Väznený ruský nacionalista Girkin chce kandidovať za prezidenta. Z väzby kritizoval armádu aj Putina

Väznený ruský nacionalistický bloger a kritik vojenskej stratégie Kremľa na Ukrajine Igor Girkin v sobotu oznámil že, má v úmysle kandidovať v budúcoročných ruských prezidentských voľbách a svojich podporovateľov vyzval, aby začali zbierať podpisy pre jeho kandidatúru. Informuje o tom agentúra Reuters.

19.11.2023 12:15
girkin Foto: ,
Bývalý veliteľ proruských separatistov na Donbase Igor Girkin je v Rusku od leta vo vyšetrovacej väzbe kvôli obvineniu z podnecovania k extrémistickej činnosti
debata (49)

Girkin známy aj pod prezývkou Strelkov uviedol v auguste z väzenia, že by bol lepším prezidentom než Vladimir Putin, ktorého opísal ako príliš milého. Jeho vyjadrenia boli vtedy podľa Reuters pretkané iróniou.

Spravodajský účet SOTA na sociálnej sieti Telegram zverejnil video s Olegom Nelzinom, ktorý sa predstavil ako podpredeseda skupiny nazvanej Hnutie za Strelkova. Ten vo videu číta na tlačovej konferencii z listu, v ktorom Girkin inštruuje svojich stúpencov, aby si založili centrálu a začala zbierať podpisy pre jeho kandidatúru.

Vladimir Putin Čítajte viac Putina čakajú voľby. Ako ovplyvnia jeho vojnu proti Ukrajine?

Girkin je bývalým lídrom Ruskom podporovaných separatistov na východe Ukrajiny. Ruské úrady ho zadržali júli po sérii kritických vyjadrení voči Putinovi a obvinili ho z verejného vyzývania na extrémizmus. V prípade uznania viny mu hrozí až päťročné väzenie. Moskovský súd v septembri Girkinovi väzbu predĺžil o ďalšie viac ako tri mesiace. Vo väzenskej väznici Lefortovo zostane najmenej do 18. decembra.

V roku 2022 Girkina ako jedného z troch zodpovedných mužov v Holandsku odsúdili na doživotie za zostrelenie letu MH17 spoločnosti Malaysia Airlines nad Ukrajinou v roku 2014.

Ukrajinské špeciálne jednotky už bojujú s Rusmi o Krym
Video

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov uviedol, že Putin má medzi voličmi bezprecedentnú podporu a s veľkým náskokom voľby vyhrá, ak bude kandidovať. Očakáva sa pritom, že ruský prezident, ktorý je pri moci už viac ako 20 rokov, na čele krajiny zostane. Agentúra Reuters poznamenala, že Girkin je kvôli situácii v Rusku a svojmu väzneniu nepravdepodobným uchádzačom.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Igor Girkin-Strelkov #vojna na Ukrajine #Igor Girkin