Izrael dal obyvateľom Gazy ďalšiu šancu utiecť na juh. Turci chcú pri Rafahu stavať poľné nemocnice

Izraelská armáda opäť vyzvala civilistov zo severu palestínskeho Pásma Gazy, aby v pondelok v čase od 09.00 h do 16.00 h miestneho času využili vytvorený únikový koridor na evakuáciu do južnej, bezpečnejšej, časti palestínskej enklávy. Ankara požiadala Káhiru o súhlas s vybudovaním poľných nemocníc v al-Aríši, ktorý sa nachádza približne 40 kilometrov od hraničného priechode Rafah - jediného priechodu do Pásma Gazy, ktorý nie je pod kontrolou Izraela.

13.11.2023 05:50 , aktualizované: 23:18
Rafah Foto:
Satelitná snímka spoločnosti Maxar Technologies hraničného priechodu Rafah, november 2023
debata (255)

Najdôležitejšie udalosti

  • Netanjahu nazval boj s Hamasom bitkou civilizácie proti barbarstvu
  • V Pásme Gazy zomrelo 44 izraelských vojakov, hlási izraelská armáda
  • Všetky nemocnice na severe Pásma Gazy sú už mimo prevádzky, tvrdia úrady riadené Hamasom
  • Z Gazy evakuovali jedného Čecha, odísť ich chce ešte deväť
  • Turecká loď vezúca poľné nemocnice zakotvila v Egypte blízko Pásma Gazy
  • Izrael dal obyvateľom Gazy ďalšiu šancu utiecť cez únikový koridor na juh

Útok teroristov z Hamasu na účastníkov hudobného festivalu v Izraeli 7. októbra.

Video
Izrael / Pohreb / Čítajte viac Scholz je proti okamžitému prímeriu v Gaze. Izrael podnikol odvetné údery v Libanone

23:18 Ozbrojené krídlo palestínskeho militantného hnutia Hamas v pondelok katarským vyjednávačom uviedlo, že je pripravené na prepustenie 70 žien a detí zadržiavaných v Gaze – výmenou za päťdňové prímerie s Izraelom. TASR informuje podľa správy agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na samotné brigády Izaddína Kasáma.

„Prímerie by malo zahrňovať úplný pokoj zbraní a umožniť prísun humanitárnej pomoci všade do Pásma Gazy,“ uviedol Abú Ubajdá, hovorca ozbrojeného krídla Hamasu, v hlasovej nahrávke zverejnenej na kanáli skupiny na platforme Telegram.

22:32 Izraelská armáda v pondelok uviedla, že disponuje dôkazmi, ktoré naznačujú, že palestínske militantné hnutie Hamas zadržiavalo rukojemníkov zajatých počas útoku na Izrael zo 7. októbra v priestoroch detskej nemocnice v meste Gaza. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Podľa hovorcu armády Daniela Hagariho našli izraelskí vojaci „znaky, ktoré naznačovali, že Hamas držal rukojemníkov“ v suteréne detskej nemocnice Rantísí v meste Gaza.

Armáda zároveň zverejnila videozáznam, na ktorom bolo vidieť detskú fľašu na pitie a povraz v blízkosti stoličky.

Izrael opakovane obviňuje hnutie Hamas, že využíva zdravotnícke zariadenia v Gaze – alebo tunely pod nimi – ako veliteľské centrá a úkryty. Hamas to opakovane popiera.

20:22 Denník The Washington Post (WP) tvrdí, že palestínske radikálne hnutie Hamas sa pripravovalo na druhú fázu útoku na Izrael: ak by bol prvý útok zo 7. októbra úspešný, mali sa presunúť hlbšie do vnútrozemia a do väčších miest.

WP sa vo svojom článku odvolal na viac ako desať zdrojov – bývalých a súčasných predstaviteľov spravodajských a bezpečnostných služieb zo štyroch západných a blízkovýchodných krajín.

„Plánovali druhú fázu, a to aj vo veľkých izraelských mestách a na vojenských základniach,“ povedal pod podmienkou anonymity vysoký izraelský predstaviteľ.

„Ak by sa to stalo, bola by to obrovská propagandistická výhra – symbolický úder nielen proti Izraelu, ale aj proti Palestínskej samospráve,“ povedal nemenovaný americký predstaviteľ s odkazom na vládu, ktorá spravuje časti Západného brehu.

18:59 Agentúra OSN na pomoc palestínskym utečencom (UNWRA) v pondelok informovala, že v jej sklade v Pásme Gazy sa už minuli zásoby paliva. V priebehu niekoľkých dní tak už nebude môcť zásobovať tamojšie nemocnice, ako ani odvážať odpad či poskytovať dodávky pitnej vody obyvateľom tejto palestínskej enklávy. Oznámil to v pondelok šéf tejto agentúry Philippe Lazzarini, informuje TASR podľa agentúry Reuters.

UNRWA poskytuje útočisko takmer 800.000 ľuďom, čo je približne polovica z celkového počtu obyvateľov Gazy, ktorí už ušli zo svojich domov od začiatku izraelskej vojenskej operácie v tejto palestínskej enkláve. Tú Izrael spustil pred vyše mesiacom v reakcii na bezprecedentné útoky tamojšieho vládnuceho palestínskeho militantného hnutia Hamas zo 7. októbra.

Lazzarini v pondelok informoval, že v strategickom sklade paliva, ktorý má UNWRA pri izraelských hraniciach, už došli zásoby. Žiadosť o ich doplnenie, ktorú UNWRA adresovala izraelskej armáde, pritom zostala podľa jeho bez odozvy. „Táto zásobáreň je už teraz prázdna,“ povedal.

17:47 Desať autobusov vezúcich dovedna 564 občanov iných štátov prešlo v pondelok z Pásma Gazy cez hraničný priechod Rafah do Egypta, povedal pre stanicu CNN jeden z príslušníkov egyptskej pohraničnej stráže. Informuje o tom TASR.

Opačným smerom, do Pásma Gazy, v pondelok vošlo 97 nákladných automobilov s humanitárnou pomocou vrátane potravín, vody či liekov. Pred vypuknutím vojny po útoku Hamasu na Izrael 7. októbra uvádzala Organizácia Spojených národov, že do Pásma Gazy denne prichádza v priemere 455 kamiónov s humanitárnou pomocou.

15:53 Izraelská armáda opäť vyzvala civilistov zo severu palestínskeho Pásma Gazy, aby v pondelok v čase od 09.00 h do 16.00 h miestneho času využili vytvorený únikový koridor na evakuáciu do južnej, bezpečnejšej, časti palestínskej enklávy.

Izraelská armáda vo svojom príspevku na sociálnej sieti X – v angličtine a arabčine – uviedla, že všetci civilisti, ktorým v evakuácii bránia palestínski radikáli z hnutia Hamas, môžu kontaktovať izraelskú armádu telefonicky alebo cez platformu Telegram.

Izrael už niekoľko týždňov vyzýva civilné obyvateľstvo v meste Gaza a žijúcich na severe Pásma Gazy, aby sa v záujme vlastnej bezpečnosti presunuli na juh tejto pobrežnej enklávy.

Podľa očitých svedkov však izraelskí letectvo podniká útoky aj na juhu Gazy. Izraelská armáda však tvrdí, že ide len o cielené útoky na príslušníkov hnutia Hamas. Tieto informácie nebolo možné nezávisle overiť.

V obzvlášť zložitej situácii sú pacienti v nemocniciach na severe Pásma Gazy, ktorých nie je možné evakuovať pre závažnosť ich zranenia alebo choroby. Predstaviteľ ministra zdravotníctva v Pásme Gazy pre agentúru AFP povedal, že „všetky nemocnice“ na severe Pásma Gazy, kde prebiehajú boje medzi izraelskou armádou a Hamasom, sú v súčasnosti „mimo prevádzky“.

Izraelská armáda od minulého piatku „stiahla slučku“ okolo nemocníc, najmä v meste Gaza, ktoré je centrom bojov medzi Hamasom a izraelskou armádou. Nemocnice sú momentálne bez elektriny kvôli nedostatku paliva potrebného na prevádzku generátorov, ktorých je spôsobený obliehaním zo strany Izraela.

Izraelská armáda tvrdí, že Hamas využíva na svoje útoky aj tieto nemocnice. Predseda vlády palestínskej samosprávy Muhammad Ištajja v pondelok v súvislosti s humanitárnou situáciou v Pásme Gazy vyzval Organizáciu Spojených národov a Európsku úniu, aby z lietadiel „zhodili pomoc“ na podporu civilistov, ktorí tam uviazli. (afp, dpa, tasr)

15:14 Palestínsky premiér Muhammad Ištajja v pondelok vyzval Európsku úniu a Organizáciu Spojených národov, aby do Pásma Gazy dopravila humanitárnu pomoc „pomocou padákov“. „Vyzývam OSN a Európsku úniu, aby do Pásma Gazy, najmä do severnej časti, zhodili pomoc použitím padákov,“ povedal Ištajja. Na mysli mal oblasť enklávy, kde v súčasnosti prebiehajú najintenzívnejšie boje medzi izraelskom armádou a hnutím Hamas.

Vojna v Pásme Gazy vypukla po útoku palestínskych teroristov vedených Hamasom na južný Izrael 7. októbra. Zavraždili vyše 1 200 obyvateľov, väčšinou civilistov a odvliekli približne 240 ľudí ako rukojemníkov do Pásma Gazy.

Izrael reagoval odvetnými útokmi na túto palestínsku enklávu. Vláda ovládaná Hamasom v nedeľu uviedla, že útoky si dosiaľ vyžiadali vyše 11 180 obetí, z nich 4 609 tvoria deti a 3 100 ženy a ďalších 28 200 ľudí utrpelo zranenia, tieto údaje sa však nedajú nezávisle overiť. (tasr, afp)

14:02 Turecké plavidlo s materiálom pre vybudovanie poľných nemocníc dorazilo v pondelok do egyptského prístavu al-Aríš neďaleko hraníc s palestínskym Pásmom Gazy. Predstaviteľ tureckého zdravotníctva uviedol, že plavidlo vezie „materiály, generátory, sanitky na založenie ôsmich poľných nemocníc“.

Dodal, že Ankara požiadala Káhiru o súhlas s vybudovaním poľných nemocníc v al-Aríši, ktorý sa nachádza približne 40 kilometrov od hraničného priechode Rafah – jediného priechodu do Pásma Gazy, ktorý nie je pod kontrolou Izraela. „Dostali sme od egyptských úradov súhlas. Zriadime tieto nemocnice na miestach, ktoré nám navrhli egyptské úrady,“ vysvetlil turecký predstaviteľ.

Ide o prvé takéto humanitárne plavidlo od vypuknutia vojny 7. októbra, keď teroristi z palestínskeho militantného hnutia Hamas zaútočili z Pásma Gazy na Izrael a podľa izraelských predstaviteľov tam zabili asi 1 200 ľudí, väčšinou civilistov. (afp, tasr)

11:11 Eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič v pondelok vyzval na „zmysluplné“ humanitárne pauzy v bojoch v Pásme Gazy a na prísun dodávok pohonných hmôt pre miestne nemocnice.

„Je naliehavé určiť a dodržiavať humanitárne prestávky,“ povedal Lenarčič na stretnutí ministrov zahraničných vecí krajín EÚ v Bruseli. Tieto pauzy musia byť podľa neho zmysluplné.

„Po prvé, (prestávky) musia byť oznámené v dostatočnom predstihu pred ich zavedením, aby sa organizácie mohli pripraviť. Po druhé, musia byť jasne časovo ohraničené,“ dodal.

11:00 Z Pásma Gazy sa cez prechod v Rafah podarilo evakuovať jedného českého občana a jeho rodinného príslušníka, uviedol dnes pred rokovaním v Bruseli český minister zahraničia Jan Lipavský. Vzhľadom na citlivosť údajov Černínsky palác nechce spresňovať, o koho ide. Ministerstvo zároveň potvrdilo, že v tejto chvíli eviduje v Gaze deväť osôb s väzbou na Českú republiku, ktoré majú záujem o evakuáciu.

„Môžem potvrdiť, že jeden český občan a jeden rodinný príslušník úspešne prekročili hraničný priechod z Gazy a v tejto chvíli sa nachádzajú v Egypte,“ povedal Lipavský novinárom pred schôdzkou ministrov zahraničia krajín Európskej únie, ktorej náplňou bude aj situácia v Izraeli a v Pásme Gazy.

Na otázku, či bude česká diplomacia naďalej pomáhať s ich návratom, Lipavský dodal: „Návrat z Egypta do Česka už je jednoduchšia úloha ako z Gazy do Egypta, na to my sa v tejto chvíli sústredíme“.

10:50 Izraelská armáda v pondelok oznámila smrť dvoch ďalších vojakov na severe Pásma Gazy, celkovo tak na tomto palestínskom území zahynulo od 7. októbra už 44 vojakov.

Izrael spustil vojenskú operáciu v Pásme Gazy po tom, čo teroristi z palestínskeho hnutia Hamas 7. októbra prenikli z tejto enklávy cez opevnenú hranicu na izraelské územie a zabili tam približne 1200 ľudí, väčšinou civilistov, a zajali ako rukojemníkov okolo 240 osôb.

Izraelskí vojaci počas operácie v Pásme Gazy 8.... Foto: SITA/AP, Ohad Zwigenberg
Izraelskí vojaci / IZ Armáda / Pásmo Gazy / Tank / Izraelskí vojaci počas operácie v Pásme Gazy 8. novembra 2023

10:40 Všetky nemocnice na severe Pásma Gazy už sú mimo prevádzky, informovala dnes agentúra AFP s odvolaním sa na palestínske úrady spravované hnutím Hamas.

Podľa neho musela prevádzku prerušiť aj nemocnica Kuds v meste Gaza, ktoré leží na severe Pásma, kde už niekoľko dní zvádza boje izraelská armáda s palestínskymi ozbrojencami aj v okolí nemocníc.

Tiež hlavná nemocnica v tomto meste Šífa už nefunguje, potvrdil tiež šéf Svetovej zdravotníckej organizácie. V tejto nemocnici pre nedostatok elektriny zomrelo podľa dnešného oznámenia palestínskych úradov šesť predčasne narodených detí a deväť pacientov na jednotke intenzívnej starostlivosti.

„Bohužiaľ, nemocnica už nefunguje ako nemocnica,“ napísal v nedeľu na sieti X Tedros Adhanom Ghebreyesus, šéf WHO, ktorej sa podľa neho podarilo obnoviť spojenie so zdravotníkmi v nemocnici Šífa.

Podľa palestínskych zdrojov je v nemocnici Šífa vyše 2-tisíc ľudí, vrátane pacientov, zdravotníkov a ľudí, ktorí v nej hľadali úkryt pred masívnym izraelským bombardovaním. Podľa AP, ktorá sa odvoláva na riaditeľa nemocnice, je tam asi 650 pacientov, 500 zdravotníkov a na 2 500 ľudí, ktorí sa tam prišli schovať.

Izraelský prezident Jicchak Herzog v nedeľu uviedol, že nemocnica Šífa je plne funkčná. Tvrdenie o zastavení dodávok elektriny nemocnici je podľa neho výmysel hnutia Hamas, ktoré využíva civilistov v nemocnici ako živé štíty a ktorého členovia sa ukrývajú v komplexe pod ňou.

Lekári v Šífe cez víkend pre nedostatok paliva pre generátory elektriny presunuli novorodenca z oddelenia s inkubátormi do inej budovy a umiestnili ich na bežné lôžka. Hovorca izraelskej armády Daniel Hagari v sobotu uviedol, že Izrael pomôže s evakuáciou najmenších detí z nemocnice. V nedeľu iný izraelský armádny hovorca povedal, že plány na evakuáciu nehovoriť „sa stále vyvíjajú“.

Doktor Abdul Qadir Hammad z nemocnice v britskom Liverpoole, ktorý v nedeľu hovoril s kolegami z nemocnice Šífa, dnes serveru BBC povedal, že evakuácia novorodencov a vážne zranených pacientov by bola veľmi náročná a aj keby sa podarila, v oblasti nie sú nemocnice, ktoré by im mohli poskytnúť potrebnú starostlivosť. "Boja sa o ich život, sú pod neustálou paľbou a svojim pacientom nemôžu poskytnúť bez elektriny pomoc. Vidí, ako im pacienti zomierajú, a sú bezmocní, "povedal BBC doktor Hammad.

„Ľudia v nemocniciach zomierajú po odpojení prístrojov pre nedostatok elektriny, ale budú zomierať aj na sepsy, infekcie a gangrény,“ povedala dnes televízii Al-džazíra doktorka Alice Rothchildová z organizácie Židovský hlas pre mier. „Tiež zdravotnícky personál je vyčerpaný a traumatizovaný. Mnohí ochorejú infekčnými chorobami, ktoré sa tam pre zlú hygienu šíria,“ dodala.

10:22 V Egypte pristáli dve poľské vojenské lietadlá, ktoré majú evakuovať poľských občanov z Pásma Gazy. V pondelok ráno to oznámilo ministerstvo zahraničných vecí vo Varšave.

„Máme potvrdenú správu, že 18 poľských občanov vrátane neplnoletých už evakuovali z Pásma Gazy cez hraničný priechod Rafah,“ uviedol v nedeľu šéf Národného bezpečnostného úradu (BBN) Jacek Siewiera pre reláciu súkromnej spravodajskej televízie Polsat News. „Už pricestovali do Egypta a sú v starostlivosti poľských konzulárnych služieb,“ spresnil. V Pásme Gazy uviazlo 25 poľských občanov. Jedného Poliaka, Alexa Danziga, údajne ako rukojemníka zadržiava hnutie Hamas.

„Čakáme na príchod ostatných ľudí cez priechod Rafah. Podmienky sú veľmi ťažké,“ dodal.

10:20 Britský premiér Rishi Sunak dnes odvolal ministerku vnútra Suellu Bravermanovú, uvádza spravodajská stanica BBC. Na čele rezortu ju nahradí súčasný šéf diplomacie James Cleverly.

Bravermanová bola v posledných dňoch terčom kritiky kvôli svojmu ostrému útoku na londýnsku metropolitnú políciu, ktorá je podľa nej zaujatá a nedostatočne zasahuje proti účastníkom demonštrácií na podporu Palestíny.

8:10 Kancelárie Organizácie Spojených národov (OSN) v Ázii stiahli v pondelok svoje vlajky na pol žrde. Urobili tak na počesť svojich zamestnancov, ktorí zahynuli v Pásme Gazy počas konfliktu medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Vlajky OSN spustili o 9.30 h miestneho času na kanceláriách v Bangkoku, Tokiu a Pekingu. Zamestnanci si kolegov uctili aj minútou ticha.

Agentúra OSN na pomoc palestínskym utečencom (UNWRA) v piatok oznámila, že od začiatku vojny zahynulo v Pásme Gazy viac než 100 zamestnan­cov OSN.

„Sme zdrvení. Bolo potvrdených vyše 100 zabitých kolegov z UNRWA. Boli to rodičia, učitelia, zdravotné sestry, lekári, členovia pomocného personálu,“ napísal šéf UNWRA Philippe Lazzarini na sociálnej sieti X, predtým známej ako Twitter.

6:49 Spojené štáty v nedeľu uskutočnili dva nálety v Sýrii na ciele spojené s Iránom. Tá s odvolaním sa na agentúru Interfax napísala, že **v Sýrii útočilo tiež Rusko, ktorého nálety si vyžiadali životy 34 protirežimných bojovníkov a zranenia ďalších viac ako 60.*

Útoky ruských síl, ktoré dlhodobo podporujú sýrskeho autokratického prezidenta Bašára Asada, smerovali na provinciu Idlib. Tunajší rebeli podľa Moskvy za posledných 24 hodín sedemkrát zaútočili na pozície sýrskych vládnych síl. Reuters poznamenal, že ruské tvrdenia nebol schopný nezávisle overiť.

Akcia Američanov v oblasti nariadil prezident Joe Biden v reakcii na útoky na americké sily v regióne. „Pre prezidenta neexistuje vyššia priorita ako bezpečnosť amerického personálu a dnešným krokom dal jasne najavo, že Spojené štáty budú brániť seba, svoj personál a svoje záujmy,“ uviedol vo vyhlásení americký minister obrany Lloyd Austin.

Nálety, ktorých terčom sa na východe Sýrie stalo výcvikové stredisko a úkryt ozbrojencov, boli tretími podobnými od 26. októbra. Washington nimi reaguje na vlnu najmenej 40 útokov raketami a dronmi proti svojim silám v regióne, ktorá sa vzdúvala po útoku palestínskeho radikálneho hnutia Hamas na Izrael zo 7. októbra a následnej izraelskej odvete.

V Sýrii majú Spojené štáty okolo 900 vojakov, v susednom Iraku na 2500.

5:55 Pokiaľ Izrael prehrá vojnu s palestínskym militantným hnutím Hamas, na rade budú Spojené štáty a Európa, vyhlásil izraelský premiér Benjamin Netanjahu v nedeľu v rozhovore pre stanicu CNN. Informovala o tom agentúra DPA.

„Nie je to len naša vojna, ale aj vaša… Je to bitka civilizácie proti barbarstvu,“ uviedol Netanjahu pre americkú stanicu. Ak Izrael vojnu nevyhrá, konflikt sa podľa neho rozšíri aj do Európy a USA. „Budete na rade,“ povedal.

V rozhovore tiež opätovne odmietol kritiku vysokého počtu civilných obetí v Pásme Gazy. „Izrael bojuje v súlade s medzinárodným právom. Izraelská armáda odvádza v snahe minimalizovať civilné obete príkladnú prácu,“ uviedol.

Za tragické umieranie civilistov je podľa neho zodpovedné hnutie Hamas. „(Hamas) strieľal na bezpečnú zónu a koridor, ktorý sme nariadili… aby Palestínčanom zabránil prejsť do bezpečia. Do škôl a nemocníc umiestňuje rakety, pod posteľami detí má tunely,“ vyhlásil.

Vojna v Pásme Gazy vypukla po koordinovaných útokoch Hamasu na Izrael zo 7. októbra, ktoré si vyžiadali približne 1200 mŕtvych. Izrael reagoval odvetnými útokmi na túto palestínsku enklávu. Vláda ovládaná Hamasom v nedeľu uviedla, že útoky si dosiaľ vyžiadali 11 180 obetí, z nich 4 609 tvoria deti a 3 100 ženy. Ďalších 28 200 ľudí utrpelo zranenia.

5:50 Riaditeľ nemocnice Šifá v Pásme Gazy Muhammad abú Sálmíja v nedeľu odmietol tvrdenie, že militantné hnutie Hamas nemocnici zabránilo prevziať si palivo od izraelskej armády. Nepoprel však, že ho armáda k nemocnici doviezla, informovala agentúra DPA.

Izraelské ministerstvo zahraničných vecí v sobotu uviedlo, že izraelskí vojaci priviezli k nemocnici Šifá približne 300 litrov paliva. Podľa hovorcu izraelskej armády Richarda Hechta s nemocnicou o dodávke vopred komunikovali. V nedeľu hovorca uviedol, že personál nemocnice „palivo ešte neprevzal, možno im v tom zabránil Hamas“.

Sálmíja toto tvrdenie označil za „lož a ohováranie“. Nepoprel, že izraelská armáda doviezla k nemocnici palivo, no podľa neho by nestačilo na prevádzku nemocničných generátorov „ani na 15 minút“. Personál nemocnice ho podľa neho neprevzal z obáv, že ich pri tom zastrelia. Dodal, že ak Izrael skutočne chcel nemocnici dodať palivo, mohol tak urobiť v spolupráci s Červeným krížom alebo inou medzinárodnou organizáciou.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sú podmienky v tejto nemocnici katastrofálne. Mnoho nemocníc v Pásme Gazy muselo zastaviť alebo obmedziť svoju prevádzku z dôvodu nedostatku paliva. V okolí nemocnice Šifá zároveň prebiehajú ťažké boje.

Izrael tvrdí, že hnutie Hamas nemocnicu Šifá využíva ako veliteľské a kontrolné centrum. Hnutie Hamas a zdravotnícky personál zariadenia tieto tvrdenia popreli.

© Autorské práva vyhradené

255 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #útok na Izrael