V pražskom Motole môžu transplantovať pľúca aj Slovákom, mnohí o tom nevedia

V pražskej nemocnici Motol funguje v súčasnosti jediné centrum na transplantáciu pľúc v ČR. Od roku 2018 je transplantačný program na základe zmluvy medzi ministerstvami zdravotníctva SR a ČR dostupný aj pre pacientov zo Slovenska. O tejto možnosti však podľa miestnych lekárov mnohí z nich nevedia.

22.11.2023 19:27
Zdravotník / Korona / Sanitka / Záchranka / Foto: ,
Ilustračné foto: Zdravotníci prinášajú pacienta do pražskej Fakultnej nemocnice Motol, november 2021
debata

Kliniku v stredu po skončení summitu krajín Vyšehradskej štvorky (V4) v Prahe navštívila slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Nevedomosť je bariéra aj pri transplantáciách: Slováci sa smrti boja, no vedia sa rozdať (Archívne video)

Video

Špecialisti na III. chirurgickej klinike 1. lekárskej fakulty Univerzity Karlovej a Fakultnej nemocnice Motol od začiatku programu v roku 1997 transplan­tovali pľúca viac než 400 dospelým a deťom. „Ročne sa v našom centre robí 40 až 50 transplantácií s porovnateľnými výsledkami ako v ostatných veľkoobjemových špičkových zahraničných centrách,“ uviedla klinika na svojom webe.

„Ak ide o slovenských pacientov, je tu ešte priestor na to, aby zachránených životov zo Slovenska bolo viac z hľadiska pomeru počtu obyvateľov a tých prípadov, ktoré tu v Česku ročne operujú,“ povedala slovenská prezidentka.

Jedinečná transplantácia obličky na Slovensku (Archívne video)

Video

Centrum poskytuje liečebný plán pre pacientov s chronickou obštrukčnou pľúcnou chorobou, cystickou fibrózou či pľúcnou hypertenziou. Cieľom transplantácie je podľa špecialistov návrat ku každodenným činnostiam a opätovná dobrá kvalita života.

Podľa prezidentky je dôležité, aby sa informácie o programe rozšírili medzi slovenskú odbornú verejnosť. „Aby takýchto prípadov bolo viac indikovaných a posielaných na tento zákrok a aby aj občania, ktorí majú tento typ zdravotných problémov o tom vedeli a prípadne sa sami informovali,“ dodala.

S lekármi transplantačnej kliniky podľa svojich slov hovorila aj o otázke darcovstva orgánov. Slovensko sa v tejto oblasti môže podľa nej v ČR inšpirovať. „O týchto témach budem ďalej hovoriť aj s pani ministerkou zdravotníctva na Slovensku,“ avizovala Čaputová.

pražský samit, summit, V4, čaputová, pavel, nováková, Duda Čítajte viac Na Pražskom hrade sa začal samit prezidentov Vyšehradskej štvorky. Na programe majú množstvo tém
debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #zdravotníctvo #transplantácia pľúc #FN Motol