Scholz je proti okamžitému prímeriu v Gaze. Izrael podnikol odvetné údery v Libanone

Nemecký kancelár Olaf Scholz je proti "okamžitému" prímeriu v Pásme Gazy. Scholz prišiel s týmto vyhlásením v čase, keď sa na celom svete množia výzvy na zastavenie vojny. Izraelské stíhačky v nedeľu pri svojich náletoch zaútočili na úkryty militantného proiránskeho šiitského hnutia Hizballáhu v južnom Libanone.

12.11.2023 06:50 , aktualizované: 13.11.2023 00:02
Izrael / Pohreb / Foto: ,
Ľudia na pohrebe obetí útokov militantov z Hamasu v izraelskom meste Kfar Šaba 12. novembra 2023
debata (233)

Najdôležitejšie udalosti

  • Okolo nemocnice Šífa zúria prudké boje medzi izraelskými vojakmi a Palestínčanmi
  • Izraelský úder zničil jednu z budov nemocnice Šífa, tvrdí Hamas
  • Z Pásma Gazy evakuovali do Egypta prvú skupinu Poliakov
  • Hamas pozastavuje rokovania o prepustení rukojemníkov
  • Nemecký kancelár je proti okamžitému prímeriu v Gaze
  • Izraelské lietadlá v odvete zaútočili na úkryty Hizballáhu v južnom Libanone
  • Z Gazy do Egypta sa v nedeľu evakuovalo asi 500 ľudí s dvojakým občianstvom
  • Vyše 180-tisíc ľudí sa vo Francúzsku zúčastnilo sprievodov proti antisemitizmu

Útok teroristov z Hamasu na účastníkov hudobného festivalu v Izraeli 7. októbra.

Video
londýn, palestína, protest, izrael, vojna Čítajte viac Netanjahu odmietol výzvy na prímerie s Hamasom, ulice Londýna zaplnil pochod na podporu Palestínčanov

00:02 Vláda palestínskeho militantného hnutia Hamas v Pásme Gazy v nedeľu uviedla, že v nemocnici Šifá zahynulo päť predčasne narodených detí a sedem pacientov v kritickom stave. „Obávame sa, že do rána sa počet obetí ešte zvýši,“ uviedol Júsuf abú Riš, námestník ministra zdravotníctva v Pásme Gazy.

Nemocnici chýba palivo, ktoré je potrebné do generátorov elektriny. V jej blízkosti zároveň prebiehajú ťažké boje medzi Izraelom a Hamasom.

Izraelská armáda v tejto súvislosti upozorňuje, že Hamas zámerne umiestňuje svoju vojenskú infraštruktúru do civilných objektov a využíva palestínskych civilistov ako ľudské štíty. Pod nemocnicou Šifá podľa armády toto hnutie vybudovalo tunely a používa ju aj ako úkryt pre svojich veliteľov. Hamas tieto tvrdenia odmieta. (afp, tasr)

22:07 Neznámy páchateľ v nedeľu ráno (miestneho času) streľbou poškodil fasádu židovskej školy – ješivy – v centre kanadského mesta Montreal. Pri incidente nebol nikto zranený. Ide o druhý incident tohto druhu v Montreale za posledný týždeň.

Nárast antisemitsky motivovaných činov v Kanade zrejme súvisí s vojnou medzi palestínskym militantným hnutím Hamas a Izraelom, ktorá sa odohráva v palestínskom Pásme Gazy a je dôsledkom vpádu palestínskych teroristických kománd na juh Izraela zo 7. októbra. Násilnosti odsúdili kanadský premiér Justin Trudeau i predseda vlády provincie Quebec Francois Legault.

Útoky na židovské ciele v čase intenzívnych izraelských útokov na Gazu v reakcii na krvavý útok militantov Hamasu zo 7. októbra zaznamenalo aj niekoľko ďalších krajín na celom svete, najmä v Európe. (afp, tasr)

20:48 Do pochodov proti antisemitizmu, ktoré sa dnes konali vo francúzskych mestách, sa zapojilo viac ako 182-tisíc ľudí. Uviedlo to ministerstvo vnútra a polícia. Najväčšia akcia bola v Paríži, kde do ulíc vyšlo asi 105-tisíc demonštrantov. Parížsky sprievod zvolali predsedovia oboch komôr francúzskeho parlamentu a zúčastnilo sa ho mnoho politikov, vrátane premiérky Élisabeth Borneovej.

Pochod proti antisemitizmu v Paríži 12.... Foto: SITA/AP, Sylvie Corbet
Antisemitizmus / Pochod / Paríž / Protest / Pochod proti antisemitizmu v Paríži 12. novembra 2023

Pochody sú reakciou na nárast antisemitských činov vo Francúzsku, ktorý súvisí s terajšou izraelskou vojenskou ofenzívou v Pásme Gazy. Tú Izrael zahájil v odvete za brutálny útok palestínskeho radikálneho hnutia Hamas na izraelské územie zo 7. októbra. Od 7. októbra bolo vo Francúzsku zaznamenaných 1 247 antisemit­ských činov, čo je takmer trikrát viac ako za celý rok 2022, uviedlo ministerstvo vnútra.

V Paríži sa k sprievodu okrem premiérky pripojili aj ďalší predstavitelia rôznych častí politického spektra, vrátane bývalých francúzskych prezidentov Françoisa Hollandea a Nicolasa Sarkozyho či krajne pravicovej političky a bývalej kandidátky na prezidenta Marine Le Penovej.

Chýbal naopak prezident Emmanuel Macron, ktorého rozhodnutie nezúčastniť sa demonštrácie vyvolalo kritiky zo strany niektorých politikov. Macron však zverejnil otvorený list, v ktorom podporil pochod a odsúdil prejavy antisemitizmu. „Francúzsko, kde sa naši židovskí spoluobčania musia báť, nie je Francúzskom,“ napísal Macron v liste a sľúbil potrestanie tých, ktorí za antisemitskými činmi stoja.

V sprievode v Paríži boli tiež príbuzní niektorých francúzskych občanov, ktorí boli zabití pri októbrovom útoku Hamasu na Izrael, a členovia rodín ľudí, ktorí sú po útoku nezvestní alebo boli unesení. (ap, afp, čtk)

20:29 Európska únia v nedeľu odsúdila palestínske radikálne hnutie Hamas za používanie „nemocníc a civilistov ako ľudských štítov“, pričom zároveň vyzvala Izrael, aby preukázal „maximálnu zdržanlivosť“ v záujme ochrany civilistov pred vojnou.

„EÚ je vážne znepokojená prehlbujúcou sa humanitárnou krízou v Gaze,“ uviedol vo svojom vyhlásení šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell citovaný agentúrou AFP.

Izrael pred týždňom zverejnil video, ktoré má dokazovať, že teroristi z Hamasu využívajú civilné objekty v Pásme Gazy ako ochranu pre svoje základne a podzemné tunely. Na izraelskú armádu údajne útočili aj z jednej nemocnice. Izrael opakovane upozorňuje, že takáto prax je v rozpore s medzinárodným právom. Hamas tieto tvrdenia Izraela odmieta.

Kvôli prebiehajúcemu konfliktu však nateraz nie je možné nezávisle overiť tvrdenia žiadnej zo strán. O tejto taktike Hamasu sa však hovorilo už pred súčasnou eskaláciou. (afp, tasr)

20:19 Z Izraelom ostreľovaného palestínskeho Pásma Gazy bolo v nedeľu do Egypta evakuovaných približne 500 cudzincov a osôb s dvojakým občianstvom, ako aj niekoľko zranených Palestínčanov. Podľa agentúry AFP to potvrdili zdroje na egyptskej i izraelskej strane.

Nemenovaný predstaviteľ egyptských bezpečnostných zložiek spresnil, že na územie Egypta z Pásma Gazy vstúpilo asi „500 cudzích štátnych príslušníkov z 15 rôznych krajín“.

Spravodajský web AlQahera News, blízky egyptským tajným službám, informoval aj o prevoze ďalších "siedmich zranených Palestínčanov“ cez pohraničný terminál v Rafahu.

Rafah sa nachádza na južnom cípe Pásma Gazy, vedie na egyptský Sinaj a je jediným priechodom z Gazy, ktorý nemá pod kontrolou Izrael. V piatok a v sobotu bol tento priechod uzavretý.

Od 1. novembra boli do egyptských nemocníc evakuované desiatky zranených Palestínčanov, pričom cez Rafah odišli aj stovky osôb s dvojakým občianstvom a cudzincov vrátane Američanov, Francúzov, Rusov a Poliakov. (tasr, afp, cop27.alqahera­news.net)

20:15 Protestu na podporu Palestínčanov sa cez víkend v bavorskom Mníchove zúčastnilo približne 5 500 ľudí. Demonštranti vyzývali na prímerie v Pásme Gazy, kde prebieha vojna medzi palestínskym militantným hnutím Hamas a Izraelom.

Propalestínske zhromaždenie s názvom „Stop the War – Freedom for Palestine“ (Zastavte vojnu – sloboda pre Palestínu) usporiadala mníchovská vetva hnutia Palestine Speaks (Hovorí Palestína).

Demonštrácia v hlavnom meste Bavorska prebehla v sobotu väčšinou pokojným spôsobom. Podľa polície však bol zaznamenaný aj incident týkajúci sa hesla „Od rieky po more“, ktoré často používajú účastníci propalestínskych protestov. V Bavorsku sa naň od piatku vzťahuje zákaz a jeho používanie je trestné.

Toto slovné spojenie pôvodne používala Organizácia za oslobodenie Palestíny (OOP) pre úplné oslobodenie Palestíny od rieky Jordán až po Stredozemné more a zlikvidovanie štátu Izrael. Slogan v posledných rokoch prebralo aj hnutie Hamas.

Niektorí demonštranti prezentovali antisemitské výroky alebo vyjadrovali podporu Hamasu. Miestne orgány opakovane uvádzali tieto prípady ako dôvody úplných zákazov niektorých demonštrácií. To však podnietilo obvinenia, že Nemecko obmedzuje slobody prejavu a zhromažďovania. (tasr, dpa)

19:55 Izraelské stíhačky v nedeľu pri svojich náletoch zaútočili na úkryty militantného proiránskeho šiitského hnutia Hizballáhu v južnom Libanone. Išlo o odvetu za útok, pri ktorom protitankové strely vypálené z Libanonu zranili v izraelskej pohraničnej obci Dovev niekoľko izraelských civilistov.

V reakcii na to stíhačky izraelskej armády zasiahli viacero „teroristických cieľov Hizballáhu“ vrátane „vojenskej infraštruktúry používanej Hizballáhom na koordináciu svojich teroristických aktivít“.

Izraelská energetická spoločnosť spresnila, že pri paľbe z Libanonu dostali zásah jej zamestnanci, ktorí boli v Doveve opravovať elektrické vedenia zničené predchádzajúcimi útokmi Hizballáhu.

K zodpovednosti za útok na dedinu Dovev sa prihlásila Iránom podporovaná militantná skupina Hizballáh, pričom uviedla, že strieľala na izraelský tím, ktorý v blízkosti hraníc inštaloval „odpočúvacie a špionážne zariadenia“.

Po tom, ako sa po vpáde palestínskych kománd na juh Izraela začala rozsiahla operácia izraelskej armády proti palestínskym radikálom v Pásme Gazy, sa situácia vyostrila aj na severe Izraela, kde sa zintenzívnili prestrelky s radikálmi na libanonskej strane spoločnej hranice.

V súvislosti s týmto vývojom Izrael nariadil evakuáciu obyvateľov ohrozených miest a obcí, ale zároveň Hizballáh dôrazne varoval pred útokom na Izrael. Izrael deklaroval, že ak Hizballáh vstúpi do vojny, môže ho postihnúť podobný osud ako obliehanú Gazu. Pri cezhraničných útokoch militantov z Libanonu zahynulo podľa izraelskej armády a zdravotníkov doteraz najmenej šesť izraelských vojakov a dvaja civilisti. Izrael a Hizballáh viedli v roku 2006 mesiac trvajúcu vojnu. (afp, tasr)

19:30 Počas bojov v palestínskom Pásme Gazy prišiel o život člen filmového štábu, ktorý sa podieľa na výrobe populárneho izraelského televízneho seriálu Fauda. 38-ročný seržant v zálohe Matan Meir zahynul 10. novembra, keď v rámci misie dostal za úlohu spolu so štyrmi kolegami preveriť jednu z budov v blízkosti mešity v meste Bajt Hanún v severnom sektore Pásme Gazy.

Ich úlohou bolo zistiť, či do objektu ústia tunely vybudované radikálmi palestínskeho hnutia Hamas. Keď však izraelskí vojaci vstúpili do domu, nastal výbuch.

V civilnom živote Meir pracoval v produkčnej skupine nakrúcajúcej seriál Fauda, pričom sa podieľal na tvorbe všetkých štyroch doteraz nakrútených sérií. Seriál Fauda mal premiéru v roku 2015. Je dostupný aj na strímovacej službe Netflix. (timesofisrael­.com, tasr)

18:54 Nemecký kancelár Olaf Scholz je proti „okamžitému“ prímeriu v Pásme Gazy. Scholz prišiel s týmto vyhlásením v čase, keď sa na celom svete množia výzvy na zastavenie vojny, v ktorej sa izraelská armáda ocitla pred vyše mesiacom v dôsledku vpádu teroristických kománd palestínskeho radikálneho hnutia Hamas na juh Izraela.

Scholz v debate organizovanej nemeckým regionálnym denníkom Heilbronner Stimme vyhlásil, že podľa jeho názoru „výzvy na okamžité prímerie alebo dlhú pauzu – čo by znamenalo to isté –“ nie sú správne, „pretože by to v konečnom dôsledku znamenalo, že Izrael ponecháva Hamasu možnosť zotaviť sa a získať nové rakety“.

Aj izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmieta množiace sa výzvy na prímerie, pričom v sobotu vyhlásil, že boj Izraela proti palestínskemu radikálnemu hnutiu Hamas bude pokračovať „plnou silou“.

Prímerie by bolo podľa Netanjahua možné len vtedy, ak bude prepustených všetkých 239 rukojemníkov zadržiavaných militantmi v Gaze.

Izrael uviedol, že jeho vojna proti Hamasu v Pásme Gazy má dva ciele: zničiť vojenské a exekutívne kapacity tejto teroristickej skupiny a návrat všetkých rukojemníkov zadržaných 7. októbra – v deň vpádu palestínskych kománd na juh Izraela, ktorý si vyžiadal životy asi 1200 tamojších civilistov i vojakov. (afp, tasr)

17:56 Palestínske militantné hnutie Hamas v nedeľu oznámilo, že pozastavuje rokovania o prepustení rukojemníkov, ktorých zadržiava v Pásme Gazy od útoku na Izrael zo 7. októbra. Tento krok hnutie odôvodnilo izraelským zaobchádzaním s nemocnicou Šifá v Gaze.

Pre agentúru Reuters to potvrdil palestínsky predstaviteľ oboznámený s rokovaniami. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu predtým naznačil, že „by mohlo dôjsť“ k dohode s hnutím Hamas o prepustení rukojemníkov. To by však podľa neho bolo jedine výsledkom vojenského nátlaku.

Nemenovaný predstaviteľ Spojených štátov potvrdil, že možná dohoda o prepustení rukojemníkov, o ktorej sa v súčasnosti rokuje, sa týka výmeny 80 žien a detí za palestínske ženy a tínedžerov, ktorých zadržiava Izrael. USA podľa neho hľadajú aj iné možnosti a nie je isté, či niektorá z nich bude úspešná.

Pozastavenie rokovaní zo strany Hamasu prichádza pár hodín po tom, čo izraelský nálet zničil kardiologické oddelenie nemocnice Šifá, najväčšieho zdravotníckeho zariadenia v Pásme Gazy. V okolí nemocnice zároveň prebiehali ťažké boje.

Nálet na nemocnicu potvrdili okrem palestínskych úradov aj svedkovia, agentúra AFP však pripomína, že tieto tvrdenia nebolo možné bezprostredne nezávisle overiť. Zariadenie už v sobotu ukončilo svoju prevádzku v dôsledku prerušenia dodávok elektriny. V nemocnici už neboli ani zásoby potravín a vody a nefungovalo ani telefonické spojenie.

Izraelská armáda predtým poprela úmyselné cielenie na nemocnicu a opakovane obvinila hnutie Hamas, že využíva zdravotnícke zariadenia v Gaze – alebo tunely pod nimi – ako veliteľské centrá a úkryty. Hamas to opakovane popiera.

Izraelská armáda v nedeľu vo vyhlásení uviedla, že jej vojaci „otvorili zabezpečený priechod“, ktorý civilnému obyvateľstvu umožňuje pešiu evakuáciu i evakuáciu sanitkami z nemocníc Šifá a Rantísí a Násirovej nemocnice.

Netanjahu pre stanicu CNN uviedol, že Izrael vyzval na evakuácii nemocnice Šifá a podľa neho sa už približne 100 ľudí evakuovalo. CNN však podotkla, že tieto tvrdenia nie je možné overiť. Podľa Medzinárodného výboru Červeného kríža tiež nemožno potvrdiť, že sa uskutočnila nejaká evakuácia. (reuters, tasr, cnn.com)

14:09 Pápež František zopakoval v nedeľu svoju výzvu na zastavenie bojov vo vojne medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy a uviedol, že každá ľudská bytosť má právo žiť v mieri.

„Nech zbrane stíchnu, nikdy neprinesú mier, nedopusťme, aby sa konflikt šíril. Dosť, dosť, bratia, dosť!“ uviedol pápež počas tradičnej nedeľnej modlitby Anjel Pána na Námestí sv. Petra vo Vatikáne.

„V Gaze sa musí okamžite pomôcť zraneným, musia sa chrániť útočiská, musí sa tam vyslať viac humanitárnej pomoci pre vyčerpané obyvateľstvo, rukojemníci musia byť prepustení,“ pokračoval František. Zároveň pripomenul, že medzi rukojemníkmi, ktorých militanti Hamasu zajali a zavliekli do Gazy počas útoku na Izrael 7. októbra, „je množstvo starších ľudí a detí“.

„Každá ľudská bytosť, či je to kresťan, žid alebo moslim, akýkoľvek ľud alebo náboženstvo, každá ľudská bytosť je posvätná, je v očiach Boha vzácna a má právo na život v mieri,“ upozornil pápež.

„Každý myslím na veľmi závažnú situáciu v Izraeli a Palestíne. Som blízko pri tých, ktorí trpia, Palestínčania aj Izraelčania. Objímam ich v tejto temnej chvíli. A veľa sa za nich modlím… Nestrácajme nádej,“ dodal. „Modlime sa a neúnavne pracujme, aby pocit ľudskosti zvíťazil nad tvrdosťou srdca,“ uzavrel. (ansa, tasr)

13:47 Tisícky ľudí sa vo väčších mestách Austrálie v nedeľu zišli na propalestínskych demonštráciách. Iba v Melbourne na východnom pobreží krajiny demonštrovalo za ukončenie aktuálne prebiehajúcej vojny medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas v Gaze a „slobodnú Palestínu“ zhruba 45-tisíc ľudí, uviedla polícia štátu Viktória.

Demonštrácie na podporu Palestínčanov sa v nedeľu konali aj v ďalších veľkých austrálskych mestách ako Sydney, Brisbane a Adalaide, ako aj v Perthe na západnom pobreží krajiny.

V Sydney sa okrem toho zhromaždili tisícky ľudí aj na znak solidaritx s Izraelom. Viacero účastníkov tohto zhromaždenia malo pri sebe fotografie ľudí, ktorých počas útok 7. októbra zajali a zavliekli do Gazy militanti Hamasu. Od tohto bezprecedentného útoku prebiehajú aj boje izraelskej armády voči tomuto radikálnemu hnutiu v Gaze, pripomína DPA. (aap, dpa, tasr)

13:40 Prví Poliaci boli evakuovaní z Pásma Gazy cez hraničný priechod Rafah do Egypta. Oznámilo to v nedeľu poľské ministerstvo zahraničných vecí. „Je to obrovský úspech pracovníkov poľských veľvyslanectiev v Tel Avive, Ramalláhu, Káhire a poľského ministerstva zahraničných vecí, ktorí nešetria úsilím pomôcť Poliakom čo najskôr opustiť vojnovú zónu,“ uviedol rezort diplomacie.

Šéf poľského Národného bezpečnostného úradu (BBN) Jacek Siewiera povedal, že vzdušné sily sú pripravené na transportnú operáciu podľa poverenia prezidenta Andrzeja Dudu.

Spresnil, že pred útokom palestínskeho hnutia Hamas na Izrael sa v Pásme Gazy nachádzalo 25 poľských občanov. Jedného z nich – Alexa Danziga – zadržiava Hamas ako rukojemníka. Duda poveril poľský vojenský kontingent v Egypte, aby pomohol evakuovať poľských občanov z tejto palestínskej enklávy, kde prebieha vojna medzi Hamasom a Izraelom.

Egypt dosiaľ povolil stovkám držiteľom cudzích pasov či osobám s dvojakým občianstvom vstúpiť na jeho územie cez hraničný priechod Rafah. Zároveň odtiaľ mohli stovky kamiónov dopraviť humanitárnu pomoc – s výnimkou paliva – do Pásma Gazy. Podľa humanitárnych pracovníkov však táto pomoc ani zďaleka nestačí na pokrytie stále narastajúcich potrieb. (tasr, pap)

12:19 Viacero ľudí prišlo o život a utrpelo zranenia pri útokoch na zariadenie OSN v meste Gaza, kde sa pred bojmi skrývali stovky palestínskych utečencov, uviedla v noci na nedeľu Organizácia Spojených národov (OSN).

„Ostreľovanie údajne vyústilo v značný počet mŕtvych a zranených,“ uviedol vo vyhlásení Rozvojový program OSN (UNDP). Spomenuté zariadenie spravoval UNDP v rámci svojho programu pomoci Palestínčanom, personál OSN ho však opustil ešte 13. októbra.

„Pokračujúca tragédia zabíjania a zraňovania civilistov uviaznutých v tomto konflikte je neprijateľná a musí sa skončiť,“ uvádza sa ďalej vo vyhlásení na stránke UNDP.

„Civilisti, civilná infraštruktúra a nedotknuteľnosť zariadení OSN musia byť vždy rešpektované a chránené. Medzinárodné humanitárne právo vrátane princípov rozlišovania, proporcionality a opatrnosti sa musí rešpektovať a dodržiavať,“ upozornil Rozvojový program OSN.

Program UNDP na pomoc palestínskemu ľudu bol založený na rezolúcii prijatej Valným zhromaždením OSN 20. decembra 1978, vyzývajúc na zlepšenie ekonomickej a sociálnej situácie palestínskeho ľudu. UNDP v Gaze pôsobí od roku 1989. (tasr, afp)

11:20 Izraelský úder úplne zničil jednu z budov nemocnice Šífa, najväčšieho lekárskeho zariadenia v Pásme Gazy. Informovala o tom dnes agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie zdravotníckych úradov v Pásme, ktoré ovláda palestínske radikálne hnutie Hamas. Agentúra podotýka, že tvrdenie nebolo možné nezávisle overiť, prinajmenšom jeden svedok v nemocnici však útok potvrdil.

Izrael vykonáva v Pásme Gazy vojenské operácie v reakcii na útok zo 7. októbra, pri ktorom ozbrojenci Hamasu zaútočili na Izrael a zabili na 1200 ľudí, prevažne civilistov. Úrady v Gaze uvádzajú, že pri odvetných izraelských útokoch od tej doby zahynulo vyše 11-tisíc Palestínčanov, vrátane mnohých civilistov. (čtk, afp)

10:43 Trinásť Palestínčanov zomrelo pri izraelskom útoku na dom v meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy. Podľa agentúry Reuters to dnes uviedli zdravotnícke úrady v Pásme Gazy, ktorú ovláda radikálne palestínske hnutie Hamas. Tvrdenie z oblasti bojov nebolo možné nezávisle overiť.

Izrael vykonáva v Pásme Gazy vojenské operácie v reakcii na útok zo 7. októbra, pri ktorom ozbrojenci Hamasu zaútočili na Izrael a zabili na 1200 ľudí, prevažne civilistov. Úrady v Gaze uvádzajú, že pri odvetných izraelských útokoch od tej doby zahynulo vyše 11-tisíc Palestínčanov, vrátane mnohých civilistov. (čtk, reuters)

10:40 Tisíce ľudí v sobotu vyšli do ulíc francúzskych miest a žiadali prímerie v Pásme Gazy. Pro-palestínske demonštrácie sa v sobotu konali aj vo viacerých mestách v Nemecku.

Viac než 16-tisíc demonštrantov v Paríži reagovalo na výzvy desiatok združení, odborových organizácií a ľavicovej strany Nepoddajné Francúzsko (LFI), uviedla francúzska televízna stanica BFMTV.

Demonštrácie sa konali aj v mestách Toulouse, Bordeaux, Lyon a Marseille. V nedeľu sa má v Paríži uskutočniť rozsiahle zhromaždenie proti antisemitizmu. Ide o iniciatívu predsedníčky dolnej komory parlamentu – Národného zhromaždenia – Yaël Braunovej-Pivetovej a predsedu Senátu (horná komora) Gérarda Larchera.

Polícia uviedla, že v berlínskej štvrti Kreuzberg sa zhromaždilo približne 2 600 ľudí. Účastníci niesli banery s nápismi, skandovali pokriky a žiadali slobodu pre Palestínu. Polícia podľa hovorkyne zatkla viacero osôb v spojitosti s nápismi s nepovoleným obsahom.

V Mníchove s spolkovej krajine Bavorsko sa popoludní na zhromaždení na podporu Palestínčanov podľa polície zúčastnilo približne 2 500 ľudí. Táto demonštrácia mala prevažne nenásilný priebeh. Účastníci žiadali okrem iného prímerie v konflikte na Blízkom východe. V meste Wuppertal v nemeckej spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko sa na pro-palestínskej demonštrácii zúčastnilo okolo 2-tisíc ľudí. (dpa, tasr)

10:34 Izraelské bojové lietadlá uskutočnili útoky na teroristickú infraštruktúru na území Sýrie. Reagovali na paľbu smerujúcu zo sýrskeho územia na Izraelom okupované Golanské výšiny. Oznámila to v nedeľu izraelská armáda.

"Izraelské obranné sily nedávno v reakcii na včerajší (sobota) útok na Golanské výšiny zasiahli miesta teroristickej infraštruktúry v Sýrii, uviedla izraelská armáda v aplikácii Telegram.

Izraelská armáda v sobotu oznámila, že dva projektily vypálené zo Sýrie dopadli do neobývaných oblastí Golanských výšin a v tomto regióne sa rozozvučali sirény varujúce pred leteckým útokom.

Izrael na ciele v Sýrii útočil aj v piatok po tom, ako dron vypustený z tejto krajiny vrazil do budovy školy v meste Ejlat na juhu Izraela. Izrael väčšinu Golanských výšin okupuje od tzv. Šesťdňovej vojny z roku 1967. Jeho anexiu tohto územia z roku 1981 však neuznáva Organizácia Spojených národov. (afp, tasr)

10:03 Britský premiér Rishi Sunak odsúdil prejavy násilia počas Národného pochodu pre Palestínu, ktorý sa konal v sobotu v Londýne. „Odsudzujem násilné, totálne neprijateľné scény, ktoré sme dnes videli zo strany EDL (Anglická obranná liga – English Defence League) a spriaznených skupín, i stúpencov hnutia Hamas, ktorí sa zúčastnili na Národnom pochode pre Palestínu,“ uviedol Sunak na sociálnej sieti X.

Opovrhnutia hodné konanie menšiny osôb podľa jeho vyjadrení marí úsilie tých, ktorí sa rozhodli vyjadriť svoje názory nenásilnou formou.

Dodal, že Británia si počas víkendu pripomína Deň veteránov, kedy by sa krajina mala zjednotiť a spomínať na tých, ktorí bojovali a zomreli za slobodu Britov. „To, čo sme pozorovali dnes, neochraňuje česť našich ozbrojených síl, ale nimi vyslovene opovrhuje,“ uviedol.

Pripomenul tiež, že členovia EDL zaútočili na policajtov a prenikli k hrobu neznámeho vojaka (The Cenotaph) na londýnskej ulici Whitehall, a ďalší demonštranti skandovali antisemitské pokriky a niesli nápisy podporujúce Hamas.

Voči akejkoľvek trestnej činnosti je podľa premiéra potrebné zakročiť silou zákona. V najbližších dňoch sa podľa svojich slov stredne so šéfom londýnskej Metropolitnej polície.

English Defence League (Anglická obranná liga) je krajne pravicová organizácia namierená voči moslimom a islamizmu.

Národný pochod pre Palestínu sa konal v deň 105. výročia uzatvorenia prímeria medzi Nemeckom a dohodovými štátmi, ktorým sa oficiálne ukončila prvá svetová vojna (1914–18). Centrom Londýna v sobotu pochodovalo 300-tisíc ľudí. Londýnska Metropolitná polícia oznámila, že počas dňa zatkla v britskej metropole 126 osôb. (tasr, bbc.com)

8:55 Vo vyjednávaní o prepustení rukojemníkov zadržiavaných palestínskymi radikálmi v Pásme Gazy sa podarilo dosiahnuť pokrok, tvrdí podľa agentúry Reuters trojica izraelských spravodajských televíznych kanálov. Dohoda by podľa nich mohla spočívať vo výmene izraelských rukojemníkov – detí, žien a starších osôb – za Palestínčanov zadržiavaných v Izraeli.

Podľa televízií by Palestínčania počas troch až päťdňovej prestávky v bojoch postupne prepustili 50 až 100 rukojemníkov. Izrael by zase zo svojich väzníc prepustil palestínske ženy a mladistvých. Zvážil by tiež, že umožní dodávky pohonných hmôt do Gazy, ktoré akútne potrebujú napríklad tamojšie nemocnice. Zároveň by si však ponechal právo pokračovať v bojových operáciách po výmene zadržiavaných.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v sobotu možnú dohodu nechcel komentovať. „Keď budeme môcť povedať niečo konkrétne, budeme rodiny (unesených) informovať a predložíme vec vláde,“ uviedol. „Dovtedy by bolo najlepšie mlčať,“ myslí si.

Radikálne palestínske hnutie Hamas a ďalšie ozbrojené skupiny v Gaze od útoku na Izrael zo 7. októbra zadržiavajú okolo 240 rukojemníkov. Za to, aby sa izraelská vláda viac zamerala na ich prepustenie, v sobotu v Izraeli demonštrovali desaťtisíce ľudí.

6:50 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) stratila kontakt s najväčšou nemocnicou v Pásme Gazy, ktorá podľa správ z oblasti čelí útokom Izraela. Na sieti X o tom informovala regionálna kancelária WHO. Jordánsko podľa serveru denníka The Times of Israel letecky do Gazy dopravilo ďalšiu humanitárnu pomoc.

„Vzhľadom na to, že sa stále objavujú desivé správy o opakovaných útokoch na nemocnicu, predpokladáme, že sa naše kontakty pripojili k desiatkam tisíc vysídlených ľudí a utekajú z oblasti,“ uviedla WHO.

Okolo nemocnice Šífa zúria prudké boje medzi izraelskými vojakmi a Palestínčanmi. Izraelská armáda tvrdí, že palestínske radikálne hnutie Hamas používa civilistov ako živé štíty a ukrýva v nemocnici a pod ňou svoju infraštruktúru. Hamas aj personál nemocnice, ktorá pre kritickú situáciu musela prerušiť činnosť, tieto tvrdenia odmietajú.

Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus na X uviedol, že podľa posledných informácií nemocnicu obklopili izraelské tanky. Sú podľa neho aj správy toho, že niektorí z ľudí, ktorí nemocnicu opustili, sa stali terčom streľby a prišli o život. Tedros vyjadril obavy o osud zdravotníkov a pacientov a znovu vyzval na okamžité humanitárne prímerie, ktoré vidí ako jedinú cestu, „ako zachrániť životy a obmedziť strašnú mieru utrpenia“.

Izraelská armáda podľa svojho hovorcu pomôže v nedeľu evakuovať nemluvňatá z nemocnice Šífa v meste Gaza, ktorá pre boje v blízkosti a pre nedostatok elektriny prerušila činnosť. Informovala o tom agentúra Reuters. V súvislosti s kritickou situáciou v nemocniciach v Gaze silnie volanie krajín sveta po vyhlásení prímeria v Pásme Gazy. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu tieto výzvy ale v sobotu znovu odmietol. Uviedol, že Izrael od 7. októbra zabil tisíce bojovníkov Hamasu. Izrael požaduje, aby Hamas prepustil zhruba 240 rukojemníkov, ktorých pri útoku na Izrael zo 7. októbra do Gazy zavliekol.

Aby sa veľmi zložitá humanitárna situácia v Gaze, kde žije 2,3 milióna Palestínčanov, aspoň o niečo zlepšila, zhodilo do oblasti už druhýkrát leteckú pomoc pre svoju poľnú nemocnicu Jordánsko.

© Autorské práva vyhradené

233 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Hamas #útok na Izrael