Rus zabil Rusa. Holandská polícia po desaťročí vďaka DNA vypátrala vraha priekupníka s umením

Amsterdamská polícia zatkla 62-ročného muža po tom, ako jeho DNA našli na tele zavraždeného ruského priekupníka s umením, ktorého objavili pred desiatimi rokmi v rieke Ij. Na utorňajšiu správu informačného portálu DutchNews.nl upozornil spravodajca TASR.

08.11.2023 00:01
debata (2)

Pred desiatimi rokmi, keď objavili neznáme telo bez hlavy zabalené v igelite, polícia nevedela, o koho ide. Až v januári tohto roka sa podarilo zistiť, že obeťou vraždy sa stal 65-ročný ruský obchodník s umením Alexander Levin.

Podľa DutchNews.nl polícii veľmi pomohla „neočakávaná zhoda DNA“, ktorá sa našla na tele obete a tiež na plastovom obale, do ktorého bolo telo zabalené. Políciu to viedlo k presvedčeniu, že vrahom je muž, ktorý býval v blízkosti miesta činu.

Levin, špecialista na ikony, strávil veľa času v Amsterdame, ale jeho povesť bola dosť pochybná. Podľa holandského denníka Telegraaf ho v Holandsku odsúdili a uväznili na desať mesiacov po tom, ako ho colníci na amsterdamskom letisku Schiphol prichytili s ukradnutým atlasom, ktorého hodnotu odhadovali na 100 000 eur.

Amsterdam Čítajte viac Torzo tela, ktoré v roku 2013 vyplavila rieka Ij v Amsterdame, patrí ruskému priekupníkovi s umením

Levina stíhali aj v domácom Rusku za úlohu, ktorú zohral pri pašovaní stoviek ukradnutých ruských ikon, ktoré polícia našla za tajnými dverami v jeho byte v Petrohrade.

Holandské médiá ponúkali viacero verzií o dôvode jeho vraždy vrátane lúpeže, hádky medzi priekupníkmi či dokonca zásahu ruskej tajnej služby.

Susedia zatknutého muža pre denník Telegraaf povedali, že ide tiež o ruského štátneho príslušníka, ktorý hovorí celkom dobre po holandsky a drží si odstup od ostatných.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vražda #Holandsko #Amsterdam #priekupník