NATO prehodnocuje trvalé zvýšenie počtu vojakov na západnom Balkáne

Severoatlantická aliancia (NATO) uvažuje o trvalejšom zvýšení počtu vojakov na západnom Balkáne, aby dokázala udržať napätie v regióne pod kontrolou. V pondelok to uviedol generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

20.11.2023 22:26
Kosovo / KFOR / Poľská armáda / Foto: ,
Poľskí vojaci, ktorí sú súčasťou mierovej misie NATO v Kosove (KFOR), v obci Rudare na severe Kosova, december 2022
debata (6)

NATO posilnilo svoju vojenskú prítomnosť v Kosove po tom, ako sa koncom septembra vystupňovalo napätie medzi Kosovom a Srbskom. Na sever Kosova vtedy preniklo asi 30 ozbrojencov, ktorí zastrelili policajta a na niekoľko hodín sa zabarikádovali v pravoslávnom kláštore v obci Banjska. Počas obliehania kosovská polícia zastrelila troch z nich.

Ako Ukrajinci proti Rusom. NATO cvičí na zákopovú vojnu

Video

„Prehodnocujeme, či by sme mali mať trvalejšie zvýšenie, aby sme zabezpečili, že sa to nevymkne kontrole a nevypukne nový násilný konflikt v Kosove alebo širšom regióne,“ povedal Stoltenberg počas návštevy Kosova.

Incident z konca septembra vyvolal nové obavy medzinárodného spoločenstva o stabilitu v Kosove, ktoré v roku 2008 vyhlásilo jednostranne nezávislosť od Srbska. Belehrad ho však stále považuje za svoju provinciu.

Na severe Kosova žije zhruba 50-tisíc Srbov, ktorí neuznávajú kosovské úrady a za svoje hlavné mesto považujú Belehrad. Mierová misia pod vedením NATO v Kosove (KFOR) funguje od roku 1999 a tvorí ju viac ako 4 500 vojakov z 27 krajín.

lajčák Čítajte viac Lajčák nečakane pricestoval do Kosova. Črtá sa dohoda medzi Prištinou a Belehradom?
6 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Kosovo