Szijjártó: Časť európskej politickej elity stratila zdravý rozum, trpí vojnovou psychózou

"Niektorí ľudia si predstavujú samých seba ako v hre Fortnite, trpia vojnovou psychózou a z nejakého záhadného dôvodu si myslia, že dodávkami zbraní môžu dosiahnuť mier," citoval denník Magyar Nemzet slová maďarského ministra zahraničných vecí Pétera Szijjártóa, ktoré povedal v sobotu na kongrese strany Fidesz.

19.11.2023 04:15
Péter Szijjártó Foto: ,
Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó
debata (355)

Fortnite je akčná hra o prežitie po apokalypse, ktorá v sebe spája nielen budovanie, ale aj ničenie. Verzia pre viacero hráčov „Battle Royale“ stavia proti sebe sto ľudí, z ktorých nakoniec môže prežiť len jeden a tak medzi sebou neľútostne bojujú.

Slovensko už nedodáva zbrane Ukrajine. Europoslanec PS hovorí o krvi na rukách vlády, europoslankyňa za Smer oponuje
Video
Zdroj: TV Pravda

Podľa Szijjártóa sa za posledné štyri roky svetový politický a ekonomický systém dvakrát úplne obrátil naruby, čo prinieslo nielen krízy, konflikty a vojny, ale znamenalo to, že významná časť európskej politickej elity prakticky stratila zdravý rozum, informoval Magyar Nemzet, ktorý je blízky Fideszu. Narážal nielen na situáciu na Ukrajine, ale aj na kultúrno-etické otázky či migráciu.

Životy ľudí možno zachrániť len vytvorením mieru a podmienky na to sa zo dňa na deň zhoršujú, uviedol Szijjártó o situácii na Ukrajine. Je nám jasné, že namiesto zbraní je potrebný mier a každý, kto prinesie zbrane do nášho susedstva, predlžuje vojnu, tvrdí. A čím dlhšia bude vojna, tým viac ľudí bude umierať a tým väčšia bude skaza, podotkol.

Je čas NATO! Čaputová ako pilotka, defilé lídrov aliancie v 'bojovej' verzii
Video

Maďarsko musí odmietnuť súčasný model Európy presadzovaný Bruselom. Na zjazde svojej vládnucej strany Fidesz to v sobotu povedal maďarský premiér Viktor Orbán. Podľa agentúry Reuters dodal, že je potrebné Európsku úniu skôr zmeniť, ako opustiť, a zopakoval, že jeho kabinet nesúhlasí s tým, aby EÚ začala prístupové rozhovory s Ukrajinou.

„Našou úlohou bude tiež náprava chybného sľubu (EÚ) začať rozhovory s Ukrajinou, pretože Ukrajina je teraz od Európskej únie vzdialená na celé svetelné roky,“ povedal Orbán.

scholz, putin Čítajte viac Scholz bude rokovať s Putinom. Má však podmienky

Kyjev o členstvo v bloku usiluje najmä po vpáde ruských vojsk na jeho územie z vlaňajšieho februára. Štyri mesiace po invázii udelila únia Ukrajine postavenie kandidátskej krajiny, a Európska komisia tento mesiac odporučila s krajinou začať prístupové rokovania. Návrh únijnej exekutívy však budú musieť na svojom decembrovom summite jednomyseľne schváliť prezidenti a premiéri všetkých krajín EÚ, pričom sa očakáva odmietavý postoj Maďarska.

Kaja Kallasová Čítajte viac Estónska premiérka sa pýta Fica a Orbána: Čo chcete, ak sa vám nepáči pomoc pre Ukrajinu?
355 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Orbán #Péter Szijjártó #vojna na Ukrajine