Izraelský minister obrany: Izrael nájde a zlikviduje vodcu Hamasu v Gaze

Izraelský minister obrany Joav Galant v sobotu vyhlásil, že izraelské sily nájdu a zlikvidujú vodcu palestínskej militantnej organizácie Hamas v pásme Gazy Jahju Sinwára. TASR informácie prevzala od agentúry AFP a servera Times of Israel.

04.11.2023 06:50 , aktualizované: 20:02
Izraelskí vojaci / Armáda / Tank / Foto:
Izraelskí vojaci (v pozadí izraelský tank) operujúci v Pásme Gazy 2. november 2023
debata (117)

Najdôležitejšie udalosti

  • Blinken rokuje na Blízkom východe o situácii
  • Izraelská armáda hlási, že v pásme Gazy zneškodnila desiatky teroristov
  • Izraelský minister obrany: Izrael nájde a zlikviduje vodcu Hamasu v Gaze
USA Izrael Gaza vojna Blinken návšteva Čítajte viac Dva štáty pre dva národy, to je riešenie podľa Blinkena. Netanjahu dočasné prímerie s Hamasom vylúčil

20:02 Izraelský minister obrany Joav Galant v sobotu vyhlásil, že izraelské sily nájdu a zlikvidujú vodcu palestínskej militantnej organizácie Hamas v pásme Gazy Jahju Sinwára. TASR informácie prevzala od agentúry AFP a servera Times of Israel.

„Nájdeme Sinwára a zlikvidujeme ho. Ak sa k nemu dostanú obyvatelia Gazy, skráti to vojnu,“ povedal Galant na tlačovej konferencii. Izraelské operácie v Gaze, kde vojaci bojujú proti militantom Hamasu, podľa neho prebiehajú dobre, krok po kroku.

„Na konci vojny už nebude v Gaze žiaden Hamas. Z Gazy nebude vychádzať žiadna bezpečnostná hrozba pre Izrael,“ doplnil minister s tým, že Izrael je v tejto záležitosti „zladený“ s USA.

Izraelskí predstavitelia krátko po vypuknutí vojny s Hamasom uviedli, že Jahjá Sinwár je „mŕtvy muž“ a že spolu s vodcom ozbrojeného krídla Hamasu Muhammadom Dajfom sú hlavnými cieľmi izraelskej armády v súčasnom konflikte.

18:15 Ozbrojené krídlo palestínskej islamistickej organizácie Hamas, ktorá vládne v pásme Gazy, v sobotu znova vystrelilo raketu s dlhším doletom na južný Izrael. Informovala o tom agentúra DPA, píše TASR.

Brigády Izaddína Kasáma oznámili, že vystrelili raketu typu Ajaš 250 na prístavné mesto Ejlat na najjužnejšom cípe Izraela. Ide o raketu vlastnej výroby, ktorá má podľa Hamasu dosah 250 kilometrov.

Izraelská armáda oznámila, že po raketovom poplachu v regióne Arava severne od Ejlatu identifikovali útok z pásma Gazy. Strelu zachytil systém protiraketovej obrany Arrow. Podľa zdravotníckej služby sa bezprostredne neobjavili správy o zraneniach.

V Ejlate pri Červenom mori našli útočisko mnohí ľudia z obcí, ktoré evakuovali po masakri Hamasu v pohraničnej oblasti pri pásme Gazy zo 7. októbra. Svoje domovy vzhľadom na vojnu v Gaze a ozbrojené zrážky pri hranici s Libanonom opustilo celkovo približne 250.000 Izrael­čanov.

17:37 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken a jeho rezortní kolegovia z Egypta a Jordánska sa v sobotu zhodli na potrebe urobiť viac na ochranu palestínskych civilistov v pásme Gazy. Rozdielne názory však majú v otázke prípadného prímeria, informuje TASR na základe správy agentúry AP.

Blinken novinárom po rozhovoroch v jordánskom Ammáne povedal, že prímerie medzi Izraelom a hnutím Hamas by bolo kontraproduktívne. Podporiť môže podľa vlastných slov nanajvýš tzv. humanitárne prestávky, dočasné zastavenia bojov, ktoré by umožnili dopravovať zásoby do Gazy a odvážať odtiaľ civilistov.

Šéf americkej diplomacie zopakoval postoj USA v tom, že prímerie by umožnilo Hamasu preskupiť sa a zopakovať rozsiahly útok, aký podniklo na izraelskom území 7. októbra.

17:01 Odchod zranených Palestínčanov a cudzincov a Palestínčanov s dvojakým občianstvom z pásma Gazy v sobotu zjavne zastavili. S odvolaním sa na svoje zdroje o tom informovala agentúra DPA, píše TASR.

Zdroj blízky egyptskému Červenému polmesiacu (ČP) pre DPA potvrdil, že zamestnanci palestínskeho ČP dostali od úradov nariadenie zastaviť do odvolania prepravu zranených Palestínčanov.

Palestínčania podľa egyptských bezpečnostných zdrojov žiadajú bezpečné trasy pre sanitky, ktoré vozia zranených z pásma Gazy k priechodu Rafah na hranici s Egyptom.

Bezpečnostné zdroje v Gaze tiež uviedli, že cudzincom nepovolia opustiť pásmo Gazy, kým nebudú môcť prepraviť zranených do Egypta.

16:26 Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk v sobotu ostro odsúdil prudký nárast prejavov nenávisti po celom svete od začiatku vojny medzi hnutím Hamas a Izraelom. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Türk podľa vlastných slov vníma nárast prípadov antisemitizmu, islamofóbie a ďalších nenávistných prejavov, a to na internete i mimo neho, so „zhnusením“.

„Dôsledky tejto krízy… spôsobili otrasy vo všetkých regiónoch a odľudštili Palestínčanov i Židov,“ uviedol Türk vo vyhlásení.

„Sme svedkami ostrého nárastu nenávistných prejavov, násilia a diskriminácie, ktoré prehlbujú spoločenské rozpory a polarizáciu… Od židov aj moslimov som si vypočul, že sa necítia bezpečne a to ma zarmucuje,“ napísal komisár.

14:14 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan uviedol, že už ďalej nemôže hovoriť s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom. Vyjadril sa tak v čase prebiehajúceho konfliktu medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas, počas ktorého čelí pásmo Gazy masívnemu bombardovaniu. Informovala o tom v sobotu agentúra AP s odvolaním na turecké médiá.

„Netanjahu už nie je niekto, s kým sa môžeme rozprávať. Vymazali sme ho a vyhodili,“ povedal Erdogan novinárom v lietadle na ceste zo summitu v Kazachstane. Dodal, že turecký minister zahraničných vecí Hakan Fidan bude naďalej hovoriť s „izraelskou stranou“, ako aj Hamasom a ďalšími palestínskymi skupinami.

Erdogan je silným podporovateľom Palestínčanov a kritizuje vojenskú operáciu Izraela v pásme Gazy, ktorú izraelská armáda spustila v reakcii na útok Hamasu zo 7. októbra.

13:25 Najmenej 15 ľudí prišlo o život v sobotu po útoku Izraela na školu prevádzkovanú OSN v pásme Gazy, v ktorej boli umiestnení vysídlení Palestínčania. Oznámilo to ministerstvo zdravotníctva v pásme Gazy. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Hovorca ministerstva uviedol, že masaker na škole v utečeneckom tábore Džabálijá na severe pásma Gazy, ktorý spáchali okupanti, si vyžiadal 15 obetí na životoch a 70 zranených. Ministerstvo predtým hlásilo 12 mŕtvych a 54 zranených. Izrael sa k záležitosti bezprostredne nevyjadril a AFP nebola schopná údaje overiť z nezávislých zdrojov.

K záležitosti sa zatiaľ nevyjadrila ani agentúra OSN pre pomoc a prácu v prospech palestínskych utečencov (UNRWA). Tá však vo štvrtok (2. novembra) uviedla, že štyri jej školy v pásme Gazy, v ktorých sa ukrývalo takmer 20.000 vysídlených osôb, sú v dôsledku útokov poškodené.

13:10 Izraelská armáda v sobotu uviedla, že pri pokračujúcom postupe v pásme Gazy zneškodnila za uplynulý deň „desiatky teroristov“. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

„Za uplynulý deň došlo k početným pokusom o útoky na jednotky (Izraelských obranných síl) IDF z tunelov a vojenských objektov na severe pásma Gazy,“ informovala izraelská armáda vo vyhlásení.

Izraelskí vojaci zabili teroristov, našli zbrane palestínskeho militantného hnutia Hamas a odhalili tunely využívané na „teroristické účely“, dodala armáda. Izraelské tanky tiež zničili „tri pozorovateľské stanovištia Hamasu“ na severe Gazy, vyplýva z vyhlásenia.

13:02 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v piatok varoval Izrael, že riskuje zničenie prípadnej možnosti mieru, ak rýchlo nezasiahne s cieľom zlepšiť humanitárne podmienky v Pásme Gazy pre palestínskych civilistov.

V úprimnej výzve pre Izrael, aby pozastavil vojenské operácie v Pásme Gazy, aby sa umožnilo okamžité a zvýšené poskytovanie pomoci, Blinken povedal, že súčasná situácia privedie Palestínčanov k ďalšiemu radikalizmu a účinne ukončí vyhliadky na akékoľvek prípadné obnovenie mierových rozhovorov s cieľom ukončiť konflikt.

„Nebudú existovať partneri pre mier, ak ich pohltí humanitárna katastrofa a budú vnímať ľahostajnosť k ich situácii,“ povedal Blinken. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu predtým povedal, že armáda „ide plnou parou vpred“ a nezastaví sa, kým Hamas neprepustí všetkých rukojemníkov.

10:31 Generálny tajomník OSN António Guterres a šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus vyjadrili znepokojenie v spojitosti s piatkovým útokom Izraela na konvoj sanitiek v Gaze. Ten si vyžiadal najmenej 15 obetí na životoch. TASR správu prevzala v sobotu z agentúry AFP.

Generálny tajomník OSN vo vyhlásení vyjadril zdesenie. Dodal, že smrtiace boje sa musia skončiť.

Tedros na sociálnej sieti X uviedol, že útok na sanitky prevážajúce pacientov ním totálne otriasol. „Opätovne pripomíname, že pacienti, zdravotníci, (zdravotnícke) zariadenia a sanitky musia byť vo všetkých prípadoch chránení,“ napísal.

Ministerstvo zdravotníctva v pásme Gazy ovládané militantným hnutím Hamas vyhlásilo, že Izrael v piatok zasiahol konvoj sanitiek so zranenými v blízkosti nemocnice Šifá, ktorá je najväčšou v tejto palestínskej enkláve. Izraelská armáda neskôr tento útok potvrdila.

8:23 Americké ministerstvo obrany dočasne pozastavuje podporu pre návštevy predstaviteľov amerického Kongresu v Izraeli. Takisto obmedzuje oficiálne návštevy v tejto krajine. TASR správu prevzala v sobotu z webovej stránky stanice CNN, ktorá sa odvoláva na amerického ministra obrany Lloyda Austina.

Austin v správe z 31. októbra členom Kongresu a ich spolupracovníkom odporúča, aby sa návštev Izraela zdržali. Podpora zo strany ministerstva obrany pre návštevy delegácie Kongresu nebude počas príslušného obdobia k dispozícii. Pentagón členom Kongresu na takéto návštevy poskytuje lietadlá a ďalšiu podporu, píše na svojej webovej stránke denník The Wall Street Journal (WSJ).

Predstaviteľ ministerstva obrany pre CNN uviedol, že takéto návštevy by predstavovali zbytočnú záťaž pre príslušníkov amerických ozbrojených zložiek. Tiež upozornil, že situácia v Izraeli je v súčasnosti nebezpečná.

Ako chce Izrael znížiť civilné obete v Gaze? Odpovedá veľvyslanec
Video
Izraelská mobilná delostrelecká jednotka blízko...
Izraelská mobilná delostrelecká jednotka v...
+7Izraelská mobilná delostrelecká jednotka na...

6:50 Amerického ministra zahraničia Antonyho Blinkena v sobotu čaká v jordánskej metropole Ammánu rokovanie s ministrami zahraničia kľúčových arabských krajín a s predstaviteľmi palestínskej samosprávy. Šéf americkej diplomacie do Jordánska prišiel po rokovaní v Izraeli. Vo svete sa tiež očakávajú protesty na podporu Palestínčanov.

Podľa vyhlásenia Ammánu sa v sobotu uskutoční rokovanie medzi Blinkenom a jeho náprotivkami z Jordánska, Saudskej Arábie, Spojených arabských emirátov, Egypta a Kataru. Stretnutia v jordánskej metropole sa majú zúčastniť aj zástupcovia palestínskej samosprávy. Arabské krajiny chcú pri tejto príležitosti vyzvať na okamžité zastavenie bojov v Pásme Gazy, na posilnenie dodávok humanitárnej pomoci na tomto území a na nájdenie spôsobu, ako zastaviť zhoršovanie bezpečnostnej situácie v regióne.

V Berlíne, Paríži, Londýne a Washingtone sa v sobotu popoludní bude demonštrovať na podporu Palestínčanov. Príbuzní ľudí unesených palestínskym hnutím Hamas do Pásma Gazy potom budú demonštrovať pred izraelským ministerstvom obrany v Tel Avive.

Blinken v piatok rokoval v Izraeli s premiérom Benjaminom Netanjahuom a prezidentom Jicchakom Herzogom. Rozhovory sa podľa Blinkena týkali aj humanitárnych prestávok bojov v Pásme Gazy. Izraelský premiér Netanjahu však odmietol uzavrieť dočasný pokoj zbraní s palestínskym hnutím Hamas, ak ozbrojenci tohto hnutia neprepustia ľudí unesených z izraelského územia pri útoku, ktorý uskutočnili pred štyrmi týždňami. Tých je podľa Izraela zhruba 240, a desiatky z nich majú aj občianstvo ďalších krajín.

117 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Pásmo Gazy #útok na Izrael