Izraelská armáda objavila teroristický tunel pod nemocnicou Šifá (online)

Izrael dúfa, že palestínska militantná organizácia Hamas by mohla „v najbližších dňoch“ prepustiť značný počet rukojemníkov. Povedal to pre americkú televíznu stanicu ABC veľvyslanec Izraela v USA Michael Herzog. Vyjadril sa tak po tom, ako katarský premiér Muhammad bin Abdar Rahmán Sání v nedeľu konštatoval, že pre uzavretie takejto dohody medzi Izraelom a Hamasom je potrebné vyriešiť len "veľmi malé" detaily, ktoré označil len za „praktické a logistické“ problémy. Informuje o tom portál Sky News, ktorý dodáva, že súčasťou dohody by mohlo byť aj prímerie trvajúce tri až päť dní.

19.11.2023 03:00 , aktualizované: 22:00
vojaci, izrael, palestína Foto: ,
izraelskí vojaci
debata (73)

Najdôležitejšie udalosti

  • Izrael zverejnil zábery, ako do nemocnice v Gaze privádzajú rukojemníkov
  • Z nemocnice Šifá evakuovali 31 predčasne narodených detí
  • Zmluva o prímerí je podľa zdrojov Washington Post predbežne pripravená, Biely dom tvrdí, že sa na dohode ešte pracuje
  • Izraelská armáda objavila teroristický tunel pod nemocnicou Šifá
  • Katarský premiér: Šanca na dohodu Izraela s Hamasom o rukojemníkoch ras­tie
  • WHO vyzvala na evakuáciu nemocnice Šifá v Gaze
Situácia v nemocnici Šifá po útokoch Izraela

VAROVANIE: Zábery nie sú vhodné pre citlivé povahy.

Fotogaléria
Zranení Palestínčania ošetrovaní v nemocnici...
Zranené palestínske dievča leží na podlahe v...
+21VAROVANIE (drastický obsah): Muž prekračuje...
Šifá Čítajte viac Najväčšiu nemocnicu v Pásme Gazy opustili pacienti, lekári aj utečenci (online)

22:00 Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová odsúdila „neprijateľné násilie páchané extrémistami na západnom brehu“ Jordánu a zopakovala, že EÚ podporuje dvojštátne riešenie konfliktu na Blízkom východe. TASR správu prevzala v nedeľu z agentúry DPA.

„Súhlasíme s tým, že cyklus násilia treba prelomiť. Riešenie v podobe dvoch štátov je jediný spôsob, ako dosiahnuť mier,“ napísala von der Leyenová na sociálnej sieti.

Šéfka EK zároveň po stretnutí s jordánskym kráľom Abdalláhom II. uviedla, že EÚ bude spolupracovať s Jordánskom na zabezpečení prísunu väčšieho množstva humanitárnej pomoci do Pásma Gazy.

Jordánsky kráľ na schôdzke vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby presadzovalo okamžité prímerie v Gaze s cieľom zastaviť humanitárnu katastrofu. Podľa panovníka by tiež svetové mocnosti mali prinútiť Izrael dodržiavať medzinárodné pravidlá o ochrane civilistov. Mali by tiež zabezpečiť, že Izrael vypočuje výzvy, aby umožnil neprerušovaný prísun pomoci do palestínskej enklávy, informuje agentúra Reuters.

**21:18 Izraelská armáda zverejnila v nedeľu bezpečnostné zábery, na ktorých vidieť, ako do nemocnice Šifá v Gaza privádzajú unesených rukojemníkov po útokoch Hamasu na južný Izrael zo 7. októbra, píše agentúra AFP.

„Tieto zistenia dokazujú, že teroristická organizácia Hamas využívala komplex nemocnice Šifá v deň masakry ako teroristickú infraštruktúru,“ uviedli vo vyhlásení izraelské vojenské a spravodajské služby.

20:09 Slovenská katolícka charita (SKCH) vyhlasuje zbierku na podporu ľudí v Pásme Gazy. Ako informovala hovorkyňa organizácie Monika Molnárová, v dôsledku konfliktu a obmedzeného prístupu k základným potrebám dochádza v oblasti k vážnemu nedostatku pitnej vody, potravín, liekov a elektrickej energie. Z vyzbieraných finančných prostriedkov plánuje SKCH nakúpiť sušené mlieko a detskú výživu, ktoré budú transportované v spolupráci so SlovakAid do postihnutej oblasti. SKCH takisto mieni podporiť aj svojho partnera, Charitu Jeruzalem, ktorá pôsobí v danom regióne.

„V spolupráci s miestnou charitou sa snažíme poskytnúť rýchlu a efektívnu pomoc. Naša podpora je neoceniteľná v tejto náročnej dobe," povedal generálny sekretár charity Miroslav Dzurech. V rámci humanitárnej pomoci je podľa neho cieľom SKCH poskytnúť nevyhnutnú podporu najzraniteľnejším členom spoločnosti vrátane detí a matiek v oblasti, kde nedostatok základných potrieb, ako je pitná voda, potraviny, lieky a elektrina, predstavuje vážne riziko pre zdravie a blahobyt ľudí.

Prispieť môžu záujemcovia prostredníctvom účtu verejnej zbierky IBAN SK93 1100 000­0 0029 4546 3­097, variabilný symbol 23020 alebo online na webovej stránke.

„Všetkým darcov týmto srdečne ďakujeme za ich štedré príspevky a podporu v tejto dobe naliehavých potrieb. Každý príspevok bude využitý na nákup a distribúciu nevyhnutnej pomoci v Pásme Gazy," dodal Dzurech.

19:30 Izraelská armáda (IDF) v nedeľu oznámila, že počas vojenskej operácie odhalila tunel pod nemocnicou Šifá v Gaze. „Vojaci IDF odhalili 55-metrový teroristický tunel 10 metrov hlboko pod nemocničným komplexom Šifá,“ ktorý viedol popod nemocnicu a končil pri výbuchových dverách, uvádza sa vo vyhlásení armády.

Armáda tiež informovala, že v bojoch v Pásme Gazy zahynulo päť vojakov, čím sa ich počet od začiatku vojny zvýšil na 64.

Vláda Hamasu v Pásme Gazy v nedeľu uviedla, že počet obetí bojov medzi izraelskými vojakmi a militantmi Hamasu na palestínskom území dosiahol od začiatku vojny 7. októbra 13 000, väčšinou detí a žien. Ďalších 30 000 ľudí bolo zranených.

Ministerstvo zdravotníctva ovládané Hamasom už skôr uviedlo, že nemôže udávať presné počty, keďže intenzívne boje bránia v pátraní po telách.

18:22 Iránom podporovaní húsíjski povstalci v nedeľu zadržali nákladnú loď v Červenom mori a odklonili ju na pobrežie vojnou zničenej krajiny. „Vzali sme izraelskú nákladnú loď na jemenské pobrežie,“ povedal húsijský predstaviteľ. Iný zdroj s prostredia námornej plavby v pobrežnom meste Hodeida uviedol, že loď bola dopravená do prístavného mesta Salif.

„Nie je to izraelská loď,“ uviedla izraelská armáda vo vyhlásení. „Únos nákladnej lode neďaleko Jemenu v južnom Červenom mori je veľmi vážny incident s globálnymi dôsledkami,“ uviedla na sociálnej sieti X (Twitter). "Loď plávala z Turecka do Indie, pričom jej personál tvorili civilisti rôznych národností, vrátane Izraelčanov.

Úrad izraelského premiéra Benjamina Netanjahua poprel, že loď bola izraelská a vo vyhlásení odsúdil „iránsky útok proti medzinárodnému plavidlu“. Loď, ktorú vlastní britská spoločnosť prevádzkuje japonská firma, dodal.

V Jemene zúri občianska vojna od roku 2014. Iránom podporovaní šiitski húsijskí povstalci obsadili hlavné mesto Saná a sever krajiny. Medzinárodne uznávaná vláda utiekla na juh a neskôr do exilu v Saudskej Arábii. Násilný konflikt v Jemene sa neskôr zmenil na zástupnú vojnu medzi Saudskou Arábiou a Iránom. Obe regionálne mocnosti v marci oznámili obnovenie diplomatických vzťahov. V dôsledku vojny zahynulo v Jemene približne 377 000 ľudí a milióny ďalších boli nútené opustiť domovy. OSN označuje situáciu za najväčšiu humanitárnu krízu súčasnosti. (tasr/afp)

16:20 Izraelské sily uvádzajú, že v noci na dnes zasiahli v Pásme Gazy viaceré ciele radikálneho palestínskeho hnutia Hamas. S odvolaním sa na vyjadrenie izraelskej armády to uviedol web denníka The Times of Israel (ToI), podľa ktorého sa izraelské útoky v severnej časti Pásma vystupňovali a boje sa rozširujú. Izraelská armáda zároveň informovala o smrti ďalších troch svojich vojakov. Počet mŕtvych v radoch izraelských síl tým zvýšil najmenej na 61.

Izrael podľa oznámenia armády zasiahol pomocou stíhačiek ciele v meste Gaza a v jeho aglomeráciách Džabálija a Bajt Lahíja. Správa o náletoch prichádza podľa izraelského denníka v čase, keď tiež pozemné izraelské sily postupujú hlbšie do Pásma Gazy. Informácie o operáciách izraelskej armády nie je bezprostredne možné overiť z iných zdrojov.

Správa o vystupňovaní vojenských operácií prišla len niekoľko hodín po tom, ako Biely dom poprel informácie denníka The Washington Post o predbežnom dosiahnutí dohody o niekoľkodňovom prímerí medzi Hamasom a Izraelom. Pozastavenie bojov malo podľa denníka súvisieť s prepustením desiatok rukojemníkov a rozšírením vstupu humanitárnej pomoci do Pásma Gazy. Dohoda v tomto zmysle podľa Washingtonu uzavretá nie je, ale USA na veci intenzívne pracujú.

Izraelskí vojaci s tankmi a za podpory letectva bojujú s Hamasom na okraji Džabáliji, najväčšieho utečeneckého tábora v Pásme Gazy. V niektorých rezidenčných domoch v meste boli objavené zbrane, uvádza tiež vyhlásenie izraelskej armády.

Dvaja izraelskí vojaci zomreli v sobotu pri bojoch v Gaze, uviedli dnes izraelské sily. Okolnosti smrti tretieho vojaka, ktorý tiež zomrel v sobotu, nepriblížili. Všetci traja vojaci boli rezervisti.

14:07 Z nemocnice Šifá v Pásme Gazy ovládanom Hamasom evakuovali 31 predčasne narodených detí spolu s tromi lekármi a dvoma zdravotnými sestrami. Pre agentúru AFP to v nedeľu uviedol generálny riaditeľ nemocníc v Gaze, píše TASR. Dodal, že aktuálne prebiehajú prípravy" na ich prevoz do Egypta.

Hodnotiaca komisia vyslaná Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) v nedeľu nadránom skonštatovala, že nemocnica Šifá je „zónou smrti“ a vyzvala na jej úplnú evakuáciu. V nemocnici podľa nej zostalo 291 pacientov vrátane 32 detí v mimoriadne kritickom stave a 25 zdravotníkov.

WHO do nemocnice v sobotu vyslala tím OSN zložený z odborníkov na verejné zdravie, logistikov a bezpečnostných pracovníkov z rôznych agentúr na „veľmi rizikovú“ misiu.

Hodnotiaci tím prišiel do Šifá po tom, čo izraelská armáda podľa riaditeľa nemocnice nariadila evakuáciu približne 2500 vysídlených osôb, ktoré sa ukrývali v areáli nemocnice. Izrael poprel, že by tento príkaz vydal.

Nemocnica Šifá je najväčšia v Gaze. Podľa piatkového vyhlásenia izraelského premiéra Benjamina Netanjahua armáda objavila v podzemí nemocnice veliteľské centrum hnutia Hamas. Militanti podľa neho z nemocnice utiekli pred príchodom vojakov, ktorí tam našli aj zbrane a bomby. Hamas to popiera.

12:43 Úsilie o prepustenie izraelských rukojemníkov držaných v Pásme Gazy pokračuje, šanca na dosiahnutie dohody medzi Izraelom a Hamasom sa zvýšila. Vyhlásil to dnes podľa agentúry Reuters katarský premiér Muhammad bin Abdar Rahmán Sání na spoločnej tlačovej konferencii so šéfom úniovej diplomacie Josepom Borrellom.

Katarský premiér doplnil, že jeho dôvera v dosiahnutie dohody o rukojemníkoch medzi Izraelom a Hamasom rastie a že pretrvávajúce prekážky sú „veľmi malé“. „Prekážky, ktorým dohoda čelí, sú iba praktického a logistického charakteru,“ dodal. Borrell potom vyzval na naplnenie rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN požadujúcej humanitárne prestávky v bojoch medzi Izraelom a Hamasom.

Web denníka The Times of Israel s odvolaním sa na vyjadrenie izraelskej armády uviedol, že izraelské sily v noci na dnes zasiahli v Pásme Gazy množstvo cieľov. Podľa denníka sa izraelské útoky v severnej časti Pásma vystupňovali a boje sa rozširujú.

10:16 Americký prezident Joe Biden v sobotu uviedol, že po skončení vojny medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas by sa malo zjednotiť Pásmo Gazy a západný brehu Jordánu pod vládu obnovenej palestínskej samosprávy.

„V rámci nášho úsilia o mier by sa (Pásmo) Gazy a západný breh Jordánu mali zjednotiť pod jednotnou správnou štruktúrou, v konečnom dôsledku pod obnovenou palestínskou samosprávou, keďže všetci pracujeme na riešení založenom na existencii dvoch štátov,“ napísal Biden v komentári, ktorý zverejnil denník The Washington Post.

Podľa neho nesmie dôjsť „k násilnému vysídleniu Palestínčanov, k opätovnej okupácii, k obliehaniu či blokáde a k zmenšeniu (palestínskeho) územia“. „Jediným spôsobom, ako zaistiť dlhodobú bezpečnosť Izraelčanov aj Palestínčanov, je dvojštátne riešenie (konfliktu). Hoci sa teraz môže zdať, že takáto budúcnosť nikdy nebola vzdialenejšia, súčasná kríza ukázala, že je to nevyhnutnejšie ako kedykoľvek predtým,“ dodal Biden.

8:58 Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová navštívila v sobotu Egypt. Na stretnutí s egyptským prezidentom Abdalom Fattahom Sísím v Káhire odmietla „nútené vysídľovanie Palestínčanov“.

Von der Leyenová na sociálnej sieti napísala, že „poďakovala Egyptu za jeho kľúčovú úlohu pri poskytovaní humanitárnej pomoci zraniteľným Palestínčanom“. Tiež informovala, že so Sísím diskutovali o „prebiehajúcej humanitárnej kríze v Pásme Gazy“ a „politickom horizonte dvojštátneho riešenia“.

Von der Leyenová neskôr navštívila hraničný priechod Rafah. Ide o jediný hraničný priechod, ktorý nekontroluje Izrael. V súčasnej situácii je považovaný za jedinú cestu na dopravenie naliehavo potrebnej pomoci pre obyvateľov vojnou zničenej Gazy. Šéfka EK tiež plánuje navštíviť aj Jordánsko, kde sa má stretnúť s jordánskym kráľom Abdalláhom. (tasr/afp)

6:47 Pätnásť Palestínčanov prišlo v nedeľu skoro ráno o život pri izraelských náletoch na strednú a južnú časť Pásma Gazy, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na palestínsku agentúru WAFA. Server denníka The Times of Israel zase napísal, že pri doterajšej pozemnej ofenzíve izraelskej armády proti radikálnemu palestínskemu hnutiu Hamas v Gaze zomrelo 58 izraelských vojakov.

Trinásť ľudí podľa palestínskych zdrojov zomrelo pri náletoch na utečenecký tábor Nusajrát v strednej časti Gazy a matka s dieťaťom potom pri útoku na mesto Chán Júnis v južnej časti oblasti, kde spolu žije približne 2,3 milióna ľudí.

Ďalších dvoch Palestínčanov izraelská armáda podľa Reuters zabila pri akciách na Západnom brehu, ktorý Izrael v rozpore s medzinárodným právom dlhodobo okupuje.

Aktuálny konflikt na Blízkom východe sa rozhorel po októbrovom útoku Hamasu na Izrael, pri ktorom prišlo o život približne 1 200 ľudí, prevažne civilistov. Izraelská odveta si zatiaľ v Gaze vyžiadala okolo 12 300 obetí, vrátane okolo 5 000 detí.

3:58 Hovorca izraelskej ambasády vo Washingtone sa k informáciám amerického denníka o uzavretí dohody o prímerí v sobotu neskoro večer odmietol vyjadriť. Agentúra Reuters s odvolaním sa na hovorkyňu Bieleho domu v noci uviedla, že dohoda zatiaľ nebola dosiahnutá, USA však tvrdo pracujú na tom, aby sa tak stalo.

3:10 Izrael, Spojené štáty a Hamas podľa denníka The Washington Post (WP) dosiahli predbežnú dohodu o pozastavení vojny a prepustení desiatok rukojemníkov. Boje medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím majú byť prerušené na najmenej päť dní, prepustených má byť postupne 50 alebo viac rukojemníkov. Predbežná dohoda počíta aj s navýšením humanitárnej pomoci pre Palestínčanov v Pásme Gazy.

Prepúšťanie rukojemníkov – žien a detí – by sa podľa šesťstranovej dohody, ktorú WP označuje za podrobnú, mohlo začať v najbližších niekoľkých dňoch, ak sa na poslednú chvíľu neobjavia komplikácie.

Základy dohody vznikli počas niekoľkotýždňových rokovaní v katarskom Dauhe medzi Izraelom, USA a Hamásom, ktorý zastupovali katarskí činitelia, napísal WP s odvolaním sa na diplomatov. Do poslednej chvíle ale nebolo jasné, či Izrael bude súhlasiť s pozastavením svojej ofenzívy v Gaze, ktorou reaguje na krvavý útok Hamasu zo 7. októbra.

Hovorca izraelskej ambasády vo Washingtone sa k informáciám amerického denníka v sobotu neskoro večer odmietol vyjadriť. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu opakovane naznačil, že sa o prepustenie aspoň časti rukojemníkov za ústupky jeho krajiny rokuje, podrobnosti zatiaľ ale oznámiť nechcel. Hamas a ďalšie radikálne palestínske skupiny v októbri do Gazy z Izraela uniesli okolo 240 ľudí.

Podľa WP práve obavy o osud rukojemníkov, z ktorých dvoch izraelské sily v posledných dňoch našli mŕtvych, spolu rýchlo rastúcim počtom palestínskych civilných obetí zvýšili tlak na Netanjahua a jeho vládu. K okamžitému prerušeniu bojov navyše vyzvalo viac ako 100 krajín, a to vrátane najdôležitejšieho spojenca Izraela, ktorým sú Spojené štáty.

3:00 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) sa pokúsi čo najskôr evakuovať zvyšných pacientov z nemocnice Šifá v Pásme Gazy. Je ich tam 291, vrátane 32 malých detí v „extrémne kritickom stave“. WHO o tom informovala na sieti X. Tím WHO nemocnicu, do ktorej pred niekoľkými dňami vnikli izraelskí vojaci, navštívil v sobotu. Najväčšie zdravotnícke zariadenie v Gaze sa podľa neho stalo „zónou smrti“.

Tím zložený zo zástupcov WHO a niekoľkých ďalších organizácií, ktorý svoju „vysoko rizikovú“ misiu koordinoval s izraelskou armádou, v Šife strávil asi hodinu. Situáciu v zariadení neskôr označil za zúfalú. „Boli viditeľné stopy po ostreľovaní a streľbe. Tím videl pri vchode do nemocnice masový hrob a bolo mu povedané, že je v ňom pochovaných viac ako 80 ľudí,“ uviedla WHO, podľa ktorej okrem iného pre nedostatok čistej vody, potravín a liekov Šifá v podstate prestala fungovať ako zdravotnícke zariadenie.

Napriek tomu v budovách jednej z predtým najlepších nemocníc v Gaze, kde sa teraz na chodbách hromadí odpad, čo zvyšuje riziko infekcií, zostáva 291 pacientov a 25 zdravotníkov. „Medzi pacientmi je 32 malých detí v extrémne kritickom stave, dvaja ľudia na jednotke intenzívnej starostlivosti bez (pľúcneho) ventilátora a 22 ľudí, ktorí potrebujú dialýzu a ktorých prístup k život zachraňujúcej liečbe bol vážne ohrozený,“ konštatovala WHO.

73 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Hamas #Pásmo Gazy #útok na Izrael