Rošády v britskej vláde. Ministerka vnútra odvolaná, vracia sa expremiér zodpovedný za brexit

Bývalý premiér David Cameron sa dnes stal novým britským ministrom zahraničia. Do funkcie ho v rámci výraznej obmeny svojho kabinetu vymenoval ministerský predseda Rishi Sunak, potvrdila Downing Street. Cameron sa postu šéfa diplomacie ujíma po Jamesovi Cleverlym, ktorý sa postavil do čela rezortu vnútra po tom, čo z neho dnes Sunak odvolal Suellu Bravermanovú.

13.11.2023 10:16 , aktualizované: 11:55
David Cameron, britský premiér, Británia Foto: ,
Bývalý britský premiér David Cameron opúšťa Downing Street v Londýne v 13. novembra 2023.
debata (4)

„Pred nami je rad znepokojujúcich medzinárodných výziev, vrátane vojny na Ukrajine a krízy na Blízkom východe,“ povedal Cameron krátko po svojom vymenovaní do funkcie. Dúfa, že jeho skúsenosti z minulosti prispejú k tomu, že Sunakovi pomôže s riešením kľúčových úloh v zahraničnej politike.

Priletia na Ukrajinu západné stíhačky? Zelenskyj sa už Britom poďakoval
Video
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vystúpil v britskom parlamente. Spojenému kráľovstvu sa poďakoval za podporu v boji v ruskými okupantmi. Ale pripomenul, že Ukrajina bude potrebovať pomoc aj naďalej. "Dnes odídem z parlamentu s tým, že sa vám všetkým vopred poďakujem za silné anglické lietadlá,“ vyhlásil Zelenskyj. Britský premiér Rishi Sunak v súvislosti s možnou dodávku stíhačiek pre Kyjev uviedol, že všetky možnosti sú na stole. / Zdroj: UK Parliament

Spravodajský server britskej BBC označil Cameronov návrat do vlády za prekvapujúci. Tento politik britský kabinet viedol v rokoch 2010 až 2016 a na premiérsku funkciu rezignoval po tom, čo v referende o vystúpení Británie z Európskej únie zvíťazili stúpenci brexitu.

Cameronovi zablahoželal na sociálnej sieti X český minister zahraničia Jan Lipavský. Napísal, že sa teší na ďalšie prehlbovanie česko-britských vzťahov a ďalšiu obranu východného krídla; Británia aj Česko sú spojenci v NATO.

Dnešné personálne zmeny britskej vlády začali odvolaním ministerky vnútra Bravermanovej, ktorá bola v posledných dňoch terčom kritiky kvôli svojmu ostrému útoku na londýnsku metropolitnú políciu. Tá je podľa nej zaujatá a nedostatočne zasahuje proti účastníkom demonštrácií na podporu Palestíny. Pred pár dňami Bravermanová v denníku The Times písala o „propalestínskych davoch“ a obvinila políciu, že pri postupe na demonštráciách uplatňuje „dvojitý štandard“ a toleruje, že demonštranti podporujúci Palestínu porušujú zákon. Neskôr vyšlo najavo, že Downing Street článok neschválila. Dnes po odchode z premiérovho sídla povedala, „pracovať ako ministerka vnútra bolo najväčšou cťou“ a že sa ďalej vyjadrí, „až na to príde čas“.

londýn, palestína, protest, izrael, vojna Čítajte aj Netanjahu odmietol výzvy na prímerie s Hamasom, ulice Londýna zaplnil pochod na podporu Palestínčanov

Cleverly krátko po vydaní oficiálneho potvrdenia o vymenovaní do funkcie ministra vnútra povedal, že jeho cieľ „je jasný – chrániť ľudí v tejto krajine“.

Bravermanová pôsobila ako ministerka vnútra vo vláde Liz Trussovej od vlaňajšieho septembra do októbra, z postu ale musela odísť kvôli tomu, že zo súkromného e-mailu v rozpore s predpismi poslala oficiálny dokument. Do funkcie ju ale o niekoľko dní neskôr znovu vymenoval Sunak, ktorý sa postu britského ministerského predsedu ujal po rezignácii Trussovej.

Agentúra DPA o Bravermanovej píše ako o nádejnej kandidátke na šéfku britských konzervatívcov v prípade, že strana v parlamentných voľbách naplánovaných na budúci rok prehrá. To sa očakáva, konzervatívci v prieskumoch za labouristami výrazne zaostávajú. Objavujú sa špekulácie, že kritikou na adresu londýnskej polície a ďalšími pravicovo populistickými výrokmi si Bravermanová pripravovala pozíciu ako kandidátka pravicového krídla Konzervatívnej strany.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #anglicko #The Sun #Rishi Sunak