Načo im je vysoká škola? Mladé Rusky nech radšej rodia, radí senátorka

V hornej komore ruského parlamentu zaznievajú výzvy na obmedzenie vysokoškolského vzdelávania pre ženy.

15.11.2023 08:00
Putin studentky 1 Foto:
Šéf Kremľa Vladimir Putin sa rozpráva s vysokoškoláčkami pri príležitosti Dňa ruského študentstva v januára 2023.
debata (20)

Úrady by sa mali angažovať v duchovnej a morálnej výchove dievčat: na vytiahnutie Ruska z demografickej priepasti ich treba povzbudiť, aby sa nehnali za vzdelaním, ale radšej rodili deti. Navrhuje to členka Rady federácie Margarita Pavlovová.

Šéf Kremľa Vladimir Putin so študentkami a... Foto: Kremlin.ru
Putin studentky Šéf Kremľa Vladimir Putin so študentkami a študentmi na fóre Rusko - krajina možností v marci 2018.

„Treba vykonať obrovskú duchovnú a morálnu prácu. Keď dievča vyrastie, k čomu ju vedú rodičia? K tomu, že musí najprv študovať, vybudovať si kariéru, kúpiť si byt a až potom sa vydať a mať deti. Výsledkom je, že tu máme generáciu 40-ročných nešťastných žien, ktoré sa nerealizovali ani ako matky, ani ako ženy – nevedia, čo je domáci krb,“ povedala senátorka podľa portálu Moscow Times na Ruskom ekonomickom fóre.

Odborník na plodnosť: Chcete deti a máte po štyridsiatke? Aké sú vaše šance?
Video
Akú šancu otehotnieť a porodiť zdravé dieťa má žena po štyridsiatke? MUDr. Peter Harbulák, PhD., tvrdí, že podľa štatistík z kliník reprodukčnej medicíny u 40-ročnej ženy je len 10 % zo všetkých oplodnených embryí geneticky v poriadku a majú teda potenciál, že sa z nich narodí zdravé potomstvo. / Zdroj: TV Pravda

Podľa Pavlovej „musíme prestať produkovať“ mladé ženy s vysokoškolským vzdelaním, „čo v skutočnosti k ničomu nevedie“. Vysvetlila, že dievča po ukončení univerzity zvyčajne hľadá samu seba, „trvá to dlhé roky a reprodukčná funkcia sa premárni“.

Russia Daily Life Čítajte viac Pôrodnosť v Rusku dosiahla ďalšie dno. Na vine je aj vojna

Podľa senátorky sa táto mentalita začala formovať pred sto rokmi: demografická kríza bola dôsledkom revolúcie, ktorá „dala ženám príležitosť pracovať“ a ony „zabudli na svoje predurčenie: rodiť a udržiavať teplo domova“.

V Mariupole bola zasiahnutá nemocnica s pôrodnicou
Video
,,Mariupoľ. Priamy zásah ruských vojsk pri pôrodnici. Ľudia, deti sú pod troskami. Zverstvo! " napísalvlani na jar na svojom twitterovom účte pri videu prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj.

Na otázku, či sa neobáva, že ju obvinia so snahy vrátiť staré časy, Pavlovová odpovedala: „A čo je na tom také strašné? Naopak, treba nahliadnuť do hlbín stáročí, do hĺbky skúseností našich predkov.“

Senátorka sa tiež domnieva, že pôrodnosť nemožno zvýšiť ekonomickými opatreniami. „Mnohí dnes hovoria: dajte mladej rodine viac výhod, byt, auto – bez týchto faktorov sa ľudia nerozhodnú mať dieťa. Toto je úplne falošná cesta a skúsenosti zo Spojených arabských emirátov to dokazujú: tam jednoducho zahltili rodiny všemožnými podpornými opatreniami, ale pôrodnosť nerastie. Odpoveď sa skrýva v duchovnej a morálnej oblasti. Hodnotový systém musí byť revidovaný. Deti sa nerodia v bohatých bytoch, ale v hlave,“ povedala Pavlovová.

Samotná senátorka podľa denníka Komsomoľskaja pravda v mladosti získala vysokoškolské vzdelanie v odbore sociológ-psychológ. Po vyštudovaní pracovala ako televízna moderátorka a ombudsmanka v Čeľabinskej oblasti. Vydala sa a vo veku 25 rokov porodila svoje prvé dieťa. Neskôr Pavlovová získala druhé vysokoškolské vzdelanie na Ruskej prezidentskej akadémii národného hospodárstva a verejnej správy. Celkovo má tri deti.

Ruská vláda nedávno predpovedala kolaps pôrodnosti v krajine na úroveň zo začiatku 19. storočia. Už v tomto roku počet narodených detí klesne na 1,244 milióna a bude najnižší od 90. rokov minulého storočia. V roku 2024 počet novonarodených detí klesne ešte nižšie – na 1,171 milióna, v roku 2025 – na 1,153 milióna a v roku 2026 – na 1,143 milióna. To je minimum od prelomu 18. a 19. storočia, komentoval prognózu demograf Alexej Rakša pre portál Moscow Times.

Počet narodených detí v Rusku od anexie Krymu vytrvalo klesá, od roku 2014 sa prepadol takmer o tretinu. Situáciu zhoršila ruská invázia na Ukrajine a najmä mobilizácia, v dôsledku ktorej odišlo na front vyše 300-tisíc rezervistov a ďalšie státisíce Rusov krajinu opustili.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #pôrodnosť #demografický vývoj #vojna na Ukrajine #vysokoškolské vzdelanie