Musk rozhneval Biely dom. Kontroverzného miliardára odsúdil za podporu antisemitizmu

Biely dom obvinil amerického miliardára Elona Muska, že v jednom z príspevkov na svojej sociálnej sieti X šíri antisemitizmus a nenávisť. Agentúra AP zároveň napísala, že sa zo siete sťahujú inzerenti v obavách, že sa ich reklamy objavia po boku pronacistického obsahu a nenávistných prejavov všeobecne.

17.11.2023 21:26
debata (4)
Útok teroristov z Hamasu na účastníkov hudobného festivalu v Izraeli 7. októbra.
Video
Zdroj: IDF

Musk v stredu reagoval na príspevok, podľa ktorého Židia podporujú „nenávisť voči belochom“. „Hovoríš presne pravdu,“ napísal k tomu podnikateľ.

„Je kedykoľvek neprijateľné opakovať ohavnú lož, ktorá stojí za najsmrteľnejším aktom antisemitizmu v americkej histórii, navyše mesiac po najtragickejšom dni pre židovský národ od holokaustu,“ uviedol hovorca Bieleho domu Andrew Bates. Odkázal sa pri tom na konšpiračnú teóriu rozšírenú medzi neonacistami, podľa ktorej majú Židia tajný plán na podporu nelegálnej imigrácie do západných krajín s cieľom podkopať autoritu tamojšej bielej väčšiny.

Twitter logo Čítajte viac Twitter (X) už len za poplatok? Elon Musk skúša povinné 1-dolárové predplatné

Na túto konšpiračnú teóriu sa odvolával okrem iného Robert Bowers, páchateľ útoku na pittsburskú synagógu z roku 2018. Streľba v synagóge Tree of Life, pri ktorej prišlo o život 11 veriacich a ďalší utrpeli zranenia, je označovaná za najkrvavejší antisemitský útok v dejinách Spojených štátov.

Fico, Musk, Trump Čítajte viac Fico, Musk či Trump. Teší sa už Putin, že sa podpora Západu pre Ukrajinu oslabí?

Platformu X, predtým známu ako Twitter, prevzal Musk vlani v októbri. Za jeho pôsobenia sa okrem iného uvoľnili pravidlá pre písanie príspevkov, čo podľa kritikov otvorilo cestu k nenávistným prejavom alebo šíreniu nepravdivých informácií. Sieť sa kvôli oslabenému moderovaniu obsahu potýka s odchodom inzerentov.

Technologický gigant IBM tento týždeň uviedol, že prestal inzerovať na X pre obavy, že sa jeho reklamy objavujú popri materiáloch oslavujúcich nacizmus. Skupina Media Matters for America vo štvrtok vo svojej správe uviedla, že pri antisemitských materiáloch boli na X umiestnené tiež reklamy spoločností Apple alebo Comcast.

„IBM má nulovú toleranciu voči nenávistným prejavom a diskriminácii. Okamžite sme pozastavili všetku reklamu na X, kým budeme túto neprijateľnú situáciu vyšetrovať,“ uviedla spoločnosť vo vyhlásení.

Izraelský veľvyslanec: Zničenie Hamasu je krok k mieru
Video
Zdroj: TV Pravda

Európska komisia podľa AP nezávisle od toho uviedla, že pozastavuje svoju reklamu na X aj ďalších sociálnych sieťach, čiastočne práve kvôli nárastu nenávistných prejavov súvisiacich so súčasným konfliktom na Blízkom východe.

Spory a kontroverzie na občianskej i diplomatickej rovine celosvetovo vyvolala vojna medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas, ktoré 7. októbra z Pásma Gazy zaútočilo na izraelské územie. Tento výpad si vyžiadal 1 200 obetí, Izraelčania v reakcii začali masívne bombardovanie Pásma Gazy. Na tomto území odvtedy podľa tamojších úradov, ktoré sú pod kontrolou Hamasu, prišlo o život vyše 12 000 ľudí.

Izrael, Gaza, Palestína, Pásmo Gazy Čítajte viac Izraelská armáda našla pod nemocnicou ďalšie tunely Hamasu, nevylúčila údery na juh Gazy
4 debata chyba
Viac na túto tému: #Biely dom #Elon Musk