Nedostatok západných zbraní či spor medzi armádou a Zelenským? Prečo je ukrajinská protiofenzíva neúspešná?

Aké scenáre čakajú vojnu na Ukrajine? Potrebujeme férovú analýzu súčasnosti a príčin neúspechu protiofenzívy, tvrdí vojenský analytik Jan Kofroň.

15.11.2023 09:05
debata (88)
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Ukrajinci svojou snahou dosiahli už teraz významný úspech a potrebe ich ďalšej podpory niet čo diskutovať. Na druhej strane je faktom, že sa po zhruba piatich mesiacoch úsilia Ukrajincom nepodarilo prelomiť ruskú obranu. „Bolo by veľkým zázrakom, ak by sa Ukrajincom podarilo dobiť Tokmak do konca roku. V tento okamžik to na to skôr nevyzerá.“ Podľa Jána Kofroňa sa vojna postupne dostáva do patovej situácie. „Ukrajinský tlak výrazne zoslabol. Naopak, v posledných týždňoch to boli skôr Rusi, ktorí boli aktívnejší, najmä v okolí Avdijivky, kde sa im našťastie až tak nedarilo, ale prešli do útoku a boli hlásené aj nejaké územné zisky. Vojna sa aj z pohľadu Ukrajincov dostala do bodu, keď bude potrebné veľmi dôkladne zvažovať čo robiť ďalej,“ komentuje analytik.

Život na fronte: najprv streľba na Rusov, potom kávička
Video
Unikátne zábery zo života Ukrajincov na fronte. / Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany

Situáciu Ukrajincom neuľahčujú vnútorné rozbroje medzi politickým a vojenským vedením krajiny. „Generál Zalužnyj zrejme nechce prevziať plnú zodpovednosť za to, čo sa z časti rozhodovalo na politickej úrovni. To sa mu niet čo čudovať. Ale samozrejme, ako to je vždy, aj tí ukrajinskí politici sa snažia vinu za neúspech presmerovať na niekoho iného a to tej vojenskej situácii v Ukrajine samozrejme vôbec nepomôže,“ konštatuje Kofroň.

  • Aké scenáre vývoja na bojisku možno v najbližších mesiacoch očakávať?
  • Je ukrajinská protiofenzíva neúspešná kvôli nedostatku západných zbraní?
  • Aké dôležité otázky by si ešte mala Ukrajina spolu so spojencami dôkladne zanalyzovať?
  • Prečo rastie napätie medzi vojenským a politickým vedením krajiny?
  • Prečo západ výrobou zbraní a munície momentálne nestíha možnostiam ruského agresora doplňovať svoje zásoby?
  • Aké dôsledky môže mať pre Slovensko zastavenie vojenskej pomoci Ukrajine vo vzťahu k nej, aj vo vzťahu s našimi západnými spojencami?
  • Ako môže ovplyvniť dianie ak sa potvrdia podozrenia, že za sabotážou na plynovod Nord Stream 2 sú skutočne Ukrajinci, hoci možno bez vedomia prezidenta Volodymyra Zelenského?
  • Čo pre Zelenského a pre krajinu môže znamenať odloženie budúcoročných prezidentských volieb na Ukrajine?

Vypočujte si v podcaste denníka Pravda s vojenským analytikom z Karlovej univerzity v Prahe Janom Kofroňom.

Ďalšie podcasty Pravdy

© Autorské práva vyhradené

88 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Počúvajte Pravdu #Valerij Zalužnyj #ukrajinská protiofenzíva #Štvrtá Ficova vláda