Si Ťin-pching: Čína nebude začínať vojnu s nijakou krajinou. Pekingu vyhovujú zlepšujúce sa vzťahy s USA

Čína nebude začínať ozbrojený konflikt so žiadnou krajinou. Uviedol to čínsky prezident Si Ťin-pching po stredajšom stretnutí s americkým prezidentom Joeom Bidenom. Dobré vzťahy medzi Pekingom a Washingtonom sú podľa čínskeho prezidenta veľmi dôležité pre obe strany.

16.11.2023 11:47
USA samit APEC Si Ťin-pching, Peking Foto: ,
Čínsky prezident Si Ťin-pching hovorí na večeri s podnikateľskými lídrami v rámci samitu Ázijsko-tichomorskej hospodárskej spolupráce (APEC) 15. novembra 2023 v San franciscu.
debata (28)

„Čína nehľadá sféry vplyvu a nebude viesť studenú ani horúcu vojnu so žiadnou krajinou,“ povedal Si v americkom San Franciscu. Dodal, že Peking profituje zo svetového poriadku, v ktorom dominujú Spojené štáty.

Čo ak Čína zaútočí? Taiwan chce byť pripravený
Video
Politici aj odborníci sa snažia odhadnúť, či šéfka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová navštívi Taiwan. Demokratická politička práve cestuje po Ázii. Čína už varovala USA, aby Pelosiová na Taiwan nechodila. Ak to urobí, vraj sa bude zahrávať s ohňom. Na demokratický Taiwan si komunistický režim v Pekingu robí nárok. Ozbrojené sily ostrovného štátu minulý týždeň usporiadali pravidelné vojenské cvičenie Chan Kchuang. Pozrite si z neho video taiwanskej Military News Agency.

Biden a Si sa v stredu v americkom štáte Kalifornia stretli takmer presne po roku. Obaja lídri sa dohodli na zlepšení vzťahov medzi USA a Čínou, ktoré v uplynulom období ochladli, a tiež na posilnení priamej komunikácie.

Čínsky prezident uviedol, že Peking chce pokračovať v zlepšovaní svojich vzťahov s Washingtonom, a uistil amerických predstaviteľov, že jeho krajina sa s nikým nesnaží konfrontovať. „Verím, že keď sa dvere čínsko-americkým vzťahom otvoria, už sa viac nezatvoria,“ vyhlásil.

Biden, Si ťin-pching Čítajte aj Ktorá veľmoc bude dominovať? USA a Čína si hovoria, čo ich trápi

„Veľké oživenie čínskeho národa nemožno dosiahnuť bez mierového a stabilného medzinárodného prostredia… Pri modernizácii sa nikdy nevrátime k vychodenej ceste vojny, kolonizácie, drancovania alebo nátlaku,“ dodal.

Biden označil rokovanie so Si Ťin-pchingom ako jedno z najkonštruk­tívnejších a najproduktívnej­ších, ktoré obaja spolu dosiaľ viedli. Povedal, že hoci sa v mnohých otázkach nezhodli, ich rozhovory sú vždy „priamočiare“.

Obaja prezidenti sa počas štvorhodinového rokovania dohodli na obmedzení nezákonnej výroby fentanylu, obnovení komunikácie medzi armádami oboch krajín, ako aj na spolupráci v rámci problematiky využívania umelej inteligencie, potvrdil šéf Bieleho domu.

Joe Biden, Si Ťin-pching Čítajte aj Prezidenti USA a Číny obnovia komunikáciu armád. Po stretnutí nazval Biden Si Ťin-pchinga diktátorom

Čínsky prezident v stredu večer naznačil, že Čína pošle do Spojených štátov nové pandy ako „poslov priateľstva medzi čínskym a americkým národom“. „Sme pripravení pokračovať v spolupráci so Spojenými štátmi v oblasti ochrany pánd a urobíme všetko pre to, aby sme splnili želania Kalifornčanov, aby sme prehĺbili priateľské väzby medzi našimi dvoma národmi,“ povedal.

Pandy sú symbolom americko-čínskeho priateľstva od roku 1972, keď ich Peking daroval zoologickej záhrade vo Washingtone pred normalizáciou bilaterálnych vzťahov. Čína neskôr požičala pandy aj iným americkým zoologickým záhradám, pričom finančný výnos z ich chovu slúžil na program ochrany tohto ohrozeného živočíšneho druhu. V súčasnosti ich chová už iba zoo v Atlante.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #Washington #Peking #Si Ťin-pching #prezident Joe Biden