Poľský prezident onedlho oznámi, koho poverí zostavením novej vlády

Poľský prezident Andrzej Duda v pondelok večer oznámi, koho poverí zostavením vlády po voľbách, ktoré sa konali v polovici októbra. Informoval o tom poradca prezidenta pre sociálne záležitosti Marcin Mastalerek. TASR o tom informuje na základe správ agentúr PAP a Reuters.

06.11.2023 12:48
Duda Foto: ,
Poľský prezident Andrzej Duda na snímke z júla 2023.
debata

„Prezident Andrzej Duda po konzultáciách a dôkladnom zvážení prijal rozhodnutie ohľadom takzvaného prvého kroku,“ uviedol Mastalerek na sociálnej sieti X (predtým Twitter) s tým, že Dudovo rozhodnutie o designácii premiéra je definitívne.

Parlamentné voľby sa v Poľsku konali 15. októbra. Podľa poľskej ústavy musí prezident zvolať ustanovujúcu schôdzu parlamentu do 30 dní od konania volieb. Po tomto prvom zasadnutí má ešte 14 dní na designovanie premiéra, približuje poľská agentúra PAP.

Fico, Tusk Čítajte aj Fico a Tusk vedeli spolu fungovať. Rozdelí ich ruská vojna a Maďarsko?

Väčšinu v parlamente získala napriek víťazstvu vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS) dovtedajšia opozícia. Duda však už pred voľbami oznámil, že ako prvú zostavením vlády poverí víťaznú stranu. Je však nepravdepodobné, že PiS dokáže zložiť vládu s podporou v parlamente.

Tri opozičné strany – Občianska koalícia (KO), Tretia cesta (TD) a Ľavica – už avizovali, že sú pripravené sformovať väčšinovú vládnu koalíciu. Ich lídri vyzvali Dudu, aby svoje rozhodnutie neodkladal.

Tusk Čítajte viac Poľské opozičné strany sú pripravené zostaviť vládu na čele s Tuskom
debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #voľby #Andrzej Duda