Netanjahu odmietol výzvy na prímerie s Hamasom, ulice Londýna zaplnil pochod na podporu Palestínčanov

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmietol množiace sa výzvy na prímerie a vyhlásil, že boj Izraela proti palestínskemu radikálnemu hnutiu Hamas bude pokračovať "plnou silou". Prímerie by bolo podľa jeho slov bolo možné len vtedy, ak bude prepustených všetkých 239 rukojemníkov zadržiavaných militantmi v Gaze.

11.11.2023 06:15 , aktualizované: 22:25
londýn, palestína, protest, izrael, vojna Foto: ,
V Londýne sa za veľkej účasti policajtov koná pochod na podporu Palestínčanov, ktorý vyvolal kritiku medzi politikmi, vrátane britského premiéra Rishiho Sunaka, pretože pripadol na deň, keď si Británia pripomína ukončenie prvej svetovej vojny.
debata (460)

Najdôležitejšie udalosti

  • Macron vyzval Izrael, aby prestal zabíjať ženy a deti v Gaze
  • Evakuácia z Pásma Gazy do Egypta opäť pozastavená
  • Izraelská armáda tvrdí, že ovládla už 11 vojenských stanovíšť Hamasu
  • Lídri na mimoriadnom summite v Rijáde vyzvali na zastavenie vojny v Gaze
  • Najväčšia nemocnica v Gaze už nie je v prevádzke
  • Šéf WHO: Zdravotnícky systém v Gaze je „na kolenách“, situácia je zúfalá
  • Riaditeľ Microsoftu tvrdí, že Rusko šíri dezinformácie o Blízkom východe

Útok teroristov z Hamasu na účastníkov hudobného festivalu v Izraeli 7. októbra.

Video
Israel Palestinians Battered Kibbutz Čítajte viac Videli sme video z útokov Hamasu: najhoršia bola radosť teroristov z vraždenia Izraelskí vojaci / Armáda / Tank / Čítajte viac Po mesiaci vojny Izrael prvý raz pripúšťa krátku pauzu

22:25 Líder libanonského radikálneho hnutia Hizballáh vyhlásil, že jeho bojovníci začali v bojoch pri libanonsko-izraelskej hranici používať nové zbrane, vrátane strely s ťažkou bojovou hlavicou a takzvané samovražedné drony. Izraelský minister obrany Joav Gallant v reakcii Hizballáh varoval, že Bejrút môže stretnúť rovnaký osud ako Gazu, ak hnutie zatiahne Libanon do vojny, informovala agentúra Reuters.

Hasan Nasralláh v televíznom prejave tiež kritizoval Spojené štáty kvôli terajšiemu konfliktu v Pásme Gazy. Podľa neho sú USA jedinou krajinou, ktorá by mohla zastaviť izraelskú ofenzívu, ale nie sú ochotné to urobiť.

Podľa šéfa Hizballáhu budú útoky na amerických vojakov v Iraku a Sýrii pokračovať, kým sa boje v Pásme Gazy neskončia.

21:45 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmietol množiace sa výzvy na prímerie a vyhlásil, že boj Izraela proti palestínskemu radikálnemu hnutiu Hamas bude pokračovať „plnou silou“.

Prímerie by bolo podľa Netanjahua možné len vtedy, ak bude prepustených všetkých 239 rukojemníkov zadržiavaných militantmi v Gaze.

Netanjahu si uctil pamiatku vojakov zabitých počas pozemnej invázie do Pásma Gazy a v bojoch proti ozbrojencom z Hamasu. „Robíme všetko preto, aby sme boli hodní ich obety a ich hrdinstva,“ uviedol a avizoval: „Nezastavíme sa, kým sa misia neskončí.“

Zdôraznil, že k víťazstvu v tejto vojne neexistuje alternatíva. Porazíme Hamas a privedieme späť našich zajatcov, ubezpečoval.

Pokiaľ ide o napätú situáciu na severnej hranici Izraela, ktorý tam susedí s Libanonom, Netanjahu opäť varoval Iránom podporovanú libanonskú skupinu Hizballáh pred zasahovaním do vojny medzi Izraelom a Hamasom. „Bude to chyba vášho života,“ upozornil izraelský premiér.

Netanjahu tiež povedal, že armáda zostane v Gaze „tak dlho, ako to bude potrebné“, aby zabránila použitiu tejto palestínskej enklávy na teroristické útoky proti Izraelu.

Izraelský líder tiež trval na tom, že po vojne, ktorá teraz vstupuje do šiesteho týždňa, bude Gaza demilitarizovaná a Izrael si tam udrží bezpečnostnú kontrolu. Podľa agentúry AP je takáto pozícia v rozpore s povojnovými scenármi, ktoré prezentovali Spojené štáty – najbližší spojenec Izraela -, keď vyhlásili, že sú proti izraelskej reokupácii Pásma Gazy. Na otázku, čo myslel pod pojmom bezpečnostná kontrola, Netanjahu povedal, že izraelské jednotky musia mať možnosť vstúpiť do Gazy, keď to bude potrebné, aby mohli „loviť“ militantov.

Netanjahu tiež naznačil, že Izrael bude proti návratu Palestínskej samosprávy do Pásma Gazy.

Zdôvodnil v tejto súvislosti, že je neprípustné, aby v Pásme Gazy pôsobili civilné úrady, ktoré umožňujú vychovávať „deti, aby nenávideli Izrael, zabíjali Izraelčanov a likvidovali izraelský štát“, či aby tam existoval „orgán, ktorý vypláca rodiny vrahov v závislosti od počtu ľudí, čo zavraždili“ a ktorého vodca ani po 30 dňoch neodsúdil masaker obyvateľov juhu Izraela zo 7. októbra. AP podotkla, že izraelský premiér mal na mysli prezidenta Palestínskej samosprávy Mahmúda Abbása.

22:55 V mnohých mestách a obciach Izraela sa v sobotu konali demonštrácie, ktorých účastníci žiadali prepustenie približne 240 rukojemníkov zadržiavaných od 7. októbra palestínskym hnutím Hamas a ďalšími radikálmi z Pásma Gazy. Informoval o tom spravodajský web The Times of Israel (TOI).

Najväčšie zhromaždenie sa konalo v Tel Avive za účasti tisícov ľudí vrátane izraelského exprezidenta Reuvena Rivlina. Viacerí z príbuzných rukojemníkov vo svojich príhovoroch a rozhovoroch pre médiá zdôrazňovali dôležitosť takýchto akcií, pretože majú obavy, že bez nich izraelskí verejnosť zabudne na ich zadržiavaných príbuzných.

Ďalšie podobné akcie sa konali mestách Jeruzalem, Beerševa, Jokne'am, Kfar Saba a na mnohých ďalších miestach.

Účastníci protestov v meste Cézarea žiadali odvolanie izraelského premiéra Benjamina Netanjahua z funkcie za to, že sa mu viac ako mesiac po únose nepodarilo priviesť rukojemníkov späť, informoval denník Haarec s tým, že v tomto meste má Netanjahu svoju súkromnú rezidenciu.

Demonštranti v meste Haifa na severe krajiny vyzvali na vytvorenie novej vlády a uviedli, že odmietajú čakať na koniec vojny, kým sa politické pomery v krajine zmenia.

V mnohých mestách a obciach Izraela sa v sobotu... Foto: SITA/AP, Ohad Zwigenberg
izrael, palestína V mnohých mestách a obciach Izraela sa v sobotu konali demonštrácie, ktorých účastníci žiadali prepustenie približne 240 rukojemníkov zadržiavaných od 7. októbra palestínskym hnutím Hamas a ďalšími radikálmi z Pásma Gazy.

20:30 Izraelská armáda v sobotu oznámila, že pomôže pri evakuácii detí z najväčšej nemocnice v palestínskom meste Gaza.

Hovorca armády Daniel Hagari na brífingu objasnil, že zamestnanci nemocnice Šífa požiadali izraelskú armádu, aby v nedeľu pomohla pri prevoze pacientov detského oddelenia do bezpečnejšej nemocnice. „Poskytneme potrebnú pomoc,“ uviedol Hagari podľa agentúry AFP.

V sobotu sa v médiách objavila správa, že v nemocnici zomreli dve predčasne narodené deti, pretože oddelenie intenzívnej starostlivosti pre novorodencov je vyradené z prevádzky pre výpadok v dodávkach elektrickej energie. Personál oddelenia súčasne upozornil, že riziko ohrozenia života sa reálne týka ďalších 37 predčasne narodených detí.

Chirurg z nemocnice Šífa, Muhammad Udajd, potvrdil úmrtia novorodencov a uviedol, že zomrel aj jeden dospelý pacient, pretože nebol k dispozícii elektrický prúd pre jeho pľúcny ventilátor.

„Chceme, aby nám niekto dal záruku, že môžeme evakuovať pacientov, pretože máme asi 600 hospitali­zovaných,“ povedal Ubajd podľa zvukového záznamu, ktorý zverejnila charitatívna organizácia Lekári bez hraníc (MSF).

Svedkovia z nemocnice v telefonickom rozhovore pre agentúru AFP uviedli, že počujú neutíchajúcu streľbu, nálety i delostrelecká paľba, čo ľuďom bráni v pohybe i v rámci zdravotníckeho komplexu.

19:55 Izraelská spravodajská služba zameraná na vnútroštátnu bezpečnosť a kontrašpionážne úlohy (Šin bet) a izraelská armáda počas svojich operácií v palestínskom Pásme Gazy zabili približne 20 operatívcov – väčšinou príslušníkov hnutia Hamas -, ktorí v posledných rokoch pracovali na príprave útokov proti Izraelčanom na západnom brehu Jordánu a v Izraeli.

Uvádza sa to v spoločnom vyhlásení izraelskej armády a služby vnútornej bezpečnosti Izraela, o ktorom na svojom webe v sobotu informoval denník The Times of Israel (TOI).

Vo vyhlásení sa špecifikuje, že približne polovica zabitých boli členmi takzvaného ústredia Hamasu na Západnom brehu – orgánu povereného náborom agentov zo Západného brehu a Jeruzalema na vykonávanie útokov v Izraeli, ako aj na financovanie a riadenie aktivít Hamasu v Predjordánsku.

Izraelská armáda vo svojom vyhlásení spresnila, že počas svojich operácií zasiahla približne desať cieľov v štvrti Gaza, kde sa zdržiavali agenti Hamasu, ktorí boli prepustení z izraelských väzníc v rámci výmeny zajatcov a následne sa zapájali do teroristických aktivít „s dôrazom na financovanie a plánovanie útokov“ Hamasu na Západnom brehu a v Izraeli.

Britská stanica BBC s odvolaním sa na citované spoločné vyhlásenie uviedla, že medzi zabitými je aj veliteľ Hamasu Ahmad Siam, ktorý bol zabitý spolu s ďalšími militantmi pri ukrývaní sa v škole al-Burák.

Vo vyhlásení sa píše, že Siam predtým „zadržiaval asi 1 000 obyvateľov Gazy ako rukojemníkov v (detskej) nemocnici Rantísí a bránil im v evakuácii na juh“ Pásma Gazy, na čo ich vyzýval Izrael v snahe ochrániť pred bojmi palestínskych civilistov.

Podľa izraelskej armády a služby Šin bet bolo toto Siamovo konanie dôkazom, že Hamas používa civilistov v Pásme Gazy ako ľudské štíty".

Siamovu smrť nateraz Hamas nepotvrdil a správa o nej nebola ani overená z nezávislých zdrojov.

19:30 Propalestínske zhromaždenie sa dnes konalo tiež v Belgicku. V Bruseli podľa Reuters za „zastavenie genocídy“ alebo „ľudské práva pre Palestínčanov“ protestovalo 21 000 ľudí.

19:10 Izraelské zoskupenie Lekári za ľudské práva (PHR-IL) tvrdí, že v dôsledku výpadku dodávok elektrickej energie v najväčšej nemocnici v Gaze zomreli dve predčasne narodené deti. Izraelské združenie o tom informovalo s odvolaním sa na lekárov z nemocnice Šífa.

„Môžeme oznámiť, že v dôsledku nedostatku elektrickej energie prestala fungovať jednotka intenzívnej starostlivosti pre novorodencov. Dve predčasne narodené deti zomreli a existuje reálne riziko ohrozenia života ďalších 37 predčasne narodených detí“ hospitalizovaných v nemocnici Šífa, uviedla mimovládna nezisková organizácia PHR-IL citovaná denníkom The Times of Israel (TOI).

Britská stanica BBC, ktorá o tom tiež informovala, uviedla, že túto správu nie je možné nezávisle overiť.

Podľa BBC izraelská armáda priznala, že oblasť okolo nemocnice Šífa sa stala dejiskom prudkých bojov izraelských vojakov s militantmi radikálnej palestínskej organizácie Hamas.

Plukovník Moše Tetro, ktorý vedie izraelský koordinačný a styčný úrad (CLA) pre Gazu, v sobotu podľa TOI spresnil, že izraelské jednotky bojujú proti Hamasu v blízkosti nemocnice, pričom však „na nemocnicu sa nestrieľa a nie je obliehaná“.

Uviedol tiež, že východná strana nemocnice zostáva otvorená a „každý, kto chce odísť, môže“.

Mimovládna organizácia Lekári bez hraníc (MSF) v sobotu večer na sociálnej sieti X uviedla, že útoky na nemocnicu Šífa sa v posledných hodinách dramaticky zvýšili. Situáciu označila za katastrofálnu.

Nemocnica Šífa je najväčším zdravotníckym zariadením v Pásme Gazy, dodala agentúra AFP.

17:05 V Londýne dnes od Hyde Parku smerom k americkej ambasáde vo Vauxhalle na juh od Temže pochodovalo 300 000 ľudí na podporu Palestíny a volalo po prímerí v Pásme Gazy. Informoval o tom web stanice s BBC s odvolaním sa na odhady polície. Policajti podľa stanice zatkli 92 ľudí, ktorí sa stavali proti demonštrantom. Medzi zatknutými boli príslušníci niektorých krajne pravicových skupín, ktorí boli ozbrojení nožmi, obuškami a po policajtoch hádzali fľaše alebo ohňostroje.

Ešte pred začiatkom pochodu boli hlásené strety medzi políciou a britskými nacionalistami. Zhruba 1,5 kilometra od štartu pochodu sa v uliciach zišlo asi 1 000 ľudí, ktorí sledovali spomienkové akcie pri pamätníku pripomínajúcom britské obete oboch svetových vojen. Bolo medzi nimi aj niekoľko krajne pravicových odporcov pochodu, ktorí skandovali heslá ako „Chceme späť svoju krajinu“. Televízne zábery ukázali niekoľko drobných potýčok medzi políciou a pravicovými demonštrantmi blízko pamätníka.

Organizátori pochodu z Palestine Solidarity Campaign (PSC) sľúbili, že pochod sa vyhne vojnovému pamätníku a skončí pri americkom veľvyslanectve. Okolo miest spojených s pietnymi akciami bola vyhlásená zakázaná zóna a pri pamätníku je od štvrtka 24-hodinová policajná stráž.

15:35 Arabské a islamské krajiny na svojom mimoriadnom summite v Rijáde vyzvali na okamžité ukončenie vojenských operácií v Pásme Gazy. Iránsky prezident Ebráhím Raísí moslimské štáty vyzval, aby uvalili ropné, obchodné a politické sankcie na Izrael a označili izraelskú armádu za teroristickú organizáciu.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan na summite v saudskoarabskej metropole vyhlásil, že by mala byť zvolaná medzinárodná mierová konferencia s cieľom nájsť trvalé riešenie konfliktu medzi Izraelom a Palestínčanmi. „V Gaze nepotrebujeme niekoľkohodinové prestávky v bojoch, ale trvalé prímerie,“ povedal Erdogan.

Predseda palestínskej samosprávy Mahmúd Abbás vyhlásil, že jeho národ čelí „genocídnej vojne, ktorá nemá obdoby,“ a apeloval na Spojené štáty, aby vyvinuli tlak na Izrael a prinútili ho zastaviť ofenzívu v Gaze. Podľa Abbása Palestínčania potrebujú medzinárodnú ochranu pred izraelskými útokmi.

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí zdôraznil nutnosť okamžitého vyhlásenia udržateľného prímeria v Pásme Gazy „bez obmedzení či podmienok“. „Politika kolektívneho trestania obyvateľov Gazy… je neprijateľná a nemôže byť ospravedlňovaná právom (Izraela) na sebaobranu či akýmikoľvek inými tvrdeniami,“ uviedol Sísí.

Katarský emír šajch Tamim bin Hamad Sání účastníkov rijádskeho summitu informoval, že jeho krajina sa snaží vyjednať prepustenie izraelských rukojemníkov držaných radikálmi v Pásme Gazy a dúfa v skoré vyhlásenie humanitárneho prímeria. Sání tiež kritizoval medzinárodné spoločenstvo, ktoré podľa neho zlyhalo. „Ako dlho bude ešte medzinárodné spoločenstvo rokovať s Izraelom, akoby stál nad medzinárodným právom?“ pýtal sa.

Iránsky prezident Raísí vo svojom prejave v Rijáde ocenil aktivity Hamasu namierené proti Izraelu. „Nie je iná cesta ako Izraelu vzdorovať a my bozkávame ruky Hamasu za jeho odpor voči Izraelu,“ povedal.

Saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán vyzval na ukončenie izraelskej blokády Pásma Gazy a umožnenie dodávok humanitárnej pomoci do tohto husto obývaného územia. Poznamenal tiež, že Izrael je zodpovedný za „zločiny“ spáchané na palestínskom ľude. Salmán hostí spoločné zasadnutie Ligy arabských štátov a Organizácie islamskej spolupráce, ktorého cieľom je podľa Rijádu „zjednotiť úsilie a zaujať jednotný spoločný postoj“ voči vojne v Gaze.

14:20 V Londýne sa za veľkej účasti policajtov koná pochod na podporu Palestínčanov, ktorý vyvolal kritiku medzi politikmi, vrátane britského premiéra Rishiho Sunaka, pretože pripadol na deň, keď si Británia pripomína ukončenie prvej svetovej vojny. Panujú obavy, že by mohol vyvolať násilie. Na pochode sa podľa očakávania majú zúčastniť stovky tisíc ľudí, uviedla agentúra Reuters. Podobná akcia na podporu Palestínčanov sa dnes koná aj v Bruseli.

Pochod za Palestínu je už štvrtým pochodom, ktorý sa v britskom hlavnom meste koná od útoku palestínskeho hnutia Hamas na Izrael 7. októbra. Očakáva sa, že bude zatiaľ najväčší. Tentoraz však vyvolal veľkú vlnu kritiky kvôli tomu, že pripadá na Deň prímeria. Sunak označil rozhodnutie uskutočniť pochod v tento významný deň za neuctivé a viacerí politici žiadali jeho zrušenie.

Polícia sľúbila, že nasadí takmer 2 000 policajtov a potlačí prípadné nepokoje, ktoré by mohli spôsobiť účastníci pochodu alebo jeho odporcovia.

14:15 V Saudskej Arábii sa začal mimoriadny summit arabských a islamských krajín k situácii v Pásme Gazy, kde Izrael vykonáva vojenské operácie v reakcii na útok palestínskeho radikálneho hnutia Hamas zo začiatku októbra. Podľa saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána je Izrael zodpovedný za „zločiny“ spáchané na palestínskom ľude, informovala agentúra Reuters.

Salmán hostí spoločné zasadnutie Ligy arabských štátov a Organizácie islamskej spolupráce, ktorého cieľom je podľa Rijádu „zjednotiť úsilie a zaujať jednotný spoločný postoj“ voči vojne v Gaze. Pôvodne sa mali zasadnutia oboch organizácií konať cez víkend oddelene. Na stretnutí sa zúčastňujú desiatky lídrov vrátane prezidenta Turecka, Iránu a Sýrie – Recepa Tayyipa Erdogana, Ebráhíma Raísího a Bašára Asada.

14:10 Rusko šíri dezinformácie o situácii na Blízkom východe, kde prebieha vojna medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas, vyhlásil v sobotu podpredseda a prezident spoločnosti Microsoft Brad Smith, ktorý sa zúčastňuje na medzinárodnom mierovom fóre v Paríži.

Na otázku, akú úlohu zohrávajú americkí technologickí giganti pri presadzovaní mieru, Smith odpovedal, že Microsoft a ostatné spoločnosti bojujú proti dezinformáciám, a to s využitím umelej inteligencie (AI).

Spresnil, že toto sa snažia dosiahnuť vytváraním technologických nástrojov, ktoré uľahčujú odhalenie manipulatívneho, upraveného či zmeneného obsahu.

„Začíname byť veľmi dobrí v identifikácii ruskej kampane, ako keď sa snažili ľuďom nahovoriť, aby si nedávali vakcínu proti covidu. Alebo dnes, keď pozorujeme ruské dezinformácie na Blízkom východe,“ povedal Smith.

Poznamenal, že technologické platformy majú na výber z troch možností, ktorými môžu tomuto druhu dezinformácií čeliť: môžu neurobiť nič, vymazať ho alebo ho označiť s tým, že jeho obsah bol upravený. „Neexistuje spoločenský konsenzus o tom, čo by mali spoločnosti robiť,“ dodal Smith.

13:20 Nemocnica Šífa, ktorá je najväčším zdravotníckym zariadením v Pásme Gazy, už nie je v prevádzke, vyplýva z vyjadrení tamojšieho zdravotníckeho personálu a palestínskeho ministerstva zdravotníctva.

„Už nie je elektrina,“ uviedol pre DPA britsko-palestínsky chirurg Ghassan Abu Sitta, ktorý pripomenul, že do areálu tejto nemocnice dopadli aj rakety. „Väčšina personálu nemocnicu opustila… Zranení, ktorí mohli, odišli,“ dodal.

O ťažko zranené osoby sa podľa neho stále stará jadro tímu tamojších zdravotníkov. DPA pripomína, že tvrdenia nebolo možné bezprostredne overiť.

V nemocnici Šífa sa mali nachádzať tisícky chorých a zranených ľudí, ako aj ďalšie tisíce utečencov, ktorí tam hľadali útočisko pred bojmi. Palestínske ministerstvo zdravotníctva ďalej uviedlo, že v spomenutej nemocnici už nie sú ani zásoby potravín a vody a nefunguje ani telefonické spojenie.

Podľa vyjadrení britsko-palestínskeho chirurga funguje v súčasnosti v Pásme Gazy už len jediná väčšia klinika, ktorou je nemocnica al-Ahlí.

Izraelská armáda tvrdí, že Hamas používa civilistov ako živé štíty a ukrýva v budovách nemocníc v Gaze a pod nimi svoju infraštruktúru. Podľa nej je to aj prípad nemocnice Šífa, kde sa nachádza veliace stredisko. Hamas, ako aj personál nemocnice, tieto tvrdenia odmietajú.

11:35 V dôsledku výpadku dodávok elektrickej energie hrozí smrť 39 deťom v nemocnici Šífa, najväčšom lekárskom zariadení v Pásme Gazy. S odvolaním sa na ministerstvo zdravotníctva v Gaze, kde vládne palestínske hnutie Hamas, o tom informovala agentúra Reuters. Tá opravila pôvodné oznámenie, že 39 detí v nemocnici zomrelo.

„Situácia je horšia, ako si ktokoľvek dokáže predstaviť. Sme obkľúčení vo vnútri zdravotníckeho komplexu Šífa a (izraelská) okupácia sa zamerala na väčšinu budov vo vnútri,“ povedal Reuters hovorca ministerstva zdravotníctva v Gaze Ašraf Kidra. Jeden novorodenec podľa neho už v dôsledku prerušenia dodávok prúdu zomrel v inkubátore, kde je celkovo 45 detí. Tvrdenie z oblasti bojov nemožno bezprostredne overiť.

Okolie nemocnice Šífa sa podľa agentúry AFP stalo dejiskom prudkých bojov medzi izraelskou armádou a palestínskymi ozbrojencami. Mimovládna organizácia Lekári bez hraníc (MSF) na sociálnej sieti X dnes v noci uviedla, že v posledných niekoľkých hodinách útoky na nemocnicu Šífa „dramaticky zosilneli“. Situáciu označila za katastrofálnu.

10:20 Izraelské ozbrojené sily v sobotu uviedli, že od začiatku svojej pozemnej operácie v Pásme Gazy už obsadili dovedna 11 vojenských stanovíšť palestínskeho militantného hnutia Hamas.

Izraelská armáda podľa vlastných vyjadrení v tejto pobrežnej palestínskej enkláve opätovne útočila na tunel a ciele podozrivých teroristov. Podzemný tunel sa mal nachádzať v blízkosti budovy školy a počas útoku bol zničený, spresnili ozbrojené sily vo vyhlásení.

Izraelské námorníctvo okrem toho v noci na sobotu útočilo aj na sklad zbraní patriacich Hamasu.

Palestínski extrémisti okrem toho aj v sobotu odpaľovali rakety z Pásma Gazy na územie juhu Izraela, píše DPA. V jednej z pohraničných oblastí v blízkosti Pásma Gazy bol podľa armády vyhlásený raketový poplach.

8:55 Iránsky prezident Ebráhím Raísí pred cestou na summit v Saudskej Arábii k Pásmu Gazy povedal, že situácia na tomto palestínskom území si žiada činy, nie slová. Informovala o tom agentúra Reuters.

„Gaza nie je arénou pre slová. Mala by byť pre činy,“ povedal Raísí na teheránskom letisku pred odletom do saudskoarabského Rijádu. „Dnes je jednota islamských krajín veľmi dôležitá,“ dodal.

V Saudskej Arábii sa dnes uskutoční mimoriadne spoločné zasadnutie Ligy arabských štátov a Organizácie islamskej spolupráce. „Bude sa konať v reakcii na výnimočné okolnosti, ktoré sa odohrávajú v palestínskom Pásme Gazy, lebo krajina cíti potrebu zjednotiť úsilie a zaujať jednotný spoločný postoj,“ uviedlo ku schôdzke saudskoarabské ministerstvo zahraničia.

7:05 Každých desať minút príde v Pásme Gazy o život v priemere jedno dieťa, uviedol šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Nikde v tejto oblasti podľa neho nie je bezpečne. Tedros to povedal v piatok Bezpečnostnej rade OSN.

„Nemocničné chodby preplnené zranenými, chorými a umierajúcimi. Márnice preplnené. Operácia bez anestézie. Desiatky tisíc vysídlených ľudí, ktorí sa ukrývajú v nemocniciach,“ priblížil situáciu v úzkom pobrežnom Pásme šéf WHO.

Jeho organizácia v piatok uviedla, že 20 z 36 nemocníc v Gaze je mimo prevádzky. Tie, ktoré v Pásme, na ktoré tvrdo útočí Izrael, fungujú naďalej, sú podľa Tedrosa ďaleko za hranicou svojich kapacít. Zdravotnícky systém v oblasti je „na kolenách“.

WHO má potvrdené informácie o 250 útokoch na zdravotnícke zariadenia v Gaze a na Izraelom okupovanom Západnom brehu od 7. októbra, keď na Izrael zaútočili ozbrojenci z radikálneho hnutia Hamas. V rovnakom čase bolo zaznamenaných 25 útokov na zdravotné zariadenie v Izraeli.

Tedros pred Bezpečnostnou radou tiež vyjadril vážne znepokojenie kvôli zdraviu a stavu izraelských rukojemníkov, ktorých v Gaze držia palestínski ozbrojenci. Mnohí z nich sú podľa neho deti, starší ľudia a osoby s naliehavými zdravotnými potrebami.

6:55 Evakuácia držiteľov zahraničných pasov a zranených Palestínčanov z Pásma Gazy do Egypta bola v piatok opäť pozastavená, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na tri egyptské bezpečnostné zdroje a jedného palestínskeho predstaviteľa.

Priechod Rafáh bol otvorený len krátko pre údajné problémy s presunom zranených a chorých zvnútra Pásma Gazy.

Niekoľko desiatok držiteľov zahraničných pasov a ich rodinných príslušníkov, ako aj malý počet chorých a zranených vstúpilo v piatok do Egypta pred tým, než bola evakuácia cez priechod prerušená.

Priechod Rafah bol vo štvrtok znovu otvorený pre limitovanú evakuáciu po tom, ako bol začiatkom tohto týždňa opäť uzatvorený. Americké ministerstvo zahraničných vecí vtedy ako dôvod uviedlo bližšie nešpecifikovanú „bezpečnostnú okolnosť“.

Takmer 700 držiteľom zahraničných pasov a ich rodinným príslušníkom sa údajne vo štvrtok podarilo opustiť Gazu cez priechod, ako aj 12 zraneným Palestínčanom a 10 osobám, ktoré ich sprevádzali.

6:15 Izraelská armáda podľa televízie Channel 12 počíta s tým, že boje v Pásme Gazy potrvajú rok a je pripravená rozšíriť vojenské operácie aj do oblastí, kde doteraz nikdy nepôsobila. O tvrdení izraelskej televízie, ktorá sa odvoláva na nemenované zdroje, informoval server denníka The Times of Israel.

„Nie je žiadny tlak ponáhľať sa,“ uvádza Channel 12. „To je správa, ktorú armádni velitelia dostávajú neustále: Pracujte pomaly a bezpečne. Docielite výsledky“.

Televízia tiež tvrdí, že sa izraelská armáda pripravuje na „obdobie jedného roka bojov…v rôznych oblastiach…rôznymi metódami“. Na jeho konci má byť splnenie izraelského cieľa a nástup novej vlády v Gaze, v ktorej nebude zastúpené palestínske radikálne hnutie Hamas a ktorá nebude podporovaná Iránom.

Izrael na Gazu, kde žije na 2,3 milióna Palestínčanov, masívne útočí od 7. októbra, keď ozbrojenci Hamasu zaútočili na Izrael. Zomrelo vtedy okolo 1 200 ľudí a približne 240 ich radikáli uniesli. Izraelské údery v Pásme Gazy si za viac ako mesiac bojov vyžiadali vyše 11 000 obetí.

Na Izrael aj preto rastie medzinárodný tlak, aby čo najviac dbal na to, nech jeho útoky nedopadajú na civilistov. Napríklad francúzsky prezident Emmanuel Macron v piatok v rozhovore s BBC vyhlásil, že Izrael musí prestať zabíjať malé deti a ženy. Izraelské bombardovanie Pásma Gazy podľa neho nemá „žiadne ospravedlnenie“ a z prímeria by Izrael profitoval.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu na to reagoval slovami o tom, že by zahraničné štáty mali odsúdiť Hamas skôr ako Izrael, ktorý sa civilistov snaží dostať z miest bojov. Zločiny Hamasu, ktorý Netanjahu porovnáva s takzvaným Islamským štátom, sa podľa neho môžu odohrať aj v Paríži alebo New Yorku.

460 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Pásmo Gazy #útok na Izrael