Izraelčania pália v Gaze aj do vlastných radov. Vo vojne zahynulo už 48 novinárov (online)

Množia sa informácie o prímerí v Pásme Gazy, ale Izrael ich odmietol. Izraelská armáda hlási z Pásma Gazy niekoľko prípadov streľby do vlastných radov, ktoré si vyžiadali životy niekoľkých vojakov

20.11.2023 06:20 , aktualizované: 23:24
Izrael / Obrnené vozidlo / Pásmo Gazy / Foto: ,
Izraelskí vojaci na obrnených vozidlách pri hraniciach s Pásmom Gazy na juhu Izraela 20. novembra 2023
debata (13)

Najdôležitejšie udalosti

  • Informácie o prímerí, ktoré sa šíria, Izrael aj Hamas zatiaľ popreli
  • Počet zabitých izraelských vojakov pri pozemnej operácii v Pásme Gazy stúpol na 65
  • Na juh pásma Gazy ušlo v nedeľu 20 000 civilistov
  • Pri izraelskom útoku na nemocnicu v Pásme Gazy zomrelo 12 ľudí, uvádza Hamas
  • Peking je ochotný pomôcť obnoviť mier na Blízkom východe
  • Guterres: Protektorát OSN v Pásme Gazy nie je riešením súčasného konfliktu
  • Biden verí, že dohoda o prepustení rukojemníkov v Pásme Gazy je blízko
Situácia v nemocnici Šifá po útokoch Izraela

VAROVANIE: Zábery nie sú vhodné pre citlivé povahy.

Fotogaléria
Zranení Palestínčania ošetrovaní v nemocnici...
Zranené palestínske dievča leží na podlahe v...
+21VAROVANIE (drastický obsah): Muž prekračuje...
Útok teroristov z Hamasu na účastníkov hudobného festivalu v Izraeli 7. októbra.
Video
Zdroj: IDF
vojaci, izrael, palestína Čítajte viac Izraelská armáda objavila teroristický tunel pod nemocnicou Šifá (online)

23:24 Izrael povolal svojho veľvyslanca v Juhoafrickej republike (JAR) do Jeruzalema na konzultácie v reakcii na „najnovšie vyhlásenia JAR“. Oznámilo to v pondelok izraelské ministerstvo zahraničných vecí.

Juhoafrická vládna strana Africký národný kongres (ANC) minulý týždeň uviedla, že podporí parlamentný návrh vyzývajúci na uzavretie izraelského veľvyslanectva v JAR.

Vláda Juhoafrickej republiky ostro kritizuje ofenzívu izraelskej armády v Pásme Gazy zameranú na zničenie palestínskeho militantného hnutia Hamas. Začiatkom novembra avizovala, že z Izraela stiahne svojich diplomatov. Vojna v Gaze vypukla po útoku militantov hnutia Hamas na Izrael zo 7. októbra.

JAR je dlhodobo podporovateľom tzv. palestínskej otázky, ktorú tamojšia vládna strana ANC často spája s vlastným bojom proti bývalému juhoafrickému režimu apartheidu. (reuters, afp, tasr)

23:10 Izraelská armáda hlási z Pásma Gazy niekoľko prípadov streľby do vlastných radov, ktoré si vyžiadali životy niekoľkých vojakov, píše denník Haarec. Väčšina týchto incidentov sa stala, keď bojovala izraelská pechota spoločne s obrnenými silami. Armáda prípady vyšetruje. Počet zabitých izraelských vojakov od začiatku pozemnej operácie proti islamistickému hnutiu Hamas je podľa poslednej bilancie 65.

Jedno z ponaučení pre izraelské jednotky je, že vojaci musia pri vstupe do budovy presne nahlásiť svoju polohu a posádky tankov musia byť obzvlášť opatrné, keď na budovy pália, cituje Haarec armádneho predstaviteľa. Izrael má teraz v Pásme Gazy viac ako 10-tisíc vojakov, pričom boje prebiehajú predovšetkým v meste Gaza na severe. (čtk)

22:49 Izraelská armáda uviedla, že v jednej z mešít v meste Gaza našla dielňu pre rakety, ktorú používalo radikálne hnutie Hamas. Izrael dlhodobo tvrdí, že hnutie Hamas používa nemocnice či mešity na vojenské účely, čo predstavitelia Hamasu odmietajú. Tvrdenie armády nemožno v čase bojov nezávisle overiť.

„Mešita v štvrti Zajtún bola používaná na výrobu zbraní,“ oznámil dnes večer hovorca izraelskej armády Daniel Hagari. Podľa neho v pivnici mešity izraelskí vojaci objavili dielňu na výrobu rakiet. V mešite potom boli podľa vojakov zbrane.

Podľa Hagariho to je ďalší dôkaz, že radikálne hnutie Hamas používa civilné objekty na svoje vojenské ciele. To však palestínske hnutie odmieta. Izrael dlhodobo hovorí, že si Hamas berie civilistov ako živý štít.

Izraelská armáda v pondelok uviedla, že jej jednotky zvádzajú ťažké boje s hnutím Hamas práve v štvrti Zajtún v meste Gaza. Izrael zahájil na severe Pásma Gazy na konci októbra rozsiahlu vojenskú operáciu.

Nemenovaný predstaviteľ izraelskej armády agentúre AP, povedal, že bezpečnostné služby vypočuli od začiatku pozemnej operácie vyše 300 príslušníkov hnutia Hamas a ďalších palestínskych organizácií. Armáda sa tak snaží napríklad získať nové informácie o tom, kde ozbrojenci držia ľudí, ktorých uniesli pri útoku zo 7. októbra. (timesofisrael.com, čtk, ap)

21:09 Premiéri Španielska a Belgicka Pedro Sánchez a Alexander de Croo vo štvrtok odcestujú do Izraela a na Západný breh Jordánu. Oznámila to Sánchezova kancelária. Obaja politici sa stretnú s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom, prezidentom Jicchakom Herzogom a prezidentom palestínskej samosprávy Mahmúdom Abbásom. (reuters, čtk)

20:43 Vo vojne medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas zahynulo 48 novinárov a pracovníkov médií. Aktuálny údaj oznámila v pondelok mimovládna organizácia Výbor na ochranu novinárov (VON) so sídlom v New Yorku, ktorá presadzuje slobodu tlače a obhajuje práva novinárov.

VON uviedol, že konflikt priniesol najsmrteľnejší mesiac pre novinárov odvtedy, ako organizácia v roku 1992 prvýkrát začala zbierať údaje. Výbor k 20. novembru zistil tieto údaje:

  • – potvrdených mŕtvych novinárov a pracovníkov médií je 48:
  • 43 palestínskych, štyria izraelskí a jeden libanonský;
  • – hlásených je deväť zranených novinárov;
  • – hlásení sú traja nezvestní novinári;
  • – hlásených je 13 zatknutých novinárov.

Medzi mŕtvymi je aj Bilál Džádalláh, riaditeľ neziskovej organizácie Press House-Palestine, ktorá podporuje rozvoj nezávislých palestínskych médií. Zabili ho v nedeľu v jeho aute v Gaze pri izraelskom leteckom útoku, uviedli Syndikát palestínskych novinárov, egyptský portál Al Qahera News a denník Jawm7 so sídlom v Káhire. (tasr, theguardian.com)

20:35 Americký prezident Joe Biden v pondelok vyjadril presvedčenie, že dosiahnutie dohody o prepustení rukojemníkov zadržiavaných hnutím Hamas v Pásme Gazy je blízko.

„Som o tom presvedčený,“ povedal Biden. Katar a Egypt sa usilujú sprostredkovať dohodu medzi Izraelom a hnutím Hamas, ktorá zahŕňa aj prepustenie 50 rukojemníkov zajatých radikálmi po útoku na Izrael, ako aj dočasné prímerie v Pásme Gazy.

Katarský premiér Muhammad bin Abdarrahmán Ál Sání v nedeľu povedal, že v rokovaniach je potrebné ešte vyriešiť malé úlohy. Podrobnosti či časový plán však neposkytol.

Zástupca amerického poradcu pre národnú bezpečnosť Jon Finer americkým médiám povedal, že k dohode sú blízko. Upozornil však, že kým nie je dohodnuté všetko, nie je dohodnuté nič.

Viac než 1 200 ľudí prišlo o život počas útokov hnutia Hamas na Izrael 7. októbra. Militanti z tohto hnutia takisto odviedli približne 240 osôb do Pásma Gazy, kde väčšiu z nich stále držia ako rukojemníkov. (tasr, afp)

20:22 Protektorát OSN v Pásme Gazy by nevyriešil tamojší konflikt, uviedol v pondelok generálny tajomník OSN António Guterres. Namiesto toho vyzval na „prechodné obdobie“ zahŕňajúce arabské krajiny a Spojené štáty, ktoré by viedlo k dvojštátnemu riešeniu konfliktu medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi.

Guterres povedal, že je dôležité premeniť tragédiu v Izraeli a Pásme Gazy na príležitosť – to podľa neho znamená prejsť „rozhodným a nezvratným spôsobom k riešeniu (izraelsko-palestínskeho konfliktu) v podobe dvoch štátov“.

Šéf OSN načrtol, že po skončení vojny medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas má byť „posilnená Palestínska samospráva, ktorá prevezme zodpovednosť v Pásme Gazy“.

Palestínska samospráva však podľa jeho slov nemôže ísť do Gazy sprevádzaná izraelskými tankami, čo znamená, že na prechodné obdobie musí dozerať medzinárodné spoločenstvo. „Nemyslím si však, že protektorát OSN v Gaze je riešením,“ dodal.

Guterres vyzval na „prístup viacerých zainteresovaných strán“, ktorý by považoval USA za „hlavného garanta bezpečnosti Izraela a arabské krajiny za nevyhnutné na podporu Palestínčanov“. „Všetci sa musia spojiť, aby vytvorili podmienky na prechod, ktorý umožní posilnenej Palestínskej samospráve prevziať zodpovednosť v Gaze“ a odtiaľ k dvojštátnemu riešeniu, uviedol.

Generálny tajomník OSN zároveň znovu odsúdil zabíjanie civilistov, predovšetkým detí, v Gaze pri úderoch izraelskej armády, ktoré sú odvetou za útok Hamasu na Izrael zo 7. októbra. (tasr, afp)

18:40 Cyprus je pripravený začať s prepravou humanitárnej pomoci do Pásma Gazy pomocou lodí, ak to umožnia podmienky na pevnine. Uviedol to v pondelok cyperský prezident Nikos Christodulidis.

Christodulidis povedal, že cyperská iniciatíva námorného koridoru z prístavu Larnaka do Pásma Gazy je „jedinou, o ktorej sa v súčasnosti diskutuje na medzinárodnej úrovni“ ako o uskutočniteľnom spôsobe ďalších dodávok humanitárnej pomoci do Gazy. Tie tam dosiaľ prúdili iba z Egypta cez hraničný priechod Rafah.

Dodal, že plánovanie námorného koridoru je v podstate dokončené a pomoc cezeň môže začať prúdiť, keď bude vyhlásená prestávka v bojoch medzi Izraelom a palestínskym militantných hnutím Hamas.

Cyperský prezident, ktorý je v súvislosti s predmetným plánom v pravidelnom kontakte s izraelskou vládou, uviedol, že získanie súhlasu na začatie dodávok pomoci je komplikovanou záležitosťou. Zahŕňa vojenské operácie v Gaze a zložité rokovania o prepustení rukojemníkov zadržiavaných militantmi z Hamasu.

Izrael, USA a európske krajiny boli podľa Christodulidisových slov pozvané, aby spolu s cyperskými agentmi dohliadali na bezpečnosť zásielok pomoci do Pásma Gazy – aby sa na územie tejto palestínskej enklávy nedostalo nič, čo by mohlo hnutie Hamas použiť ako zbraň. (tasr/ap)

17:53 Maďarská vláda požaduje, aby palestínske militantné hnutie Hamas prepustilo maďarských rukojemníkov a aby medzinárodné spoločenstvo urobilo všetko pre to, aby ľudí unesených z Izraela touto teroristickou skupinou čo najskôr prepustili. Podľa agentúry MTI to uviedol v pondelok v New Yorku maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Šéf maďarskej diplomacie pred zasadnutím Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN) oznámil, že Hamas zadržiava aj piatich maďarských občanov. Takisto pripomenul, že ďalších 15 maďarských občanov uviazlo v Pásme Gazy. Vďaka spolupráci Egypta a Izraela sa však odtiaľ podarilo dostať von každému, kto odísť chcel. Szijjártó v tejto súvislosti označil za dôležité, aby civilných obetí vojny bolo čo najmenej.

„Preto nemôžeme prijať žiadne vyhlásenie, rozhodnutie alebo uznesenie, ktoré jasne a priamo neuvádza, že všetci rukojemníci musia byť okamžite, bezodkladne a bez akýchkoľvek podmienok prepustení. Žiadame, aby Hamas prepustilo rukojemníkov a aby medzinárodné spoločenstvo urobilo všetko pre oslobodenie rukojemníkov,“ povedal Szijjártó.

16:20 Do Pásma Gazy dorazila v pondelok poľná nemocnica zaslaná Jordánskom. Od vypuknutia vojny Izraela s palestínskym militantným hnutím Hamas v tejto enkláve ide o vôbec prvú takúto zásielku.

Poľná nemocnica bude stáť v meste Chán Júnis v južnej časti Pásma Gazy, povedal generálny riaditeľ nemocníc v Gaze Muhammad Zakút. Podmienky, v akých pracujú tamojšie nemocnice, označil za katastrofálne s tým, že denne pribúdajú stovky zranených.

Jordánska poľná nemocnica dorazila do Gazy spoločne so 17 zdravotníkmi a 40 kamiónmi lekárskej pomoci. Čiastočne by mohla zmierniť tlak, akému sú tam vystavené zdravotnícke zariadenia a služby. V oblasti totiž podľa miestnych predstaviteľov nie je dostatok zdravotníkov ani sanitiek.

16:00 Ruský prezident Vladimir Putin sa v utorok zúčastní na online samite skupiny rozvíjajúcich sa krajín BRICS, ktoré budú diskutovať o vojne Izraela a palestínskeho militantného hnutia Hamas v Pásme Gazy. V pondelok o tom informoval Kremeľ, na ktorý sa odvolala tlačová agentúra AFP.

„Ruský prezident Vladimir Putin sa 21. novembra zúčastní na mimoriadnom samite BRICS (cez videokonferenciu), kde budú diskutovať o palestínsko-izraelskom konflikte,“ uviedol Kremeľ vo vyhlásení.

Do voľného bloku rozvíjajúcich sa ekonomík BRICS patria okrem Ruska aj Brazília, India, Čína a Juhoafrická republika (JAR).

Stretnutiu bude predsedať juhoafrický prezident Cyril Ramaphosa, ktorý dúfa, že sa podarí dospieť k spoločnej reakcii na vyše šesťtýždňový konflikt.

Ruský prezident Vladimir Putin pri vypočúvaní... Foto: TASR/AP, Mikhail Klimentyev
BRICS Summit, Putin, Rusko, JAR Ruský prezident Vladimir Putin pri vypočúvaní lídrov zo skupiny rozvíjajúcich sa ekonomík BRICS na začiatku trojdňového samitu v juhoafrickom Johannesburgu prostredníctvom videokonferencie z Moskvy 23. augusta 2023.

JAR oznámila, že na virtuálnom samite bude prítomný aj generálny tajomník OSN António Guterres a že na konci sa očakáva spoločné vyhlásenie.

15:00 Do Pásma Gazy bolo dnes z Egypta dopravené vybavenie pre zriadenie jordánskej poľnej nemocnice, píše agentúra AP s odvolaním sa na oznámenie jordánskeho kráľovského dvora. Nemocnica bude podľa oznámenia disponovať 41 lôžkami a bude mať 145 zamestnancov.

Konvoj s vybavením čítal asi 40 kamiónov, pričom na niektorých z nich boli jordánske vlajky. Poľná nemocnica má byť postavená v Cháne Júnise v južnej časti Pásma Gazy do 48 hodín od dopravenia všetkého materiálu, píše list Haarec.

Jordánsko necháva nemocnicu postaviť, aby pomohlo kolabujúcemu zdravotníckemu systému v Pásme Gazy, kde Izrael pokračuje v ofenzíve proti islamistickému hnutiu Hamas, ktoré tam vládne a ktoré 7. októbra podniklo krvavý útok na južný Izrael.

14:30 Čínsky prezident Si Ťin-pching a francúzsky prezident Emmanuel Macron sa počas pondelkového telefonického rozhovoru zhodli na tom, že je potrebné zabrániť ďalšej eskalácii vojny medzi Izraelom a palestínskymi militantmi a zamedziť prehĺbeniu humanitárnej krízy v Pásme Gazy, oznámila agentúra AFP s odvolaním sa na čínske štátne médiá.

„Hlavy oboch štátov si vymenili názory na izraelsko-palestínsky konflikt, pričom obaja sa domnievajú, že najvyššou prioritou je zamedziť ďalšiemu zhoršovaniu situácie medzi Palestínou a Izraelom, a to najmä zabrániť vážnejšej humanitárnej kríze,“ uviedla čínska štátna televízia CCTV.

Dvojica lídrov spolu telefonovala len niekoľko dní pred plánovanou návštevou francúzskej ministerky zahraničných vecí Catherine Colonnovej v Číne. Telefonát sa uskutočnil v čase, keď v Pekingu prebieha stretnutie ministrov zahraničných vecí Palestínskej samosprávy, Saudskej Arábie, Jordánska, Egypta a Indonézie zamerané na deeskaláciu konfliktu v Gaze.

Podľa CCTV sa Si Ťin-pching s Macronom dohodli na tom, že budú naďalej „udržiavať komunikáciu týkajúcu sa medzinárodných a regionálnych otázok spoločného záujmu a prispievať k udržaniu mieru a stability vo svete“. „Dvojštátne riešenie je základom pre vyriešenie stále sa opakujúceho konfliktu medzi Palestínou a Izraelom,“ dodala čínska štátna televízia.

13:09 Vo vojnou zmietanom Pásme Gazy padal v pondelok hustý dážď, ktorý výrazne zhoršil situáciu ľudí nachádzajúcich sa v núdzových prístreškoch. Upozornila na to Agentúra OSN pre pomoc palestínskym utečencom na Blízkom východe (UNRWA).

„V celom Pásme Gazy prší. Situácia v prístreškoch je neudržateľná. Ľudia nemajú žiadne (iné) alternatívy,“ napísala UNRWA na sociálnej sieti X (predtým Twitter).

Podľa vysokopostaveného predstaviteľa UNRWA sú problémom aj splašky, ktoré prúdia ulicami Gazy. Kanalizačné čerpadlá majú dostatok paliva len na to, aby fungovali na 55 percent svojej kapacity, informuje stanica CNN.

UNRWA už predtým opakovane poukazovala na vplyv izraelských obmedzení na dodávky paliva do palestínskej enklávy, ktoré je kľúčové pre fungovanie viacerých služieb vrátane systémov kanalizácie či zdravotníckych zariadení.

13:00 Dvadsaťdeväť predčasne narodených detí evakuovaných z najväčšej nemocnice Šifá v Gaze v pondelok dorazilo do Egypta.

Nemocnica Šifá sa stala stredobodom bojov medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. Deti boli zo spomenutej nemocnice evakuované v priebehu nedele.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHP) opísala toto zariadenie ako „zónu smrti“. Izrael sa usiluje zničiť základne Hamasu, ktoré sa podľa židovského štátu nachádzajú v podzemí pod nemocnicou.

Prvotné informácie hovorili o dovedna 31 evakuovaných predčasne narodených deťoch z nemocnice Šifá; podľa AFP nebolo bezprostredne jasné, prečo ich do Egypta prišlo len 29.

12:55 Čoraz viac veľkých inzerentov zastavuje reklamu na sociálnej sieti X. Dôvodom sú fašistické a antisemitské príspevky. Okrem toho šéf siete Elon Musk podporil antisemitskú konšpiračnú teóriu, za čo ho kritizoval aj Biely dom. Podľa expertov môžu Muskove vyjadrenia poškodiť aj jeho ďalšie firmy, ako je napríklad Tesla.

Elon Musk, Twitter Čítajte viac Musk dopláca na antisemitské príspevky. Sociálnu sieť X opúšťajú Apple, Disney a ďalší veľkí inzerenti

11:50 Rodiny rukojemníkov zajatých palestínskym militantným hnutím Hamas vyzvali v pondelok na stretnutí s poslancami v Knesete vládu v Izraeli, aby neprijala pripravovaný zákon o treste smrti pre teroristov.

„Nechceme trest smrti pre teroristov,“ povedal Gil Dikman, ktorého sesternica Karmel Gatová bola unesená Hamasom, a jej sestra Jarden Roman Gatová je naďalej nezvestná, cituje izraelský denník Haarec.

Izraelský minister pre národnú bezpečnosť Itamar Ben-Gvir z krajne pravicovej koaličnej strany Židovská sila (Ocma Jehudit) vehementne presadzuje prijatie takéhoto zákona, pripomína APA.

10:05 Najmenej 70 obetí na životoch si údajne vyžiadal izraelský nálet na oblasť blízko nemocnice v meste Chán Júnis v južnej časti Pásma Gazy. Desiatky pacientov vrátane mladistvých i detí museli v priebehu nedele ošetriť v dôsledku ťažkých popálenín, uviedla s odvolaním sa na svojich tamojších spolupracovníkov organizácia Lekári bez hraníc (MSF). TASR správu prevzala v pondelok z agentúry DPA.

Nálet sa mal odohrať približne jeden kilometer od komplexu Násirovej nemocnice v Chán Júnise. Izraelská armáda doposiaľ vyhlásenie k útokom v južnej časti Pásma Gazy nezverejnila.

Nemocnica v meste Chán Júnis ešte v nedeľu napoludnie informovala o 47 obetiach, neskôr však ich počet zvýšila, Jeden z fotografov pre DPA uviedol, že v nemocnici videl množstvo vakov na mŕtvoly.

Izraelská armáda upozorňuje, že Hamas zámerne umiestňuje svoju vojenskú infraštruktúru do nemocníc a iných civilných objektov alebo do ich okolia a využíva palestínskych civilistov ako ľudské štíty.

Palestínčania po izraelských náletoch, v Pásme...
Palestínčania po izraelských náletoch, v Pásme...
+15Palestínčania po izraelských náletoch, v Pásme...

9:55 Izraelská armáda zverejnila mená ďalších dvoch izraelských vojakov, ktorí zahynuli v nedeľu v boji v severnej časti Pásma Gazy. Počet padlých izraelských vojakov tak od začiatku pozemnej operácie stúpol na 65, píše spravodajský web The Times of Israel (ToI).

Najnovšími obeťami sú Dvir Barazani a Jinon Tamir, obaja výsadkári mali 20 rokov.

9:30 Irán poprel tvrdenie Izraela, že sa podieľal na obsadení nákladnej lode, ktorú v južnej časti Červeného mora v nedeľu zadržali jemenskí povstalci Húsíovia. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyjadrenie hovorcu iránskej diplomacie Násera Kanáního. Plavidlo prevádzkujú Japonci, ktorí únos dôrazne odsúdili.

„Veľakrát sme povedali, že odbojové skupiny v regióne konajú nezávisle a spontánne na základe svojich záujmov a záujmov svojho ľudu,“ povedal Kanání.

9:20 Približne 20 000 ľudí ušlo v priebehu nedele zo severnej časti Pásma Gazy na juh tejto palestínskej enklávy. Odhad vychádza zo správ pozorovateľov OSN, ktorí sa nachádzajú v Gaze, uviedol v pondelok Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA).

Väčšina z vysídlencov dorazila na juh Pásma Gazy na povozoch ťahaných oslami či na autobusoch, niektorí z nich však aj peši. Reagovali tak na výzvy izraelskej armády, ktorá už niekoľko týždňov požaduje odchod civilistov z mesta Gaza a severnej časti tejto Pásma Gazy.

Podľa Izraela má palestínske radikálne hnutie Hamas v tamojších nemocniciach, školách i bytovkách veliace strediská a odpaľovacie centrá pre rakety. Hamas to popiera.

8:45 Najmenej 12 pacientov a ich blízkych zomrelo pri izraelskom útoku na Indonézsku nemocnicu severne od mesta Gaza, uviedol podľa agentúry AFP hovorca ministerstva zdravotníctva v Pásme Gazy. Tvrdenia úradov ovládaných militantným hnutím Hamas nemožno nezávisle overiť.

„Izraelská armáda oblieha Indonézsku nemocnicu a obávame sa, že sa tam stane to isté, čo v nemocnici Šífa,“ cituje AFP hovorcu Ašrafa Kidru.

7:25 Ministri zahraničia Saudskej Arábie, Jordánska, Egypta i ďalších krajín v Pekingu vyzvali na uzavretie okamžitého prímeria v Pásme Gazy. Informuje o tom agentúra Reuters, podľa ktorej čínsky minister zahraničia Wang I pri stretnutí vyjadril presvedčenie, že Čína je dobrým priateľom moslimských a arabských krajín.

„Sme tu, aby sme vyslali jasný signál: Musíme okamžite zastaviť boje a zabíjanie, musíme okamžite dodať humanitárnu pomoc do Gazy,“ zhrnul postoj arabských a moslimských krajín saudský minister zahraničia Fajsal bin Farhán.

7:05 Čína je ochotná spolupracovať „na obnove mieru na Blízkom východe“, vyhlásil v pondelok čínsky minister zahraničných vecí Wang I. Medzinárodné spoločenstvo zároveň vyzval na zastavenie „humanitárnej katastrofy“ v Pásme Gazy.

„Poďme spolupracovať na urýchlenom upokojení situácie v Pásme Gazy a na čo najskoršom obnovení mieru na Blízkom východe,“ uviedol Wang na stretnutí s ministrami zahraničných vecí palestínskej samosprávy, Saudskej Arábie, Jordánska, Egypta a Indonézie, ako aj generálnym tajomníkom Organizácie islamskej spolupráce (OIC), ktorí pricestovali do Pekingu.

„V Pásme Gazy sa odohráva humanitárna katastrofa… Situácia v Pásme Gazy ovplyvňuje všetky krajiny na svete, spochybňuje schopnosť ľudí rozlišovať dobro od zla aj celú podstatu ľudskosti. Medzinárodné spoločenstvo musí urýchlene konať a prijať opatrenia, ktoré zabránia šíreniu tejto tragédie,“ vyhlásil zároveň Wang.

6:20 Jordánsky denník Al-Ghad s odvolaním sa na činiteľa Hamasu napísal, že v pondelok dopoludnia začne v Pásme Gazy platiť pokoj zbraní medzi týmto radikálnym palestínskym hnutím a Izraelom. Izrael to ale vzápätí podľa agentúry DPA poprel. Server denníka Haarec však napísal, že príbuzní unesených Izraelčanov boli informovaní o „významnom pokroku“ vo vyjednávaniach s Hamasom.

Podľa činiteľa Hamasu by mali boje dočasne ustať o 11.00 h miestneho času (10.00 h SEČ), čo by malo umožniť prepustenie aspoň časti zo zhruba 240 rukojemníkov, ktorých Hamas a ďalšie radikálne palestínske organizácie v Gaze zadržiavajú.

Jeden z izraelských činiteľov to rýchlo poprel a uviedol, že žiadna takáto dohoda nie je. Aj vysokopostavený predstaviteľ Hamasu Izzát ar-Rišk však v pondelok podľa denníka The Guardian poprel pravdivosť týchto informácií. „Na informáciách médií, ktoré sa pripisujú zdroju z Hamasu, nie je nič pravdivé, pokiaľ hovoríme o výmene, ktorá sa má začať dnes,“ uviedol. Podobne reagoval aj ďalší nemenovaný vysokopostavený zdroj z Izraela, ktorý povedal, že „zatiaľ nič také neexistuje“.

To, že sa prímerie možno blíži, ale naznačujú vyjadrenia politikov aj správy médií v posledných dňoch a hodinách. Príbuzní unesených boli informovaní o značnom pokroku v rokovaniach aj o tom, že môžu trvať ešte niekoľko dní.

Podobne sa v nedeľu vyjadril izraelský veľvyslanec v USA Michael Herzog. Katarský premiér Muhammad bin Abdar Rahmán Sání, ktorého krajina rokovania pomáha sprostredkovať, zase oznámil, že šanca na dosiahnutie dohody medzi Izraelom a Hamásom sa zvýšila.

Podľa denníka The Washington Post by dohoda mala zahŕňať prerušenie bojov na najmenej päť dní a postupné prepustenie minimálne 50 rukojemníkov.

Palestínske radikálne hnutia sa rukojemníkov zmocnili pri nečakanom útoku na Izrael zo 7. októbra. Ten si popri tom vyžiadal na 1200 obetí, prevažne civilistov. Izraelská masívna odveta pripravila v Gaze o život na 13.000 ľudí, tiež prevažne civilistov.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Hamas #Pásmo Gazy #útok na Izrael