Nad Pásmom Gazy by po vojne mala vládnuť palestínska samospráva, píše Biden

Pásmo Gazy a Západný breh Jordánu by sa po súčasnom konflikte mali vrátiť pod jednu vládu obnovenej palestínskej samosprávy. V názorovom texte v denníku The Washington Post to v sobotu napísal americký prezident Joe Biden.

18.11.2023 22:10
Biden Foto: ,
Americký prezident Joe Biden
debata (11)

Podľa neho sa z Pásma Gazy nesmie už nikdy stať zázemie pre teroristické organizácie. Neprijateľné je ale tiež nútené premiestnenie Palestínčanov, obnova izraelskej okupácie či blokáda, píše americký prezident. Podľa izraelského premiéra Benjamina Netanjahua ale súčasná palestínska samospráva nie je schopná v Pásme Gazy vládnuť.

V texte Biden pripomína, že v čase konfliktu odcestoval do Izraela, aby mu vyjadril podporu po útoku palestínskeho hnutia Hamas zo 7. októbra, pri ktorom zahynulo podľa izraelských úradov viac ako 1 200 ľudí. „Odporučil som tiež Izraelčanom, aby nedovolili, aby ich bolesť a zloba doviedli k chybám, ktoré sme my tiež v minulosti urobili,“ uviedol Biden. Napísal tiež, že jeho administratíva vyzvala na dodržiavanie medzinárodného práva, na väčšiu ochranu životov civilistov v Pásme Gazy a že má zásluhu na zvýšení humanitárnej pomoci pre toto územie.

gaza Čítajte viac Priveľa mŕtvych v Gaze? Spomeňte si na Hirošimu, bráni sa Izrael

„Kým sa Hamas drží svojej ideológie ničenia, prímerie nebude mierom,“ napísal Biden. Podľa neho sa z Pásma Gazy nesmie znovu stať územie, kde majú zázemie teroristické skupiny. „Pásmo Gazy a Západného brehu Jordánu by mali byť zjednotené pod jednu vládnu štruktúru, a to obnovenú palestínsku samosprávu,“ uviedol Biden. Riešením dlhodobého konfliktu je podľa neho vytvorenie palestínskeho štátu, kde bude „rovnaká miera slobody, príležitostí a dôstojnosti“ ako v Izraeli.

„Nesmie sa stať žiadne násilné presídlenie Palestínčanov z Gazy, ani obnova okupácie, ani blokáda či obliehanie, ani zmenšenie územia,“ napísal Biden. Po ukončení konfliktu sa podľa neho medzinárodné spoločenstvo musí zapojiť do podpory „prechodných bezpečnostných opatrení“ aj do obnovy Pásma Gazy.

Podľa izraelského premiéra Netanjahua ale súčasná palestínska samospráva nie je v takej kondícii, aby Pásmu Gazy vládla. Šéf palestínskej autonómie Mahmúd Abbás útok Hamasu zo 7. októbra neodsúdil a niektorí ministri ho oslavovali, povedal Netanjahu podľa serveru The Times of Israel na dnešnej tlačovej konferencii. Podľa neho nie je možné, aby v Pásme Gazy vládla civilná vláda, ktorá podporuje terorizmus.

Šifá Čítajte viac Najväčšiu nemocnicu v Pásme Gazy opustili pacienti, lekári aj utečenci (online)

Izrael musí podľa amerického prezidenta pohnať k zodpovednosti ľudí, ktorí na Západnom brehu Jordánu páchajú „extrémistické násilie proti Palestínčanom“. Často ide o obyvateľov tamojších židovských osád. „Spojené štáty sú pripravené podniknúť vlastné kroky, vrátane zavedenia zákazu vydávania víz pre extrémistov, ktorí páchajú násilie na civilistoch na Západnom brehu Jordánu,“ napísal Biden.

Americký prezident v závere textu tiež varoval pred nárastom nenávisti – antisemitizmu i nálad proti islamu a Arabom. „Musíme odsúdiť antisemitizmus, islamofóbiu a ďalšie formy nenávisti a predsudkov,“ dodal Biden.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Palestína #Blízky východ #Pásmo Gazy #prezident Joe Biden #útok na Izrael