Netanjahu: Izrael nechce okupovať Gazu

Izraelská armáda si v rámci ofenzívy proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamas v pásme Gazy počína "výnimočne dobre". Povedal to vo štvrtok večer izraelský premiér Benjamin Netanjahu v rozhovore pre stanicu Fox News, pričom zdôraznil, že Izrael neplánuje túto palestínsku enklávu opätovne okupovať.

10.11.2023 07:39
Izraelskí vojaci / IZ Armáda / Pásmo Gazy / Tank / Foto: ,
Izraelskí vojaci počas operácie v Pásme Gazy 8. novembra 2023
debata (1)

„Myslím si, že izraelská armáda si počína mimoriadne dobre,“ povedal Netanjahu. „Nesnažíme sa vládnuť v Gaze. Nesnažíme sa ju okupovať, ale snažíme sa poskytnúť jej aj nám lepšiu budúcnosť,“ dodal.

Netanjahu však tiež uviedol, že ak to bude nevyhnutné, budú musieť do tejto palestínskej enklávy vstúpiť „dôveryhodné sily“, aby zabránili vzniku militantných hrozieb.

Útok teroristov z Hamasu na účastníkov hudobného festivalu v Izraeli 7. októbra.

Video
Israel Palestinians Battered Kibbutz Čítajte viac Videli sme video z útokov Hamasu: najhoršia bola radosť teroristov z vraždenia

Netanjahu vo viacerých vyjadreniach z uplynulých dní naznačil, že Izrael bude na neurčito zodpovedný za bezpečnosť v Gaze, čím si vyslúžil nevôľu zo strany Spojených štátov, ktoré sú jeho hlavným spojencom. Washington sa totiž vo svojich tvrdeniach stavia proti izraelskej povojnovej okupácii Gazy.

V rozhovore pre Fox News izraelský premiér vo štvrtok povedal, že v pásme Gazy bude musieť vzniknúť civilná vláda, pričom Izrael zaistí, aby už nedošlo k takému útoku, ako bol ten, čo Hamas spáchal 7. októbra.

Izraelská mobilná delostrelecká jednotka blízko...
Izraelská mobilná delostrelecká jednotka v...
+7Izraelská mobilná delostrelecká jednotka na...

„Takže musíme mať dôveryhodné sily, ktoré v prípade potreby vstúpia do Gazy a zabijú vrahov. Pretože práve to zabráni opätovnému vzniku subjektu podobnému Hamasu,“ povedal Netanjahu. Uviedol tiež, že Gaza musí byť po vojne „demilitarizovaná, deradikalizovaná a nanovo vybudovaná“.

Izraelský veľvyslanec: Zničenie Hamasu je krok k mieru.

Video

Predstavitelia USA tvrdia, že palestínska samospráva, ktorá má obmedzenú vládu nad okupovaným Predjordánskom, by sa mala po vojne vrátiť k vláde aj v Gazy. Hamas prevzal kontrolu nad Gazou v roku 2007, pričom palestínsku samosprávu odtiaľ vtedy vytlačil.

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás, ako aj ďalší predstavitelia jeho vlády v Predjordánsku, tvrdia, že palestínska samospráva sa môže vrátiť k moci v pásme Gazy iba vtedy, ak sa nájde „komplexné politické riešenie“ izraelsko-palestínskeho konfliktu.

Bezpečnosť a mier je podľa Abbása možné dosiahnuť iba ukončením okupácie a vytvorením palestínskeho štátu podľa územného rozdelenia spred vojny na Blízkom východe v roku 1967 s východným Jeruzalemom ako jeho hlavným mestom.

izrael, gaza, vojaci, vojna Čítajte viac Izraelská armáda sa blíži k najväčšej nemocnici v Gaze. Ako sa zachová?
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Pásmo Gazy #Benjamin Netanjahu