Biden oslavuje narodeniny, blahoželali mu aj Zelenskí

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a jeho manželka Olena Zelenská zablahoželali v pondelok americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi k 81. narodeninám. Poďakovali sa jemu aj Spojeným štátom za obranu slobody a života v tomto ťažkom období a zaželali mu víťazstvo.

20.11.2023 20:19
Joe Biden Foto: ,
Americký prezident Joe Biden
debata (8)

Zelenskyj na sociálnej sieti X, predtým známej ako Twitter, napísal: „Olena Zelenská a ja želáme prezidentovi USA Joeovi Bidenovi všetko najlepšie k narodeninám. Sme tak ako všetci Ukrajinci vďační Spojeným štátom za vodcovskú úlohu v obrane slobody a života v týchto ťažkých časoch. Ukrajinci si v súčasnosti v každý symbolický deň navzájom želajú jedno: víťazstvo. Takže dnes želáme prezidentovi Bidenovi to, čo je pre slobodu nutné: víťazstvo v našom spoločnom boji proti agresii a teroru.“

Prílet prezidenta USA Bidena do Vilniusu na palube Air Force One

Video

Demokrat Biden je najstarší prezident v dejinách USA. Jeho narodeniny sa tak dostávajú do neželaného svetla. V prípade, že by v budúcoročných prezidentských voľbách získal druhé funkčné obdobie, v čase odchodu z Bieleho domu by mal 86 rokov.

Biden oslavuje 81. narodeniny

Demokrat Joe Biden je najstarší prezident v dejinách USA. Jeho narodeniny sa však dostávajú do neželaného svetla.

Fotogaléria
Americký prezident Joe Biden sa zdraví so...
Americký prezident Joe Biden udeľuje milosť...
+11Americký prezident Joe Biden hovorí s novinármi...

Samotný Biden o tom niekedy žartuje a jeho spolupracovníci poukazujú na nabitý pracovný program, ktorý by „položil“ aj oveľa mladších ľudí. Prieskumy verejnej mienky však ukazujú, že prezidentov vek je tou najväčšou obavou amerických voličov.

Joe Biden Čítajte viac Biden zakopol a spadol na pódiu pri odovzdávaní diplomov. Moment zachytili kamery

Pondelkové 81. narodeniny oslávi prezident aj udelením milosti dvom moriakom, ktorí by inak skončili na tanieri v Deň vďakyvzdania (Thanksgiving Day). Ten pripadá vždy na štvrtý novembrový štvrtok, tento rok to bude 23. novembra.

Prezident na tradičnom každoročnom slávnostnom obrade udelí v pondelok milosť moriakom menom Liberty a Bell. Udalosť sa tento rok bude konať na Južnom trávniku Bieleho domu, a nie v Ružovej záhrade. Neoficiálne sa tým vo Washingtone začne sviatočné obdobie.

Americký prezident Joe Biden udeľuje milosť... Foto: SITA/AP, Andrew Harnik
Joe Biden / Moriak / Liberty / Americký prezident Joe Biden udeľuje milosť jednému z dvoch moriakov, ktorí by inak skončili na tanieri v Deň vďakyvzdania. Biely dom, 20. november 2023

Popoludní Bidenova manželka, prvá dáma Jill Bidenová, prijme donášku 5,6 metra vysokej jedle fraserovej z obce Fleetwood v štáte Severná Karolína, ktorá bude oficiálnym vianočným stromčekom Bieleho domu. Je to stálozelený ihličnan s pravidelným kužeľovitým vzrastom.

Joe Biden Čítajte viac Biden má 80. Je už na prezidenta starý?
8 debata chyba
Viac na túto tému: #narodeniny #prezident Joe Biden