Trumpova rétorika je nacistická. Biden kritizuje exprezidenta za označenie oponentov slovom háveď

Americký prezident Joe Biden v utorok kritizoval exprezidenta USA Donalda Trumpa za použitie slova "háveď" na označenie politických nepriateľov. Podľa Bidena to pripomína rétoriku nacistického Nemecka.

15.11.2023 10:09
donald trump Foto: ,
Donald Trump
debata (13)

Na nedávnom podujatí v americkom štáte New Hampshire Trump zopakoval nepravdivé tvrdenia, že prezidentské voľby v roku 2020 nevyhral pre podvod. Pred davom ľudí povedal, že „sa zbaví komunistov, marxistov, fašistov a radikálnych ľavicových gaunerov, ktorí žijú ako háveď v rámci USA, ktorí klamú, kradnú a podvádzajú pri voľbách“.

Popletený Trump: Orbán ako líder... Turecka?
Video
Americký exprezident Donald Trump je vraj poctený tým, že pozná Viktora Orbána, ale o maďarskom premiérovi povedal, že je to líder Turecka. / Zdroj: C-SPAN

„Trump v uplynulých dňoch povedal, že ak sa vráti do (prezidentského) úradu, pôjde po všetkých, ktorí mu oponujú, a vyhladí to, čo nazval ‚háveďou…v Amerike‘ …to odzrkadľuje jazyk, ktorý ste počuli v 30. rokoch v nacistickom Nemecku. Nie je to ani prvýkrát,“ reagoval Biden. Dodal, že exprezident nedávno použil aj frázu „americká krv je otrávená“, ktorú s ďalšími podobnými používali nacisti.

Joe Biden, Si Ťin-pching Čítajte aj Si a Biden sa stretnú v Kalifornii. Hovoriť budú o svetovom mieri i obnove vojenských vzťahov

Podľa niektorých historikov exprezidentove vyjadrenia pripomínajú rétoriku autokratov s cieľom dehumanizovať svojich nepriateľov.

Trump je hlavný favorit na získanie republikánskej nominácie v prezidentských voľbách v roku 2024 a v minulosti viackrát použil ostré vyjadrenia voči ľuďom, ktorých vníma ako svojich nepriateľov, pripomína Reuters. V nedávnom rozhovore pre pravicovo orientovaný spravodajský portál povedal, že migranti, ktorí vstúpili do USA nezákonne, „otrávili krv našej krajiny“.

Donald Trump Čítajte aj Banánová Amerika? Trump túži byť prezidentom, aby sa pomstil

Prirovnania Trumpa k nacistom, Hitlerovi a Mussolinimu však exprezidentov hovorca Steven Cheung v uplynulom období viackrát odmietol.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump #americký prezident #prezidentské voľby USA #prezident Joe Biden