Dva štáty pre dva národy, to je riešenie podľa Blinkena. Netanjahu dočasné prímerie s Hamasom vylúčil

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v piatok povedal, že trvalú bezpečnosť môže Izrael získať len vznikom palestínskeho štátu, a teda takzvaným dvojštátnym riešením konfliktu.

03.11.2023 06:15 , aktualizované: 23:00
USA Izrael Gaza vojna Blinken návšteva Foto: ,
Šéf americkej diplomacie Anthony Blinken vystupuje s príhovorom pred odletom na Blízky východ z Andrewsovej vojenskej základne vo štvrtok 2. novembra 2023. Cestu podnikne minister v čase, keď sa stupňuje vojna Izraela proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamas.
debata (155)

Najdôležitejšie udalosti

  • Snemovňa reprezentantov USA schválila pomoc Izraelu, nezahrnula do balíčka Ukrajinu
  • Blinken pricestoval do Izraela, pokúsi sa zmierniť trápenie civilistov v Gaze a zabrániť eskalácii
  • Netanjahu varoval Hizballáh, aby nepokúšali, lebo draho zaplatia
  • Izrael neuzavrie prímerie s Hamasom, kým neprepustia rukojemníkov, povedal Netanjahu
  • Šéf Hizballáhu chválil útok Hamasu na Izrael, vojnu v Gaze označuje za rozhodujúci boj
  • Stojíme pevne na strane Izraela, ten má povinnosť sa brániť. Záleží na tom aj, ako to robí, vyhlásil Blinken
  • Izrael uviedol armádu pri hranici s Libanonom do stavu veľmi vysokej pohotovosti. Útočili na bunky Hizballáhu
  • Vzťahy s Moskvou sa zhoršujú. Izrael už nevaruje Rusko pred útokmi v Sýrii
Izraelskí vojaci / Armáda / Tank / Čítajte viac Izraelská armáda obkľúčila mesto Gaza. Vaši vojaci ho opustia v čiernych vreciach, varuje Hamas
Ako chce Izrael znížiť civilné obete v Gaze? Odpovedá veľvyslanec
Video
Izraelská mobilná delostrelecká jednotka blízko...
Izraelská mobilná delostrelecká jednotka v...
+7Izraelská mobilná delostrelecká jednotka na...

23:00 Z Pásma Gazy cez hraničný priechod Rafáh odišli desiatky občanov Francúzska a Nemecka. Informovali o tom úrady týchto krajín. Podľa Bieleho domu opustilo od štvrtka toto palestínske územie cez hraničný priechod s Egyptom tiež sto držiteľov amerického pasu a ďalšia veľká skupina ľudí s občianstvom USA by tak mala urobiť v najbližších hodinách. Celkovo dnes z Pásma Gazy odišlo na 300 osôb, píše agentúra Reuters.

Podľa vyhlásenia nemeckého ministerstva zahraničia dnešný deň opustilo Pásmo Gazy vyše 30 nemeckých občanov, vrátane rodín s deťmi. „Pokračujeme v úsilí a intenzívnej práci, aby ďalší Nemci mohli odísť (z Pásma Gazy),“ napísalo na sociálnych sieťach ministerstvo. Podľa predchádzajúceho vyhlásenia ministerstva bolo v Pásme Gazy pred začiatkom súčasného konfliktu niekoľko stoviek nemeckých občanov.

Podľa francúzskej ministerky Catherine Colonnaovej v piatok oblasť opustilo 34 ľudí s francúzskym občianstvom a niektorí ich rodinní príslušníci. Celkovo bolo v Pásme Gazy zhruba 170 Francúzov z ktorých len menšina zatiaľ dostala možnosť odísť.

Počas dňa britské médiá uviedli, že medzi cudzincami, ktorí dnes môžu odísť z Pásma Gazy, je aj viac ako 100 britských občanov, vrátane rodičov manželky škótskeho premiéra Humzu Yousafa.

Od štvrtka z palestínskeho územia, na ktoré útočí izraelská armáda v snahe zničiť zázemie palestínskeho radikálneho hnutia Hamas, odišlo 100 Američanov, uviedol Biely dom. Ďalšia veľká skupina ľudí s americkým pasom je tak pripravená urobiť v najbližších hodinách.

Osem Čechov a traja ich rodinní príslušníci majú záujem nechať sa z Pásma Gazy evakuovať do Česka, uviedla v piatok popoludní Česká televízia. Povedal jej to riaditeľ konzulárneho oddelenia ministerstva zahraničných vecí Pavol Pešek. Potvrdil, že tuzemská diplomacia sa vecou zaoberá, pretože na presun je potrebný súhlas Egypta. Ten zatiaľ dostali štyria ľudia s českým pasom. Nie je však jasné, či boli schopní palestínske územie opustiť.

22:35 Izrael v piatok vyzval svojich občanov, aby v dôsledku narastajúceho antisemitizmu a protiizraelských násilností zvážili cestovanie do zahraničia.

Podľa rezortu diplomacie by Izraelčania nemali v zahraničí dávať najavo svoj pôvod. Izraelčanom sa neodporúča cestovať do arabských krajín, na Blízky východ, do krajín severného Kaukazu či štátov susediacich s Iránom.

„V posledných týždňoch na celom svete výrazne pribudli prípady antisemitizmu a podnecovania k nenávisti, ako aj násilné útoky proti Izraelčanom a židom,“ uvádza sa vo vyhlásení izraelskej Národnej bezpečnostnej rady.

22:00 Ministri zahraničných vecí Jordánska, Egypta, Saudskej Arábie, Spojených arabských emirátov a Kataru sa v sobotu v jordánskom hlavnom meste Ammán stretnú s americkým ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom. Rokovať budú o vojne medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas.

Jordánsky minister zahraničných vecí Ajman Safadí v piatkovom vyhlásení uviedol, že na stretnutí sa zúčastní aj zástupca palestínskej samosprávy. Rokovania budú podľa neho zamerané na „dôsledky… nebezpečnej eskalácie, ktorá ohrozuje bezpečnosť v celom regióne“.

21:40 Izraelská armáda potvrdila, že v piatok zaútočila na sanitku v blízkosti najväčšej nemocnice v Pásme Gazy. Tvrdí pritom, že ju používali militanti z hnutia Hamas.

Armáda vo vyhlásení uviedla, že jedno jej lietadlo zasiahlo sanitku, ktorú „používala teroristická bunka Hamasu v tesnej blízkosti pozície izraelských síl v bojovej zóne“.

Ministerstvo zdravotníctva ovládané Hamasom tvrdí, že Izrael zasiahol „konvoj sanitiek, ktoré prevážali zranených“ z mesta Gaza k hraničnému priechodu Rafah. Podľa neho pri ňom zahynulo niekoľko civilistov a desiatky ďalších utrpeli zranenia.

21:00 Spojené štáty používajú nad Pásmom Gazy prieskumné drony s cieľom získať informácie, ktoré by mohli viesť k oslobodeniu viac než 240 rukojemníkov zadržiavaných palestínskou militantnou skupinou Hamas. Oznámil to v piatok Pentagón.

Hovorca Pentagónu brigádny generál Pat Ryder uviedol, že americké bezpilotné lietadlá „poskytujú poradenstvo a pomoc nášmu izraelskému partnerovi pri jeho úsilí o záchranu rukojemníkov“.

„Tieto lety bezpilotných lietadiel sa začali po útoku Hamasu na Izrael 7. októbra,“ spresnil Ryder.

20:00 Spojené štáty v piatok vyzvali Iránom podporované hnutie Hizballáh, aby sa nepokúsilo využiť vojnu medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas.

„My a naši partneri sme sa vyjadrili jasne: Hizballáh a ďalší aktéri — štátni či neštátni — by sa nemali pokúšať využiť prebiehajúci konflikt,“ uviedol hovorca americkej Národnej bezpečnostnej rady (NSC).

Vodca Hizballáhu Hasan Nasralláh v piatok vo svojom prvom verejnom vystúpení od vypuknutia vojny povedal, že USA za ňu nesú „plnú zodpovednosť“ a môžu zabrániť jej rozšíreniu v regióne, ak Izrael — spojenec Washingtonu — ukončí boje v Pásme Gazy.

Na margo tvrdení Nasralláha hovorca NSC vyhlásil, že USA sa nebudú púšťať do slovnej vojny. „Spojené štáty sa neusilujú o eskaláciu alebo rozšírenie konfliktu, ktorý do Izraela priniesol Hamas,“ zdôraznil.

Takáto vojna medzi Izraelom a Libanonom by bola podľa neho ešte krvavejšia ako tá z roku 2006, preto USA nechcú, aby sa konflikt rozšíril na Libanon. „Pravdepodobné spustošenie Libanonu a jeho obyvateľov by bola nepredstaviteľná a je možné sa jej vyhnúť,“ dodal hovorca NSC.

19:40 Francúzsko usporiada medzinárodnú humanitárnu konferenciu zameranú na civilistov v Pásme Gazy. Bude sa konať 9. novembra v Paríži, potvrdil podľa agentúry Reuters v piatok prezident Emmanuel Macron.

Schôdzka podľa Macrona prebehne deň pred začiatkom Parížskeho mierového fóra, ktoré sa uskutoční od 10. do 13. novembra v hlavnom meste Francúzska.

Cieľom konferencie bude získať finančné prostriedky pre vybrané sektory na základe posúdenia OSN.

Diskutovať sa bude aj o obnovení dodávok vody, paliva i elektriny, ktoré by boli nastavené tak, aby sa nedostali k palestínskemu militantnému hnutiu Hamas.

Účastníci stretnutia by sa mali zaoberať aj zriadením námorného koridoru na dopravu humanitárnej pomoci do Gazy, ako aj možnosťami evakuácie zranených ľudí z Gazy loďami.

„Konferencia bude okrem toho slúžiť ako fórum na opätovné zdôraznenie povinnosti dodržiavať medzinárodné humanitárne právo,“ cituje agentúra Reuters z diplomatickej nó­ty.

19:00 Ministerstvo zdravotníctva v Gaze ovládané militantným hnutím Hamas vyhlásilo, že Izrael zasiahol konvoj sanitiek so zranenými v blízkosti najväčšej nemocnice v tejto palestínskej enkláve.

Izraelské jednotky zaútočili „na konvoj sanitiek, ktoré prevážali zranených“ z mesta Gaza k hraničnému priechodu Rafah s Egyptom, uviedlo ministerstvo. Útok sa mal odohrať v blízkosti nemocnice Šifá. Podľa ministerstva pri ňom zahynulo niekoľko civilistov a desiatky ďalších utrpeli zranenia.

Novinár agentúry AFP uviedol, že na mieste vedľa zasiahnutej sanitky videl niekoľko tiel. Izraelská armáda incident bezprostredne nekomentovala.

Nemocnica Šifá je hlavným úkrytom pre ľudí utekajúcich pred izraelským bombardovaním. Izraelská armáda tvrdí, že Hamas pod ňou vybudoval podzemné bunkre. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) upozorňuje, že nemocnica je mimoriadne preplnená.

Izrael, Gaza Čítajte viac Izrael už podporujú špeciálne jednotky z USA. Prídu aj mierotvorcovia?

18:50 Izraelský nálet zasiahol v Pásme Gazy miestny Francúzsky inštitút, oznámilo ministerstvo zahraničných vecí v Paríži. Francúzska tlačová agentúra AFP zase informovala, že izraelský útok zasiahol a vážne poškodil aj jej kanceláriu v meste Gaza. Priestory však v oboch prípadoch boli prázdne, takže sa nikto nezranil.

Francúzske ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Izrael v súvislosti so zasiahnutím svojho inštitútu požiadalo o „bezodkladné“ vysvetlenie konkrétnych dôvodov, ktoré ho viedli k náletu. Rezort dodal, že v čase náletu neboli v inštitúte nijakí zamestnanci ani francúzski občania. V samostatnom vyhlásení zároveň vyjadril „veľmi veľké znepokojenie“ z počtu civilných obetí v pásme Gazy, informuje agentúra Reuters.

O zasiahnutí kancelárie AFP informovala samotná agentúra. Uviedla, že jej kanceláriu v meste Gaza zasiahol vo štvrtok útok izraelskej armády, pričom bola vážne poškodená.

V tom čase sa v kancelárii nenachádzal žiaden z dovedna ôsmich tamojších stálych zamestnancov či zriadencov. Všetci sa totiž podľa AFP presunuli už 13. októbra na juh, k čomu vtedy civilistov vyzývala izraelská armáda pred svojou plánovanou ofenzívou na severe tejto palestínskej enklávy.

AFP útok „čo najdôraznejšie“ odsúdila. Dozvedela sa o ňom vďaka kamere, ktorú má na mieste nainštalovanú a ponúka prostredníctvom nej nepretržitý živý prenos. Kamera zachytila útok na kanceláriu agentúry, ku ktorému došlo vo štvrtok tesne pred poludním miestneho času. O rozsahu škôd následne agentúru informoval jej zamestnanec, ktorý v piatok kanceláriu navštívil.

Uviedol, že cez kanceláriu zrejme preletel výbušný projektil. Podľa jeho slov bola zničená stenu oproti oknu a veľké škody sú aj v susednej miestnosti. Projektil tiež podľa neho poškodil nádrže na vodu, ktoré sú na streche budovy.

Izraelská armáda zásah kancelárie AFP popiera. Jej hovorca uviedol, že ozbrojené sily informáciu „opakovane preverili“ a dospeli k záveru, že na túto budovu v Gaze nevykonali nijaký útok.

18:40 Do Izraela v piatok pricestoval novovymenovaný veľvyslanec Spojených štátov Jack Lew, aby sa ujal funkcie, ktorá bola neobsadená od júla.

Jack Lew, ktorý vo štvrtok zložil prísahu, priletel do Izraela spoločne s ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom. Nový veľvyslanec, 68-ročný ortodoxný Žid, má v najbližších dňoch predložiť poverovacie listiny izraelskému prezidentovi Jicchakovi Herzogovi.

Spojené štáty sú najbližším spojencom Izraela, avšak po júlovom odchode veľvyslanca Toma Nidesa mali tento post v Izraeli neobsadený.

18:30 Vodca libanonského hnutia Hizballáh Hasan Nasralláh varoval Spojené štáty, že ak Izrael neprestane útočiť na Pásmo Gazy, prestrelky na libanonsko-izraelskej hranici môžu prerásť do rozsiahlej vojny.

„Vy, Američania, môžete zastaviť agresiu proti Gaze, pretože je to vaša agresia. Kto chce zabrániť regionálnej vojne — a toto je adresované Američanom — musí rýchlo zastaviť agresiu voči Gaze,“ uviedol vodca Hizballáhu.

Za vojnu medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas podľa Nasralláha nesú zodpovednosť práve Spojené štáty. „Amerika je plne zodpovedná za prebiehajúcu vojnu proti Gaze a jej obyvateľom. Izrael je len nástrojom na jej vykonanie,“ vyhlásil s tým, že USA podľa neho „bránia prímeriu a ukončeniu agresie“.

Washingtonu tiež odkázal, že bojovníci Hizballáhu sú pripravení čeliť americkým vojnovým lodiam rozmiestneným v Stredozemnom mori. Hizballáh na to podľa neho má zbrane.

17:45 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v piatok povedal, že trvalú bezpečnosť môže Izrael získať len vznikom palestínskeho štátu, a teda takzvaným dvojštátnym riešením konfliktu.

„Dva štáty pre dva národy… To je jediný spôsob, ako zabezpečiť trvalú bezpečnosť pre židovský a demokratický Izrael,“ povedal Blinken po stretnutiach, ktoré po svojom piatkovom prílete do Izraela absolvoval s prezidentom Jicchakom Herzogom a premiérom Benjaminom Netanjahuom.

Blinken informoval, že s Netanjahuom hovoril aj o potenciálnych „humanitárnych prestávkach“ v bojoch v Gaze, ktoré by umožnili prísun väčšieho množstva pomoci do tejto palestínskej enklávy a lepšie humanitárne podmienky pre tamojších civilistov.

„Sme presvedčení, že všetko toto úsilie (na ochranu civilistov a navýšenie humanitárnej pomoci do Gazy) bolo ľahšie v prípade humanitárnych prestávok a opatrení, ktoré by zlepšili bezpečnosť civilistov…,“ povedal Blinken novinárom.

Šéf diplomacie USA tiež uviedol, že novinárov v pásme Gaze treba chrániť pri výkone ich práce.

Zároveň v piatok v Tel Avive zopakoval, že Izrael má právo a povinnosť brániť sa. „Izrael má nielen právo, ale aj povinnosť brániť sa…, aby zaistil, že 7. október sa už nikdy nebude opakovať,“ povedal po stretnutí s izraelským prezidentom Herzogom.

17:00 Stály predstaviteľ Izraela pri OSN Gilad Erdan označil Rusko za „poslednú krajinu“, ktorá má právo poúčať Jeruzalem o dodržiavaní medzinárodného prá­va.

Gilad Erdan, Izrael, Dávidova hviezda, OSN Čítajte viac Rusko je posledné, kto nás bude poúčať, odkazuje Izrael Moskve

16:40 Ministerstvo zdravotníctva v Pásme Gazy, riadené Hamasom, tvrdí, že izraelské bombardovanie dnes zasiahlo lokalitu pri vchode do tamojšej hlavnej nemocnice. Izraelská armáda uviedla, že správu preveruje, napísala agentúra AFP.

Ministerstvo zdravotníctva v Gaze tvrdí, že dnes boli pri izraelskom údere zasiahnutý konvoj sanitiek, ktorý sa pripravoval na prevoz ťažko zranených z mesta Gaza do Egypta. Pri údere pred vchodom do nemocnice Šífa boli podľa úradu ovládaného Hamásom zabité a zranené desiatky Palestínčanov. Podobné tvrdenia nie je možné priamo overiť z nezávislých zdrojov.

Izraelská armáda reagovala oznámením, že správu o zasiahnutom konvoji preveruje.

Stanica Al-Džazíra napísala, že išlo o útok bezpilotným lietadlom. Zábery z miesta podľa AFP ukázali niekoľko tiel a zranených popri poškodenej sanitke.

Palestínsky Červený polmesiac na sociálnej sieti zverejnil snímku zasiahnutej sanitky pred nemocnicou Šífa, najväčším zdravotníckym centrom v tomto palestínskom území, a uviedol, že posádka je v poriadku.

16:38 Násilie izraelských osadníkov voči palestínskemu obyvateľstvu na okupovanom Západnom brehu Jordánu eskaluje, vyhlásila v piatok Organizácia Spojených národov (OSN). Situácia je podľa nej v tejto oblasti alarmujúca a dochádza tam k čoraz častejšiemu porušovaniu práv Palestínčanov. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

„Násilie páchané osadníkmi dramaticky narástlo, pričom už predtým dosahovalo rekordné úrovne. V priemere sa tam udeje sedem útokov za deň a vo viac než tretine prípadov sú použité strelné zbrane,“ uviedla hovorkyňa Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva (UNHCHR) Elizabeth Throssellová.

Znepokojenie vyjadrila nad tým, že osadníkov často sprevádzajú izraelskí vojaci. Izrael je podľa nej ako okupačná mocnosť povinný zabezpečiť bezpečnosť a ochranu miestneho obyvateľstva.

UNHCHR uviedol, že v tejto oblasti prišlo od 7. októbra o život 132 Palestínčanov vrátane 41 detí. Zahynuli tam aj dvaja izraelskí vojaci. Svoje domovy zároveň muselo opustiť takmer 1000 Palestínčanov.

Izrael, Palestína Čítajte aj Ozbrojené potýčky v Predjordánsku si vyžiadali šesť obetí. V nasadení boli aj bojové vrtuľníky

16:30 Ruský prezident Vladimir Putin, ktorý dal vlani v januári rozkaz na útok svojej armády na susednú Ukrajinu, dnes v súvislosti s izraelským postupom v Pásme Gazy vyhlásil, že sa „žiadny normálny človek“ nemôže s pokojom pozerať na fotografie krvácajúcich a trpiacich detí.

„Keď sa človek pozerá na trpiace a zakrvácané deti, zatínajú sa mu ruky v päsť a oči sa zalievajú slzami. Myslím, že toto je reakcia každého normálneho človeka. Ak takúto reakciu nemá, tak nemá srdce alebo ho má z kameňa,“ vyhlásil Putin.

Rusko, Ukrajina, Luhansk Čítajte aj Správy o deportáciách ukrajinských detí sa objavili už vlani na jar. Rusko sa k zadržiavaniu niektorých priznalo

Rusko sa snaží o sprostredkovanie prímeria v Gaze a o udržiavanie kontaktov tak s izraelskou, ako aj palestínskou stranou, pripomenula agentúra Reuters. Nedávno však Moskva vyvolala zlobnú reakciu Izraela, keď pozvala na oficiálnu návštevu predstaviteľov Hamasu.

16:25 Šéf Hizballáhu tež ocenil, že boj s Izraelom sa po 7. októbri „rozšíril na viac frontov“. Od útoku na Izrael zosilnelo tiež ostreľovanie na izraelsko-libanonskej hranici, kde pri ňom zomrelo 57 členov Hizballáhu a niekoľko izraelských vojakov, ale tiež civilistov na oboch stranách. Nasralláh dnes poďakoval irackým a jemenským militantným skupinám, že sa zapojili do boja proti Izraelu a ocenil aj ich útoky na americké základne v Iraku a Sýrii. Tie v posledných dňoch opakovane čelia pokusom o útoky s využitím dronov.

K bojom na izraelsko-libanonskej hranici Nasralláh povedal, že ich zosilnenie závisí od akcií Izraela v Pásme Gazy. Tel Aviv tiež varoval, že by podľa neho „urobil najväčšiu chybu v histórii“, keby vykonal preventívnu akciu voči Libanonu. Podobné varovanie adresoval Hizballáhu pred necelými dvoma týždňami izraelský premiér Benjamin Netanjahu, ktorý povedal, že hnutiu bude čeliť „nepredstaviteľným útokom“, ak proti Izraelu začne vojnu.

15:50 Izrael nebude súhlasiť s uzavretím žiadneho dočasného prímeria s Hamasom, kým toto radikálne palestínske hnutie neprepustí viac ako 240 rukojemníkov, ktorých sa zmocnilo počas útoku na južný Izrael 7. októbra. Podľa agentúry Reuters to dnes vyhlásil izraelský premiér Benjamin Netanjahu, ktorý dodal, že Izrael bude pokračovať v ofenzíve proti Hamasu na území Pásma Gazy.

Netanjahu prehovoril dnes krátko po stretnutí s americkým ministrom zahraničia Antonym Blinkenom, ktorý naliehal na Izrael, aby dočasne prerušil ofenzívu, a zlepšil tak humanitárne podmienky v Pásme Gazy. Blinken tiež vyzval Izrael, aby sa viac snažil ochrániť civilistov pred svojimi útokmi.

Netanjahu uviedol, že Izrael nepoľaví a „odmieta dočasné prímerie, ktoré nezahŕňa návrat našich rukojemníkov“. Podobné vyhlásenia jednotlivých strán konfliktu nemožno priamo nezávisle overiť.

Netanjahu tiež varoval „nepriateľov na severe“, aby Izrael nepokúšali, alebo za to „draho zaplatia“, čím zrejme narážal na libanonské šídske hnutie Hizballáh. Vzájomné ostreľovanie na izraelsko-libanonskej hranici, ku ktorému dochádzalo už v minulosti, zosilnelo po útoku Hamasu na južný Izrael. Teraz po ňom zomrelo 57 členov Hizballáhu a niekoľko civilistov na oboch stranách, ale tiež izraelských vojakov.

15:25 Líder libanonského hnutia Hizballáh Hasan Nasralláh dnes vo svojom prvom vystúpení od začiatku novej vojny Izraela s Hamásom pochválil toto palestínske hnutie za jeho útok na Izrael zo 7. októbra. Podľa tohto vplyvného islamistického lídra ukázala akcia, pri ktorej zomrelo asi 1400 prevažne civilných obyvateľov južného Izraela a stovky ich boli odvlečené ako rukojemníkov, slabosť Izraela a začala novú historickú fázu boja s ním.

Nasralláh uviedol, že útok Hamasu bol „vykonaný a rozhodnutý zo sto percent Palestínčanmi“ a že za ním nestál ani Teherán. Vojna v Gaze, za ktorú pripísal zodpovednosť Spojeným štátom, bude podľa neho rozhodujúcou bitkou. Podľa televízie Al-Džazíra tiež Nasralláh povedal, že Izrael môže rukojemníkov z Gazy získať späť len prostredníctvom vyjednávaní. Vyzval tiež arabské krajiny, aby vojnu v Gaze pomohli zastaviť.

„Musela prísť veľká udalosť, ktorá otriasla uzurpujúcou entitou a jej priaznivcami vo Washingtone a Londýne, a práve tou bola požehnaná operácia zo 7. októbra,“ povedal Nasralláh, ktorý podľa serveru BBC hovoril prostredníctvom videospojenia z neznámeho miesta. Jeho prejav bol prenášaný tiež k davu ľudí, ktorí sa s libanonskými a palestínskymi vlajkami zhromaždili na južnom predmestí Bejrútu. Mávali tiež žltými vlajkami Hizballáhu, na ktorých je útočná puška, a niektorí priniesli Nasralláhove fotky.

Šéf Hizballáhu tiež ocenil, že boj s Izraelom sa po 7. októbri „rozšíril na viac frontu“. Od útoku na Izrael, ktorý následne začal masívne bombardovanie Pásma Gazy a neskôr tam spustil aj pozemnú operáciu, zosilnelo tiež ostreľovanie na izraelsko-libanonskej hranici, kde pri ňom zomrelo 57 členov Hizballáhu a niekoľko civilistov na oboch stranách, ale tiež izraelských vojakov. Nasralláh dnes poďakoval irackým a jemenským militantným skupinám, že sa zapojili do boja proti Izraelu a ocenil aj ich útoky na americké základne v Iraku a Sýrii. Tie v posledných dňoch opakovane čelia pokusom o útoky s využitím dronov.

Na úvod prejavu Nasralláh označil za mučeníkov bojovníkov Hizballáhu, ktorí zomreli v bojoch s izraelskou armádou. Vyjadril tiež sústrasť rodinám ľudí zosnulých pri izraelskom bombardovaní Pásma Gazy a pri raziách izraelskej armády na okupovanom Západnom brehu. Okrem sústrasti im ale vyjadril aj „gratulácie“, pretože ich blízki sa tak podľa neho stali mučeníkmi.

„Absolútne utajenie je to, čo zabezpečilo úspech operácie Povodeň al-Aksá zo 7. októbra,“ povedal Nasralláh s odvolaním sa na bezprecedentný a brutálny útok, ktorý Hamas nazval podľa mešity na Chrámovej hore v Jeruzaleme.

14:45 Škótsky premiér Humza Yousaf v piatok oznámil, že rodičia jeho manželky v piatok opustili Pásmo Gazy.

Rodičia Yousafovej manželky – Elizabeth El-Naklasová a jej manžel Maged – boli v Pásme Gazy navštíviť chorého príbuzného. Jeho územie opustili cez hraničný priechod Rafah spolu s ďalšími britskými občanmi. Ide o jediné pozemné spojenie medzi Egyptom a Gazou a opätovne bolo otvorené v stredu, píše BBC.

Z palestínskej enklávy ešte v stredu do Egypta prešlo podľa tamojších úradov 76 zranených Palestínčanov a 335 cudzincov alebo ľudí s dvojakým občianstvom. Vo štvrtok prešli do Egypta stovky ďalších držiteľov zahraničných pasov.

„Sme vďační všetkým, ktorí našim rodičom v posledných týždňoch pomáhali vrátane krízového tímu (britského) ministerstva zahraničných vecí, Commonwealthu a rozvoja,“ uviedol Yousaf vo vyhlásení, v ktorom v piatok odchod svojich príbuzných potvrdil.

14:30 Kremeľ poprel správy o tom, že Vagnerova skupina poskytla ruský systém protivzdušnej obrany libanonskej militantnej skupine Hizballáh, ktorá si od 7. októbra vymieňa cezhraničnú paľbu s Izraelom. Referuje o tom web news.sky.com s odvolaním sa na denník The Wall Street Journal, ktorý citoval amerických predstaviteľov.

Podľa nich bol systém SA-22 poskytnutý Sýrii, kde sa nachádzajú bojovníci Hizballáhu a Wagnerovej skupiny, a mohol by byť libanonskej skupine poslaný s požehnaním sýrskeho vodcu Baššára Asada.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov uviedol, že Vagnerova skupina „de facto“ neexistuje a takéto obvinenia sú spravidla nepodložené. Hizballáh sa zapája do potýčok s izraelskými obrannými silami a hrozí zintenzívnením útokov, odkedy hnutie Hamas pred takmer mesiacom zaútočilo na Izrael.

Jevgenij Prigožin Čítajte aj Budanov: Stále nevieme, či Prigožin zomrel. Ruských blogerov pobúrilo Putinove vysvetlenie pádu lietadla

14:10 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyzval v piatok na okamžité prímerie medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. Uviedol, že v Pásme Gazy sú páchané zločiny proti ľudskosti.

„Neexistuje predstava, ktorou by sa dalo vysvetliť alebo ospravedlniť brutalitu, ktorej sme svedkom od 7. októbra. Otvorene povedané – v Gaze sa už presne 28 dní páchajú zločiny proti ľudskosti,“ povedal Erdogan na samite Organizácie turkických štátov v Astane, hlavnom meste Kazachstanu.

Turecký líder je silným podporovateľom Palestínčanov, zúčastnil sa na propalestínskych demonštráciách a od začiatku konfliktu sa stavia do úlohy sprostredkovateľa, pripomína AFP.

„Našou prioritou je rýchle nastolenie humanitárneho prímeria,“ uviedol Erdogan. Dodal, že Turecko pracuje na nových mechanizmoch, ktoré zaručia bezpečnosť všetkých bez ohľadu na to, či sú moslimami, kresťanmi alebo židmi.

Recep Tayyip Erdogan Čítajte aj Erdogan: Hamas nie sú teroristi, len bránia svoju krajinu. Netanjahu zneužil moju dôveru

Írsky premiér Leo Varadkar povedal, že reakcia Izraela na útok palestínskeho militantného hnutia Hamas zo 7. októbra „sa už podobá na niečo, čo sa blíži pomste“.

Varadkar to vyhlásil počas návštevy Južnej Kórey. Pri teroristickom útoku Hamasu zo 7. októbra na Izrael zomrelo vyše 1400 ľudí, väčšinou civilistov a Asi 200 bolo unesených. Izraelská armáda preto stupňuje svoje útoky proti Hamasu v palestínskom pásme Gazy.

„Som silne presvedčený, že tak ako každý štát aj Izrael má právo na sebaobranu, má právo ísť po krku Hamasu, aby to už nikdy nemohol zopakovať,“ povedal Varadkar v Soule.

„Ale ako sledujem vývoj, už to nie je len sebaobrana, podobá sa to na niečo, čo sa blíži pomste. A tam sme nemali dospieť. Nemyslím si, že Izrael si takto zaistí slobodu a bezpečnosť v budúcnosti,“ do­dal.

14:00 „Stojíme pevne na strane Izraela… Ten má právo a povinnosť brániť sa a zabezpečiť, aby sa udalosti zo 7. októbra už nikdy neopakovali,“ povedal Blinken s odvolaním sa na útok Hamasu. Blinken však tiež povedal, že záleží na tom, ako „to Izrael robí“. Podľa ministra je dôležité urobiť všetko pre ochranu civilistov, ktorí sa ocitli v krížovej paľbe bojov s Hamasom, a doručiť pomoc tým, ktorí ju zúfalo potrebujú.

Izraelský prezident na brífingu povedal, že izraelská armáda poslala šesť miliónov textových správ, uskutočnila štyri milióny telefonátov a do Pásma Gazy zhodila na 1,2 milióna varujúcich letákov. V týchto odkazoch opakovane vyzývala civilistov, aby sa evakuovali na juh Pásma Gazy.

Izraelské ostreľovanie a od minulého piatka aj rozsiahla pozemná operácia sa sústredí na sever Pásma Gazy. Izrael ale podľa BBC i ďalších médií ostreľoval opakovane rovnako juh Pásma.

Šéf americkej diplomacie tiež na dnes v Tel Avive pred novinármi vyhlásil, že stále myslí tiež na rukojemníkov, ktorí Hamas 7. októbra uniesli do Pásma Gazy. Podľa izraelskej armády ich je najmenej 241. „Toľko Izraelčanov, Američanov a ľudí ďalších národností… je našou povinnosťou urobiť všetko, aby sme ich dostali bezpečne späť k ich rodinám,“ povedal Blinken.

13:30 Izraelské obranné sily (IDF) sú na hranici s Libanonom v stave veľmi vysokej pohotovosti. Uviedol to v piatok hovorca izraelskej armády Daniel Hagari, informuje TASR podľa správy britskej spravodajskej stanice BBC.

„Včera (vo štvrtok) sme podnikli rozsiahly útok a zasiahli niekoľko teroristických buniek (libanonského hnutia) Hizballáh v reakcii na jeho masívny útok… ktorý zranil civilistov,“ povedal Hagari.

Armáda bude podľa jeho slov naďalej tvrdo reagovať na akýkoľvek útok na izraelských civilistov. „Na severnej hranici sme v stave vysokej pripravenosti, veľmi vysokej pohotovosti reagovať na akúkoľvek udalosť,“ dodal.

Na izraelsko-libanonských hraniciach dochádza od vypuknutia konfliktu medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas v Gaze pravidelne k prestrelkám, ktoré si už vyžiadali viacero mŕtvych na oboch stranách.

Izraelské tanky neďaleko hraníc s Libanonom.... Foto: SITA/AP, Petros Giannakouris
izrael, tanky Izraelské tanky neďaleko hraníc s Libanonom. 14. október 2023

13:20 Izrael skôr pred každým leteckým úderom na vojenské ciele v Sýrii vopred varoval Rusko, aby ruské jednotky v Sýrii neprišli k úhone. Od začiatku vojny medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas už tak ale Izrael nerobí. To viedlo k ďalšiemu zhoršeniu vzťahov medzi Moskvou a Jeruzalemom, napísala dnes agentúra Bloomberg.

Od začiatku tejto vojny Izrael tiež zosilnel údery proti sýrskym milíciám podporovaným Iránom, ktoré sa presunuli bližšie k izraelským hraniciam. Častejšie izraelské nálety na letiská a vojenské základne a neinformovanie Moskvy vedú k zhoršeniu čoraz napätejších vzťahov Izraela s Ruskom. Moskva dokonca po prepuknutí bojov prijala delegáciu Hamasu, pripomína server The Times od Israel.

Napätie a počet prestreliek rastie aj na hranici Izraela s Libanonom, ktorý je základňou šiitského hnutia Hizballáh. Okrem toho teraz hrozí, že by sa Sýria mohla stať ďalším frontom vo vojne medzi Izraelom a Hamásom, píše Bloomberg. Práve tomu sa ale Spojené štáty a ich regionálni spojenci snažia zabrániť, keď rokujú o zmiernení konfliktu a prípadných humanitárnych pauzach. S rovnakým cieľom dnes v Tel Avive rokuje americký minister zahraničia Antony Blinken.

Ismail Hanija Sergej Lavrov Čítajte aj Vyhovuje Rusku vojna na Blízkom východe? Áno aj nie, hovoria experti

„Rozšírenie do Sýrie nie je len riziko; už to začalo,“ povedal tento týždeň osobitný vyslanec OSN pre Sýriu Geir Pedersen. „Do suda so strelným prachom sa prilieva benzín a všetko už začína tlieť,“ dodal Pedersen.

12:40 Situácia na okupovanom Západnom brehu Jordánu je alarmujúca, povedala dnes podľa agentúry Reuters hovorkyňa Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR). Podľa nej tam bolo od 7. októbra zabitých najmenej 132 Palestínčanov, vrátane 41 detí, a dvaja izraelskí vojaci. Osem Palestínčanov podľa hovorkyne zabili židovskí osadníci.

V noci na dnes zomrelo na Západnom brehu ďalších osem Palestínčanov pri niekoľkých raziách izraelskej armády, informovala televízia Al-Džazíra s odvolaním sa na palestínske úrady. Okrem toho jeden Palestínčan v noci podľahol zraneniam, ktoré pri zásahu armády utrpel v stredu. Izrael výrazne zosilnel razie na Západnom brehu po útoku palestínskeho hnutia Hamas na Izrael zo 7. októbra. Podľa Al-Džazíru zásahy izraelskej armády a strety na Západnom brehu pokračujú aj dnes.

gaza Čítajte aj Bývalý diplomat Lőrincz: Protiofenzíva na Gazu je trochu za čiarou. Zbližovanie Izraelu s arabskými krajinami však konflikt zastaví iba dočasne

„Máme vážne obavy, že ani jedna zo strán konfliktu v Gaze nedodržiava zásady proporcionality,“ povedala dnes tiež hovorkyňa OHCHR Liz Throssellová v Ženeve. „Zatiaľ čo od 7. októbra je veľká pozornosť venovaná útokom v Izraeli a eskalácii násilností v Gaze, situácia na okupovanom Západnom brehu, vrátane východného Jeruzalema je alarmujúca a naliehavá,“ dodala. Podľa nej zo 132 Palestínčanov na Západnom brehu od 7. októbra zabili 124 ľudí izraelské jednotky a osem osadníkov.

V noci zomrelo päť Palestínčanov a ďalších 17 bolo zranených v utečeneckom tábore Džanín pri zásahu armády, ktorý trval asi deväť hodín. Ďalších dvoch Palestínčanov zabila armáda v utečeneckom tábore Al-Favár neďaleko Hebronu a jedného v utečeneckom tábore Kalandíja pri Ramalláhu. Jeden Palestínčan podľahol zraneniam, ktoré utrpel pri razii armády v stredu pri Nábuluse.

12:20 Pri izraelskom bombardovaní v Pásme Gazy zomrelo od 7. októbra najmenej 9227 Palestínčanov, vrátane 3826 detí. Informovalo o tom podľa agentúry Reuters dnes palestínske ministerstvo zdravotníctva v Gaze, ovládané hnutím Hamas. Zatiaľ posledný jeho údaj zo štvrtka hovoril o 9061 obetiach ostreľovania a 32 000 zranených.

12:10 Organizácia Spojených národov (OSN) v piatok spustila výzvu na zbierku núdzovej pomoci v hodnote 1,2 miliardy dolárov pre ľudí v Pásme Gazy a na Západnom brehu Jordánu.

„Náklady na pokrytie potrieb 2,7 milióna ľudí – čo je celá populácia Pásma Gazy a 500.000 ľudí na okupovanom Západnom brehu Jordánu – sú podľa odhadov 1,2 miliardy amerických dolárov (viac než 1,125 miliardy eur),“ uviedol Úrad Organizácie Spojených národov pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA). OCHA vo výzve z 12. októbra žiada pomoc 294 miliónov dolárov pre takmer 1,3 milióna osôb. „Situácia sa odvtedy stáva viac a viac beznádejnou,“ uviedol OCHA.

Najnovšia zbierka sa vzťahuje na potraviny, vodu, zdravotnú starostlivosť, prístrešie, hygienu a ďalšie nevyhnutné potreby v reakcii na rozsiahle bombardovanie v pásme Gazy. „Vyzývame darcov, aby okamžite uvoľnili zdroje,“ dodáva OCHA.

Jana Černochová, Lloyd Austin Čítajte aj Ministerka obrany Černochová vyzvala na vystúpenie Česka z OSN pre rezolúciu o okamžitom prímerí v Gaze

12:00 Po celom svete pokračujú demonštrácie žiadajúce zastavenie izraelského bombardovania Pásma Gazy i manifestácie na podporu Izraela, ktorý na útok radikálneho hnutia Hamas zo 7. októbra reaguje odvetnými údermi na Gazu. Z Istanbulu dnes ráno vycestovala kolóna áut s palestínskymi vlajkami; jej účastníci chcú v nedeľu prísť k americkej základni Incirlik na juhu Turecka, kde plánujú usporiadať veľkú spoločnú demonštráciu odsudzujúcu americkú podporu Izraela, uviedla stanica Al-Džazíra.

Naopak na stranu Izraela sa postavili demonštranti vo Švajčiarsku alebo v Rumunsku. V Zürichu sa za daždivého počasia zišli ľudia so žltými dáždnikmi, ktoré mali symbolizovať obete Hamasu pri prvotnom útoku na Izrael, pri ktorom zomrelo na 1400 ľudí. Pred Ústrednou univerzitnou knižnicou v Bukurešti ľudia vyjadrovali podporu Izraelu a židovský kantor Emanuel Putzsai zatrúbil na šofar (rituálny židovský hudobný nástroj), uviedla BBC News.

Propalestínsky protest bol dnes pred izraelským veľvyslanectvom v jordánskej metropole Ammáne. Ľudia tam žiadali ukončenie ostreľovania Pásma Gazy. Solidaritu s obyvateľmi Gazy vyjadrovali aj ľudia v indickej Kalkate. V Bangladéši demonštranti odsudzovali izraelské útoky, napísala Al-Džazíra. Podľa agentúry Anadolu prišli tisícky ľudí podporiť Gazu tiež v srbskom meste Novi Pazar.

V Paríži sa vo štvrtok večer na podporu Palestíny zišlo na 2000 ľudí. Vďaka hladkému priebehu stretnutia policajná prefektúra povolila ďalšiu podobnú akciu v na sobotu, hoci predtým ju úrady zakazovali, píše Le Parisien.

11:45 S napätím a obavami sa očakáva dnešný prejav lídra libanonského šídskeho hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha, ktorý vystúpi verejne prvýkrát od vypuknutia novej vojny Izraela s palestínskym hnutím Hamas 7. októbra. A zatiaľ čo mnohí sa obávajú rozšírenia boja do ďalších krajín blízkovýchodného regiónu, niektorí si to naopak želajú. Nasralláhov prejav sa bude vysielať v deň veľkých piatkových modlitieb, po ktorých dnes moslimovia na mnohých miestach budú už štvrtý piatok demonštrovať proti masívnemu izraelskému bombardovaniu palestínskeho Pásma Gazy. S tým začal Izrael 7. októbra v odvete za brutálny a bezprecedentný útok Hamasu z Gazy na Izrael.

„Milióny Arabov v celom svete budú jeho príhovor sledovať. Budú počúvať jediného vodcu v regióne, ktorý je schopný osloviť ich hnev a zúfalstvo,“ povedal televízii Al-Džazíra Mohanad Hage Ali z bejrútskeho Carnegieho strediska pre Blízky východ. Podľa neho Nasralláh zrejme povie, že Palestínčania v Gaze čelia existenčnej hrozbe a že ich treba podporiť.

Vodca libanonského hnutia Hizballáh Hasan... Foto: TASR, Uncredited
Libanon Hizballáh Hamas PIJ lídri stretnutie, Nasralláh, Arúrí, Nachal Vodca libanonského hnutia Hizballáh Hasan Nasralláh (vpravo), líder palestínskeho militantného zoskupenia Hamas Sálih Arúrí (vľavo) a Palestínskeho islamského džihádu Zijád Nachal (uprostred) rokujú počas stretnutia v Bejrúte 25. októbra 2023.

Vo štvrtok sa na izraelsko-libanonskej hranici podľa agentúry Reuters odohral zatiaľ najväčší úder Hizballáhu voči izraelskej armáde od 7. októbra. Hnutie Hizballáh prvýkrát zaútočilo na pozície izraelskej armády pomocou výbušných dronov a súčasne útočilo na 19 rôznych pozícií v severnom Izraeli pozdĺž hranice s Libanonom. Izrael útoky opätoval a pokračoval v nich aj v noci na dnešok, kedy Hizaballáh priznal, že v takmer štvortýždňovom konflikte prišiel o 55 svojich bojovníkov.

Eskalácia na izraelsko-libanonskej hranici je podľa agentúry Reuters najväčšia od vojny Izraela s Libanonom v roku 2006, ktorá trvala mesiac. Mnohí Libanonci majú strach, že sa to bude opakovať. Veľa krajín v predchádzajúcich troch týždňoch už vyzvalo svojich občanov, aby opustili Libanon. Z izraelsko-libanonského pohraničia sa tiež už evakuovalo vyše 30-tisíc ľudí.

Televízia Sky News dnes citovala nedávny prieskum zverejnený libanonským denníkom Al-Akbar, ktorý sympatizuje s Hizballáhom, v ktorom 68 percent opýtaných odpovedalo, že si neželá „plnohodnotný“ konflikt s Izraelom. Libanon sa už niekoľko rokov stretáva s hlbokou ekonomickou krízou a opakovanými protivládami , pri ktorých demonštranti vinia vládne elity z korupcie a klientelizmu a tiež z toho, že hospodársku krízu svojim zlým vedením spôsobili.

Niektorí palestínski utečenci ale Nasralláhov prejav spájajú s veľkým očakávaním. „Je to príležitosť konečne oslobodiť Palestínu,“ povedal televízii Al-Džazíra Ahad Bahr z palestínskeho utečeneckého tábora Sabra, susediaceho s táborom Šatíla na okraji Bejrútu.

Libanon / Metula / Hizballáh / Palestína / Čítajte aj Sever Izraela nie je pripravený na prípadnú vojnu s Hizballáhom. Tisíce krytov sú v hroznom stave

„Arabské krajiny by konečne mohli pomôcť Palestíne, čo väčšina z nich nerobí,“ dodal Ahad Bahr, ktorý dúfa, že obrázky mŕtvych detí z Gazy prinútia k činnosti „os odporu“ v boji proti Izraelu na niekoľkých frontoch. Osou odporu je nazývaný Teherán, hnutie Hizballáh a militantné skupiny v Iraku, Sýrii, Jemene a palestínske džihádistické hnutia, vrátane Hamasu. V nedeľu iránsky prezident Ebráhim Raísí uviedol, že Izrael svojím postupom voči Pásmu Gazy prekročil červenú líniu. Raísí tiež kritizoval Spojené štáty, že poskytujú širokú podporu Izraelu, zatiaľ čo vyzývajú Teherán, aby sa do konfliktu nezapájal.

10:45 Spojené štáty majú spravodajské informácie, podľa ktorých plánuje ruská žoldnierska Vagnerova skupina poskytnúť libanonskému militantnému hnutiu Hizballáh systém protivzdušnej obrany. S odvolaním sa nemenovaných amerických predstaviteľov to uviedol americký denník The Wall Street Journal (WSJ), informuje TASR podľa piatkovej správy agentúry Reuters.

Podľa WSJ plánujú vagnerovci Hizballáhu dodať systém Pancir-S1, ktorý na ochranu pred vzdušnými hrozbami kombinuje automatické kanóny a riadené strely zem – vzduch.

Izrael, Libanon Čítajte aj Irán, Izrael, Rusko... Túži niekto po väčšej vojne na Blízkom východe?

Nemenovaný predstaviteľ USA pre WSJ uviedol, že Washington ešte nepotvrdil zásielku tohto systému. Američania však monitorujú rokovania Vagnerovej skupiny a Hizballáhu, ktorý podporuje Irán. Protivzdušný systém by mal byť libanonským militantom dodaný cez Sýriu, kde Rusko od roku 2015 podporuje v občianskej vojne prezidenta Bašára Asada, uvádza WSJ.

Vagnerova skupina prešla po júnovej vzbure svojho zakladateľa Jevgenija Prigožina, ktorý neskôr zahynul pri nehode lietadla, pod kontrolu Kremľa. Na žiadosti o vyjadrenie nereagovala.

Progožin Čítajte aj Nástup juniora. Novým šéfom vagnerovcov je Prigožinov syn Pavel

10:30 Izrael v piatok vrátil do Pásma Gazy stovky palestínskych pracovníkov, ktorí tvrdia, že boli izraelskými úradmi zadržiavaní po vypuknutí konfliktu medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas.

Palestínskych pracovníkov doviezli autobusy v noci na piatok k hraniciam Pásma Gazy a na juh tejto palestínskej enklávy pešo prešli cez hraničný priechod Kerem Šalom.

Izraelské ľudskoprávne skupiny tvrdia, že časť zadržaných palestínskych pracovníkov Izrael zadržal bez obvinenia alebo riadneho procesu.

Niektorí z prepustených povedali, že boli zadržiavaní vo väzení Ofer, ktoré na okupovanom Západnom brehu Jordánu prevádzkuje Izrael. Jeden z nich uviedol, že spolu s ostatnými museli po zadržaní odovzdať svoje peniaze, telefóny a preukazy totožnosti, ktoré im vrátili až pri hranici s Pásmom Gazy.

10:15 Egyptský moderátor a novinár Ibrahim Eissa tvrdo skritizoval jedného z popredných predstaviteľov teroristického hnutia Hamas Músu abú Marzúka, ktorý v rozhovore pre prokremeľskú televíziu RT uviedol, že za bezpečnosť civilistov v Gaze nezodpovedá Hamas, ale OSN. Eissa v reakcii na to vyhlásil, že je to vôbec to „najhanebnejšie možné vyhlásenie“ a že by Hamas mal odstúpiť z vlády a zostať vo svojich tuneloch.

Správu priniesol portál Novinky.cz.

„Najdôležitejšou úlohou každej vlády je chrániť životy svojich ľudí a brániť svoje hranice. Vy hovoríte, že ste hnutie odporu a ochrana ľudí nie je vaša vec,“ vyhlásil Eissa. „Tak to by stačilo. Odstúpte z vlády. Zostaňte v tuneloch, robte svoje útoky, ale nebuďte zodpovední za ľudí,“ dodal.

„Namiesto toho sa vyhlasujete za vládu a urobili ste prevrat, vyhnali palestínsku vládu a niektorých jej predstaviteľov zhodili zo striech,“ uviedol Eissa s referenciou na rok 2007, kedy teroristické hnutie Hamas vyhnalo predstaviteľov najväčšej palestínskej politickej strany Fatah z Pásma Gazy. „je to hanebná vláda,“ povedal.

9:50 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v piatok pricestoval do Izraela. Potvrdil to spravodajca tlačovej agentúry AFP, ktorý s ním cestoval. Návšteva ministra sa bude zameriavať na minimalizáciu utrpenie civilistov vo vojne v palestínskom Pásme Gazy.

Blinken pred odchodom povedal, že bude od vlády Izraela žiadať „konkrétne opatrenia“, aby sa sa zmiernilo utrpenie palestínskych civilistov. Pripomenul, že prezident USA Joe Biden vyzval na humanitárne prestávky v konflikte.

Izrael je Blinkenovou prvou zastávkou na ďalšej ceste po Blízkom východe. Následne odcestuje do Jordánska.

Izrael má podľa USA „právo a povinnosť brániť sa“ po brutálnych útokoch palestínskeho militantného hnutia Hamas zo 7. októbra, zopakoval šéf americkej diplomacie. Vyjadril tiež zármutok nad úmrtiami Palestínčanov, ktoré pobúrili veľkú časť arabského sveta.

„Keď vidím palestínske dieťa vytiahnuté z trosiek zrútenej budovy, zasiahne ma to rovnako, ako keď vidím (zranené) dieťa v Izraeli alebo kdekoľvek inde… Takže je to niečo, na čo máme povinnosť reagovať, a budeme,“ uviedol pred cestou Blinken. V piatok sa má stretnúť s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom.

Minister potvrdil, že sa bude snažiť zabrániť ďalšej eskalácii konfliktu medzi Izraelom a Hamasom. Na Izrael v uplynulých dňoch útočili aj Iránom podporované libanonské hnutie Hizballáh a jemenskí húsijskí povstalci. „Niektorými našimi krokmi sme dali jasne najavo, že sme odhodlaní zabrániť akejkoľvek eskalácii,“ povedal Blinken.

9:45 Teroristický útok palestínskeho hnutia Hamas v Izraeli a odvetná protiofenzíva Izraela v Pásme Gazy majú ďalekosiahly vplyv na duševné zdravie ľudí, oznámila vo štvrtok Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Každý človek v Pásme Gazy potrebuje psychologickú pomoc, uviedol zástupca WHO pre Palestínske územia Rik Peeperkorn vo štvrtok. Pripomenul, že viac než dva milióny obyvateľov Pásma Gazy boli už roky pred touto vojnou zaťažené konfliktom a blokádami Izraela.

S duševnými problémami zápasia aj niektorí pracovníci WHO priamo na mieste, dodal Peeperkorn vo videopríhovore zo sídla zdravotníckej agentúry OSN v Ženeve.

„(Obyvatelia) sú úplne zúfalí, úplne skľúčení a nemajú už o živote v budúcnosti žiadne predstavy,“ informoval. WHO je podľa neho v kontakte s palestínskymi zdravotníkmi, od ktorých dostáva znepokojujúce správy o ich duševnom stave.

7:43 Izrael prestane poskytovať finančné prostriedky Palestínskej samospráve vyčlenené pre Pásmo Gazy a zakáže Palestínčanom z Gazy pracovať v Izraeli, uviedla krajina vo vyhlásení zverejnenom vo štvrtok.

Hoci militantná organizácia Hamas prevzala v roku 2007 kontrolu nad Pásmom Gazy, Palestínska samospráva naďalej platila desaťtisíce štátnych zamestnancov v Gaze. „Izrael prerušuje všetky kontakty s Gazou," uviedlo vyhlásenie izraelskej vlády. Na základe mierových dohôd z 90. rokov 20. storočia Izrael vyberá dane v mene Palestínčanov a každý mesiac ich odovzdáva Palestínskej samospráve.

Izraelský bezpečnostný kabinet zároveň oznámil, že Jeruzalem ruší povolenia pre približne 18-tisíc Palestínčanov z Gazy, ktorí mohli pracovať v Izraeli.

6:15 Republikáni vo štvrtok v americkej Snemovni reprezentantov presadili balík pomoci pre Izrael v hodnote takmer 14,5 miliardy dolárov, napísala agentúra AP. Postavili sa tak administratíve prezidenta Joea Bidena, ktorá požaduje prostriedky uvoľniť spolu s pomocou pre Ukrajinu.

Opatrenie má len malú šancu na úspech, uvádzajú americké médiá. Biden už skôr uviedol, že republikánsky plán pomoci bude vetovať.

Balík snemovňa schválila pomerom 226 ku 196 hlasom, prevažne podľa straníckeho kľúča, pričom väčšina republikánov návrh podporila a väčšina demokratov bola proti.

Nový líder republikánskej väčšiny v Snemovni reprezentantov Mike Johnson už skôr uviedol, že trvá na samostatnom balíčku pre Izrael, zatiaľ čo na súbežnej dodatočnej pomoci Kyjevu trvá nielen Bidenova vláda, ale aj väčšina Demokratickej strany v Senáte a tiež niektorí republikánski senátori. Biely dom tam chce okrem iného zahrnúť aj humanitárnu podporu Pásmu Gazy, na ktoré Izrael zaútočil v odvete po vpáde palestínskeho radikálneho hnutia Hamas na svoje územie zo 7. októbra.

155 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #USA #Hamas #Pásmo Gazy #útok na Izrael