Najväčšiu nemocnicu v Pásme Gazy opustili pacienti, lekári aj utečenci (online)

Nemocnicu Šifá v Pásme Gazy v sobotu opustili pacienti, lekári i utečenci, ktorí tam prebývali. V najväčšom zdravotníckom zariadení v Pásme Gazy tak podľa agentúry AP zostali len izraelskí vojaci a malý počet zdravotníkov, ktorí zabezpečujú pomoc ľuďom, ktorí sa nemôžu presunúť. Vojaci tam štvrtý deň vykonávajú raziu. Palestínski predstavitelia uviedli, že evakuáciu nemocnice nariadila izraelská armáda, ktorá to však odmieta a tvrdí, že ľudia odišli dobrovoľne. Podľa WHO nie je nemocnica schopná ďalej fungovať.

18.11.2023 06:15 , aktualizované: 22:30
Šifá Foto: ,
Zranenú Palestínčanku privážajú do nemocnice Šifá v Gaze po izraelských útokoch 5. novembra 2023
debata (64)

Najdôležitejšie udalosti

  • Do Pásma Gazy dorazili dodávky paliva z Egypta určené pre UNRWA
  • Šéf WHO kritizuje Izrael: „Rozsah reakcie sa zdá byť čoraz viac neospravedlni­teľný“.
  • Izraelská armáda podľa AFP nariadila evakuáciu nemocnice Šifá, armáda to však poprela
  • Na hudobnom festivale na začiatku útokov Hamasu zahynulo až 364
  • Pri izraelskom údere na školu v Pásme Gazy zomrelo 50 ľudí, tvrdí Palestína
  • Izrael zaútočil na továreň na výrobu hliníka v Libanone, zranil 2 civilistov
  • Tisíce ľudí v Jeruzaleme žiadali prepustenie rukojemníkov z Pásma Gazy
Situácia v nemocnici Šifá po útokoch Izraela

VAROVANIE: Zábery nie sú vhodné pre citlivé povahy.

Fotogaléria
Zranení Palestínčania ošetrovaní v nemocnici...
Zranené palestínske dievča leží na podlahe v...
+21VAROVANIE (drastický obsah): Muž prekračuje...
Izrael, Gaza, Palestína, Pásmo Gazy Čítajte viac Izraelská armáda našla pod nemocnicou ďalšie tunely Hamasu, nevylúčila údery na juh Gazy

22:30 Pásmo Gazy a Západný breh Jordánu by sa po súčasnom konflikte mali vrátiť pod jednu vládu obnovenej palestínskej samosprávy. V názorovom texte v denníku The Washington Post to v sobotu napísal americký prezident Joe Biden. Podľa neho sa z Pásma Gazy nesmie už nikdy stať zázemie pre teroristické organizácie. Neprijateľné je ale tiež nútené premiestnenie Palestínčanov, obnova izraelskej okupácie či blokáda, píše americký prezident.

Biden Čítajte viac Nad Pásmom Gazy by po vojne mala vládnuť palestínska samospráva, píše Biden

22:05 Nemocnicu Šifá v Pásme Gazy v sobotu opustili pacienti, lekári i utečenci, ktorí tam prebývali. V najväčšom zdravotníckom zariadení v Pásme Gazy tak podľa agentúry AP zostali len izraelskí vojaci a malý počet zdravotníkov, ktorí zabezpečujú pomoc ľuďom, ktorí sa nemôžu presunúť. Palestínski predstavitelia uviedli, že evakuáciu nemocnice nariadila izraelská armáda, ktorá to však odmieta a tvrdí, že ľudia odišli dobrovoľne. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) nie je nemocnica schopná ďalej fungovať.

Podľa OSN bolo v nemocničnom zariadení asi 2 300 pacientov, zdravotníkov alebo ľudí vyhnaných z domovov. Izrael tvrdí, že nemocnicu ako svoju základňu využíva radikálne hnutie Hamas. Izraelskí vojaci tam vykonávajú raziu štvrtým dňom a nemocnicu stále prehľadávajú, uviedol dnes večer hovorca izraelskej armády Daniel Hagari.

Agentúra AFP s odvolaním sa na vyjadrenie riaditeľa nemocnice napísala, že izraelskí vojaci vyzvali na evakuáciu tak utečencov, ako aj pacientov vrátane zranených a zdravotníkov. Všetci sa podľa pokynov izraelských vojakov mali vydať pešo na pobrežie v západnej časti mesta Gaza, uviedol riaditeľ agentúry.

Izraelská armáda však tvrdí, že evakuáciu pacientov a zdravotníkov nepožaduje. „Izraelské ozbrojené sily v žiadnom prípade nepožadovali evakuáciu pacientov ani zdravotníckeho personálu,“ citoval vyjadrenie armády server The Times of Israel. Izraelskí vojaci podľa tohto vyjadrenia naopak ponúkli ohľadom požiadavky na evakuáciu súčinnosť. Zdravotníci či pacienti, ktorí sa nechcú evakuovať alebo toho nie sú schopní, môžu zostať na mieste, uviedla tiež podľa tohto vyhlásenia izraelská armáda.

Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus večer uviedol, že nemocnicu cez deň navštívila skupina expertov OSN. „Tím videl nemocnicu, ktorá nemôže ďalej fungovať – je bez vody, jedla, elektriny, paliva a s vyčerpanými zásobami liekov,“ uviedol na siet X šéf WHO. Podľa neho WHO pracuje s partnermi na evakuácii pacientov, ktorí sú stále v nemocnici.

Zástupcovia izraelskej armády tvrdia, že jej jednotky naďalej v nemocnici Šífa nachádzajú podzemnú infraštruktúru, ktorú podľa nich využívalo hnutie Hamas. Izraelskí vojaci v nemocnici tiež podľa izraelskej tlače zbierajú poznatky o ľuďoch, ktorých Hamas uniesol pri útoku na juh Izraela zo 7. októbra.

V uplynulých dňoch izraelská armáda uviedla, že v nemocnici Šífa objavila zbrane. Pri zariadení potom našla telá dvoch rukojemníkov.

21:47 Tisíce ľudí vrátane rodín rukojemníkov zadržiavaných palestínskym militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy pochodovali v sobotu ulicami Jeruzalema, pričom vyzvali izraelskú vládu, aby urobila viac pre prepustenie týchto osôb zo zajatia. TASR správu prevzala z agentúr AP a DPA

Príbuzní a priatelia približne 240 rukojemníkov zadržiavaných Hamasom sa v utorok vydali z Tel Avivu na takmer 70-kilometrový protestný pochod do Jeruzalema, aby takýmto spôsobom lobovali za oslobodenie svojich blízkych. Do Jeruzalema dorazili v sobotu.

Tisíce ľudí v Jeruzaleme žiadali prepustenie... Foto: SITA/AP, Mahmoud Illean
izrael, palestína, rukojemníci, jeruzalem Tisíce ľudí v Jeruzaleme žiadali prepustenie rukojemníkov z Pásma Gazy

Účastníci pochodu niesli izraelské vlajky a fotografie osôb, ktorých uniesli militanti Hamasu. Pri oficiálnom sídle izraelského premiéra Benjamina Netanjahua sa k nim pripojili davy ľudí, ktorí niesli žlté balóny s nápisom „Priveďte ich domov“.

Podľa izraelských úradov zabili militanti z Hamasu a ďalších skupín po vpáde do Izraela zo 7. októbra približne 1200 ľudí, pričom ďalších zhruba 240 osôb zajali ako rukojemníkov a odvliekli do Pásma Gazy. Štyria z rukojemníkov boli neskôr prepustení a jeden ďalší bol oslobodený počas vojenskej operácie, približuje agentúra DPA. Dosiaľ však nie je jasné, koľko zvyšných rukojemníkov je ešte nažive.

21:24 Izraelská armáda v sobotu zasiahla továreň na výrobu hliníka v Libanone, uviedla libanonská Národná tlačová agentúra (NNA). Zranenia utrpeli dvaja civilisti. „Nepriateľský (izraelský) dron odpálil dve rakety na továreň na výrobu hliníka… tá následne začala horieť,“ uviedla NNA. Starosta jednej obce v blízkosti továrne pre AFP uviedol, že zranenia utrpeli dvaja civilisti, ktorých následne previezli do nemocnice.

Táto továreň sa nachádza približne 15 kilometrov od izraelských hraníc. Podľa NNA išlo o prvý útok v tomto regióne na juhu Libanonu od vojny Izraela a libanonského militantného hnutia Hizballáh v roku 2006. Doteraz sa útoky odohrávali takmer výlučne v pohraničnej oblasti.

NNA informovala aj o ďalších delostreleckých útokoch a náletoch Izraela na niekoľko oblastí na juhu Libanonu. Hizballáh zároveň informoval o piatich útokoch na severnú hranicu Izraela a o zostrelení izraelského dronu Hermes 450.

Po tom, ako sa po vpáde palestínskych kománd na juh Izraela zo 7. októbra začala rozsiahla operácia izraelskej armády proti palestínskym radikálom v Pásme Gazy, sa situácia vyostrila aj na libanonsko-izraelských hraniciach. (tasr/afp)

20:26 Nemecký kancelár Olaf Scholz v sobotňajšom telefonickom rozhovore s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom zdôraznil naliehavú potrebu zmierniť humanitárnu krízu v Pásme Gazy. TASR správu prevzala z agentúr AFP a DPA.

Scholz „zdôraznil naliehavú potrebu zlepšiť humanitárnu situáciu obyvateľov v Pásme Gazy“, uviedol jeho úrad vo vyhlásení. K výraznému zlepšeniu situácie by mohlo podľa nemeckého kancelára prispieť humanitárne prímerie.

Scholz zároveň opätovne zdôraznil solidaritu Berlína s Izraelčanmi a uviedol, že Nemecko stojí na strane Izraela. Netanjahu zase hovoril o úsilí Izraela ochrániť civilistov v Gaze s tým, že ich bezpečnosť naďalej ohrozuje Hamas.

Obaja lídri diskutovali aj o snahe čo najskôr oslobodiť rukojemníkov, najmä deti, starých ľudí, chorých a ženy. Scholz tiež informoval Netanjahua o úsilí zabrániť tomu, aby sa konflikt v regióne rozšíril.

Netanjahu opakovane vylúčil akékoľvek dočasné prímerie, kým Hamas neprepustí všetkých rukojemníkov zadržiavaných v Gaze.

19:17 Do Pásma Gazy prešli v sobotu cez hraničný priechod Rafah tri cisterny s približne 129 000 litrami paliva, potvrdil predstaviteľ egyptského Červeného polmesiaca. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry DPA.

Agentúra OSN pre pomoc palestínskym utečencom na Blízkom východe (UNRWA) potvrdila, že dodávky paliva z Egypta prijala. Dovoz dodávok do Gazy na humanitárne účely schválil Izrael v piatok.

Generálny komisár UNRWA Philippe Lazzarini v tejto súvislosti podotkol, že toto množstvo však absolútne nestačí. V stredu informoval, že na pokrytie humanitárnych potrieb treba každý deň 160.000 litrov paliva.

Podľa námestníka generálneho tajomníka OSN pre humanitárne záležitosti Martina Griffithsa na zabezpečenie minimálnych humanitárnych potrieb je potrebných každý deň približne 200.000 litrov pohonných hmôt.

18:50 Od 7. októbra v Pásme Gazy zomrelo kvôli izraelským úderom 12 300 ľudí. Podľa agentúry AFP to dnes uviedlo palestínske ministerstvo zdravotníctva, nad ktorým má kontrolu radikálne hnutie Hamas. V porovnaní s piatkovou bilanciou je to zhruba o 300 mŕtvych viac. Medzi mŕtvymi je podľa údajov ministerstva zhruba 5 000 detí a 3 300 žien.

Podľa palestínskych úradov nie je možné kvôli silným izraelským úderom v niektorých oblastiach počty obetí sčítať.

V uplynulých hodinách palestínske úrady informovali o dvoch úderoch v utečeneckom tábore Džabálija, kde podľa nich zomrelo na 80 ľudí. Ďalšie desiatky obetí si podľa Palestínčanov vyžiadali údery na mesto Chán Júnis na juhu Pásma Gazy.

Izrael podniká údery zo vzduchu na Pásmo Gazy od 7. októbra, keď hnutie Hamas zaútočilo na juh Izraela. Pri útoku zomrelo podľa izraelských úradov na 1200 ľudí. Neskôr izraelská armáda začala pozemnú operáciu na severe Pásma Gazy.

17:53 Pri izraelskom bombardovaní utečeneckého tábora Džabálijá zahynulo v sobotu viac ako 80 ľudí, uviedol predstaviteľ ministerstva zdravotníctva v Pásme Gazy ovládaného militantným hnutím Hamas. „Najmenej 50 ľudí“ bolo zabitých pri útoku Izraela na školu v tábore prevádzkovanú OSN, ktorá bola prerobená na prístrešie pre vysídlených Palestínčanov, uviedol nemenovaný predstaviteľ.

Pri ďalšom útoku na inú budovu v tábore prišlo o život 32 ľudí z tej istej rodiny, z toho 19 detí, uviedol predstaviteľ ministerstva zdravotníctva v Gaze.

Izraelská armáda sa k útokom bezprostredne nevyjadrila. K záležitosti sa zatiaľ nevyjadrila ani agentúra OSN pre pomoc a prácu v prospech palestínskych utečencov (UNRWA). AFP nebola schopná údaje overiť z nezávislých zdrojov.

Džabálijá je najväčším utečeneckým táborom v Pásme Gazy, kde bolo v dôsledku viac ako šiestich týždňov bojov medzi Izraelom a Hamasom vysídlených už približne 1,6 milióna ľudí. (tasr(afp)

15:50 Počas útoku izraelskej armády na utečenecký tábor Balata na okupovanom západnom brehu Jordánu zahynulo niekoľko Palestínčanov, informovala v sobotu izraelská armáda aj palestínske médiá. Izraelská armáda uviedla, že zabila „niekoľko teroristov“ pri útoku na ich úkryt v tábore, ktorý leží juhovýchodne od mesta Nábulus. Podľa palestínskeho zdroja prišlo o život päť mužov a dvaja ďalší utrpeli zranenia.

Podľa izraelskej armády plánovali títo muži zaútočiť na vojenské ciele aj izraelských civilistov. Jeden z nich sa mal zapojiť aj do prechádzajúcich útokov.

Palestínska tlačová agentúra WAFA zároveň informovala, že ďalší Palestínčan zahynul pri útoku izraelskej armády v meste Tubas na severe Predjordánska.

14:21 Pri izraelskom bombardovaní školy, ktorú v tábore Džabálija na severe Pásma Gazy prevádzkuje OSN, zomrelo najmenej 50 ľudí. Podľa agentúry AFP to dnes uviedlo palestínske ministerstvo zdravotníctva, nad ktorým má kontrolu hnutie Hamas. Stanica Al-Džazíra s odvolaním sa na svojho reportéra hovorí až o 200 mŕtvych. Údaje vo vojnovej oblasti nemožno bezprostredne nezávisle overiť.

Podľa úradu OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA) sa úder na školu stal dnes skoro ráno. V areáli školy sa podľa denníka Haarec nachádzali rodiny stovky palestínskych utečencov.

Palestínske úrady dopoludnia uviedli, že v meste Chán Júnis v južnej časti Pásma Gazy bolo dnes v skorých ranných hodinách pri izraelskom bombardovaní zabitých 26 Palestínčanov, väčšinou detí. V piatok na toto mesto podľa zahraničných agentúr izraelské letectvo zhadzovalo letáky vyzývajúce na evakuáciu. Na začiatku októbra izraelská armáda vyzvala na evakuáciu obyvateľov severnej časti Pásma Gazy vzhľadom na pripravovanú pozemnú operáciu. (čtk)

13:33 Izraelská armáda poprela, že by nariadila evakuáciu najväčšej nemocnice v Pásme Gazy. Tvrdí, že presun pacientov a zdravotníkov iba umožnila na základe požiadavky riaditeľa nemocnice a že tí, ktorí sa nechcú evakuovať, môžu zostať. Izraelskí vojaci podľa vyjadrenia naopak ponúkli ohľadom požiadavky na evakuáciu súčinnosť. Zdravotníci či pacienti, ktorí sa nechcú evakuovať alebo toho nie sú schopní, môžu zostať na mieste, uviedla tiež podľa tohto vyhlásenia izraelská armáda.

S informáciou o Izraelom nariadenej evakuácii prišla agentúra AFP. Jej novinár, ktorý je na mieste, uviedol, že armáda dala ľuďom v Šifé na presun jednu hodinu.

Zástupcovia izraelskej armády tvrdia, že jej jednotky naďalej v nemocnici Šifá nachádzajú podzemnú infraštruktúru, ktorú podľa nich využívalo hnutie Hamas. (čtk)

12:40 Izraelský vojnový kabinet v piatok jednomyseľne schválil malé dodávky paliva do Pásma Gazy pre humanitárne potreby. Do obliehaného územia budú môcť prísť dve cisterny denne.

Izraelský poradca pre národnú bezpečnosť Cachi Hanegbi povedal, že objem paliva, ktoré povolili do Pásma Gazy je „veľmi minimálny“. Predstavuje zhruba 2 až 4 percentá bežného objemu paliva, ktorý vstupoval do oblasti pred vypuknutím vojny medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. Kancelária poslanca a bývalého ministra obrany Bennyho Ganca, ktorý je členom kabinetu, uviedla, že dohoda umožní dodanie 60-tisíc litrov paliva do Gazy za nasledujúcich 48 hodín.

Palivo je určené pre komunikačný systém, vodovodné a kanalizačné služby v oblasti, pričom majú zabrániť šíreniu chorôb bez narušenia schopnosti Izraela pokračovať vo vojne, povedal Hanegbi.

Izrael svojím rozhodnutím vyhovel žiadosti Spojených štátov po tom, ako mu to odporučila bezpečnostná agentúra Šin Bet. (sita)

11:09 Nemocnicu Šifá v Gaze v pešo opustili stovky ľudí. Potvrdil to priamo z miesta novinár AFP. Riaditeľ nemocnice predtým uviedol, že izraelská armáda nariadila evakuáciu nemocnice.

Hamasom riadené ministerstvo zdravotníctva vo vyhlásení uviedlo, že v zariadení je stále 120 zranených spolu s nešpecifikovaným počtom predčasne narodených detí. Zdravotnícki predstavitelia Hamasu predtým agentúre AFP uviedli, že „450 zranených a pacientov s chronickými chorobami“ nebolo možné presunúť. Zostali v nemocnici spolu so zdravotníckym personálom, aby sa o nich postaral.

Organizácia Spojených národov odhaduje, že v nemocnici bolo v stredu asi 2300 pacientov, personálu a vysídlených ľudí. Od stredy sa k nej presunuli izraelskí vojaci v rámci pátrania po zbraniach, unesených rukojemníkoch a veliteľskej infraštruktúre Hamasu.

Nemocnica Šifá je najväčšia v Gaze a pre podozrenia, že sa pod ňou nachádzajú úkryty Hamasu, sa stala ohniskom vojny medzi Izraelom a týmto militantným hnutím.

Podľa piatkového oznámenia premiéra Netanjahua, izraelská armáda objavila veliteľské centrum v podzemí nemocnice. Teroristi podľa neho z nemocnice utiekli pred príchodom vojakov, ktorí tam našli aj zbrane a bomby. Hamas to popiera.

9:57 Jordánsky minister zahraničných vecí Ajman Safadi v sobotu ostro kritizoval izraelskú vojnu proti Hamasu v Pásme Gazy. Na summite Medzinárodného inštitútu pre strategické štúdie (IISS Manama Dialogue) ju označil za „nehanebnú agresiu“ proti palestínskym civilistom. TASR informuje podľa agentúry AP a Reuters

„Izrael hovorí, že chce zničiť Hamas. Je tu veľa vojenských ľudí, nerozumiem, ako sa tento cieľ dá realizovať,“ povedal Safadi. „Všetci musíme nahlas a jasne hovoriť o katastrofe, ktorú izraelská vojna prináša nielen pre Gazu, ale pre celý región,“ povedal. „Toto nie je sebaobrana. Ide o očividnú agresiu, ktorej obeťami sú nevinní Palestínčania,“ vysvetlil.

Izrael na jeho prejav bezprostredne nereagoval. Obe krajiny v roku 1994 uzavreli mierovú dohodu. „Prepustenie veľkého počtu (židovských) rukojemníkov by viedlo k výraznej prestávke v bojoch… a masívnemu nárastu humanitárnej pomoci,“ povedal Brett McGurk, koordinátor Národnej bezpečnostnej rady Bieleho domu pre Blízky východ

"Niet návratu do 6. októbra. To platí pre Izrael. Platí to pre Palestínčanov,“ povedal McGurk. "Žiadna krajina nemôže žiť s takými hrozbami teroru, aké sme videli 7. októbra na ich hraniciach, ktorú rozpútal Hamas. Zároveň si Palestínčania zaslúžia potrebu a vyžadujú bezpečnosť a sebaurčenie,“ do­dal.

Vojna medzi Izraelom a Hamasom znovu prebudila dlhodobé obavy v Jordánskom kráľovstve, ktoré ako jedna z mála krajín poskytla občianstvo palestínskym utečencom a ich potomkom.

8:38 Izraelskí vojaci, ktorí štvrtý deň podnikajú raziu v nemocnici Šifá v Pásme Gazy, nariadili z reproduktorov evakuáciu tohto zariadenia. Na presun z nemocnice dali prítomným hodinu, informoval z miesta novinár agentúry AFP.

Podľa OSN je v zariadení aktuálne približne 2300 pacientov, zdravotníkov alebo ľudí vyhnaných z domovov. Izrael tvrdí, že nemocnicu ako svoju základňu využíva radikálne hnutie Hamas.

Zástupcovia izraelskej armády tvrdia, že jej jednotky naďalej v nemocnici Šifá nachádzajú podzemnú infraštruktúru, ktorú podľa nich využívalo hnutie Hamas. Izraelskí vojaci v tejto najväčšej nemocnici v Pásme Gazy tiež podľa izraelskej tlače zbierajú poznatky o ľuďoch, ktorých Hamas uniesol pri útoku zo 7. októbra.

V uplynulých dňoch izraelská armáda uviedla, že v nemocnici Šifá objavila zbrane, blízko nariadenia potom našla telá dvoch rukojemníkov.

7:08 Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus v piatok vo videopríhovore k Valnému zhromaždeniu OSN v New Yorku skritizoval pokračujúce izraelské útoky na pásmo Gazy, informovala agentúra DPA.

Tedros odsúdil aj útoky palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael zo začiatku októbra, zároveň však dodal, že „rozsah izraelskej reakcie sa zdá byť čoraz viac neospravedlni­teľný“. „Sme svedkami ničenia životov a majetku v strašnom rozsahu,“ dodal.

DPA v tejto súvislosti poznamenala, že podľa úradov v pásme Gazy bolo od spustenia izraelských odvetných útokov na tomto území zabitých viac ako 11.500 ľudí, pričom množstvo ďalších bolo zranených.

Podľa šéfa WHO je svet svedkom „ničenia civilizovanosti a systému založeného na pravidlách a dôvery medzi krajinami.“ Krízu v pásme Gazy označil za náročnú skúšku pre OSN a jej členské krajiny.

6:15 Izrael povolí dodávky humanitárnej pomoci do Pásma Gazy bez toho, aby naďalej obmedzoval ich množstvo, uviedla podľa serveru BBC News izraelská armáda. Agentúra Reuters s odvolaním sa na palestínsku agentúru WAFA napísala, že pri rannom izraelskom bombardovaní mesta Chán Júnis v južnej časti Gazy zahynulo 26 Palestínčanov, prevažne detí. Ďalších päť mŕtvych si vyžiadal izraelský útok na okupovanom Západnom brehu.

Izraelská armáda oznámila, že umožní zvýšenie počtu kamiónov s humanitárnou pomocou, ktoré do Gazy, kde vo veľmi ťažkých podmienkach žije na 2,3 milióna Palestínčanov, smerujú z Egypta. Všetko, čo bude na zozname OSN, bude podľa Elada Gorena z izraelskej armády doručené.

„Je teda na OSN, aby nám tieto zoznamy poskytla, a ak bude zajtra potrebných 400 nákladných áut, tak ich bude 400… Neexistuje žiadne obmedzenie,“ uviedol Goren.

Izrael na začiatku vojny proti palestínskemu radikálnemu hnutiu Hamas Gazu úplne odrezal od dodávok potravín, vody aj liekov. Aj v dôsledku medzinárodného tlaku postupne zmenil svoj postoj a teraz povoľuje tiež obmedzené dodávky palív do tejto pobrežnej oblasti. Podľa BBC News sa tak stalo predovšetkým v dôsledku tlaku Spojených štátov.

O útoku na Chán Júnis, kam sa po opakovaných varovaniach Izraela presunulo veľké množstvo Palestínčanov zo severu Gazy, nie je zatiaľ známych mnoho podrobností. Server televízie Al-Džazíra ale uviedol, že jeho terčom bola rezidenčná budova.

Popri Gaze, na ktorú sa sústredí izraelská vojenská pozornosť, sa naďalej množia aj strety na Západnom brehu, ktorý Izrael desiatky rokov v rozpore s medzinárodným právom okupuje. V noci na sobotu tam pri izraelskom útoku na utečenecký tábor v meste Nábulus zomrelo najmenej päť Palestínčanov a ďalší dvaja utrpeli zranenia. Od októbrového útoku Hamasu na Izrael prišlo na Západnom brehu v dôsledku izraelských zásahov o život najmenej 186 Palestínčanov, vrátane 51 detí.

Útok Hamasu na Izrael zo 7. októbra si vyžiadal životy okolo 1 200 ľudí, prevažne civilistov. Najviac z nich zomrelo na hudobnom festivale, ktorý sa uskutočnil pri kibuci Reim neďaleko Gazy. Podľa izraelskej televízie Channel 12 bolo obeťou celkovo 364, vrátane 17 policajtov. Ďalších 40 ľudí bolo unesených do Gazy. Doterajšie informácie hovorili o zhruba 270 mŕtvych z približne 4 000 účastníkov festivalu.

Channel 12 tiež uviedol, že radikáli napriek doterajšiemu presvedčeniu dopredu nevedeli o tom, že je v mieste hudobný festival. Polícia k tomuto presvedčeniu došla na základe výsluchov zadržaných útočníkov a tiež preto, že u nich nenašla mapy miesta.

64 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Hamas #Pásmo Gazy #útok na Izrael