Pedro Sánchez bude znovu španielskym premiérom, získal dôveru parlamentu

Dolná komora španielskeho parlamentu dnes podľa očakávania vyslovila dôveru šéfovi socialistov Pedrovi Sánchezovi, ktorý tak znovu bude premiérom a môže zostaviť vládu. Hlasovalo zaň 179 zákonodarcov, teda tesná väčšina v 350-člennej snemovni. Proti bolo 171 poslancov, uviedli agentúry.

16.11.2023 13:26 , aktualizované: 13:42
sánchez Foto: ,
Predseda španielskej vlády Pedro Sánchez.
debata (2)

Sánchez si vopred zabezpečil dostatočnú podporu vďaka dohode s ľavicovou alianciou Sumar a tiež s dvoma katalánskymi separatistickými stranami, ktoré získal sľubom amnestie pre aktivistov za nezávislosť Katalánska.

sánchez Čítajte aj Španielsko vyšle na Lešť 700 vojakov. Bude to jeho najväčšia zahraničná misia

V Španielsku dnešným dňom končí politická neistota, ktorá trvala od júlových parlamentných volieb. V tých zvíťazila opozičná pravicová Ľudová strana (PP), jej šéf Alberto Núňez Feijóo ale dôveru parlamentu získať nedokázal. Päťdesiatjedenročný líder socialistickej strany (PSOE) Sánchez tak zasadne do kresla premiéra už na druhé volebné obdobie, na čele svojej prvej vlády stál od roku 2018.

Sánchezov návrat do úradu budí v Španielsku vášne najmä kvôli zákonu o amnestii pre katalánskych separatistov, ktorý pravica ostro kritizuje. Už niekoľko týždňov sa kvôli chystanej amnestii konajú veľké demonštrácie, ďalšia je ohlásená na sobotu.

Amnestia by sa mala týkať ľudí stíhaných za snahu o nezávislosť Katalánska od 1. januára 2012 do tohtoročného 13. novembra, teda v období, ktoré zahŕňa aj dva plebiscity o osamostatnení tohto regiónu – nezáväzné hlasovanie z roku 2014 a referendum z roku 2017. Hlasovanie zakázal Ústavný súd a justícia potom za jeho organizáciu potrestala mnohých aktivistov i politikov vrátane katalánskeho expremiéra Carlesa Puigdemonta, ktorý žije roku 2017 v exile v Belgicku.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Pedro Sanchéz