Soul varuje Severnú Kóreu, aby nevypustila na obežnú dráhu špionážny satelit

Juhokórejská armáda varovala Severnú Kóreu, aby nepokračovala v plánovanom vypustení špionážneho satelitu. V pondelok dokonca naznačila, že Soul by mohol pozastaviť mierovú dohodu medzi Južnou a Severnou Kóreou a obnoviť letecký dohľad v prvej línii ako odvetu za vypustenie satelitu.

20.11.2023 12:13
kľdr, špionážny satelit, kórea Foto:
Objekty zachránené juhokórejskou armádou, o ktorých sa predpokladá, že sú časťami severokórejského kozmického nosiča, ktorý sa zrútil do mora po zlyhaní štartu.
debata

Severokórejčanom sa začiatkom roka nepodarili prvé dva pokusy o vypustenie vojenského špionážneho satelitu na obežnú dráhu. V októbri plánovali tretí pokus, no Pchongjang pravdepodobne čaká na ruskú technologickú pomoc. Podľa juhokórejských predstaviteľov by však Severná Kórea mohla vypustiť špionážny satelit v najbližších dňoch.

československo, vojaci, americká vojenská polícia Čítajte viac Kórejský konflikt je v „mrazničke" už 70 rokov. Aj vďaka Slovákom

Popredný juhokórejský vojenský dôstojník Kang Hopil vyzval Severnú Kóreu, aby zrušila svoj tretí pokus o vypustenie satelitu. „Naša armáda príde s potrebnými opatreniami na ochranu životov a bezpečnosti ľudí, ak Severná Kórea bude napriek nášmu varovaniu pokračovať so spustením vojenského špionážneho satelitu,“ uviedol v televíznom vyhlásení.

KĽDR satelit vojenský špionážny Kim Čong un plán Čítajte viac KĽDR zopakuje pokus o vypustenie špionážnej družice, prvá sa zrútila do mora
debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Severná Kórea #špionáž #Južná Kórea #Soul #špionážna družica