Scholz bude rokovať s Putinom. Má však podmienky

Nemecký kancelár Olaf Scholz v sobotu uviedol, že plánuje rokovať s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Lídri spolu naposledy hovorili vlani v decembri. Správu priniesli agentúry DPA a Ukrinform.

18.11.2023 19:15
scholz, putin Foto: ,
Nemecký kancelár Olaf Scholz a ruský vodca Vladimir Putin na koláži snímok.
debata (117)

„Budem s ním rokovať,“ povedal Scholz na návšteve obce Nuthetal, ktorá leží juhozápadne od Berlína. Dodal, že podmienkou takého rozhovoru by mala byť Putinova ochota pokročiť smerom k dosiahnutiu výsledku.

„Musia stiahnuť svojich vojakov. Ale v tejto chvíli tomu nič nenasvedčuje,“ odpovedal Scholz na otázku ohľadom možnosti mierových rozhovorov medzi Kyjevom a Moskvou. Dodal, že dátum si zatiaľ nestanovili.

Vladimir Putin Čítajte viac Putina čakajú voľby. Ako ovplyvnia jeho vojnu proti Ukrajine?

Nemecký kancelár vyjadril v posledných mesiacoch svoj zámer udržiavať kontakt s Putinom niekoľkokrát, čaká však na iniciatívu zo strany ruského prezidenta.

Scholz zároveň upozornil, že úloha Nemecka vo svete by sa nemala preceňovať. Citoval pritom slová Helmuta Schmidta, nemeckého kancelára v rokoch 1974 až 1982 a bývalého šéfa Sociálnodemokra­tickej strany Nemecka (SPD), ktorý povedal: „Nemecko je stredne veľká mocnosť a bolo by dobré, keby sme sa nepovažovali za väčších, než v skutočnosti sme.“

Presný zásah Ukrajincov a Rusi majú o ďalší tank menej
Video
Putin Čítajte viac Putin na začiatku vojny šíril hoaxy a od Scholza žiadal: Uznajte Krym za ruský Putin Čítajte viac Rusko nehodlá zatvoriť svoje okno do Európy, povedal Putin
117 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine #Olaf Scholz