Severná Kórea aj napriek varovaniu odpálila smerom na juh raketu so špionážnym satelitom

Severná Kórea v utorok smerom na juh odpálila raketu s vojenským špionážnym satelitom, oznámila juhokórejská armáda s odvolaním na svojho severného suseda. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry Jonhap.

21.11.2023 17:12
kľdr, severná kórea, špionážny satelit, raketa Foto: ,
Severná Kórea vypustila vojenský špionážny satelit Malligyong-1 na obežnú dráhu 21. novembra 2023.
debata (3)

Juhokórejská armáda neposkytla ďalšie podrobnosti o štarte rakety, ani to či sa satelit dostal na obežnú dráhu.

Vyslanie špionážneho satelitu prišlo o jeden deň skôr, ako sa očakávalo. Severná Kórea (KĽDR) informovala Japonsko, že satelit vypustí na obežnú dráhu v období medzi stredou a 1. decembrom. Predchádzajúce dva pokusy v máji a auguste sa Severenej Kórey nepodarili pre problémy s motormi a z ďalších dôvodov.

Južná Kórea varovala KĽDR, aby nepodnikla ďalší pokus, lebo tým poruší rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktoré zakazujú Pchjongjangu využívať technológiu balistických rakiet.

kľdr, špionážny satelit, kórea Čítajte viac Soul varuje Severnú Kóreu, aby nevypustila na obežnú dráhu špionážny satelit

Japonská vláda po odpálení severokórejskej rakety vyzvala obyvateľov prefektúry Okinawa, aby odišli do krytov, informovala tlačová agentúra AFP.

„Vypustená raketa. Vyzerá to tak, že zo Severnej Kórey bola vypustená raketa. Prosím, evakuujte sa do vnútra budovy alebo do podzemia,“ napísal úrad premiéra Fumia Kišidu na sociálnej sieti X.

Japonsko neskôr varovanie o evakuácii zrušilo, keď raketa Severnej Kórey okolo 22.55 h miestneho času (14.55 h SEČ) „preletela (ponad japonské územie) do Pacifiku“.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Severná Kórea #špionážna družica