Potvrdené. Ku skaze krížnika Moskva, prispela 'nebeská' anomália

Úspešné potopenie vlajkovej lode a pýchy Čiernomorskej flotily ruskej armády v apríli 2022 sa podarilo aj vďaka atmosférickej anomálii, ktorá strojnásobila dosah ukrajinských pobrežných radarov. Informovali o tom švédski odborníci vo svojej novej štúdií.

21.11.2023 16:00
Krížnik Moskva Foto:
Topiaci sa krížnik Moskva.
debata (68)

Správu priniesol portál iDnes.cz. Keď sa krížnik Moskva potápal, bol to pre ruské námorníctvo šok. Aj preto, že plavidlo s päťsto mužmi na palube sa v okamihu zásahu protilodnými strelami Neptún pohybovalo 120 kilometrov južne od Odesy. Teoreticky teda malo byť mimo dohľadu nepriateľských radarov.

Neptúnom na Rusov. S čím zničili Ukrajinci krížnik Moskva
Video
,,Zoznámte sa s ukrajinskou protilodnou strelou Neptún, zabijakom plavidiel triedy Moskva,“ napísalo ukrajinské ministerstvo obrany na sociálnej sieti Twitter a pridalo video tohto systému. Ruskú vlajkovú loď Čiernomorskej flotily Moskva sa Ukrajincom podarilo potopiť 14. apríla. Kremeľ oficiálne priznal jedného mŕtveho.

Ukrajinským silám pomohol meteorologický jav známy ako inverzia indexu lomu. Laicky povedané: elektromagnetické vlny vysielané radarom sa za určitých meteorologických podmienok (predovšetkým za teplotnej inverzie, kedy prízemná teplota klesá, ale horné vrstvy atmosféry zostávajú relatívne teplé) ohýbajú smerom dole a takmer kopírujú povrch Zeme.

Britský tank v boji na Ukrajine. Čo dokáže vo vojne Challenger II?
Video
Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany

Práve takéto podmienky sa vyskytli na Ukrajine v okolí Odesy 13. apríla 2022. Nad vojnou zmietaný región sa nasunul systém nízkeho tlaku vzduchu. Vo vyšších polohách sa nad more hnali od severu teplé a suché vetry z vnútrozemia, zatiaľ čo nízko nad morom sa držal vlhký a studený vzduch.

Krížnik Moskva, plávajúci v tej chvíli vo vzdialenosti 120 kilometrov od pobrežia, mal zrejme pocit, že je úplne v bezpečí.

Rusi boli bez šance. Ukrajinci im zničili lode námornými dronmi
Video
Kyjev uviedol, že pri okupovanom Kryme jeho námorné drony zničili dve malé ruské výsadkové lode s posádkou a obrnenými vozidlami. Rusi nasadili tieto plavidlá ako súčasť protivzdušnej obrany v Čiernom mori, keď využívali protilietadlové raketové systémov Tor-M2. / Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany

Ukrajinským obrancom v tej chvíli však nečakane pomohla sama príroda. Nastali ideálne podmienky na abnormálne šírenie elektromagnetických vĺn a obsluha ukrajinských radarov Mineral-U zaznamenala presnú polohu ruskej pýchy.

„Táto prílišná sebadôvera ich zničila,“ hovorí jeden z ukrajinských vedcov, ktorí sa podieľali na vývoji striel Neptún. Radarový lúč sa medzi nízkymi mrakmi a vodnou hladinou niekoľkokrát odrazil a dosiahol až k Moskve. Keď radarová obsluha okolo 16:00 zaznamenala vo vzdialenosti 120 kilometrov veľký objekt, bolo jasné, že ide o krížnik Moskva. Čoskoro potom zaznel pokyn a na plavidlo boli vypálené dva Neptúny.

Krížnik Moskva Čítajte aj Pred rokom šla ku dnu Moskva. Najväčšia vojenská loď potopená v boji po II. svetovej vojne

Ukrajinská armáda otestovala len tri mesiace pred ruskou inváziou mobilné pobrežné rádiolokátory Mineral-U. Slúžia na detekciu hladinových cieľov a boli vyvinuté ako hlavný senzor pobrežných raketových komplexov RK-360 Neptún.

Búrka znemožnila aj záchranu lode. V tej chvíli stálo na strane obrancov opäť počasie: príchod búrky znemožnil akékoľvek záchranné práce. Keď potom ukrajinská armáda zistila, že z Ruskom anektovaného polostrova Krym priplával k Moskve remorkér, bolo jej jasné, že situácia krížnika je kritická. Na druhý deň, keď sa nebo nad Čiernym morom rozjasnilo, bola na vzdialenosť desiatok kilometrov vidieť silueta Moskvy, naklonenej na ľavobok. Odtiahnuť do prístavu ju už nebolo možné, rozhodujúce prvé hodiny po zásahu boli kvôli búrke stratené.

Olenegorskij Gorňak Čítajte aj Lov na bojové plavidlá pokračuje. Výsadkové lode išli ku dnu s posádkou aj obrnenou technikou
68 debata chyba
Viac na túto tému: #atmosféra #čiernomorská flotila #vojna na Ukrajine #krížnik Moskva