Duda poverí zostavením poľskej vlády premiéra Morawieckého, podporu v Sejme nemá

Poľský prezident Andrzej Duda v dnešnom večernom televíznom prejave oznámil, že poverí zostavením novej vlády súčasného premiéra Mateusza Morawieckého zo strany Právo a spravodlivosť (PiS).

06.11.2023 20:14 , aktualizované: 23:03
Morawiecki Foto: ,
Poľský premiér Mateusz Morawiecki gestikuluje počas debaty o globálnej ekonomike v sídle Medzinároného menového fondu vo Washingtone.
debata (7)

Tá síce zvíťazila v októbrových parlamentných voľbách, ale nemá väčšinu potrebnú na potvrdenie kabinetu. Očakáva sa, že rozhodnutie Dudu oddiali vznik funkčnej vlády, pretože všetky ostatné parlamentné strany odmietli koalíciu s PiS a poslanci tak Morawieckemu pravdepodobne dôveru nevyslovia. ​ Doteraz vládnuce Právo a spravodlivosť, ktoré je pri moci od roku 2015, získalo v posledných voľbách v 460-člennom Sejme – dolnej komore parlamentu – 194 kresiel a podľa médií je nepravdepodobné, že nájde koaličného partnera.

Chopí sa moci Tusk?

Všeobecne sa očakáva, že budúcu vládu bude schopná zostaviť koalíciu proeurópskych strán pod vedením niekdajšieho poľského premiéra a exšéfa Európskej rady Donalda Tuska. Občianska koalícia (KO), Tretia cesta a Nová ľavica získali dokopy 248 kresiel v Sejme a dali už skôr najavo, že chcú kabinet vytvoriť.

V dolnej komore parlamentu bude tiež krajne pravicová Konfederácia.

Tusk v pondelok zopakoval obvinenie, že Duda „hrá o čas“. „Budú si chcieť ukradnúť ďalších pár dní,“ citovala jeho vyjadrenie pred stúpencami vo Vroclave agentúra AFP.

Duda, blízky spojenec národne-konzervatívnej PiS, pred voľbami dával najavo, že zostavením vlády poverí zástupcu tej strany, ktorá voľby vyhrá. Nedávno za vážnych kandidátov na premiéra Duda označil Tuska a Morawieckého.

Fico, Tusk Čítajte viac Fico a Tusk vedeli spolu fungovať. Rozdelí ich ruská vojna a Maďarsko?

Podľa poľskej ústavy je prvým krokom pri formovaní vlády rozhodnutie prezidenta poveriť niekoho zostavením kabinetu, ktorý musí následne schváliť parlament. Potom môže hlava štátu vymenovať premiéra a vládu. Ak kabinet nezíska podporu zákonodarcov, šancu zostaviť vládu dostane od Sejmu iný kandidát.

"Ak misia Mateusza Morawieckého zlyhá, Sejm predstaví iného kandidáta na predsedu vlády a ja ho okamžite poverím zostavením kabinetu,“ uviedol dnes Duda podľa serveru Onet.pl.

Prvé zasadnutie novozvoleného parlamentu sa uskutoční o týždeň, v pondelok 13. novembra. Duda ho zvolal až v závere ústavnej lehoty, ktorou je najviac 30 dní od volieb.

Tusk Čítajte viac Rovnocenní súperi: Tusk sa vrátil do Poľska, aby porazil muža s mačkou

Opoziční politici opakovane vyjadrovali obavy, že Duda, ktorý bol pred nástupom na oficiálne nestranícky post prezidenta členom PiS, by mohol zdržiavať výmenu vlády, aby PiS zotrvala pri vláde ďalší mesiac alebo dva, napísala agentúra DPA.

Tusk počas predvolebnej kampane prisľúbil zlepšenie vzťahov s Bruselom a odblokovanie eurofondov do decembra. EÚ Poľsku zastavila prístup k 35 miliardám eur z fondu obnovy po pandémii covidu pre sporné reformy súdnictva.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Andrzej Duda #PiS #Mateusz Morawiecki