Izraelská armáda sa blíži k najväčšej nemocnici v Gaze. Ako sa zachová?

Izraelská armáda sa v bojoch proti Hamasu priblížila k dvom veľkým nemocniciam v Pásme Gazy, z toho jedna je nemocnica Šífa, najväčšie zdravotnícke zariadenie v oblasti. Izrael podľa Bieleho domu súhlasil so zavedením štvorhodinových prestávok v bojoch s radikálnym hnutím Hamas, a to počnúc dneškom, píše agentúra Reuters.

09.11.2023 06:25 , aktualizované: 23:40
izrael, gaza, vojaci, vojna Foto: ,
Izraelskí vojaci počas pozemnej operácie v pásme Gazy 8. novembra 2023
debata (100)

Najdôležitejšie udalosti

  • Izrael pristúpil na denné štvorhodinové okná pokoja zbraniam
  • Hamas: V Pásme Gazy bolo zabitých už vyše 10 800 Palestín­čanov
  • Priechod Rafáh v stredu zostal zavretý pre cudzincov aj ranených
  • Militanti z Hamasu použili pri útoku na Izrael aj paraglajdy od českej firmy
  • Izraelská armáda dobyla základňu Hamasu v Pásme Gazy, padli desiatky teroristov

Prílet slovenského špeciálu z Izraela.

Video
gaza Čítajte viac Guterres: Tisíce obetí v Gaze? Izrael robí niečo zle, jeho renomé vo svete to nepomáha

23:39 Izraelská armáda sa v bojoch proti islamistickému hnutiu Hamas priblížila k dvom veľkým nemocniciam v Pásme Gazy, z toho jedna je nemocnica Šífa, najväčšie zdravotnícke zariadenie v oblasti. Zástupcovia izraelskej armády uvádzajú, že Hamas má v nemocnici veľké stredisko. To vzbudzuje otázku, ako sa Izraelčania zachovajú vzhľadom na medzinárodné právo, ktoré zaisťuje ochranu zdravotníckych zariadení vo vojnových zónach, píše agentúra Reuters. Hamas aj vedenie nemocnice obvinenie odmieta a hnutie vyzvalo na prehliadku objektu nezávislou stranou, píše Reuters.

Ochranu nemocníc v čase vojny upravuje Štvrtý Ženevský dohovor, podľa ktorého zdravotnícke zariadenie nesmie byť cieľom útoku za akýchkoľvek okolností, výnimku tvorí spáchanie činov škodiacich nepriateľovi.

„Vieme, že nemocnice sú chránenými budovami podľa medzinárodného práva,“ povedala Reuters hovorkyňa OSN pre ľudské práva Liz Throssellová. Situáciu podľa nej komplikuje obvinenie, že samotná nemocnica je používaná na vojenské účely, čo by samo o sebe tiež bolo porušením medzinárodného práva. „Zdravotnícke jednotky, ktoré konajú škodlivo voči nepriateľovi a neprestanú tak konať ani po obdržaní varovania, strácajú svoju zvláštnu ochranu,“ dodáva Throssellová.

23:18 Židovská štvrť a štvrť Trastevere v Ríme sa stali cieľom vandalov, ktorí na steny nasprejovali antisemitské grafiti. Informuje agentúra ANSA.

Všetky grafiti sa objavili v okolí budovy Veľkej synagógy, na stenách budov na námestiach Piazza di Monte Savello a Piazza delle Cinque Scole a tiež ulici Via di Monte Savello. Grafiti zobrazovali vedľa seba šesťcípu Dávidovu hviezdu a svastiku. Medzi oba symboly bolo vložené znamienko rovná sa. Polícia prípad vyšetruje.

Vandali nedávno poškodili aj pamätník Židom deportovaným do koncentračných táborov, ktorý bol postavený na mieste bývalého rímskeho geta, píše ANSA.

Podobné útoky sa v Ríme objavili už aj v minulosti. V roku 2014 sa podľa NYT na výkladoch židovských obchodov v niekoľkých štvrtiach Ríma objavili svastiky a nápisy ako „Vypáľte synagógy“ alebo „Židia, váš koniec sa blíži“. Polícia z útokov podozrievala pravicových extrémistov, ktorým mohli pomáhať propalestínski aktivisti.

Hlavný rabín Ríma Riccardo Di Segni vtedy za možný motív útokov označil nárast napätia na Blízkom východe. Pre NYT vyhlásil, že existuje spojitosť medzi vlnami nárastu napätia na Blízkom východe a vlnami antisemitizmu v Ríme.

22:27 Izraelská armáda pri štvrtkovom zásahu v meste Džanín na okupovanom Západnom brehu Jordánu zneškodnila najmenej desať militantov. Podľa palestínskeho hnutia Hamas pri tejto razii stratilo deväť svojich bojovníkov. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Izraelské sily informovali, že pri protiteroristickej operácii na Západnom brehu zadržali 20 Palestínčanov, skonfiškovali zbrane a muníciu a zničili podzemný tunel. Na skupinu ozbrojených militantov zaútočili dronom.

Palestínske ministerstvo zdravotníctva hlásilo po izraelskej razii v Džaníne 14 obetí. Ďalších štyroch Palestínčanov zabili izraelskí vojaci pri iných incidentoch na Západnom brehu.

Izraelské sily strieľali aj na sanitku a zranili jedného zdravotníka, tvrdí palestínska pobočka Červeného polmesiaca. Na sociálnej sieti zverejnila obrázok sanitky s dierou od projektilu.

**21:50 Počet Palestínčanov zabitých v pásme Gazy stúpol od začiatku vojny na 10 818, informovalo ministerstvo zdravotníctva v palestínskej enkláve ovládanej teroristickým hnutím Hamas, píše agentúra DPA.

Ministerstvo zdravotníctva v Gaze ovládané Hamasom uvádza, že zranenia utrpelo vo vojne vyše 27 000 obyvateľov pásma Gazy. Medzi mŕtvymi je 4 412 detí a mladých ľudí. Naposledy v utorok úrady v Gaze počet zabitých Palestínčanov uviedlo na vyše 10 500.

Tieto údaje nie je možné nezávisle overiť, upozornila DPA.

21:01 Izrael nesúhlasil s nijakým prímerím vo vojenskom ťažení proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamas. Bude však pokračovať v povoľovaní krátkych lokálnych prestávok, aby umožnil prúdenie humanitárnej pomoci do pásma Gazy, uviedla vo štvrtok izraelská armáda. TASR o tom informuje podľa správa agentúry Reuters.

„Nie je nijaké prímerie. Opakujem, nijaké prímerie nie je. To čo robíme, tie štvorhodinové okná, sú taktické lokálne prestávky pre humanitárnu pomoc,“ uviedol hovorca izraelskej armády Richard Hecht.

Biely dom skôr vo štvrtok oznámil, že Izrael súhlasil so zavedením denných štvorhodinových „humanitárnych prestávok“ v bojoch na severe pásma Gazy, aby umožnil Palestínčanom utekať z oblastí bojov.

20:04 Civilnú budovu v prístavnom meste Ejlat na juhu Izraela zasiahol neidentifikovaný dron, oznámila dnes podľa agentúry Reuters izraelská armáda. Incident sa obišiel bez zranení a spôsobil len mierne škody. Server The Times of Israel s odvolaním sa na miestnu zdravotnícku službu napísal, že zasiahnutá bola škola a šesť osôb bolo odvezených do nemocnice, pretože sa nadýchali dymu alebo utrpeli šok.

„Totožnosť bezpilotného lietadla a podrobnosti incidentu sa preverujú,“ uviedla izraelská armáda v správe.

V posledných týždňoch smerom na Izrael opakovane posielali rakety či drony jemenskí povstalci podporovaní Iránom, až doteraz však boli všetky zostrelené alebo nedoleteli do cieľa. Húsiovia sa považujú za súčasť takzvanej „osi odporu“ proti Izraelu, ktorá okrem palestínskeho hnutia Hamas zahŕňa aj Iránom podporované šiitske moslimské frakcie v Iraku či libanonskú skupinu Hizballáh.

„Jedná sa o prvé potvrdené škody na území mesta Ejlat od vypuknutia bojov 7. októbra. Hamas a Húsíovia už niekoľkokrát vypálili smerom na Ejlat rakety, riadené strely či bezpilotné lietadlá. Predchádzajúce útoky ale vždy zachytili izraelské, americké, saudské alebo egyptské sily,“ povedal agentúre Reuters Daniel Mueller, analytik britskej spoločnosti pre námornú bezpečnosť Ambrey.

19:02 Palestínska militantná skupina Islamský džihád zverejnila video, ktoré má zachytávať dvoch rukojemníkov v pásme Gazy – ženu sedemdesiatničku a 13-ročného chlapca. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

„Sme pripravení ich pustiť na slobodu z humanitárnych dôvodov, keď tu budú splnené bezpečnostné podmienky,“ povedal vo videu Abú Hamza, hovorca vojenského krídla Islamského džihádu, ktoré údajne zadržiava niekoľko z 239 rukojemníkov. Podľa izraelských predstaviteľov ich zajali a odvliekli do pásma Gazy po brutálnom teroristickom útoku na Izrael zo 7. októbra.

Izraelská armáda odsúdila nové video s rukojemníkmi ako „psychologický terorizmus“. Novinárom to povedal hovorca armády Richard Hecht krátko po zverejnení videa.

17:55 Riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns a šéf izraelskej spravodajskej služby Mosad David Barnea sa vo štvrtok v Dauhe stretli s katarským premiérom. Rokovali o kritériách dohody o prepustení rukojemníkov a prestávkach v bojoch medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na zdroj oboznámený so stretnutím. Výsledok rokovaní nie je jasný.

V Katare sídli viacero politických lídrov Hamasu a Katar je zároveň sprostredkovateľom snáh o prepustenie rukojemníkov, ktorých teroristi uniesli začiatkom októbra pri útoku na Izrael.

Barnea, Burns a katarský premiér Muhammad bin Abdarrahmán Ál Sání sa stretli po stredajšom stretnutí katarských sprostredkovateľov s politickými predstaviteľmi Hamasu. Výhodou ich stretnutia bolo, že všetky tri strany v reálnom čase sedeli za jedným stolom, aby urýchlili doladenie podmienok možnej dohody o prepustení rukojemníkov, povedal zdroj.

zväčšiť Riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej... Foto: SITA/AP, Jacquelyn Martin
William Burns Riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns

Štvrtkové rokovania zahŕňali aj okolnosti umožnenia humanitárnych dodávok paliva do pásma Gazy. Izrael ich doteraz odmieta pre obavy, že k palivu sa dostane Hamas a použije ho na bojové účely.

Iný nemenovaný zdroj uviedol v stredu pre agentúru Reuters, že prebiehajú rokovania o prepustení desiatich až 15 rukojemníkov výmenou za jednodňovú až dvojdňovú humanitárnu prestávku v bojoch v Gaze.

Katarský premiér spolu s katarským emirom Tamímom ibn Hamadom al-Sáním odcestovali vo štvrtok do Spojených arabským emirátov (SAE), kde sa stretli so šejkom Muhammadom bin Zájiomd Ál Nahjánom, najvyšším predstaviteľom SAE. Cieľ ich návštevy nie je bezprostredne jasný, SAE však na rozdiel od Kataru udržiavajú od roku 2020 diplomatické vzťahy s Izraelom.

**17:22 Izrael podľa Bieleho domu súhlasil so zavedením štvorhodinových prestávok v bojoch s radikálnym hnutím Hamas, a to počnúc dneškom, píše agentúra Reuters. Oproti predchádzajúcim vyjednaným pauzám, počas ktorých sa napríklad presúvali prepustení rukojemníkov, majú tieto pravidelné prestávky umožniť ľuďom odísť zo severu Pásma Gazy, kde sú pozemné boje aj izraelské bombardovanie najintenzívnejšie.

USA podľa hovorcu Bieleho domu pre bezpečnosť Johna Kirbyho majú uistenie Izraela, že vo vyznačených oblastiach severu Pásma Gazy nebude vykonávať bojové operácie. „Stále sa obávame, že Hamas bude ľuďom brániť v úteku. Veríme ale, že tieto pauzy sú krokom správnym smerom,“ dodal Kirby.

Izraelská armáda vyzvala obyvateľov severu Pásma Gazy na opustenie tejto oblasti a presunu na juh opakovane, a to aj pred začatím pozemnej invázie. Avšak vzhľadom na veľký počet ľudí, humanitárnu krízu, údajné snahy Hamasu brániť palestínskym civilistom v odchode a tiež faktu, že niektorí sever Pásma Gazy opustiť nechcú kvôli obavám, že sa už nebudú môcť vrátiť, tam mnoho ľudí zostáva. Izrael tiež tvrdí, že bojovníci Hamasu majú svoje veliteľské centrá v nemocniciach aj pod nimi v podzemí.

16:45 Na desať stúpol počet obetí štvrtkovej razie izraelskej armády v meste Džanín v severnej časti okupovaného Západného brehu Jordánu. Uviedlo to palestínske ministerstvo zdravotníctva.

Palestínske úrady hlásili aj 20 zranených. Izraelská armáda potvrdila, že jej jednotky zasahujú v Džaníne, viac detailov však neposkytla.

** 16:40 Izraelská armáda tvrdí, že zabila približne 50 bojovníkov z militantnej skupiny Hamas po vykonaní náletov v takzvanej „vojenskej štvrti“ mesta Gaza neďaleko nemocnice Šífa.**

V súvislosti s touto nemocnicou sa v uplynulých dňoch špekulovalo, že v nej Hamas hromadil zbrane, aby maximalizoval prípadné civilné obete. Militanti z Hamasu to však popierajú.

Izraelčania vo vyhlásení uviedli, že v koordinovanom útoku za účasti pechoty, tankov, ženistov, špeciálnych síl a letectva „pracovali na vyčistení oblasti a neutralizácii teroristickej infraštruktúry, vrátane širokej siete podzemných tunelov“.

Izraelská armáda tiež uviedla, že zhabala dokumenty vojenskej spravodajskej služby, ktoré patria Hamasu. Oblasť je podľa nej „srdcom spravodajských a operačných aktivít“, kde Hamas plánoval útoky zo 7. októbra.

Medzitým militantné hnutie Hamas uviedlo, dosiaľ pri izraelských náletoch zahynulo 10 812 Palestín­čanov, z toho 4 412 detí.

16:10 Rusko bolo šokované vyjadrením izraelského veľvyslanca v Moskve, že ruskí občania môžu na evakuáciu z Pásma Gazy čakať až dva týždne. Uviedla to vo štvrtok hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

Izraelský veľvyslanec v Rusku Alexander Ben Cvi pre ruské štátne médiá povedal, že proces koordinácie zoznamov na evakuáciu ruských občanov z Pásma Gazy cez priechod Rafah si môže vyžiadať približne dva týždne. Egypt podľa jeho slov stanovil, že denne môže byť evakuovaných 500 až 600 ľudí. Dodal, že na odchod z Gazy čakalo približne 7000 osôb.

„Boli sme skutočne šokovaní, keď sme počuli toto vyhlásenie… Táto logika je neprijateľná“ uviedla Zacharovová. Dodala, že Rusko dodržalo všetky požadované postupy na predloženie evakuačných zoznamov príslušným orgánom.

Na evakuáciu z Pásma Gazy čaká viac ako 500 ruských občanov, napísali nedávno ruské médiá s odvolaním sa na diplomatické zdroje. Od 1. novembra, keď bol otvorený hraničný priechod Rafah medzi Egyptom a Pásmom Gazy pre cudzincov a ľudí s dvojakým občianstvom, zatiaľ Rusko nepotvrdilo evakuáciu svojich občanov.

16:05 Nemecký kancelár Olaf Scholz vo štvrtok apeloval na občanov svojej krajiny, aby sa rozhodne postavili proti akejkoľvek nenávisti voči židom. „V zásade ide o dodržanie sľubu, ktorý sme znova a znova dávali v desaťročiach od roku 1945 – sľubu ‘Už nikdy viac‘,“ povedal Scholz podľa nemeckých médií vo svojom príhovore v berlínskej synagóge na podujatí pri príležitosti 85. výročia protižidovského pogromu známeho ako Krištáľová noc.

Tento sľub, na ktorom bolo založené demokratické Nemecko, musí byť podľa Scholza dodržaný „práve teraz“. Za „hanbu“ označil skutočnosť, že v roku 2023 sú dvere a steny opäť počmárané Dávidovými hviezdami a islamistické hnutie Hamas je na uliciach a námestiach nemeckých miest velebené za vraždenie židov.

„Nič, absolútne nič — žiadny pôvod, žiadne politické presvedčenie, žiadne kultúrne zázemie, žiadny údajne postkoloniálny pohľad na dejiny nemal byť dôvodom na oslavu krutého vyvražďovania nevinných,“ zdôraznil kancelár v synagóge Beth Zion, ktorá sa stala v októbri terčom vandalského útoku.

nemecko, synagóga, polizei, berlín Čítajte aj Na synagógu v Berlíne zaútočili zápalnými fľašami

15:55 Medzi rukojemníkmi, ktorých uniesli teroristi z hnutia Hamas začiatkom októbra pri útoku na Izrael, sú aj občania Poľska. Oznámil to vo štvrtok poľský minister zahraničných vecí Zbigniew Rau.

„Medzi rukojemníkmi palestínskej teroristickej organizácie Hamas držanými v pásme Gazy sú Poliaci,“ uviedol Rau na tlačovej besede v Paríži po konferencii o humanitárnej pomoci pre Pásmo Gazy.

Šéf poľskej diplomacie odmietol poskytnúť bližšie detaily vrátane počtu zadržiavaných Poliakov. Podľa vlastných slov tak spravil pre dobro rukojemníkov a pre diplomatické snahy Poľska súvisiace s ich prepustením.

Rau tiež uviedol, že poľská vláda sa pokúša zabezpečiť evakuáciu 20 poľských občanov z pásma Gazy, a to aj napriek zložitým podmienkam.

Izrael, Gaza Čítajte aj Izrael už podporujú špeciálne jednotky z USA. Prídu aj mierotvorcovia?

15:44 Pri izraelských úderoch v Pásme Gazy od 7. októbra zomrelo 10.812 Palestín­čanov vrátane 4412 detí, uviedli dnes podľa agentúry Reuters zdravotnícke úrady v Pásme Gazy, ktoré ovláda radikálne palestínske hnutie Hamas. Tieto údaje z vojnovej zóny nemožno bezprostredne nezávisle overiť. Izrael oblasť už vyše mesiaca tvrdo bombarduje a súčasne vedie rozsiahlu pozemnú operáciu v severnej časti pásma s cieľom úplne zničiť Hamas, ktorého ozbrojenci pred mesiacom nečakane zaútočili na juh Izraela a brutálne pozabíjali na 1400 ľudí.

15:31 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vraví, že Ankara je pripravená vystupovať ako garant, aby pomohla vyriešiť vojnu medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas. Ako referuje web news.sky.com, Erdoğan to povedal počas rozhovoru s iránskym prezidentom Ebráhímom Raísím. Podľa Erdoğanovej kancelárie sa dvojica stretla na okraji samitu Organizácie pre hospodársku spoluprácu (ECO) v uzbeckom hlavnom meste Taškent.

Turecký líder sa v doterajšom priebehu najnovšej vojny medzi Izraelom a Hamasom tvrdo staval proti Izraelu. Označil ho za okupanta a povedal, že Hamas nie je teroristická organizácia. Irán je najväčším podporovateľom Hamasu. V predchádzajúcich rokoch poskytoval skupine zbrane a výcvik jej bojovníkov, hoci na medzinárodnej úrovni sa neobjavili žiadne náznaky, že Teherán bol priamo zapojený do útokov na Izrael zo 7. októbra.

15:09 Izraelská armáda vo štvrtok vyhradila ľuďom v Pásme Gazy šesť hodín na presun do južnej časti enklávy. TASR o tom informuje na základe správy stanice CNN.

Izraelská armáda otvorila pre ľudí evakuačný koridor od 10.00 h do 16.00 h miestneho času (9.00 h – 15.00 h SEČ). V predošlých dňoch ľuďom na presun poskytla len štyri hodiny.

„Sever Pásma Gazy sa považuje za zónu ostrých bojov a čas na evakuáciu sa kráti. Pridajte sa k státisícom ľudí, ktorí v posledných dňoch reagovali na výzvy a presunuli sa na juh,“ vyzval obyvateľov Pásma Gazy hovorca izraelskej armády Avichaj Adrai.

Podľa údajov Organizácie Spojených národov (OSN) utieklo zo severu v pondelok 2000 ľudí. V utorok ich počet stúpol na 15-tisíc. Izraelská armáda uviedla, že v stredu na juh utieklo až 50-tisíc obyvateľov Pásma Gazy. Toto číslo sa nedalo bezprostredne overiť. Novinár CNN však potvrdil, že ľudí sa presúvalo viac než v utorok.

14:28 Militanti z palestínskeho militantného hnutia Hamas použili pri útoku na Izrael paraglajdy od českej firmy. Vo štvrtok na to upozornila americká organizácia United Against Nuclear Iran (UANI), píše TASR s odvolaním sa na informácie servera Seznam Zprávy.

UANI poukázala, že na záberoch z útoku je vidieť paraglajd od českej firmy Nirvana Sytems so sídlom v Přerove. Majiteľ firmy Pavel Březina nevedel povedať, ako sa militanti dostali k jej paraglajdom.

„Predali sme celkovo 3500 paramotorov po celom svete a viac než 5000 padákov. Asi chápete, že nepoznám všetkých svojich zákazníkov. Predajcu máme, mimochodom, aj v Izraeli, Amerike či v Nemecku, celkovo v 42 krajinách,“ uviedol s tým, že firma nemala v poslednom čase na Blízkom východe žiadne veľké zákazky. Dodal, že nemieni nijako upravovať exportnú politiku firmy.

Podľa riaditeľa UANI Daniela Rotha firma situáciu podcenila. „Toto vybavenie bolo použité ako zbraň vo vojne. Izraelský denník Jeruzalem Post o podobných útokoch informoval už v roku 2014, takže známe to bolo,“ uviedol a pripomenul, že firma v minulosti dodávala tovar aj do Iránu, ktorý hnutie Hamas podporuje.

13:19 V konflikte medzi Izraelom a Hamasom v Pásme Gazy musí byť prvoradá ochrana civilistov. Aby sa to dosiahlo, je čo najskôr potrebná tzv. humanitárna prestávka a prímerie. V otváracom prejave na medzinárodnej konferencii zameranej na potreby civilistov v Pásme Gazy konanej v Paríži to vo štvrtok povedal francúzsky prezident Emmanuel Macron. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

„Je to absolútne nevyhnutné. Nedá sa o tom vyjednávať,“ povedal Macron na margo ochrany civilistov. Dodal, že všetky životy majú rovnakú hodnotu“.

Boj proti terorizmu sa podľa Macrona nedá viesť bez pravidiel a Izrael to vie. Chytiť sa do pasce terorizmu pre všetkých znamená „podľahnúť násiliu a vzdať sa svojich hodnôt“, dodal.

12:31 Najmenej šiesti Palestínčania prišli vo štvrtok o život počas operácie izraelskej armády v meste Džanín ležiacom v severnej časti okupovaného západného brehu Jordánu. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Palestínske ministerstvo zdravotníctva doposiaľ potvrdilo šesť obetí. Izraelská armáda uviedla, že jej sily uskutočňujú operáciu v Džaníne, ale bližšie podrobnosti neposkytla.

11:28 Pešia brigáda izraelskej armády po desiatich hodinách bojov dobyla pevnosť islamistického hnutia Hamas, známu ako Základňa 17, ktorá sa nachádza v meste Džabalíja ležiacom na severe Pásma Gazy. Armáda to oznámila na sociálnej sieti X, informuje denník Times of Israel.

Izraelskí vojaci bojovali nielen s príslušníkmi Hamasu, ale aj Islamského džihádu a ďalších zoskupení palestínskych militantov, a to nad zemou aj v podzemných priestoroch.

Počas bojov boli zabité desiatky teroristov, tvrdí armáda. Našlo sa aj množstvo zbraní a tunelových šácht, vrátane jednej, nachádzajúcej sa v blízkosti materskej školy, ktorá viedla k rozsiahlemu tunelovému systému. Vojaci na základni tiež našli „dôležitý“ operatívny materiál Hamasu.

O prípadných obetiach bojov na izraelskej strane armáda bezprostredne neinformovala. K dobytiu základne sa nevyjadril ani samotný Hamas.

Izraelská armáda tiež oznámila, že v meste Gaze narazila v obytnej budove nachádzajúcej sa vedľa školy na továreň na výrobu dronov a sklad zbraní Hamasu. Na zverejnených záberoch je vidieť niekoľko bezpilotných lietadiel, ako aj vybavenie použité na ich výrobu a pokyny na výrobu výbušných zariadení. Vojaci na mieste našli aj niekoľko bômb.

11:15 Medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas prebiehajú rokovania, ktoré sprostredkúva Katar a mohli by viesť k prepusteniu desiatich až pätnástich izraelských rukojemníkov z Pásma Gazy výmenou za 48– až 72-hodinové prímerie. Agentúre DPA to vo štvrtok povedal nemenovaný predstaviteľ oboznámený s priebehom rozhovorov, informuje TASR. Katar rokovania konzultuje so Spojenými štátmi.

Izrael spustil rozsiahle útoky na Pásmo Gazy po útoku militantov Hamasu na Izrael 7. októbra, pri ktorom zahynulo približne 1 400 ľudí, prevažne civilistov. Izrael v súčasnosti okrem iného podniká pozemné operácie v oblasti mesta Gaza. Predstavitelia židovského štátu vyhlásili, že cieľom operácie v Pásme Gazy je zničiť Hamas.

Ministerstvo zdravotníctva v Gaze, ktoré je ovládané Hamasom, tvrdí, že pri izraelských útokoch zahynulo už viac než 10 500 ľudí.

10:41 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu bude musieť po vojne do troch mesiacov usporiadať nové parlamentné voľby a až po nich by mala byť vytvorená vyšetrovacia komisia na možné zlyhanie štátnych zložiek pred útokom Hamasu na Izrael. Denníku Maariv to povedal jeden z ministrov Netanjahuovej koaličnej vlády. Minister práce Joav Ben Cur ale neskôr svoje slová zmiernil a povedal, že boli vytrhnuté z kontextu. Informoval o tom dnes server The Times of Israel (ToI).

„Po skončení vojny bude Netanjahu nútený do 90 dní usporiadať voľby, a to ešte pred zriadením vyšetrovacej komisie,“ povedal Ben Cur denníku Maariv. „Slušnosť vyžaduje, aby sa po takejto hroznej udalosti vyjadrila verejnosť… A potom uvidíme, či Netanjahu získa mandát,“ dodal minister práce, ktorý je členom ultraortodoxnej strany Šas. Podľa neho vláda takto po vojne nebude môcť ďalej fungovať.

Neskôr ale Ben Cur označil svoje vyjadrenia pre Maariv za „chybu v úsudku“. „Moje slová boli vytrhnuté v kontexte. Čo sa týka zodpovednosti premiéra Netanjahua, chcel som povedať, že teraz nie je čas toto prejednávať a že po vojne Netanjahu povedie vyšetrovanie,“ povedal Ben Cur. Podľa neho sa vo vojne nemá preberať politika.

Netanjahu čelí niekoľko týždňov kritike za to, že doteraz nepriznal ani diel viny na tom, že izraelská vláda a bezpečnostné zložky nedokázali ochrániť Izraelčanov pred útokom palestínskeho hnutia Hamas.

9:20 Jemenskí húsijskí povstalci uviedli, že pri pobreží Jemenu zostrelili americký dron. Podľa povstalcov Washington dron vyslal na podporu Izraelu.

dron, mq-9, reaper, bezpilotné lietadlo Čítajte viac Jemenskí húsíovia zostrelili americký dron, potvrdil to aj Pentagon

8:44 Konvoj so zdravotníckym materiálom dorazil do nemocnice Šífa v Pásme Gazy, uviedli v noci na štvrtok Úrad OSN pre pomoc a prácu v prospech palestínskych utečencov (UNRWA) a Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

„Do tejto nemocnice prišla dodávka životne dôležitého materiálu druhýkrát od eskalácie konfliktu a začiatku totálneho obliehania Pásma Gazy,“ uviedli spomínané organizácie. Dodali, že podmienky v tejto najväčšej nemocnici v Pásme Gazy, ktorá je zároveň jedným z najstarších palestínskych zdravotníckych zariadení, sú „katastrofálne“.

Pohotovosť aj nemocničné izby sú tam preplnené. Počet zranených sa neustále zvyšuje a dochádzajú lieky a anestetiká. Nemocnica Šífa je taktiež útočiskom pre mnohých obyvateľov Pásma Gazy, ktorí zo svojich domovov ušli pred bojmi.

Izrael v reakcii na bezprecedentný útok palestínskeho militantného hnutia Hamas zo 7. októbra zareagoval masívnym ostreľovaním i pozemnými útokmi, ako aj zastavením dodávok paliva, elektriny či vody do Pásma Gazy.

Mnoho nemocníc v Gaze muselo zastaviť alebo obmedziť svoju prevádzku z dôvodu nedostatku paliva pre generátory elektriny. Palivo je potrebné aj na prevádzkovanie čističiek odpadových vôd a na zabezpečenie dodávok vody. (dpa, tasr)

7:42 Brazílska polícia v stredu v štáte Sao Paulo zmarila pokus o teroristický útok a zadržala dve osoby, uviedla federálna polícia. Dve podozrivé osoby naverbovalo libanonské militantné hnutie Hizballáh. Cieľom ich útoku mali byť budovy miestnej židovskej komunity, uviedol pod zárukou anonymity informovaný zdroj.

Vyhlásenie polície neuvádza podrobnosti o zadržaných. Podľa dostupných informácií v štátoch Sao Paulo, Minas Gerais a vo federálnom dištrikte hlavného mesta Brazília vykonala 11 domových prehliadok, aby získala dôkazy o verbovaní brazílskych občanov na teroristické útoky.

Miestne noviny O Globo informovali, že polícia jednu podozrivú osobu zadržala po jej návrate na medzinárodné letisko v Sao Paule. "Blahoželáme federálnej polícii, prokuratúre a ministerstvu spravodlivosti k preventívnemu zákroku.

Tragický konflikt na Blízkom východe sa nesmie preniesť do našej krajiny, kde rôzne skupiny obyvateľov nažívajú v pokoji a harmónii bez strachu z terorizmu," uviedla Brazílska konfederácia Izraelitov (CONIB) na sociálnej platforme X.

V Brazílii žije jedna z najväčších libanonských komunít na svete. Väčšina odhadov uvádza, že v krajine žije viac Libanončanov ako v samotnom Libanone. (ap, tasr)

6:25 Cez hraničný priechod Rafáh z Pásma Gazy do Egypta v stredu neodišiel žiadny ranený Palestínčan ani žiadni ľudia s dvojitým občianstvom. Od minulej stredy, keď sa prechod z oblasti bojov otvoril prvýkrát, to bola už druhá uzávera, uviedol v stredu podľa agentúry AFP predstaviteľ palestínskych úradov, ktoré ovláda radikálne hnutie Hamas. Prechod sa neotvoril, pretože Izrael odmietol schváliť zoznam ranených na prevoz, dodal úradník.

Hamas pred mesiacom napadol Izrael, ktorého armáda teraz podniká rozsiahlu pozemnú operáciu v Pásme Gazy. Približne 50 000 Palestín­čanov sa v stredu presúvalo koridormi na juh oblasti, kde by teoreticky malo byť bezpečnejšie. Prechod v Rafáhu už bol z rovnakých dôvodov uzavretý v piatok a v sobotu.

„Situácia v Pásme Gazy je strašná. Nie je tam elektrina, voda, pohonné hmoty, nemocnice sú preplnené, situácia je veľmi zložitá,“ povedal AFP Mazen Danaf, ktorý má nemecký pas a v stredu márne čakal pred prechodom v Rafáhu rovnako ako davy ďalších cudzincov. Rafáh je jedinou cestou z Pásma Gazy, ktorá nie je v správe Izraela.

Počas prvých troch dní, keď bol Rafáh otvorený, boli cez neho do Egypta prevezené desiatky ranených. Izraelská armáda (IDF) ale potvrdila, že 3. novembra cielene zasiahla sanitku pri nemocnici Šífa, ktorú podľa nej používala „teroristická bunka Hamasu“. Pri útoku zomrelo 15 ľudí a 60 ich bolo zranených. Po útoku bol Rafáh na dva dni uzavretý.

IDF v stredu zverejnila nahrávku, na ktorej podľa nej bojovník Hamasu tvrdí obyvateľom Pásma Gazy, že „môže použiť akúkoľvek sanitku“. Podľa izraelskej armády je to ďalší dôkaz o tom, že hnutie Hamas sanitky používa na prepravu vlastných bojovníkov namiesto pomoci civilistom. Informáciu však v podmienkach vojny nemožno overiť.

© Autorské práva vyhradené

100 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Hamas #Pásmo Gazy #útok na Izrael