ich zabila.

Utečenecké tábory podľa UNICEF-u spadajú pod ochranu medzinárodného práva a strany v konflikte majú povinnosť rešpektovať a chrániť civilistov pred útokmi. „UNICEF opakuje svoju naliehavú výzvu všetkým stranám konfliktu na okamžité humanitárne prímerie, na zabezpečenie ochrany všetkých detí a na bezpečný a neobmedzený humanitárny prístup na poskytovanie záchrannej pomoci vo veľkom rozsahu v Pásme Gazy podľa medzinárodného humanitárneho práva,“ uvádza sa v jeho vyhlásení. (afp, tasr, sita, cnn,com)

12:30 Približne 400 ďalších držiteľov zahraničných pasov sa vo štvrtok zhromaždilo na palestínskej strane priechodu Rafah z Gazy do Egypta. Agentúre DPA to povedal predstaviteľ egyptskej pobočky Červeného polmesiaca.

Egyptské médiá zverejnili zábery desiatok ľudí zhromaždených pri priechode. Vo štvrtok by do Egypta malo prejsť okrem nich ešte ďalších zhruba 200 ľudí. Ide o druhú várku cudzincov a Palestínčanov s dvojakým občianstvom po otvorení priechodu Rafah v stredu. Dovtedy cezeň Egypt púšťal len humanitárnu pomoc.

V stredu tadiaľto prešlo 76 zranených Palestínčanov a 335 cudzincov alebo ľudí s dvojakým občianstvom, uviedol egyptský predstaviteľ na hraničnom priechode Rafah. (tasr, dpa)

12:24 Pápeža Františka zaráža, že antisemitizmus pokračuje aj po tom, ako holokaust ukázal, kam až môže viesť. Pápež v stredu pre spravodajskú reláciu Tg1 v štátnej televízii Rai v stredu povedal:

„Žiaľ, antisemitizmus je (v spoločnosti) stále skrytý. Môžete to vidieť napríklad u mladých ľudí, ktorí občas niečo také spravia. Je pravda, že v tomto prípade je to veľmi vážne, ale určitý antisemitizmus tu je stále. A nestačí ani vedieť o holokauste, ku ktorému došlo v druhej svetovej vojne, o tých šiestich miliónoch zavraždených, zotročených – ešte to nepominulo. Žiaľ, ešte to nepominulo.“

„Neviem si to vysvetliť a nemám na to vysvetlenie. Je to fakt, ktorý vidím a nepáči sa mi,“ dodal František. (tasr, ansa)

10:52 Nemecko od stredy zakáže akékoľvek aktivity palestínskeho islamistického hnutia Hamas, ktoré Berlín považuje za teroristickú organizáciu, a tiež propalestínsku sieť Samidún. Oznámila to dnes nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová.

„Pokiaľ ide o Hamas, dnes som úplne zakázala činnosť teroristickej organizácie, ktorej cieľom je zničiť štát Izrael,“ uviedla Faeserová vo vyhlásení.

Rozpustená bude aj sieť Samidún. Tá šírila ako medzinárodnú sieť protiizraelskú a protižidovskú propagandu pod rúškom organizácie zasadzujúce sa o solidaritu s palestínskymi väzňami v rôznych krajinách, vysvetlila Faeserová.

V prípade Hamasu a zahraničných štruktúr Samidúnu bol vyhlásený zákaz činnosti, v prípade nemeckých štruktúr Samidúnu navyše zákaz tejto organizácie. v oboch prípadoch to znamená, že nemecký štát organizáciám zabaví majetky a zakáže ich vystupovanie na internete a ďalšiu činnosť. Každý, kto bude naďalej pracovať pre tieto organizácie, sa dopustí trestného činu. (dpa, čtk)

9:57 Egypt pomôže z Gazy evakuovať „približne 7000“ cudzincov a ľudí s dvojakým občianstvom, oznámilo vo štvrtok ministerstvo zahraničných vecí. Námestník egyptského ministra zahraničných vecí Ismáíl Chajrat na stretnutí so zahraničnými diplomatmi povedal, že Egypt sa pripravuje na „zorganizovanie prijatia a na evakuáciu zahraničných občanov z Gazy cez hraničný priechod Rafah“. Ich „počet bude okolo 7000“ a sú držiteľmi pasov „vyše 60“ krajín.

Z Gazy v stredu do Egypta prišlo 76 zranených Palestínčanov a 335 cudzincov alebo ľudí s dvojakým občianstvom, uviedol egyptský predstaviteľ na hraničnom priechode Rafah. Bolo to 31 Rakúšanov, štyria Taliani, päť Francúzov a niekoľko Nemcov. Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Matthew Miller povedal, že do Egypta prišli aj občania USA, ale ich počet odmietol spresniť.

8:52 V Gaze je stále viac ako 20-tisíc zranených ľudí s obmedzeným prístupom k zdravotnej starostlivosti. Oznámila to humanitárna organizácia Lekári bez hraníc (MSF) po tom, ako enklávu opustili prví zranení Palestínčania a cudzinci alebo ľudia s dvojakým občianstvom. TASR správu prevzala vo štvrtok z agentúry AFP.

MSF uviedla, že z Gazy už bolo evakuovaných cez hraničný priechod Rafah do Egypta „množstvo ťažko zranených“ ľudí. Medzi nimi bolo aj 22 zahraničných zamestnancov organizácie.

MSF dodala, že palestínski pracovníci organizácie v Gaze naďalej poskytujú zdravotnú starostlivosť. Ďalší medzinárodný tím čaká na vstup územie „hneď, ako to situácia dovolí“, aby nahradil tých, ktorí odišli.

7:48 Vlády vo viacerých arabských krajinách čelia tlaku verejnosti v spojitosti so vzťahmi s Izraelom. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Viaceré arabské krajiny v posledných rokoch podpísali alebo zvažujú podpis dohôd s Izraelom o normalizácii vzájomných vzťahov. Ich vlády teraz čelia rastúcemu tlaku verejnosti, aby vzťahy prerušili pre súčasný vojnový konflikt medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas.

Desaťtisíce ľudí počas októbra v marockom hlavnom meste Rabat a ďalších mestá na demonštráciách vyjadrili podporu Palestínčanom. Stovky ľudí sa minulý mesiac zhromaždili pred veľvyslanectvom Izraela v hlavnom meste Bahrajnu Manáma. Táto krajina protesty povoľuje len zriedka.

5:30 Najmenej 195 Palestínčanov zomrelo pri utorkových a stredajších izraelských útokoch na utečenecký tábor Džabálijá na severe Pásma Gazy. Vo štvrtok o tom podľa agentúry Reuters informovalo tlačové oddelenie vlády Hamasu, radikálneho palestínskeho hnutia, ktoré Pásmo Gazy ovláda. Najmenej 777 ľudí utrpelo zranenia a pod troskami zrútených budov je nezvestných asi 120 ľudí.

Izraelská armáda uviedla, že útoky v tábore boli namierené proti lídrom Hamasu, ktoré pri nich prišli o život.

Tvrdenia bojujúcich strán nemožno nezávisle overiť.

Tábor Džabálijá má podľa televízie Al-Džazíra zhruba 116 000 obyvateľov a je najväčším z ôsmich utečeneckých táborov v Pásme Gazy. Nachádzajú sa v ňom tri školy, ktoré spravuje OSN a ktoré teraz poskytujú núdzové prístrešie pre stovky vysídlených rodín. V tábore žijú Palestínčania, ktorí boli vysídlení zo svojich dedín v roku 1948, a ich potomkovia.

5:27 Americký prezident Joe Biden v stredu vyjadril presvedčenie, že v konflikte medzi Izraelom a hnutím Hamas by mala nastať humanitárna prestávka s cieľom dostať väzňov von z Gazy, uviedla agentúra AP.

„Som presvedčený, že potrebujeme prestávku,“ povedal Biden na podujatí v rámci volebnej kampane v meste Minneapolis. Reagoval na požiadavku na prímerie v Gaze, píše AP. „Prestávka znamená poskytnúť čas, aby sme dostali väzňov von,“ dodal prezident, ktorý sa usiluje o znovuzvolenie v budúcoročných prezidentských voľbách.

Biden tiež ocenil úsilie niektorých krajín v oblasti Blízkeho východu za pomoc pri preprave zranených Palestínčanov i cudzincov z Gazy. Medzi týmito osobami sú aj občania USA, píše AP.

„Chcem sa poďakovať našim partnerom, obzvlášť Kataru, ktorí s nami úzko spolupracovali na podpore rokovaní s cieľom uľahčiť odchod týchto občanov,“ povedal. Je však podľa jeho slov potrebné vyvinúť viac úsilia, aby sa výrazne navýšil prísun humanitárnej pomoci do Gazy.

Prezident opätovne uviedol, že podporuje právo Izraela na sebaobranu. Takisto však pripomenul utrpenie Palestínčanov počas izraelských operácií.

Vojnou zničenú Gazu v stredu opustili desiatky zranených Palestínčanov a stovky cudzincov alebo ľudí s dvojitým občianstvom. Tieto osoby boli cez hraničný priechod Rafah prevezené do Egypta.

5:25 Francúzsko v stredu vyjadrilo hlboké znepokojenie nad izraelskými leteckými útokmi na najväčší utečenecký tábor v Gaze. Žiada humanitárne prestávky na doručenie pomoci, uviedla agentúra AFP.

„Francúzsko je hlboko znepokojené z vysokého potu obetí z radov palestínskeho civilného obyvateľstva počas izraelských útokov na utečenecký tábor Džabálijá a vyjadruje súcit s obeťami,“ uviedla francúzska vláda vo vyhlásení pre médiá. Paríž opakovanie žiadal okamžité humanitárne prímerie, aby mohla byť dopravená pomoc osobám, ktoré to potrebujú.

Izrael na utečenecký tábor Džabálijá zaútočil dvakrát počas dvoch dní, píše AFP. Ministerstvo zdravotníctva v Gaze uvádza, že desiatky ľudí prišli o život a desiatky utrpeli zranenia.

Izrael uskutočňuje útoky na Gazu v reakcii na útok Hamasu zo 7. októbra, pri ktorom na území Izraela zahynulo viac než 1 400 ľudí. Odvetné útoky Izraela si v Gaze podľa palestínskeho ministerstva zdravotníctva vyžiadali už viac než 8700 obetí na životoch.

© Autorské práva vyhradené

173 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Pásmo Gazy #útok na Izrael #Džabálijá